Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hamrén skojar bort Svensson, men borde tänka till

Lundhs blogg

På många sätt är det naturligtvis smart av Erik Hamrén att skoja bort Anders Svenssons tankar kring Zlatan Ibrahimovic i landslaget, och då samtidigt försöka ta bort kritiken mot honom själv. Det är vl ett av de äldsta tricken i boken att försöka vända skratten mot kritikern och Zlatan körde ju precis likadant i Paris.

Självklart ligger det i Kanal 5:s intresse att nya experten Anders Svensson marknadsför sig själv inför tv-debuten för kanalen, MEN det finns inget självändamål att gå på just Zlatan. Tro mig, Anders Svensson vet hur känsligt det är och att det är lätt att bli en allmän spottkopp och utsatt för alla möjliga typer av hån.

För även om Kanal 5 styr upp pressframträdanden men de kan inte styra vad Svensson säger. Det är något landslagsveteranen funderat över och spelmässigt är Zlatan en tillgång i de flesta fall men i intervjun med Expressens Anna Friberg pekar Svensson på en faktor: “...men det blir också en belastning om man har en stark personlighet. Allting handlar om honom och allt byggs upp kring Zlatan. Många spelare söker honom hela tiden och en del kanske till och med är lite rädda.

Annons

Henrik Rydström har tidigare talat om att stämningen i landslaget kanske inte är en sådan som gynnar en spelare som hans polare Rasmus Elm. För självklart har Zlatan ett stort inflytande – på gott och ont och mest gott – precis som Henrik Larsson hade, eller Fredrik Ljungberg och givetvis Anders Svensson hade på sin tid och även i Elfsborg.

Hade varit betydligt intressantare om förbundskaptenen hade vågat att glänta på just den svårigheten och vad det utsätter honom för i egenskap som tränare. Det hade varit stort ledarskap och det utan att för den skulle röja några stora hemligheter. För Anders Svensson har givetvis en unik insyn och dessutom vågar han nu öppna på dörren.

Visst, det kan anses vara dåligt att i efterhand ta upp det, men både Svensson och även andra spelare har intygat att det är något som varit uppe till diskussion mellan förbundskaptenen och Svensson. Vilka går ut och kritiserar sin arbetsgivare eller uppdragsgivare mitt i karriären? Det är inte så många som vågar att ta det klivet.

Annons

Att Hamrén försöker förminska Svensson är synd, för det är givet att det finns svårigheter i ett ledarskap där en av världens största och bästa fotbollsspelare ska inkluderas i ett kollektiv där majoriteten är långt efter. Vet ju att Svensson var ute och kritiserade Hamréns ledarskap i min podd i våras vilket också skapade rubriker och diskussioner.

Då var inget känt om att Svensson skulle börja på Kanal 5, som i panik fick kasta ut en pressrelease dagen efter att vi släppt en del av landslagsveteranens uttalanden om förbundskaptenen, och  som fick stor uppmärksamhet utom hos SVT. Nej, det är kanske inga nyheter för oss som följer landslaget, men det är givet att det är intressant när mittfältaren uttalar sig om ledarskapet.

Erik Hamrén lyfte på gårdagens presskonferens att det är ett sätt att få uppmärksamhet att gå på Zlatan eller förbundskaptenen, och så är det givetvis men ingen kan tvinga Svensson att säga det han sa kring landslaget, tro mig, och det är intressant att ta del av. Givetvis är det en del av det ökande rycket på Hamrén under hösten och där ett gäng förluster skulle göra att hans framtid är osäker ganska snabbt.

Annons

***

Här är min startelva mot Estland och då även Österrike om ingen spelar bort sig i genrepet: Isaksson – S Larsson, Granqvist, J Olsson, M Olsson – Ekdal, Durmaz, Källström – Ibrahimovic – Hrgota, Toivonen.

***

John Guidetti skrev på och det är bara att hoppas att det löser sig med Celtic. En bra övergång, och det oavsett om TV4 har rättigheterna eller inte. På samma vis är det bra att Alexander Kacaniklic gick till Köpenhamn för att få speltid. Muamer Tankovic, Kristoffer Olsson och Kristoffer Peterson har gjort liknande kloka kliv till AZ, Midtjylland och Utrecht.

***

Efter Anders Svensson kritik mot Hamrén i min podd våras skrev DN:s Johan Esk att när en föredetting går ut och kritiserar sin tidigare ledare så grumlas kritiken av feghet. Fast nu är Svensson en viktig som visselblåsare. Det svänger, men för mig är det sistnämnda givetvis.

Annons
Publicerad 2014-09-02 13:33

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto