Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: EM borde inte offras när Fifa och Uefa slåss om pengar och makt

Lundhs Krönika

Fifa vill införa VM vartannat år.
I en redan sprängd matchkalender.
Ett slag mot Uefa och EM, men det är fel turnering att offra.

Foto: TV4

En hel del svenskar följer det pågående ishockey-VM. Tre Kronor är oväntat svagt och en rad NHL-spelare har tackat nej. Emellanåt blixtrar mästerskapet till men ishockey-VM borde vara ett varnande exempel på vad man inte vill ska hända med ett mästerskap.

Det är få idrotter som kör VM varje år. För det går inflation i det och leder till sämre engagemang och sämre idrott. Ja, jag vet, ”The Show must go on” och då framför allt för det internationella hockeyförbundet och i viss mån de nationella förbunden som drar in pengar på VM.

I fotbollens värld har upplägget med ett VM vart fjärde år gjort det riktigt exklusivt. Det är något alla längtar efter från både spelarhåll och supporterhåll. Att spela eller följa ett VM är något inte alla får göra och den exklusiviteten hotas nu från Fifa-håll.

ANNONS

Nu var det Fifa-basen Gianni Infantinos vänner i Saudiarabien som lade fram förslaget om att utreda om det går att utöka VM-frekvensen till vartannat år. Både på herr och damsidan. Viss ironi att just Saudiarabien har progressiva förslag kring damfotboll utan att ens ha ett landslag för damer.

Det är inte lätt att samla alla röster i fotbollsvärlden men de flesta är överens om en sak. Att matchkalendern är överfull. Att det behöver strykas matcher eller framför allt inte utöka antalet matcher. Men det är lite som i klimatdiskussionen, ingen vill göra avkall på sitt.

När Fifa jobbat stenhårt för ett utökat klubblags-VM med löften om pengar till deltagande klubbar så har Uefa utökat Champions League med fler matcher. Det är som om alla fotbollsstyrande gubbar går hockey-VM på fotbollen. Man vill ha fler julaftnar och riskerar att döda delar av sporten.

ANNONS

Ända sedan Lennart Johansson valdes till Uefa-president tidigt 1990-tal har det varit en kamp mellan Fifa och dess medlem Uefa. För med Johansson kom Champions League och ett utökat och populariserat EM. Något som ledde till att Uefa blev både rikare och i viss mån mäktigare än Fifa.

Nu driver den förre Uefa-pampen Infantino en kamp mot Uefa för att Fifa ska växa. Det är därför han vill skapa ett stort klubblags-VM, ett globalt Nations League för landslag på damsidan och dessutom gärna ser att VM går vartannat år. För då får han och hans organisation mer makt, pengar – och kan lättare väljas om.

Ett VM vartannat år skulle slå mot EM och Uefa. Man kan tycka att EM har blivit för stort med 24 landslag, men det är samtidigt något som ställer några av världens bästa landslag emot varandra och konkurrerar inte med VM om man behåller den vanliga rotationen.

ANNONS

I Sydamerika finns Copa America och i Afrika finna Afrikanska mästerskapen som bägge är fungerande konfederationsmästerskap. Även i Asien och Nord-, Mellanamerika och Karibien försöker man med liknande upplägg även om det haft mer eller mindre genomslag. Även de skulle hotas av VM vartannat år.

Gianni Infantinos argumentation har byggt på att i många av Fifa:s medlemsländer finns bara ett VM vart fjärde år att se fram emot. Att det då är svårt och visst finns en kolonial prägel på vilka länder som har möjligheterna att nå dit. Vilket är ett av skälen till VM utökas från 32 till 48 länder från 2026.

Att offra EM bara för att Fifa är missnöjt vore fel. Läste till min förvåning hur Stefan Alfelt i Aftonbladets EM-bilaga ville se EM minskat. Gillar Alfelt och har stor respekt för honom, men vill själv inte tillbaka till tiden fram till 1980 då EM var kvalmatcher och sedan ett ”Final Four” för de sista fyra lagen.

ANNONS

Gillade EM från 1984 och framåt när det var mer av dagens slutspel. Jag köper att man behövde utöka EM med tanke på att antalet medlemsländer i Uefa ökade med 60 procent efter murens fall. Hoppas verkligen inte att Fifa vinner kampen, även om jag inte håller på några av gubbarna som slåss om pengar och inflytande.

Som alltid saknas supportrarna i diskussionerna. Likadant är det med spelarna och tränarna. Möjligen har man med en del gamla spelare och ledare som blivit inbäddade i Fifa- och Uefa-bekvämligheten med traktamenten, lyxhotell, limousiner, snittar och skumpa, och det är knappast dem man ska lyssna på.

EM 2021 som löjligt nog heter EM 2020 (vilket Uefa har bestämt och det är inte tillåtet för SVT och TV4 att kalla det något annat) väntar och i en tid av pandemi och elände kan det bli något hoppingivande med läktare som andas normalitet.

ANNONS

Efter det blir det EM 2024 i Tyskland och allt talar väl för att EM 2028 blir av. Turkiet vill söka vilket även en kombination av länderna Rumänien, Bulgarien, Grekland och Serbien. Både England och Italien har uttryckt intresse och Spanien kan söka ihop med Portugal.

Förhoppningen är att de inte blir de sista eller att det väntar urvattnade mästerskap som ska slåss mot VM samma år. Det vore förödande för fotbollen som nu ger ett ansikte till mycket vill ha mer, och det gång på gång.

Veckans...

Helgens måste
Sverige-Finland på Friends Arena lördag kväll. En av två svenska träningsmatcher inför EM. Det är avspark 18:00 och sändningen börjar 17:30 på C More och TV4. Därefter väntar Champions League-finalen Manchester City-Chelsea med avspark 21:00. Ska under dagen försöka fånga upp en del av Brentford-Swansea om en plats i Premier League. En match med avspark 16:00. Innan dess ska jag hinna med en boksignering i Gamla Stans bokhandel på lördag 12-14.

Helgens avstå
VM i ishockey. Starkt att slå Storbritannien.

Veckans agentskifte
Dejan Kulusevski är på väg att byta agent. Tidgare har Stefano Sem tagit honom till Italien och Atalanta samt på lån till Parma och assisterat vidare till Juventus som gav ett stort kontrakt. Nu är Alessandro Lucci på väg att ta över enligt flera uppgiftslämnare. Han har bland annat Bonucci och Cuadrado i Juventus och var 2019 med på Forbes lista över framstående agenter men föll bort 2020. Det är naturligtvis känsligt när man skiftar agent och ett tungt slag för Sem som hjälpt Kulusevski från starten, men sådan är den här världen. Uppenbarligen upplever Kulusevski att han behöver en större agent och det är betydligt vanligare med skiften i dag och det är inte sällan rekryteringen sker i omklädningsrummet där andra spelare agerar för sina agenter. Ännu är det inte kommunicerat och Stefano Sem har inte svarat på sms, men det kommer framöver.

Veckans filmsnutt
Gillade den danska truppresentationen. Ändå ganska enkel, men kul.

Veckans superligaeffekt I
Trots pressade tider kan Uefa höja prispengarna i Champions League. Häromåret skulle de krympa för att stå för pandemiunderskottet. Fotbollen är verkligen skicklig på att spegla samhället.

Veckans startelva
Tänk att Joakim Nilsson och Pierre Bengtsson går in i startelvan mot Finland och ändå inte är med i EM-truppen. Säger en del om skakigheten i det svenska försvaret.

Veckans marknadsnotering
Efter att Premier League i början av 2020 sålde rättigheterna i Norden i sex år till Nent i en affär värd 22-23 miljarder kronor (både norsk och engelsk press har det beloppet) så går ligan vidare med att erbjuda sexårsavtal på fler marknader. I runt 40 länder i Europa är rättigheterna ute. Tydligt att man är rätt för skiftningar och vill ha större trygghet i inkomster än att försöka elda på med auktioner var tredje år.

Veckans kappvändare
Boris Johnson. Nu är det väl inte kappans fel att vinden vänder, men den brittiske premiärministerns svängning från att gilla superligan till att avisera motstånd mot den är fascinerande. Om än inte så förvånande.

Veckans coronabevakning
Ska sägas direkt att landslaget gör så gott man kan utifrån pandemin och har under veckan i Båstad haft presskonferenser och ledarträffar IRL istället för digitalt. Så ingen skugga på SvFF. Däremot är det så tydligt att distansen ökat mellan bevakande medier och landslaget vilket även tar bort en del av kittet som funnits där emellan. Att man kan hinna småsnacka med en ledare eller en spelare om annat än direkta frågor med mikrofon på golvet framför ett podium. Presskonferenserna blir mer laddade och det är dessutom lätt att en fråga kan misstolkas, precis som ett svar jämfört med när man stod i en mixad zon med spelarna. Då kan man fånga upp kroppsspråk, minspel och annat på ett tydligare vis och skjuta in nyanseringar. Ja, det blir sämre för alla så här, åtminstone jämfört med mer närhet. Distanseringen har pågått ett tag men med corona är det som om den hoppade flera år framåt i tiden. Bara hoppas att det går att skruva tillbaka när pandemin är under kontroll. Inser att det möjligtvis är en trygghet att sitta med en lagkamrat eller två på podiet men det är också tydligt hur svar smittar av sig. För det är enkelt att instämma med föregående talare.

Veckans lönelista
Trots allt dominerar inte fotbollsspelare på lönelistan över världens idrottare. Även om Messi, Ronaldo och Neymar ligger högt.

Veckans obegripliga
Belarus kapade ett Ryanair-flyg. Tänk att Uefa för bara några veckor sedan gav landet ett U19-EM. Svårt att förstå.

Veckans superligaeffekt II
Det enda man kan vara säker på att advokater kommer att tjäna mycket pengar. Nu hotar Uefa Juventus, Real Madrid och Barcelona med uteslutning ur Champions League och bötestraff. Det är svårt att följa alla turer för det lär svänga och jag tror det när jag ser det. Det blir domstolen givetvis. Räkna med hårda tag.

Veckans marknadsnotering II
Alltid intressant med Osynliga Handen som bland annat skriver om en skiftande transfermarknad. Som att unga spelare blir vanligare och vanligare.

Veckans på tiden
Uefa är på väg att avskaffa bortamålsregeln. Det är på tiden. En gång i tiden gick regeln att förstå med tanke på bökigheterna kring att resa och att det verkligen var en nackdel. Så är det inte längre. Intressant tråd här om varför Uefa INTE borde göra det. Kanske bidrar borttagande till färre mål, det återstår att se. Framför allt har jag velat ta bort den i förlängning där laget som börjar hemma kan få 30 minuter extra att göra ett viktigt mål.

Veckans podcastinsats
Fotbollskanalen On Tour rullar på och det är vår dagliga EM-podd som kör på så länge Sverige är med i EM. Missa inte när Andreas Sundberg, Martin Petersson och jag punktmarkerar det svenska landslaget och dagligen sammanfattar läget kring landslaget. Senaste avsnittet hittar du här. Finns på alla plattformar och se till att prenumerera på Fotbollskanalen On Tour EM 2020 för att inte missa något om allt från träningar till utlovade nakenchocker av en presschef.

Veckans pokal
Elva kilo tung. Över en halv meter hög. Nya Europa Conference League-pokalen är rätt pampig. Sedan lär det dröja innan den har satt sig, om ens någonsin. Det återstår att se, men i höst börjar lagen spela om den.

Veckans överraskning
Maxi Allegri återvänder till Juventus och Andrea Pirlo får sluta. Allegri skulle ju till Real Madrid där Zinedine Zidane slutar.

Veckans lyssning
Om ni inte tagit er in på Matchen som Radiosportens Richard Henriksson gör varje vecka så har ni missat något. Med fokus på en match berättar fotbollsspelare om hur de upplevde det men det vävs snabbt ut till mer. Snyggt producerat. Rikligt med klipp från SR:s arkiv.

Veckans läsarbrev I
Hej Olof! Varför problematiserade ingen att Azerbaijan var med i Eurovision? Det är ytterst problematiskt hur makten går i familjen i Azerbaijan. De borde inte få TV-tid i världens största program! Om man jämför med hur mycket det problematiseras att EM spelas i landet är Eurovision-deltagandet knappt en droppe i havet. MVH Tage 

Svar: Bra fråga, men jag är inte inne i Eurovision och rör runt. Du har givetvis en poäng, men det har inte varit så problematiserat att Baku är en av värdstäderna i sommarens EM. Det är trots allt bara ett drygt halvår sedan kriget mellan Azerbajdzjan och Armenien upphörde. Förhoppningen är väl att sådana här saker problematiseras oftare. Nu blev det mest liv kring huruvida det italienska bidragets sångare hade tagit kokain eller inte. Gillar att Aftonbladet frågade honom på presskonferensen efteråt, men det krävs nog att tävlingen ska gå i Baku för att det ska bli en fråga att lyfta.

Veckans mindre överraskning
Antonio Conte lämnar Inter. Tror knappt folk inser hur risig mästarklubbens ekonomi är. Inte nog med att klubben satt sig i knät på en hedgefond, Oaktree

Investment har lånat ut knappa tre miljarder kronor, det visar sig att de kinesiska ägarna pumpat upp sponsoravtalen på egen hand. Det är ett problem på flera sätt, dels när bolaget inte får ut pengar från Kina, dels att det är svårt att sälja Inter. Risken är att Inter följer Milan och hamnar under ägande av en amerikansk fond. Det kan bli en dyr mästartitel.

Veckans simulering
Ola Lidmark Eriksson som är välkänd från Fotbollslabbet har simulerat EM. Kul läsning.

Veckans fotboll blir handboll
Champions League kan bli Final Four. Uefa funderar på att lägga semifinaler och final i en stad framöver.

Veckans koll på svenska EM-spelare inför transfersommaren
Tillsammans med kollegorna Andreas Sundberg och Martin Petersson har vi sammanställt kontraktslängd, värde och sannolikhet för en flytt för de 26 spelarna. Finns en del som kan skifta klubb.

Veckans läsarbrev II
Hej Olof, Läste följande skriv i din krönika om Roy: "Det var också rörande att se honom hyllas och i den bästa av världar hade han fått komma till både Malmö och Halmstad för att få samma tack." Vi har ju Roys hörna och jag har sett Roy flera gånger intervjuas och hyllas på stadion. Så jag är rätt säker på att han vet vilka känslor vi har för honom. Hans betydelse kan inte överskattas. Tyvärr sammanföll hans storhetstid i Malmö med en publiktorka utan dess like. Jag glömmer inte den dagen när Örgryte kom på besök våren efter de hade blivit svenska "mästare", och Roys pågar städade av dem med 3-0. När 3:an hade trillat in höjde en murarbas på ståplats sin stämma och röt -Örgryte - svenska mästare, ha, ha, ha. Det ekade skoningslöst i den råa betongen... Hälsningar Ulf

GOKVÄLL sena timmen ! Läste din krönika, hyllning till Roy. Härligt o bra skrivet. MEN glömde ! Dansk Mästare med FCK 😉 Då var Colin Toal ass. och han öppnade dörrarna för mig till alla års samarbete med FCK. HA DE GOTT Olof ! HOPPAS vi snart ses på arenorna ( VÅNGA). Bertil

Hej! Läste just din fina krönika om RH:s fantastiska tränargärning. Från en 12:e plats för HBK och nästan nedflyttning 1975 till ett exceptionellt guld året därpå med nästan bara "närproducerade" spelare. Minns själv ngn match HBK-Morup typ 1967 i gamla div 3 inför 500 närmast sörjande på Örjans vall och det otroliga lyft chansningen med att rekrytera RH innebar. Jmf Potter... Ps.Gillar on tour-podden och bättre Giants än Eagles! H

Svar: Många reaktioner på krönikan om Roy Hodgson som nu lägger av och det är klart att om några missförstår så har man skrivit fel. Tanken med att vilja ha en hyllning i Sverige hängde ihop med att han slutar nu, inte att han givetvis hyllats genom åren. Jag kunde säkert nämnt FC Köpenhamn också. Bara att ta nya tag, men klart är att Roy Hodgson är uppskattad.

Veckans Leeds United
Väntan på om Marcelo Bielsa blir kvar eller ej. Ångest! Men det är klart att laget inte dog ut på slutet, snarare tvärtom.

Veckans poddintervju
Förhoppningen är att ha en svensk EM-spelare på måndag. Sedan tidigare finns en bra bit över 300 intervjuer. Gå in via länken här. Då kan ni garanterat hitta en hel del att lyssna på.

Publicerad 2021-05-30 kl 08:25

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto