Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Förbundskapten Andersson ogillar att byta ut spelare – men EM är långt borta

Lundhs Krönika

I helgen skulle Sverige gjort ett av två EM-genrep med sikte på EM i sommar.
Nu dröjer mästerskapet.
Även om Janne Andersson ogillar stora skiften är 15 månader lång tid i fotboll.

Foto: Bildbyrån.

Sverige-Ryssland var planerat för lördag kväll på Friends Arena. Därefter skulle landslaget ha åkt till Cypern för en bortamatch på tisdag. Landslagssamlingen med två matcher skulle ha varit Janne Anderssons sista inventering inför EM i sommar.

Ända sedan förbundskaptenen och hans assisterande Peter Wettergren vände hem från Qatar – är det någon som minns tragedin med ett nerskjutet plan över Iran som hängde över det lägret – så har de rest mycket runt om i Europa för att kolla spelare.

I förra veckan skulle de ha presenterat truppen till marssamlingen och det troliga är att den hade varit lite större för att granska fler spelare. Allt med sikte på en flerstegsraket som skulle börjat med en trupputtagning 13 maj, tre olika läger och sedan EM-premiär i Bilbao mot Spanien 15 juni.

Annons

Tänk att det bara är tre veckor sedan jag intervjuade Karl-Erik Nilsson under Uefa-kongressen i Amsterdam och han sade följande: ”Jag är mycket hoppfull och optimistisk. Men vi ska ha respekt och följa frågan noga. Jag räknar med att vi spelar i Bilbao öppningsmatchen.”

Verkligheten blev en annan och covid-19 satte dock stopp för mästerskapet. Nu är det framflyttat ganska precis ett år även om bara ramdatumen är satta. Om det blir en exakt kopia så spelar Sverige EM-premiär i Bilbao måndagen 14 juni 2021.

Frågan är vilket manskap Janne Andersson mönstrar då? Han gillar ju inte att ändra för mycket. I dessa karantäntider har man mer tid och jag har roat mig med att ta fram snittelvor när det gäller förbundskapten Anderssons tävlingsmatcher. Både helheten och för varje moment:

Startelva efter speltid i alla 31 tävlingsmatcher:

Annons
Robin Olsen - 2 700 minuter - Mikael Lustig - 2 090, Victor Lindelöf - 2 115, Andreas Granqvist - 2 421, Ludwig Augustinsson - 2 007 - Viktor Claesson - 1 442, Sebastian Larsson - 1 791, Albin Ekdal - 1 677, Emil Forsberg - 2 179 -  Marcus Berg - 2 414, Ola Toivonen – 1163.

Avbytarbänk efter speltid: Kristoffer Olsson – 903, Jakob Johansson – 829, John Guidetti – 797, Robin Quaison – 758, Jimmy Durmaz – 683, Emil Krafth – 598, Pontus Jansson – 548, Filip Helander – 504, Gustav Svensson – 498, Pierre Bengtsson – 450, Oscar Hiljemark – 447, Martin Olsson – 355

Facit: 18 segrar, 6 oavgjorda och 7 förluster.
Målskillnad: 61-25.
Använda spelare: 38 stycken.

Startelva efter speltid i minuter i EM-kvalet 2019 över tio matcher:
Robin Olsen – 810 - Mikael Lustig – 610, Filip Helander – 450, Andreas Granqvist – 630, Pierre Bengtsson – 450 - Sebastian Larsson – 659, Kristoffer Olsson – 814, Albin Ekdal – 528, Emil Forsberg – 608 - Robin Quaison – 758, Marcus Berg - 688

Annons

Avbytarbänk efter speltid: Alexander Isak – 361, Victor Nilsson Lindelöf – 360, Ludwig, Augustinsson -360, Viktor Claesson – 297, Pontus Jansson – 270, Emil Krafth – 201, Marcus Danielson 180, Gustav Svensson – 104, Sebastian Andersson – 91, Kristoffer Nordfeldt – 90, Muamer Tankovic – 90, Mattias Svanberg – 90, Riccardo Gagliolo - 90

Facit: 6 segrar, 3 oavgjorda och 1 förlust.
Målskillnad: 23-9.
Använda spelare: 28 stycken.

Om man jämför totalelvan med EM-kvalet så är det några saker som sticker ut och det är främst skador och annat som gjort att Ludwig Augustinsson, Viktor Claesson och Victor Lindelöf inte varit med mer. Dessutom lade Ola Toivonen av efter VM och det har öppnat för att olika spelare fått alternera där.

Det stora som hänt under EM-kvalet är att Kristoffer Olsson etablerade sig i startelvan och det gick lite lättare när Claesson blev skadad och Sebastian Larsson fick spela mer till höger. Under Nations League hösten 2018 var Isaac Kiese Thelin alternativet men under EM-kvalet tog Robin Quaison platsen i elvan.

Annons

Pierre Bengtsson kom in i startelvan när både Augustinsson och Martin Olsson gick sönder. Han låg oerhört bra till att få spela EM i sommar och något han längtat efter med tanke på att han var nära EM 2016 men ett klubbyte kostade honom den platsen. Nu ska han hålla klassen och inte utmanas för att vara med 2021.

Om man kollar bänken i sammanställningen över EM-kvalet så är det en rad spelare som fick speltid bara för att Sverige kunde matcha B-laget i mötet med Färöarna. Det vill säga att skillnaderna mellan truppens reserver och förbundskaptenens favoriter är egentligen ännu större.

Det är slående hur lite Janne Andersson skiftar. Inget fel i det då resultaten inte går att ifrågasätta. Det är i det perspektivet man måste se hur förbundskaptenen kommer att hantera Marcus Berg, Sebastian Larsson och Andreas Granqvist som gjort jobbet i landslaget fram till nu.

Annons

Samtidigt hinner det hända mycket fram till nästa vår och vi har ingen aning om hur komprimerat spelschemat blir. Och hur det påverkar spelare. Kanske blir det extra slitsamt för äldre spelare som Larsson och Granqvist att spela allsvenskt in i december och sedan dra i gång till våren?

Marcus Berg tillhör i dagsläget ryska Krasnodar men valde ett ettårskontrakt förra sommaren. Flyttar han hem till Blåvitt i sommar? Finns det ens andra alternativ på en fotbollsmarknad som säckat ihop? Vad betyder det för Berg? Hur starkt går rivaler som Alexander Isak, Sebastian Andersson och Robin Quaison?

Kina-flytten och jakten på en EM-plats kan bli tuff att hantera för Marcus Danielson. Han hade haft större chans att vara med i sommar än efter ett år i den kinesiska ligan. Det ska sägas att Danielson imponerat på förbundskapten Andersson och kan knuffa ut Emil Krafth. Eller om Pontus Jansson och Filip Helander har fortsatta skadeproblem är Danielson först i kön.

Annons

Mikael Lustig har varit stark i landslaget men skulle lagt av efter EM, även han kan svaja till. Gustav Svensson är också en spelare det går att sätta ett frågetecken efter. Samtidigt har han lojalt fyllt rollen i truppen och sedan hoppat in när Sverige behövt stänga matcher. Den typen av insatser verkar inte Janne Andersson glömma borta i första taget.

John Guidetti hade inte gått att räkna bort från EM-truppen med tanke på att han varit med i varje landslagstrupp utom i mars 2019, men fick tyvärr inget riktigt lyft i Hannover på grund av skada och virus. Nu får han en ny möjlighet att hitta en bättre klubb än Alaves som ger honom ännu mer speltid.

Klart är att det finns några givna vinnare. Viktor Claesson hade garanterat missat EM i sommar, men får nu en chans. Även Ludwig Augustinsson som haft en jobbig och skadefylld säsong kan bli starkare. Martin Olsson, då? Hälseneskadan som hållit honom borta från spel sedan december 2018 talar inte för honom.

Annons

Ytterligare spelare som får möjlighet att stärka sina möjligheter än mer under året är Jimmy Durmaz, Ken Sema, Oscar Hiljemark, Isaac Kiese Thelin, Jordan Larsson, Sebastian Holmén, Simon Gustafson, Muamer Tankovic, Riccardo Gagliolo, Jakob Johansson och Mattias Svanberg.

Det blir också intressant att följa Dejan Kulusevski efter flytten till Juventus. Tar han omedelbar plats i laget? Eller går han på lån igen? Den typen av flyttar är givetvis utvecklande men det finns alltid en risk. Inte så att det är något att tveka kring, men speltiden är givetvis viktig.

Om jag nu skulle roa mig med att ta ut Janne Anderssons EM-trupp 2021. Hur ser den ut? Ja, det blir idel säkra kort för det är förbundskaptenens väg och vi kan nog räkna med att han håller fast vid det. Ta bara hur han höll fast i lagkapten Granqvist när det blåste snålt kring honom efter en rad svaga insatser.

Annons

EM-truppen 2021
Målvakter: Robin Olsen, Karl-Johan Johnsson, Kristoffer Nordfeldt.

Backar: Marcus Danielson, Mikael Lustig, Victor Lindelöf, Andreas Granqvist, Filip Helander, Pontus Jansson, Ludwig Augustinsson, Pierre Bengtsson

Mittfältare: Viktor Claesson, Dejan Kulusevski, Kristoffer Olsson, Albin Ekdal, Sebastian Larsson, Gustav Svensson, Muamer Tankovic, Emil Forsberg.

Anfallare: Marcus Berg, Robin Quaison, Alexander Isak, Sebastian Andersson.

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Streama något vasst. Mejla tips till olof.lundh@tv4.se. Dra några öl. Träna.

Helgens avstå
Utsvävningar av alla typer.

Veckans oroligheter
I söndags höll Lunds BK årsmöte och det slutade med att damlaget gick på mötet och röstade emot valberedningens förslag. Man tillsatte en ny ordförande som även är lagets tränare Håkan Kerrén. Det ska tilläggas att Kerrén var föreslagen i styrelsen, men nu blev han ordförande. Bakgrunden till damlagets missnöje med LBK:s styrning finns i en rad grejer. Allt från att de inte hade samma gymmöjligheter eller transportmöjligheter som herrarna och sedan fick de inte ha reklamtryck på tröjorna för de inte var ett representationslag. Man har från klubbens ledningen hållit damerna ”jävligt kort”. Därför är det förståeligt att spelarna reagerat och att klubbledningen inte märkt eller nonchalerat detta har inneburit ett maktskifte som nog är helt nödvändigt. Dock har detta skakat om i Lunds BK och jag vet att en i den nya styrelsen fick sina bildäck sönderskurna i veckan, vilket också är polisanmält. Oerhört tråkigt för en förening som höll på att gå i konkurs för fem år efter för stor sportslig satsning sedan vilket jag skrev om då. På något sätt trodde jag att ledningen kommit ifrån det men de senaste värvningarna av en hel del spelare utan anknytning till LBK gör att man undrar om strategin är ändrad. Något säger mig att det här inte är slutet på stökigheter i klubben utan snarare början.

Veckans solidaritet
Fyra tyska storklubbar (Bayern München, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen och RB Leipzig) har satt av 220 miljoner kronor i en fond för att hjälpa andra klubbar i Bundesliga och Bundesliga 2.

Veckans nya oro
I och med att coronaviruset slagit sönder fotbollssäsongen och Fifa nu försöker lösa allt från spelkalendern till utgående kontrakt och transferfönster så dyker det upp nya problem hela tiden. Ta bara att en del klubbar ska byta tröjleverantörer och att kontrakten löper ut i vår. New Balance hade givetvis sett fram emot att Liverpool skulle höja bucklan i deras tröjor, men blir det Nike som får chansen nu? Svåra frågor utan givna svar. Räkna med rättstvister. Eller alla klubbar som har lånespelare vars lån går ut.

Veckans insats
Elfsborgs spelare och anställda var inte bara först ut med en lönesänkning för att stötta klubben utan man gjorde en verklig och rejäl lönesänkning utan inblandning från staten. På en måndslön avstår man närmare hälften även om det är utsträckt över tid. Sportbladets Michael Wagner visade under fredagen att Tillväxtverket gett klartecken för allsvenska spelare att bara avstå 3 300 kronor i månaden. Sedan kliver staten in och betalar 75 procent av lönen upp till 44 000 och ser till att trycket lättare för klubbarna och där det inte är säkert att spelarna behöver avstå så mycket. Nu vet vi inte exakt hur Häcken, IFK Göteborg, AIK och andra klubbar som permitterar gör men det är klart att om snittlönen i allsvenskan är 94 000 så inser man att många spelare skulle behöva avstå riktigt mycket pengar utan det här undantaget. I det fallet måste man hylla Elfsborgs spelare och anställda lite extra med tanke på att de accepterat en rejäl lönesänkning.

Veckans bristande solidaritet
I England vill man se att Premier League-klubbarna tar ett större ansvar för klubbarna längre ner i seriesystemet, men ännu har det inte skett. De är snarare inne på att skydda sitt.

Veckans sedelbunt
Den som agenten Patrick Mörk stack till Odilon Kossounous pappa i dokumentären ”Det vackra spelet”. Här får Mörk och hans partner Marc Benson svara på frågor om vad det handlade om. 

Veckans turnénytt
Vi sköt upp fem livepoddar från vårens turné med tanke på coronautbrottet och nu har vi fått nya datum för dessa turnestopp:

Tisdag 8 september: Frimis salonger, Örebro
Onsdag 9 september:  Kalmar teater, Kalmar
Torsdag 10 september: Landskrona teater, Landskrona
Fredag 11 september: Malmö live, Malmö
Måndag 28 september: Scalateatern, Stockholm

Detta är givetvis preliminärt med tanke på att ingen riktigt vet hur virusutbrottet kommer att utveckla sig. De tidigare inbokade gästerna har aviserat att man gärna kommer på nya datum, men sedan är det inte säkert att det går att pricka in rätt datum för alla men vi gör vårt yttersta. Köpta biljetter gäller nya datum. Frågor? Då finns svar via länkar i denna artikel. 

Veckans läsarbrev
Hej Olof! Tack för krönika och lycka till i Alla mot alla. Gällande Glazers och Manchester Uniteds pengar. Jag gillar inte idén med ägare som verkar ta mer än vad de ger och har irriterat mig länge på Glazers. Jag har dock svårt att hitta källor på hur pengarna går mellan dem och deras investeringar. Det jag hittat är att fansen (före Brady) börjat tvivla på Glazers likviditet då de inte har använt sitt lönetak fullt ut. Kort sagt: Finns det belägg för att Glazers använder United som kassako för sina andra intressen? Mvh Peter

Svar: I förra veckan skrev jag om att familjen Glazer som både äger Tampa Bay Buccaneers och Manchester United satsat pengar på Tom Brady till NFL-klubben. Klart är i varje fall att Glazers kostat United många miljarder under ägandetiden i både avkastning och belåning. Det skildrades i Guardian i höstas med jämförelse med Liverpools amerikanska ägare. 

Veckans vackraste
Norwich City har gett spelarna listor på telefonnummer till äldre supportrar som behöver stöd i dessa tuffa tider. Och nu ringer man runt till dem.

Veckans siffra
Nio. Om Premier League ställer in säsongen kostar det runt nio miljarder kronor i ersättningar till tv-bolag som vill ha tillbaka pengar för rättigheter som uteblir.

Veckans tidsfördriv
Räkna upp alla män som spelat för Sverige under 2000-talet.

Veckans bisarra
Att det spelades för 160 000 kronor på träningsmatchen Landskrona-Torn trots att den var inställd

Veckans förvirring
Uefa uppgav att EM 2020 eller Euro 2020 skulle fortsätta heta EM 2020 trots att det går 2021. Skälet är givetvis att man tillverkat en massa grejer som är märkta 2020. Vi får tugga i oss det av miljöskäl. Blir antagligen likadant för OS i Tokyo.

Veckans välja sida
Team Anders Tegnell eller inte. Jag är på Tegnells sida.

Veckans streaming
“Det vackra spelet. Fotbollsdrömmar & Stora affärer.” Om fotbollstalangen Odilon Kossonous resa från en liten by i Elfenbenskusten via en akademi till Hammarby och sedan Club Brügge. Bloggade om filmen här. Här uttalar sig Odilon om efterspelet till dokumentären och i artikeln finns länkar till det som väckt uppmärksamhet.

Veckans efterlysande mejl
En ordförande i en klubb längre ner i det svenska seriesystemet efterlyser också hjälp uppifrån i svensk fotboll: Jag saknar också solidaritet från elitklubbarna och SEF när det gäller svensk fotboll rent generellt - inga pengar spiller över till föreningarna i lägre serier i de nya avtalen som skrivs. Ja, vet att det handlar om tv-sändningar från de ligorna, men tycker inte det vore orimligt att någon/några procent stöttade våra klubbar som bl a förser elitfotbollen med många spelare. Inte heller några ersättningar från förbundet via vårt gruppspel i Svenska Cupen. Således tuffa tider för en - i många avseende anonym liga - som är semiprofessionell och berör väldigt många i fotbolls-Sverige.”

Veckans EM 2021-effekt
Nu när OS i Tokyo flyttas till 2021 så spelar det nog ingen roll när under året som spelen hålls, det blir ett måste att flytta EM 2021 till 2022.

Veckans oro för en rad idrottsklubbar
Byggbolaget Serneke är stor sponsor för många klubbar. Frågan är nu hur stabilt bolaget står? Det visar sig att försäljningen av 80 procent av Karlatornet blåsts av. Dessutom visar det sig nu att lägenheten högst upp i Karlatornet som hade sålts för 66 miljoner för ett år hade köpts av vd:n Ola Serneke själv. Ja, herregud. Man varslar även anställda. Det är klart att man nu kan ifrågasätta om bolaget kan fortsätta vara en aktiv sponsor när de flesta marknader viker när coronaviruset går hårt fram med världens ekonomi.

Veckans sving
Idrottens Affärers Dan Persson har ofta bra synpunkter och här ger han RF:s Björn Eriksson en rejäl råsop. Gillar ordet råsop. Persson ger även sin syn på de 500 miljoner kronor som RF fått av staten i stöd efter coronakrisen. Det är intressant att ta del av.

Veckans glädje
I juni 2018 träffade jag Adde Larsson från Mediabyrån i Göteborg som intervjuade mig för sin podcast. Den kan ni höra här. Då nämnde jag att min dröm var att få följa ett lag under en säsong. Något Adde Larsson bestämde sig för att göra efter det och som jag läste om i GT i veckan att han också gjort. Han tog rygg på Göteborg FC där spelare och ledare välkomnade att han följde laget under en säsong. Nu har det utmynnat i dokumentären ”Den blåaste himlen – ett år med Kopparbergs/Göteborg FC”. Underbart jobbat, Adde som även är omskriven i GP. 

Veckans streaming II
Hillary. En dokumentär i fyra delar om Hillary Rodham Clinton. Väldigt välgjord och gillar greppet att korsklippa presidentkampanjen 2016 med hela hennes historia.

Veckans grepp
Filip Hammar och Fredrik Wikingsson tar en bärs och snackar livet varje kväll vid 21:30 på DPlay. Ett kul avbrott i dessa märkliga tider.

Veckans låt
”Pawn Shop” – Brandy Clark.

Veckans Leeds United
Spelare, tränare och klubbens högsta ledning har bestämt sig för att skjuta sina löneutbetalningar på framtiden. Skälet är givetvis coronautbrottet som stoppat alla matcher och därmed pressar klubben ekonomiskt. I och med det kan Leeds betala löner till de 272 anställda som klubben har och som inte är direkt involverade i fotbollen. Hur länge man skjuter på lönerna? Det är oklart, klubben skriver att man gör det inom överskådlig framtid. Ägaren Andrea Radrizzani gav en intervju i veckan och berättade att klubben förlorar runt 30 miljoner kronor på att inte kunna spela de sista fem hemmamatcherna och att man förlorar 100-130 miljoner kronor om året.  

Veckans poddintervju
Norges förbundskapten Martin Sjögren är gäst från bostaden i Linköping. Via Skype berättar han om varför det är viktigt att inte flytta EM för damer 2021, om att gå ner i lön för att stötta norska förbundet, om hur norska landslaget utvecklats under hans tid och om drömmen om att träna en storklubb ute i Europa. Sedan tidigare finns 259 avsnitt av podcasten Lundh och ni hittar dem alla här.

Publicerad 2020-03-27 kl 17:42

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto