POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA
23v

Lundh: När Fifa och Uefa excellerar i dåligt bollsinne måste sponsorer agera

Foto: Fotbollskanalen.

Även om Fifa dubblar prispengarna i dam-VM ökar gapet till herr-VM.
Och Uefa som snålar kring damfotboll höjde i veckan prispengarna i herrarnas Nations League.
Adidas och andra sponsorer borde jobba med bristen på bollsinne.

Under fredagen avslöjade Sports Illustrateds Grant Wahl att Fifa fördubblar prispengarna i kommande VM i Frankrike. Istället för 140 miljoner kronor så får Sverige och de andra lagen dela på 280 miljoner kronor.

Hurra, eller? Nej, det är inte hurra. Bara Sveriges herrar åkte hem från Rysslands-VM med drygt 150 miljoner kronor i prispengar och startbidrag. Och faktum är att gapet mellan herr-VM och dam-VM har ökat från tre miljarder kronor till 3,3 miljarder om man ser till utvecklingen som den amerikanska tidningen kollat på.

I Ryssland delade herrarnas 32 lag på 3,6 miljarder kronor och damernas 24 lag får nu 280 miljoner att dela på. På plussidan i förslaget som ska läggas fram inför Fifa:s styrande råd senare i oktober så höjer man ersättningen till klubbar för lån av spelare från noll till 70 miljoner kronor.

Dessutom finns det 100 miljoner kronor till lagens förberedelser och då bland annat plats i business om man flyger mer än fyra timmar. Så det är klart att det händer en del, men det är för lite med tanke på hur mycket pengar Fifa tar in.

I veckan kom även ett pressmeddelande från Uefa som stolt meddelade att lagen i det pågående Nations League kunde tjäna ännu mer pengar. Faktum är att man höjde deltagaravgiften, en så kallad solidarity fee, med fem miljoner kronor för exempelvis Sverige.

Dessutom får vinnaren av Sveriges grupp i division B 15 miljoner kronor nu istället för tänkta 10 miljoner. För slutvinnaren nästa sommar som är någon av de fyra gruppvinnarna i A-divisionen över 100 miljoner kronor. Antagligen är det så att tv-rättigheter och reklamförsäljning gått bättre än tänkt och att det finns mer att skicka ut till förbunden.

Då ska man ändå veta att SvFF och de andra medlemsförbunden redan fått stora summor för att lämna över tv-rättigheterna till Uefa. SvFF vill givetvis inte berätta vad man fått, men i Norge så fick det norska förbundet 270 miljoner kronor för landskampsperioden 2014-17 och nu är det mer.

Det är fascinerande att Uefa inte kan se till att dela ut de pengarna i en riktad satsning på exempelvis damernas Champions League. Jag tror att alla är ense om att fotbollen för damer växer och att det kommer att bli en bra marknad framöver, och mer kapital ökar på takten.

Dessutom hade det kanske varit bra om #Metoo-strömningarna och att det är 2018 nådde både Fifa:s och Uefa:s högkvarter i Schweiz. Det är inte så att organisationerna saknar pengar för att kunna göra en rejäl satsning, det finns resurser.

Vet att både Karl-Erik Nilsson och Håkan Sjöstrand lyft frågorna i olika forum. Gott så. Samtidigt behöver man göra mer och när det nu trillar in fem miljoner extra kan väl det gå rakt över på damsidan i en satsning för att ge Peter Gerhardsson o Co än bättre förutsättningar.

Tyvärr tror jag att det enda som möjligen kan påverka de tröga gubbarna som styr inom Uefa och Fifa är att slå mot plånboken. Antingen att supportrar och andra engagerade bojkottar några av de tunga sponsorerna för att få till en attitydförändring.

I den bästa av världar så ligger sponsorerna själva på av egen kraft. Kan vara fascinerad av att sportjätten Adidas som suttit tätt klistrad till både Uefa och Fifa i alla tider och bland annat har ett avtal med Fifa som löper till 2030 inte gör mer.

Makten finns hos dem som har plånboken och det är sponsorerna då det knappast är så att fansen klarar att organisera sig tillräckligt. Då borde väl tillräckligt med företag, som gärna allierar sig med både Uefa och Fifa, och som samtidigt står för sunda värderingar kunna göra mer.

Nej, det handlar inte om fifty-fifty. Jag vet vilka reaktioner den här typen av krönikör får. Däremot handlar det att ta en del av grädden som herrarnas fotboll genererar och ge till damerna så att den också kan växa och bli lönsam på sikt.

FAKTA

Helgens...

Helgens måste
Köpa med kexchoklad till Alexander Axén inför lördagens studiosittning då det är Nations League som väntar. Först ut är Lasse Lagerbäcks Norge mot Slovenien på C More och Sportkanalen följt av Nederländerna-Tyskland på TV12 och C More. Plus att vi givetvis fångar upp vad som sker i andra matcher.

Helgens avstå
Träning. Nytt mindre ingrepp i hälsenan för att se om jag kan hitta tillbaka till löpningen…

Veckans mot den moderna fotboll I
Ajax, PSV Eindhoven och Feyenoord har aviserat att man bryr sig om den inhemska ligan och vill dela med sig av intäkter från spel i Champions League och Europa League. De andra klubbarna ska få dela på tio procent av intäkterna.

Veckans utredning
Champions League-mötet Paris SG-Röda Stjärnan slutade 6-1 och nu utreds den för matchfixning. Tyvärr är det inte så förvånande att det sprider sig. Stora pengar att tjäna för inblandade och serbisk fotboll är ekonomiskt långt efter det Qatar-finansierade lagbygget.

Veckans lär känn de nya landslagsspelarna
Här är tvodden med Kristoffer Peterson som lär få speltid mot Slovakien på tisdag och här är en poddintervju med mittbacken Sotirios Papagiannopoulos från januariturnén tidigare i år. 

Veckans utmanare
Leeds ägare Andrea Radrizzani skaffar sig inte bara vänner i England. I veckan rasade han mot skillnaderna i tv-pengar mellan Premier League och divisionerna under den och talade om att bilda Premier League 2 av Championship.

Parallellt med det driver hans nystartade tv-bolag Eleven Sports en kamp mot förbudet att visa matcher när det spelas fotboll lördag eftermiddag. Enligt Uefa:s regler går det att stoppa konkurrerande tv-sändningar men England och Skottland är de enda länder som håller fast vi det. Radrizzani har stöd av La Liga som gärna vill störa Premier League och även serie A-matcher kan sändas på denna heliga tid.

I Sverige skedde skiftet i slutet av 1990-talet och det gick att se hela Premier League från starten i augusti till avgörandet i maj.

Veckans mot den moderna fotboll II
Union Berlin som har landslagsmannen Sebastian Andersson och förre Elfsborgs-spelaren Simon Hedlund i laget har alltid varit lite av en outsider i tysk fotboll. Häromveckan lade man fram ett manifest för en ny inriktning för tysk klubbfotboll och pekade på tre problemområden: 1) Ojämn Bundesliga 2) Tidigt respass för tyska lag i Europa 3) Dåliga relationer mellan de olika parterna i tysk fotboll. Onekligen intressant läsning. 

Veckans programpremiär
Granqvist|Backe|Lundh körde i gång och här ser ni premiären. Tanken är att det går först på C More på tisdagar 21:00 för att senare i veckan släppas på Fotbollskanalen.

Veckans avhopp
Marco Van Basten lämnar jobbet som utvecklingsansvarig på Fifa med omedelbar verkan. Skälet är att han vill vara mer med familjen i Amsterdam.

Veckans svar
Skrev i förra veckan om den vinstvarning som byggbolaget Serneke skickade ut. Serneke är inte bara storsponsor till Blåvitt utan även majoritetsägare i klubbens nya riskkapitalbolag och det är klart att det borde ge ångest bland alla blåvita, men Sernekes vd Ola Serneke mejlade mig.

Hej på dig Olof, Läste din artikel om "blåvitångest". 

Bara för att vi gör ett dåligt kvartal av "mängder med kvartal", så kommer inte vi att sluta sponsra IFK. Vi är ett börsnoterat bolag men där vår affärsmodell ligger i att stärka samhället gemensamt med stat, kommun och föreningsliv. Att tillsammans bygga bättre samhälle med bättre folkhälsa och utanförskap är vårt mantra. DI "analytiker" är dessvärre inte det minsta insatta i de bolag de skriver om, och har aldrig ens pratat med oss om hur vårt bolag fungerar eller utvecklas. Däremot så skapar det precis som du skriver - ångest och då helt i onödan. Vårt bolag har skrivit ner 2 st av 230 st projekt på grund av konkurser i underentreprenörer, men vi har 228 st bra projekt. Vi har jätteövervärden i fastigheter, byggrätter, marktilldelningar osv. Vårt bolag växer konstant och har orderboken full - så vi är såklart inte det minsta oroliga. Som du förstår blir det stora proportioner av lite enligt mig, speciellt då ingen reporter verkar vilja fråga oss hur det är :) Ha det gott Olof ! Ola Serneke CEO  

Veckans läsning
En beskrivning på hur en kvinna, vars man är en fängslad bankir från Azerbadjzan och som plundrat den statliga banken på pengar, lever i exil i London.

Veckans utmaning
Sök jobbet som presschef för det svenska herrlandslaget i fotboll. Varit hyfsad omsättning på den posten.

Veckans reaktioner på krönika om anklagelser mot Ronaldo
Du om någon borde fatta att man kan behöva betala medietystnad även som oskyldig. I media är det nog att bra anklagad för att bli dömd.

Du, Nike, EA - ni är en del av den mediecirkus som jag föraktar. Du var bra förut. Men nu... :( Frida.

Hej! Jag brukar ofta läsa det du skriver och följa dig på fotbollskanalen. Utifrån att jag tycker att du är kunnig journalist och duktig på det du gör blev jag besviken över din krönika som du skrev kring Ronaldo. Oavsett hur mäktig eller känd någon är ska den personen precis som all andra stå till svars för sina brott.  Däremot tycker jag att saker och ting måste komma på sin plats innan vi pekar finger och anklagar personer för saker som vi inte vet något om.  Att någon känd och mäktig betalar någon för tystnad för något som denne inte gjort är inte ovanligt. Sådan publicitet skadar hur som och drar till sig fel uppmärksamhet och att betala för att inte behöva gå igen det tror jag många väljer. Lika så som många söker efter sådana situationer för att få möjlighet att tjäna sig en slant. Vad än som hänt hoppas jag att själva rättsprocessen reder ut allt och själva utgången blir rättvist och att den skyldige får stå för sin handling oavsett om det är Ronaldo eller någon annan.  Däremot tycker jag att vi all borde vara professionella och lyhörda till det som händer och vänta med att peka ut och döma andra i förväg innan något blivit dömd. Nästa gång kanske det är din tur, då tror jag inte att du kommer tycka att det är roligt att bli dömd innan du fått chansen att förvara dig. Ha det gott, Alexandro

Känns väl härligt att kunna platta till Ronaldo eller hur? Jag skulle vilja veta om hon tänker betala tillbaka pengarna som hon tog emot? Eller har de tagit slut, och förhoppningen är att komma åt lite mer genom att känna storyn till skräptidningar. Det har ju hänt förut./Pia

Svar: Klart att jag måste kunna skildra så grova anklagelser mot Ronaldo och det framgår klart att han nekar till dem. Handlar inte om att platta till honom eller att det är skönt. Däremot är det slående att han betalat flera miljoner kronor och ändå hävdar han att inget hänt. Vet att hans advokat nu erkänner att det finns en uppgörelse, men man uppger att allt som Der Spiegel återger är fabrikationer. Nu kräver advokaten som biträder kvinnan som anklagar Ronaldo att portugisens advokater ska bevisa att dokumenten är falska.

Veckans ekonomiska förlust
Har skrivit om IMG som köpt serie A i hela världen och som i Skandinavien valt att lägga rättigheten på den egna plattformen Strive och att det verkar gå trögt. Nu rapporterar SportBusiness Frank Dunne att trots att IMG fått bra betalt på en del marknader är det ett förvärv som ger minussiffror.

Veckans läsarbrev
Det är dags att fråga Zlatan om han inte kan tänka sig en comeback , övertygad om att han gjort åtminstone ett mål mot Ryssland eller vad tycker du ? Övertalning förekommer i alla divisioner och alla klubbar. Du såg ju själv hur det gick i närkampsspelet ! Lustig o Augustinsson skulle behöva bli lite starkare i Överkroppen . /Johan

Hej Olof! Vet att du tagit upp ämnet Ghoddos med Janne och detta på ett förtjänstfullt sätt. Troligen följer du händelseförloppet? Här är spelaren som Janne Andersson inte behövde... Ynglingen från Malmö vars ödmjukhet, känsliga fot, och attityd vi i Jämtland lärde oss älska. Mannen som slutligen drog också den mer avvaktande delen av befolkningen till arenan och vidare ut i Europa, i tusental. Mannen ”som gick på vatten” enligt Falkarnas dedikerade sång... Att det inte blev det svenska landslaget är så outsägligt sorgligt... En uppföljning av ämnet, när det passar, vore mycket intressant... Bästa hälsningar! Birger 

Hej SvFF har inte förbjudit några frågor. Däremot vill de ju under landslagssamlingar glömma allt som har med klubbarna att göra & fokusera på landslaget. Verkar ju som en smart policy och det borde ju journalisterna fattat vid det här laget. Rätt meningslöst att fortsätta ställa klubbfrågor när man ju redan sagt att det blir inga kommentarer på det. mvh/Daniel

Svar: Möjligt att Zlatan gjort mål på Ryssland men han gör inte comeback. Måste titta framåt. När det gäller Saman Ghoddos är det väldigt deppigt för det svenska landslaget men kul för spelaren att han går så starkt. Tror inte en uppföljning ger något. Tycker aldrig att SvFF eller spelare ska komma med sådana pekpinnar och sedan får spelare själva välja vad de vill svara på. De flesta har inga problem med att tala om vad som sker i klubblaget då det är en grund till landslaget.

Veckans Leeds United
Pontus Jansson ordnade 1-1 mot Brentford och även om Leeds tappade serieledningen så kommer flera skadade spelare tillbaka efter landslagsuppehållet och då ökar Bielsas mannar.

Veckans författare
Hasse Backe håller på med en bok om Marcelo Bielsa filosofi. Den kan bli en storsäljare i Leeds. 

Veckans siffror
800 000. Antalet dollar som den förre NBA-stjärnan Allen Iverson årligen får av Reebok för de livstidskontrakt han skrev med skoföretaget som nu ägs av Adidas. Han har inte spelat basket på nästan tio år. Frågan är om Carolina Klüft som också hade ett avtal med skojätten också har pröjs än? Men det mest imponerande med Iversons avtal är att det finns en pensionsfond på närmare 300 miljoner kronor som faller ut när han fyller 55 år, vilket är om tolv år. Fram till dess är det sju miljoner om året från skojätten. 

Veckans låt blir veckans lyssning
Emil Persson gör Fördomspodden på ett väldigt underhållande sätt och lyssnade igenom ett gäng avsnitt när jag reste tur-och-retur till Kaliningrad. Garvade högt flera gånger.

Veckans poddintervju
Radiosportens expert och journalist Richard Henriksson är gäst och talar bland annat om skiftet från att vara elitutövare i fotboll till att vara bevakare, om förebilder i expertkommentering och hur han såg på BP-skandalen. Sedan tidigare finns över 200 poddintervjuer med olika svenska och utländska fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat
”Jag blev ett bondeoffer.”

Alf Westerberg till Sportbladet efter att han fått gå som assisterande tränare i Blåvitt trots ett relativt nytt tvåårsavtal. Tänk som det svänger i fotboll , för ett år sedan var han huvudtränare i Blåvitt och nu skickad åt sidan.

Publicerad 2018-10-12 kl 21:17
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå