Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En riktig smäll för Norden att förlora – och så stort

Lundhs blogg

LISSABON. Schweiz vann med nio röster mot fyra. Norden var inte nära och det är svårt att se fler chanser. En rejäl smäll för de som jobbat med budet.

EM 2025 skulle komma till Norden och till länder som varit pionjärer i damfotboll. Man lockade med publikrekord. Man talade om att lyfta fotbollen och ta hand om allt runt om kring. Svaret blev att Schweiz fick EM och det med de klara siffrorna nio röster mot fyra.

Tungt för damfotbollen i Norden. Tungt för de fotbollsledare som investerat rejält med tid och kraft i budet. Extra tungt för DBU-basen Jesper Möller och tidigare SvFF-ordföranden Karl-Erik Nilsson som sitter med i Uefas exekutivkommitté och uppenbart inte nått fram med sitt krattande genom åren.

Under tisdagen var vi många mediarepresentanter som häckade i lobbyn på Uefas hotell Corinthian i Lissabon. Första hette det att besked från Uefas exekutivkommitté skulle komma 18:15 följt av 17:15 för att ändras till 16:30. När det sedan drog ut på tiden från 16:30 viskades det om många omröstningar och jämnt.

Annons

Till slut klev Uefas president Alexander Ceferin upp på en liten scen och öppnade kuvertet efter att ha talat om hur jämnt det var. Sedan sa han Switzerland. Den schweiziska delegationen jublade och kramade om varandra. Bland de nordiska fotbollsledarna var det givetvis mer dämpat.

Siffrorna från omröstningen var ändå talande. Första vändan var det Schweiz 4, Norden 4, Polen 4 och Frankrike 1. Vända nummer två slutade Schweiz 6, Norden 4 och Polen 3. I slutrundan hamnade alla polska röster på Schweiz och det blev 9-4. Svårt att tala om jämnt.

Man kan undra om det markeras mot Norden. Ta Qatar-diskussionerna där Norden varit tydliga. NFF-basen Lise Klaveness har varit extra öppen och tuff i de frågorna samt drivit en kampanj för att väljas in i Uefas exekutivkommitté som varit allt annat än traditionell. Det kommer givetvis ingen att säga.

Annons

Visst, man kan peka på ett mer kompakt och lätthanterat EM i Schweiz snarare än att sprida mästerskapet på fyra länder. Ändå ett rejält bakslag för nordisk fotboll och nordiskt inflytande. Det är uppenbart att den nordiska modellen inte funkar ens i Uefa. Då ska vi inte ens tala om i Fifa.

Var det sista chansen till ett seniormästerskap i Sverige? Ja, det är uteslutet att Sverige härbärgerar något på egen hand. Det är till och med tveksamt om Norden klarar av det? Möjligen kan man söka EM för damer 2029, men frågan är om det bara är 16 landslag då? Blir EM större kan Norden glömma det.

En tuff eftermiddag i Lissabon för nordisk fotboll. Man var faktiskt inte ens nära då det var dags för omröstning. Extra tufft för svensk fotboll som blev blåst på EM-matcher 2020 och nu detta med EM 2025. Det är svårt att komma hela vägen fram för svensk fotboll.

Annons

Norska Josimars uppgifter om en överenskommelse höll inte hela vägen ut. Eller gällde det bara EM för herrar? Klart är att det är tufft för Karl-Erik Nilsson som garanterat velat kröna sin tid som fotbollsledare med EM på hemmaplan. Istället blev det Schweiz som kunde jubla och se fram emot ett nytt stort mästerskap.

Publicerad 2023-04-04 17:55

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto