Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: En triumf och ett firande som visar idrottens storhet

Lundhs Krönika

Närmare en miljon människor kantade gatorna när bucklan for genom Philadelphia.
NFL-laget Eagles vann äntligen Super Bowl - och euforin som följde påminde om varför idrotten är underbar.

I söndags vann Philadelphia Eagles Super Bowl LII. Rätt få trodde på laget som saknade några av de största stjärnorna som blivit skadade under säsongen. Dessutom stod New England Patriots och Tom Brady på andra sidan som vunnit ett gäng titlar.

Under slutspelet har en del av Eagles-spelarna tagit på sig rollen som ”underdogs” och dragit på sig hundmasker efter segrarna. Man har trivts i underläge och likt många andra idrottare använt det som bränsle för att elda på inför de avgörande matcherna.

Man ska då veta att Eagles aldrig har vunnit Super Bowl tidigare. Man har två förluster, varav en mot Patriots 2004, och sedan en titel från 1960 som kom innan NFL vuxit och man införde en mästerskapsmatch som döptes till Super Bowl.

Annons

Super Bowl som avgjordes natten till i måndags blev en fantastisk och dramatisk match. Eagles ledde länge men på slutet vände Patriots och de flesta som följde upplösningen från Minneapolis tänkte nog att Brady avgör som vanligt.

Istället var det Eagles oprövade och ifrågasatte Nick Foles som klev fram och såg till att laget ryckte åt sig ledningen. Patriots fick chansen att ordna segern men Brandon Graham blev hjälte när han fick Tom Brady att tappa bollen.

När väl matchen var slut var det makalöst att följa inte bara firandet på arenan, där Eagles-fansen dominerade, utan även från Philadelphia. Jag låg sängen i gryningen i måndags och kunde inte sluta följa det direktsända firandet och allt som vällde ut på sociala medier.

Fansen i Philadelphia fyllde gatorna och det var så häftigt att se. Jo, det var säkert en del som gick för långt men de flesta var bara ute och firade. Det gick att känna glädjen. Stoltheten. Känslan av att äntligen ha vunnit.

Annons

Min egen koppling till Philadelphia är att min pappa jobbade där i slutet på 1960-talet och vi bodde där då. Jag har knappt några minnen då jag var så liten men det gjorde ändå ett oerhört starkt intryck på mig under min uppväxt.

Genom åren har jag följt alla lagen från Philly. Inte så att jag dammsuger allt men jag har lite koll och det är klart att intresset flammar upp när det går bra. Genom åren har jag varit i Philadelphia rätt många gånger och sett Eagles spela två gånger.

Faktum är att jag var där i våras, med mina systrar och mina barn, och vi kollade in var vi bott på en nostalgisk resa. Vi hälsade på en gammal bekant och besökte de klassiska ställena och gick på gatorna. Vi var även på en Phillies-match, även om det var svinkallt och laget är i källaren.

Givetvis var vi också på konstmuseet som nog är mer känt från filmen ”Rocky” än för konsten, även om det är ett bra museum. Det var där Sylvester Stallone sprang upp för att träna och sedan stod och jublade högst uppe.

Annons

Passande nog var det dit Philadelphia Eagles kom under torsdagen för att ta emot hyllningarna av hundratusentals fans. Skolorna hade fått ledigt. Alla var på plats och de första hade kommit redan kvällen före för att få bra platser.

På vägen till slutstationen hade närmare en miljon människor kantat gatorna, enligt lokaltidningarna även om det talades om två miljoner ett tag. Jag såg hela sändningen och det var mäktigt att följa hyllningarna.

Blev lite rörd av att se den sanslösa glädjen. Betydelsen gick att ta på. Arbetarstaden Philadelphia har inte haft det lätt i en globaliserad värld och fansen till de fyra lagen är ökända för att vara USA:s mest passionerade men också tuffaste och hårdaste.

Ännu lider Eagles-fansen för att en del kastade snöbollar på en tomte på 1960-talet. Något som både Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter visade i sina förhandsjobb. Philly-fansen är häftiga att spela inför när det går bra, annars inte.

Annons

Väl framme nedanför trappstegen där Rocky hoppade och jublade efter att ha löptränat mötte laget publiken nedanför. Störst jubel fick Jason Kelce när han i sitt tal till fansen gick till hårt angrepp mot alla kritiker och räknade upp alla i laget och hur de blivit sågade.

Därefter stämde han upp i sången: ”We’re from Philly, fucking Philly. No one likes us, we don’t care”. Missa inte det talet, finns här. Här finns hela talet utskrivet. Det gick hem.

Gillade även att ägaren bjudit in gamla Eagles-spelare och var noga med att tacka dem för grunden de lagt. Att flera spelare bar tröjor tidigare Eagles-spelare burit som Reggie White och Brian Dawkins. Att ta hand om historien är viktigt och det visar att man inte bara tror på sin egen storhet.

Det var mäktigt att se hur laget förlöst staden. Philadelphia är en av USA:s största städer och har lag i alla de fyra stora lagidrotterna men triumferna har genom åren varit få. Staden har fått en förlorarstämpel över sig och ”Rocky” har blivit en symbol för att man krigar in i det sista, men till slut får stryk.

Annons

Fakta

Veckans...

Helgens måste
Skriva. Kanske derbyt mellan Leeds och Sheffield United men just nu är jag nertryckt i stolen.

Helgens avstå
Allt annat.

Veckans affär
Italienska ligaföreningen fick inte tv-kanalerna i Italien att betala tillräckligt för medierättigheterna till serie A och serie B 2018-21. Därmed köpte spanska MediaPro rättigheterna efter att man bjudit drygt tio miljarder kronor per säsong, vilket var ligaföreningens gräns för att sälja. Mediapro bjöd 10 000 kronor över gränsen. Nu talas det om att MediaPro, som även har delar av La Liga i Spanien, kan starta en egen plattform ihop med ligan om man inte säljer vidare eller på olika sätt placerar ut matcher. Känns som en Kentaro-light affär, som när svensk fotboll 2006 och 2010 inte fick vad man ville ha och sålde till en agentur som sedan fick söndra och härska bästa man ville för att få loss stålarna som SvFF och Sef ville ha. Italienska Serie A går nu på MTG men rättigheterna för Sverige för 2018-21 tillhör IMG som köpte rättigheterna för hela världen. Ännu är de inte sålda och knappt ens ute på marknaden. IMG har enligt uppgift köpt La Liga i Norden och i flera länder i Östeuropa för 2018-2021. Tanken är paketera de två ligorna i ett och sälja. För svensk del kan det betyda att nyfunna vännerna MTG och Discovery (samarbetar sedan ett tag i Danmark och gjorde upp om FA-cupen i Sverige) kanske köper och delar på ligorna. Tveksamt om någon tar bägge, eller? Svårt att se några klara rivaler.

Veckans succéförsäljning
Sajten Fanatics i USA säljer alla typer av varor åt proffsklubbarna i USA. Kolla in deras heatmap på hur amerikaner köpte Philadelphia Eagles-prylar efter slutsignalen i Super Bowl. Enligt sajten är det bara Chicago Cubs vinst i World Series som genererat en större försäljning.

Veckans VM-hopp
Emil Forsberg tränar igen. Sveriges viktigaste spelare i VM.

Veckans läsning
Spanien-korrespondenten Sid Lowe beskriver baksidan av proffsfotbollen. Väldigt nyttig inblick som vi i media skildrar alldeles för sällan. Sports Illustrated har fått tag på NBA-spelaren Derrick Roses skokontrakt med Adidas. Makalösa pengar för den skadeförföljde spelaren som hade tur med tajmingen när han skrev kontraktet. Älskar detaljer som att hans brorsa har en bra årslön av skojätten precis som Roses barndomspolare. Är det lika bra pröjs i fotbollssvängen?

Veckans VM-satsning
Fotbollskanalen blåser på rejält varje tisdag med Svenskkollen där alla utlandsproffs finns med men även med fina nerslag hos Sverige och gruppmotståndarna Tyskland, Mexiko och Sydkorea. Ett måste i uppladdningen inför VM i Ryssland.

Veckans affär II
Saudiarabiska staten gick bara in och tog över medierättigheterna gällande den inhemska ligan och placerade hos statligt ägda Saudi Telecom Com. Det var Middle East Broadcasting Centre Group som ägde rättigheterna efter att 2014 betalat runt åtta miljarder kronir för ett tioårigt avtal. Den saudiska staten har gått hårt efter privatpersoner och företagare i landet i en jakt för att stoppa korruptionen. MBC:s storägare Waleed al-Ibrahim har varit gripen men ska ha släppts och staten ska även ha konfiskerat 60 procent av bolagets aktier.

Veckans kloka fokus
För några år sedan var det revisionsjätten Deloitte som gjorde en mer spektakulär genom av ekonomin i allsvenskan. Nu har Sef bytt till Ernst & Young som bjuder på samma upplägg. Det som är intressant inför vårens sammanställning att man ska lägga fokus på vad elitklubbarna bidrar med till samhället. Helt riktigt att visa vad man gör och det är något idrotten måste bli bättre på.

Veckans brev

Hej Olof! Tack för ytterligare en intressant och bra pod. Denna gång med Henrik Kindlund. När jag nyligen lyssnade på den kunde jag inte låta bli att dra mig till minnes mina obesvarade försök att åtminstone få en kommentar av Henrik (eller klubben) efter några händelser 2013. 

Till 2015 köpte jag faktiskt säsongskort till mig och sonen (då 11 år) på familjeläktaren. Som regel bra tryck och hög stämning. Dock inte särskilt tilltalande för en någorlunda ansvarstagande förälder med tanke på att antalet öl på familjeläktaren vida översteg antalet barn och svordomar och könsord översteg vida antalet förtjusta barnskrik. Så jag tror att goda Henrik har en fortsatt stor utmaning i den för klubben viktiga publikrekryteringen bland just målgruppen barn och ungdomar.  Och du, bara så att jag inte missuppfattas. Har inget emot Hammarby Fotboll, och inget annat lag heller (jag verkar tillhöra en minoritet..😁). Skulle, om tiden tillät, gärna ha säsongskort på både Hammarbys och DIF:s matcher. Bor nära arenan. Vilket i och för sig stör frun en hel del med polisstyrkor plus helikoptrar så att om man kan tro att det är inbördeskrig på gång vid ett flertal matcher per år. Mer kärlek till och inom fotbollen och nolltolerans mot hat, på allvar. Det skulle vara nåt och hur mycket samhällsfråga det än kan tyckas vara har de så kallade storklubbarna en viktig roll att fylla med att på allvar visa vad som är ok eller ej. Mvh Peter 

Det var i förra veckans poddintervju med Henrik Kindlund som Hammarbys vd talade om klubbens sätt att locka till sig framtidens publik och att familjeläktaren är populär. Naturligtvis har fotbollen en viss uppförsbacke i att parera en publik som ligger på gränsen, och ibland över, och de som inte uppskattar de hårda orden. Till Bajens fördel ska sägas att man tillsammans med de andra 08-klubbarna jobbat mot fylla på läktaren. Det är dock långt kvar och i den bästa av världar hade det varit mindre hat, men tror inte det blir verklighet.

Veckans comeback
Min tidigare kollega Patrick Ekwall jobbar för Discovery och är på vinter-OS i Sydkorea, och då har han piskat i gång en tillfällig blogg. Kul skildringar av livet i Sydkoreas Blekinge som anordnar OS.

Veckans ”fullt tryck på Fotbollskanalen”

Visade sig att Fotbollskanalen fick fjärde mest genomslag i sociala medier i Sverige under januari. Långt före en hel del giganter på marknaden. Oerhört starkt jobbat av gänget som driver sajten.

Veckans diskussion
Uppdrag Granskning gräver i frågor kring dopning av längdåkare. Det får sporten leva med, för det är svårt att slå fast att det är helt fel. Om allt är lugnt borde man kunna ta en granskning, men det är oroande att skidvärlden reagerar som man gör. Säger inte att en svensk åkare är dopad, men det vore löjligt att med säkerhet slå fast att ingen svensk någonsin varit dopad.

Veckans Leeds United
Ny manager, nya tag. Leeds sparkade Thomas Christiansen efter att laget kollapsat sedan senaste segern annandag jul och köpte loss Barnsleys manager Paul Heckingbottom. Han hade skrivit nytt kontrakt med Leeds rival så sent som i fredags men fick en möjlighet att kliva uppåt i näringskedjan. Om det blir succé? Haha, som Leeds-supporter är hoppet det enda man har. Kanske var det bristen på erfarenhet från Championship som fällde Christiansen? Dansk-spanjoren hade dessutom rätt begränsad tränarerfarenhet precis som Heckingbottom men den senare kan åtminstone Championship. Han blir manager nummer 17 sedan 2002. Här ger Peter Hyllman sin syn på tränarskiftet.

Veckans låt
”Dreams and Nightmares” – Meek Mill. Philadelphia Eagles sprang in till låten inför Super Bowl och flera av spelarna har tagit ställning för den fängslade rapparen Meek Mill som är från Philadelphia och som anses vara hårt dömd.

Veckans poddintervju
Entreprenören och miljardären Rune Andersson som skickat in långt över 100 miljoner i Trelleborgs FF talar om varför affärsmän tappar huvudet i fotbollsklubbars styrelser, om varför han aldrig satt sig i en styrelse i dag och att han ändrat sig kring 51-procentsregeln. Sedan tidigare finns närmare 180 poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken. 

Veckans citat

”Fan vad jag ogillar rapporteringen om Anna Holmlund. Hon får mer uppmärksamhet nu än när hon var bäst i världen på det hon gjorde. Tycker det är osmakligt.”

Kollega Mattias Tjernström har onekligen en poäng.

Publicerad 2018-02-09 kl 10:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto