Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: Dagböckerna avslöjar att statsministern inte talade sanning – en nyttig lärdom

Vi journalister blir då och då anklagade för att hitta på och inte vara sanningsenliga.
Dokumentären om Tage Erlander är en ny påminnelse om att det kan vara stor skillnad på vad som sägs – och vad som sker.

Det var en ren slump som gjorde att jag bläddrade fram en dokumentär om statsminister Tage Erlander på SVT Play som Göran Ellung gjort. Ellung var tidigare journalist och chef på TV4 och är duktig på hantverket och jag tryckte igång. Det slutade med att jag slukade de två timmarna rakt av.

ANNONS

Även om jag kände till litegrann om Erlander, som tog över som statsminister när Per-Albin Hansson dog i oktober 1946 och ledde Sverige till 1969, så fick de två timmarna mig att inse att det finns mycket jag missat. Det var en historielektion och jag lärde mig mycket nytt. Inte minst om hans dagböcker.

Under sin tid som politiker på högsta nivå så skrev Tage Erlander ständigt i sin dagbok. I de böckerna gav han helt ogenerat sin bild av rivaler, kollegor, utländska politiker, journalister och inte minst sig själv. Det var en rätt brutal insikt att ta del av Erlanders skildringar och han är väldigt hård mot alla inklusive sig själv.

Det visade sig att Tage Erlanders son Sven efter pappans död gett ut dagböckerna under en rad år med förbehållet att det skulle ha gått 50 år sedan det skrevs. Man hade tagit bort en del av det som statsministern skrev om andra personers sjukdomar, men det mesta finns kvar. 

ANNONS

Med dagböckerna som grund har Ellung gjort dokumentären ”Tage Erlander – Makten och Sanningen”. Det finns givetvis ett rikt bildarkiv att komplettera dagboksanteckningarna med och dokumentären blir fyllig och ger en skildring av Erlanders gärning.

Det mest slående i dokumentären var hur statsministern många gånger säger en sak men skriver något annat i dagboken. Att han helt enkelt friserar en kuliss och på så sätt försöker undvika att avslöja vad som verkligen sker. Väldigt intressant att ta del av eftersom det blir så verkligt.

Givetvis förstår de flesta att en statsminister inte kan säga allt vad som sker. Det skulle kunna bli komplikationer på flera sätt. Likadant är det givetvis för företagsledare och andra med höga positioner. Samtidigt är det en nyttig påminnelse att när granskade höjdare slår ifrån sig så finns det en möjlighet att de skarvar.

ANNONS

Tidigare i våras träffade jag Lars Lagerbäck när vi var två av flera deltagare i en panel under ett mentorprojekt i Lennart Johanssons namn. Under middagen pratade vi en del om vår olika syn på vad som skett under hans tid som förbundskapten. Han hade sin syn om att en del medier farit med osanning (även jag). Även vi i media hade då en syn om att vi sällan fick den korrekta bilden.

Lagerbäck hade ändå lite skön insikt när han lugnt konstaterade att det inte var så konstigt att vi såg olika på saker. Han sa att om vi sitter mitt emot varandra och det ligger ett papper med en sexa på bordet framför den ena så ser den andre samtidigt en nia fram sig. Man har helt enkelt olika perspektiv.

Det är inte utan att man hade velat ta del av en del ledares och spelares dagböcker för att se hur de upplevt olika situationer. Inser att det är få som vill ge den total bilden och i Tage Erlanders fall så var det sonen som gav upp materialet och därmed var inte huvudpersonen delaktig. För det är verkligen inte bara en smickrande bild av sig själv han ger.

ANNONS

En av de bästa biografier jag läst är Steve Jobs där Apple-grundaren lät Walter Isaacson teckna ett porträtt som var långt ifrån nordkoreanskt och insmickrande. Likadan var den starka boken Quel Bordel om musikern Christian Falk där Håkan Lagher uppmanades att söka upp människor som gav andra och inte bara hyllande perspektiv.

Vet att förbundskapten Janne Andersson ända sedan sitt sommarprat i augusti 2016 samlat på sig material. Det var Henrik Johnsson, som producerade programmet, som även kom med idén att Andersson skulle dokumentera sin tid som förbundskapten och de har jobbat ihop med en bok. Det fanns planer på utgivning hösten 2020, men utan EM blir det väl inget. Eller?

Det kanske blir nyttiga vinklar och perspektiv i den boken, men Andersson är ju fortsatt aktiv. Det är en skillnad att likt Jobs och Falk som var sjuka och anade slutet att ge klartecken kring att öppna på hemligheter. Eller att Erlanders son att långt efteråt släppa dagböckerna.

ANNONS

Naturligtvis är mycket bättre att få ta del av Janne Anderssons syn på vad som hänt än inget alls. Eller som när Zlatan Ibrahimovic gav sin bild av livet och karriären i boken med David Lagercrantz. Det är helt enkelt deras versioner och sedan få man bryta dem mot andras för att försöka få fram en slags bild av vad som verkligen skedde.

Tage Erlanders dagböcker stärker mig ännu mer i min tanke att personer i maktpositioner inte alltid ger den korrekta bilden. Eller snarare att de alltid jobbar med en slags storytelling som ska ge en bild och inte sällan positiv.

Ta bara turerna kring Hockeyförbundet just nu. Ja, det är tyvärr svensk idrott där det är väldigt svårt att få insyn. De som styr vill inte dela med sig annat än med sin friserade bild slash kuliss. Från den ena pampen till den andre är budskapet att allt är korrekt skött.

ANNONS

Därför är det viktigt att journalister granskar som vi sett hur både SVT och Aftonbladet gjort med hockeyförbundet. Att vara där och ställa frågor och inte bara köpa den officiella versionen som signalerar att allt är under kontroll. Att tala med fler än bara de ansvariga.

Tyvärr känner jag igen rädslan som finns i hockeyförbundet från när man försöker få insyn i fotbollens värld. Att många är rädda för att uttala sig med risk att de hamnar i onåd om det framkommer vem som sagt vad.

Efter min första bok som kom ut i juni 2016 så känner jag till flera i ledningen på fotbollsförbundet som gjorde efterforskningar kring källor. Något som inte gör det journalistiska arbetet lättare.

Det är dessutom ganska lätt för dem som bestämmer att komma undan följdfrågor och få supportrar att hacka på journalister genom att bara anklaga dem för att inte vara sanningsenliga. Som att journalister bara skulle hitta på saker för att generera intresse? Det kan väl ingen tro på. Att det sedan kan bli fel, det är en annan sak.

ANNONS

Nu ska jag verkligen inte påstå att vi i media inte gör fel. Det sker givetvis och historiskt har vi varit för dåliga på att backa om vi har gjort fel och jag förstår kritiken mot det. Samtidigt finns det givetvis inget skäl att gå bakåt om man fortfarande tror på sina uppgifter även om de inte går att belägga till hundra procent.

Historiskt finns många exempel på hur makthavare tryckt till journalister. Senast var i veckan när en KI-professor anklagade en Aftonbladet-reporter för usel sensationsjournalistik. Skälet var att han skrivit om hennes krav på att Anders Tegnell borde avgå. Som tur var hade han bandat intervjun och det slog tillbaka, men utan inspelning hade ilskan lätt vänts mot medierna.

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Fotbollsfredag med Gusten Dahlin och mig som kom ut på Fotbollskanalen 17:00. Går att se där och på CMore. Vi har med gäster och går igenom läget i fotbollsvärlden.

Helgens avstå
Helgen, tyvärr.

Veckans eftersläpande reaktion
I veckan blev Dickson Etuhu avstängd från allt kring svensk fotboll i fem år. Då har det gått fem månader sedan den fällande domen mot den tidigare AIK-spelaren. Det har dessutom gått nästan tre år sedan SvFF-höjdaren Håkan Sjöstrands George W Bush-liknande utspel på en presskonferens i maj 2017. Då Sjöstrand bland annat sa: ”En sak kan jag lova er, och det är att vi kommer att jaga er. Vi kommer jaga er så mycket vi bara kan. Vi kommer att göra allt vi kan för att identifiera er och för att få bort er. Vi vill inte veta av er i svensk fotboll. Ni är inte välkomna.” När jag i höstas på ett seminarium om spelbranschen påpekade problematiken med att Etuhu och hans medbrottsling tillhörde en klubb längre ner i seriesystemet och spelade vidare efter Sjöstrand uttalat sig hårt och att SvFF inte gjorde något åt det blev förbundets jurist Tobias Tibell blev irriterad. Han klagade hos arrangören över att jag fick delta. Sedan fick jag ett långt mejl där Tibell påpekade att SvFF gjort väldigt mycket rätt och bra och att jag inte hade koll på fakta. Bland annat hade spelarna inte varit registrerade för sin klubb längre än till 1 oktober 2017 och till 9 maj 2018. Vilket var just vad jag påpekat, dvs att en spelare tillhörde en klubb i ett halvår och en i ett år. Dessutom var Tibell noga med att det måste finns en dom via rättssystemet gentemot spelarna innan man kan göra något. Att SvFF 2013 stängde av ett gäng spelare i Gunnilse trots att polisutredningen lades ner är kanske en annan sak men det är i varje fall inte helt tydligt hur förbundet reagerar och agerar. Det är naturligtvis bra att Etuhu till slut blivit avstängd men varför det ska behöva gå nästan ett halvår från dom i hovrätten till avstängning är underligt. Med tanke på alla olika svängningar kring Östersunds FK så är känslan att SvFF behöver göra en översyn av hur man ska hantera liknande fall. Om SHL kan stänga av spelare inom något dygn borde det inte ta flera månader för SvFF att straffa spelare.

Veckans moderna fotboll
Premier League vill stoppa Sky Sports och BT från att ställa frågor till spelare och ledare om när säsongen kommer i gång igen. Man hotar med att begränsa tillgången på spelare och ledare om man bryter mot det.

Veckans roliga grepp
Engelska Telegraph lät Premier League-domaren Michael Oliver se igenom FA-cupfinalen Chelsea-Leeds från 1970. Slutade med 11 röda kort. Det roliga är att 1997 så fick domaren David Elleray se igenom samma match. Då var bedömningen bara sex röda kort.

Veckans chock
Frisyren på Joakim Nilsson när SVT-sporten 1988 gör reportage om klubbkamraten Jonas Thern. Herregud. Hela reportaget finns via denna länk. 

Veckans läsarbrev I
Hej Olof Lundh! Att Corona hysterin har förlamat världen kan vi väl vara överens om och alla ideer som kan få utvecklingen i positiv riktning bör betänkas, eller hur? Fotbollsallsvenskan och Division 1 Måste igång!! Förslag: Allsvensk premiär i juni, börja med tomma läktare, förhandla med Svenska spel o staten att viss del av bettingspelen går till klubbarna för att täcka kostnader, förhandla med de högst betalda spelarna att sänka sina löner, förhandla med de övriga TV kanaler så att de matcher som inte sänds på cmore o andra betalkanaler sänds, spelarna måste komma igång med seriespelet i alla serier, man kan göra det och ändå hålla behöriga avstånd, coronatesta alla aktiva spelare och håll dem i karantän, de friska, det är Du Olof Lundh och dina fotbollskollergor som måste stå emot alla de domedagsprofeter som nu får allt media utrymme. Det finns lösningar, det gäller att vara kreativ o positiv, svårigheter är till för stt lösas, det enda som inte går är nyfödda barn och tennsoldater, Allt annat går att lösa bara man är beredd att kavla upp armarna och jobba för det. Hoppas att dessa rader kan ge dig input och ideer att genomföra Svensk Elitfotboll 2020 verklig Vänligen Roland 

Svar: Ledsen, men statsepidemiolog Anders Tegnell har helt andra tankar.

Veckans föregångare
I krönikan för två veckor sedan tillskrev jag Erik Edman metaforen om att dra filten över huvudet eller låta den ligga kvar över tårna kopplat till defensiv och offensiv fotboll. Offside-grundaren Tobias Regnéll mejlade och berättade att Roberto Carlos redan drog den i en intervju med Sid Lowe som publicerades i Offside 2003. Regnéll bjöd även på godbiten att Erik Edmans mamma alltid prenumererade på tidningen åt sonen och hörde av sig med adressändringar när Edman bytte klubb. Vilket han ju gjorde rätt ofta.

Veckans Tegnell i fotbolls-Sverige
Om Anders Tegnell får symbolisera den svenska strategin mot corona och där Sverige går en egen väg så kan man lugnt konstatera att Stockholms FF gjort likadant i fotbolls-Sverige. Man ville till skillnad från resten av distrikten dra i gång seniorfotboll i helgen. Inte helt populärt. SvFF-basen Karl-Erik Nilsson ska ha framfört till StFF att han inte var helt nöjd med att man inte gick i fotbollsfamiljens ledband. Det hela slutade med att StFF fick mothugg av Folkhälsomyndigheten som satte stopp för alla seniormatcher. Något som även ledde till stopp för träningsmatcher i resten av landet och StFF är inte det populäraste distriktet i svensk fotboll.

Veckans helomvändning
Liverpool har redan ändrat på beslutet att skära i de anställdas löner men då inte spelarna. Nu följer Tottenham efter och gör helt om kring klubbens anställda.

Veckans moderna fotboll II
Newcastle ser äntligen ut att få en ny ägare efter Mike Ashley som varit minst sagt ogillad. In kommer Saudiarabiens statliga investeringsfond och totalt betalar man närmare fyra miljarder kronor för klubben. Ordförande för fonden är landets kronprins Mohammed Bin Salman som även är mer känd för mordet på Jamal Khashoggi och när han fängslade en rad affärsmän och pressade dem på pengar innan han släppte dem. Ur askan och i elden, eller vill supportrarna bara ha framgångar oavsett vem som pumpar in pengar? Borde vara en lätt fråga men är det inte och supportrarna är rätt maktlösa. Konstigt att Premier League inte är mer mån om sin image och ser till att införa regler som gör att man kan stoppa regimer som inte respekterar mänskliga rättigheter. Bra text av Barney Ronay i Guardian.

Veckans läsarbrev II
Vad jag hört är att alla finska fotbollslandslag har smeknamn på fåglar! Med vänlig hälsning, Roland

 Svar: A) Det var helt nytt för mig. B) Förstår inte att man vill sätta landslagets smeknamn på sexleksaker.

Veckans datum
Allsvenskan för herrar ska dra i gång 14 juni. Om det verkligen blir spel då? Nja, minns fortfarande hur Karl-Erik Nilsson under Uefa-kongressen i början av mars var övertygad om att Sverige skulle spela EM-premiär mot Spanien den 15 juni.

Veckans förklaring
Om någon undrar varför många idrottsorganisationer vill vara baserade i Schweiz så är ett svar att det är svårt att åka dit för brott. När USA nyligen presenterade nya åtal mot fifflande fotbollshöjdare så är Schweiz på väg att lägga ner en åtalspunkt mot Sepp Blatter. Och det efter närmare fem års utredning.

Veckans läsarbrev III
Tack för en bra krönika som vanligt. Men synd att den inte lyfter hur många föreningar det verkligen är som idag verkligen är allvarligt hotade av virusets framfart. Jag jobbar som kanslist i en innebandyförening som inte kan kallas stor. Vi fick 10 inställda matcher (från alla nivåer) och efter att ha räknat ut ett snitt vad vi tjänar i kiosker, lotteri och inträde (på de matcher vi har det) förlorade vi bara där ca87000kr. Nu är detta räknat på ett säsongs snitt för matchernas olika serier men vi vet att det alltid kommer lite extra de sista matcherna för att se på barnbarnen osv. 2 av matcherna var också kval upp till Allsvenskan och skulle ha dragit fulla hus och säkert haft stor omsättning i kiosker och lotteri, det har det haft tidigare år. Även olika sponsorer som skänker en extra slant för att synas på dessa matcher. Nu är tiden vi/jag ska ha kontakt med sponsorer och samarbetspartners för att säkra upp kommande säsongs sponsring. Det är väldigt få företag som kännersig trygga att ingå avtal om det idag och många går redan så dåligt att de säger att vet att de inte kommer kunna vara med. Vi räknar med ett tapp på minst 100000kr på denna viktiga post för oss små föreningar. Det är 55-60% av vår totala sponsring för ett år. I slutet av sommaren ska vi betala in nästa säsongs seriespel för alla våra lag. Regeringen måste ge mer pengar till RF om Sveriges fantastiska föreningsliv ska klara av detta. Annars förlorar vi en stor stark kraft i samhället som verkligen gör nytta. Jag vet att detta är fotbollskanalen och "ska" handla om fotboll men jag har inte sett någon media prata om hur detta drabbar det ideella, bara elitlagen. Trevlig helg och håll dig frisk. VH Gustaf 

Svar: Det är väl därför den extra halva miljarden som staten skjuter till kommer att främst gå till den ideella idrotten.

Veckans känslighet
Emelie Condrup är styrelseledamot i FC Rosengård och samtidigt storsponsor till Malmö FF. Condrup är marknadsansvarig på Eleda som är ny namnsponsor till Malmö FF. När det nya samarbetet presenterades så lyfte Condrup att MFF:s damsatsning var viktig för Eledas val att gå in i ett femårsavtal med klubben. Det talas om att det inte är helt friktionsfritt i Rosengårds styrelse efter detta.

Veckans läsarbrev IV
Hej Olof, Som fotbollsnörd och före detta fotbollsledare i Göteborgstrakten, så känner jag att jag måste kontakta Dig. Såsom det ser ut nu med fotbollen i dag, i Sverige i dessa Corona-tider så är det ju ett utsökt tillfälle att nu göra det enda rätta i Sverige, alltså lägga om och börja spela höst - vår. Förbundets halvmesyr med en halv allsvensk säsong bara är ju skrattretande. Hoppas att Du vill ta upp detta och driva denna linjen stenhårt i media. Mvh / Lennart

Svar: Jag ser det annorlunda för svensk fotboll är mer än allsvenskan. Skrev om det häromveckan. 

Veckans icke-Ulf Lundell
Om en inställd spelning också är en spelning så är en inställd cup också en cup, men så är det inte. Däremot förståeligt att Svenska Cupen för damer 2020 ställs in med tanke på läget. Kring herrarnas cupspel är det ännu oklart om det blir något, men så mycket är klart att AIK får platsen i Europa League-kvalet om man ställer in herrarnas cupspel. 

Veckans läsarbrev V
Hej Olof vad är problemet med att det heter damallsvenskan???!! mvh Mats

Svar: Det vore inget problem om det även hette herrallsvenskan, men att en serie heter allsvenskan och en annan damallsvenskan är fel.

Veckans streaming
Sett klart Sunderland Til I Die säsong 2 på Netflix och även om det inte var lika hög kvalitet som första säsongen så var den fortsatt bra. Framför allt de första avsnitten. Kan även rekommendera både ”Take the Ball, Pass the Ball” och ”Hillsbrorough” som finns på C More.

Veckans mörker
Skurups kommun jagade till slut i väg rektorn Mattias Liedholm för att han ifrågasatte slöjförbudet då det är olagligt. Först stängde man av honom och nu har kommunen som är SD- och M-styrd köpt ut skolrektorn.

Veckans Greta Garbo
Englands förre landslagsmittfältare David Batty som slog igenom i Leeds men även spelade för Blackburn och Newcastle. Efter att han slutade med fotbollen 2004 har han knappt varit synlig. I veckan dök han upp på Leeds twitterfeed där han klappade för de sjukvårdsanställda ihop med bland andra Mark Viduka.

Läsarbrev VI
Hej Olof Jag har en tanke på kroppskontakter i fotboll jag ser mitt barnbarn i U17 Bjärred och ser inte det är mindre kroppskontaket än när jag ser t.ex när Hammarby- Mff spelar Det jag tycker är att det inte är någon skilnad om allsvenskan måste spela med tomma läktare Vi måste kämpa för fotbollen Bajenhälsningar Bertil

Svar: Förstår din poäng men FHM och Anders Tegnell styr det där och kan inte ge klart besked kring hur man resonerar kring undantaget för barn och ungdom mer än att man anser det är bra med rörelse för den gruppen.

Veckans låt
”At The Door” – The Strokes.

Veckans siffror
50 000. Antalet kronor som Mikael Tegebjer är ute efter i en kampanj för att kunna ge ut Buster-serien Åshöjden i fyra volymer. Älskade böckerna av Max Lundgren och gillade givetvis även serien. Ser lovande ut kring insamlingen och kunde bli en skön revansch för Tegebjer som annars är känd för att han lade ner tidningen Buster.

Veckans läsarbrev VII
Hej, Vem påverkas mest av att ligorna inte får några pengar från tv-bolagen? Är det spelarna och högt uppsatta styrelsemedlemmar vars löner krämar ur föreningen på pengar? Eller är det ligorna? Vem ska man tycka synd om? Ska man tycka synd? Sofiane

Svar: Det är klubbarnas ekonomi som påverkas i första hand och det slår mot ägare oavsett form på dem, men även mot anställda och då främst mot dem som inte är spelare. I förlängningen är det givet att det även kan slå mot spelarna om en klubb skulle gå i konkurs. Det är väl synd om alla som bryr sig om klubbarna och som jobbar för dem, men samtidigt har många trots ökande intäkter inte sparat något för framtiden utan skickat ut pengarna ännu snabbare än de kommit in.

Veckans läsarbrev VIII
Tror du Zlatan spelar i Hammarby i höst? Anthon 

Svar: Nej, det tror jag inte. Jag ger det 0,01 procents chans men det har trots allt gått upp från 0,00. Att han tränar med Hammarby i det här läget är inte särskilt konstigt. Antingen slutar han helt eller så blir det ett år till ute i Europa. Sedan hade jag gärna sett Zlatan i Hammarby. Det hade onekligen varit något oerhört att se honom sluta cirkeln i allsvenskan 21 år efter att han debuterade för Malmö FF.

Veckans Leeds United
Legendaren Norman Hunter dog under fredagen efter en kamp mot coronaviruset. Han var med och vann VM-guld med England 1966 och var tongivande i Leeds under klubbens främsta år när man vann ligan två gånger, FA-cupen och vann i Europa och tillhörde ett av de främsta lagen. Mittbacken gjorde över 700 matcher för klubben och hyllningen på Twitter är fin. Hunter var känd som en riktig hårding – smeknamnet ”Bite Yer Legs” skvallrade om det - och han ville alltid ta vara på att domaren generellt var generös i bedömning av den första tacklingen i varje match, även om de som spelade med honom lyfter fram att han kunde spela också. Hans slagsmål med Francis Lee är klassiskt. När jag hösten 2001 var i Leeds och gjorde ett reportage om klubben i Offside (tyvärr finns det inte digitalt) så fick jag loss hemnumret till Norman Hunter som då jobbade för BBC som expert. Han var hård även på telefon, och var inte helt nöjd med att jag hade hans nummer, men jag fick ställa lite frågor om Leeds framfart. I höstas sa Hunter att han drömde om att Leeds skulle nå Premier League innan livet var över. Tyvärr blev det inte så.

Veckans poddintervju
Finlands lagkapten Tim Sparv är gäst i podden och talar om det typiska i att EM skjuts upp när Finland kvalat in, om att hans kontrakt löper ut, om chocken att flytta från Southamptons akademi till Halmstads BK och mycket mer. Sedan tidigare finns över 260 avsnitt av podcasten Lundh och ni hittar dem alla här.

Publicerad 2020-04-17 kl 20:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto