Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Konstigt att behöva köpa någons tystnad om du är oskyldig

Serie A

Cristiano Ronaldo köpte Kathryn Mayorgas tystnad.
Priset: 375 000 dollar.
Der Spiegels nya avslöjande skakar om och sätter ljuset på sportens värld.

Förra lördagen släppte den tyska tidningen Der Spiegel ett nytt reportage om Cristiano Ronaldo och en misstänkt våldtäkt i Las Vegas 2009. Det är andra gången som tidningen gräver i vad som skedde i spelstaden i Nevada.

Redan våren 2017 kom Der Speigel över dokument som visade att Cristiano Ronaldo betalat 375 000 dollar till en kvinna för tystnaden gällande hennes anklagelser om att han våldtagit henne i juni 2009.

När man i januari 2010 når fram till en uppgörelse är NIO advokater inblandade. Nyheten får ingen större spridning våren 2017 även om den givetvis uppmärksammas i en del medier men det är mest pliktskyldigast. Tystnaden från Real Madrid, spelaren och sponsorer är genomgående.

Annons

Ronaldos advokat Johannes Kreile säger dock att superstjärnan förnekar anklagelserna och lovar att man kommer "att vidta åtgärder mot falska påståenden och överträdelser av hans personliga rättigheter". Ronaldos agentur Gestifute, som drivs av Jorge Mendes som är en av världens mäktigaste agenter, skriver helt felaktigt att tidningens uppgifter är ett journalistiskt påhitt.

I lördags tog det dock fart igen när Der Spiegel kunde presentera kvinnan som anklagat Ronaldo för våldtäkt. Kathryn Mayorga berättar i den tyska tidningen om vad som skedde på Palms Casino Resort, hur övergreppet förstört hennes liv och hur alla styrde henne mot en uppgörelse efter att hon kontaktat polisen.

Nu har hon bestämt sig för att försöka få till rättvisa och på vägen få tystnadsplikten ogiltigförklarad. Nu har hon stämt Ronaldo och även polisen i Las Vegas har förklarat att man återigen öppnat utredningen. Bara hoppas att rättvisan har sin gång på riktigt, oavsett vad följden blir.

Annons

Hösten 2018 är annorlunda jämfört med våren 2017 med tanke på #metoo som svepte över världen efter att New York Times för ett år sedan publicerade anklagelserna mot filmmogulen Harvey Weinstein. Något som gjort att kvinnor klivit fram och berättat om övergrepp och i en del fall har det lett till rättsliga följder. 

När det gäller Ronaldo är det som om sportvärlden inte är redo att ta klivet fullt ut och det är mycket tystnad. Det är ganska skrämmande att i en tid där små grejer kan blåsas upp till något gigantiskt så är så många avvaktande till de här uppgifterna.

Tyvärr är det ingen nyhet att stjärnor som Ronaldo och Messi kan fuska med skatten och dömas för det utan att någon reagerar.

Det är som om fans inte vill veta något negativt om idolerna som avgudas och alla som vågar ge en annan bild blir illa behandlade.

Annons

Det är en läxa även för mig även om vi på Fotbollskanalen skrivit om ärendet både våren 2017 och i veckan så har vi kanske inte grottat ner oss tillräckligt. Och att det är viktigt att vara beredd på att ge en annan bild av superstjärnorna som lätt kan komma undan det negativa.

Tyvärr är tystnad ett framgångsrikt sätt att bemöta och döda en historia av den här typen. För det är klart att Ronaldo är oerhört mäktig och har stora resurser på sin sida där alla köper Ronaldos nekande rakt av och tittar sedan åt andra hållet. Allt för att låta kassaflödet förbli påverkat.

All heder till Der Spiegel som inte gett sig utan hela tiden jobbat på och påvisat att vad Ronaldo och hans agenter och advokater påstått inte är korrekt. Det är en viktig journalistik som tyvärr får allt svårare att slå sig fram och ta plats.

Annons

Särskilt när det i dag oftast bara ges plats till dem som betalar på ett eller annat sätt. Antingen köper man sig möjligheter att intervjua genom att betala dyrt för rättigheter eller så går man med på att berätta om någon produkt för att få ställa några frågor.

Det ställer krav på oss som jobbar på företag som köper dyra rättigheter och sänder matcher och mästerskap. Hur mycket resurser blir över till journalistik? Ska TV4 och SVT ge plats i VM-sändningarna till hur arenorna i Ryssland byggts och Putins styre eller bara ägna oss åt fotbollsfesten?

Likadant är det kring de tv-bolag som betalar dyrt för att sända Champions League. Där blir det mer löpvägar, fotbollsgodis och varmare historier än anklagelser mot Ronaldo (jag vet att Viasat ägnade en minut åt det i veckans sändning), oligarker och hur ägarna till Paris SG och Manchester City piskat fram miljarderna.

Annons

Att döma av hur de flesta reagerade kring Pussy Riots inhopp under VM-finalen är känslan att en majoritet av tittarna vill att vi ägnar oss åt spelsystemen och fotbollsfesten snarare än åt politik och annat som sker långt från planen. Om vi ska lyssna på tittarna? Sjävklart, men vi måste också våga göra annat som inte bara får alla att jubla.

Vad är då sant kring Cristiano Ronaldos vistelse i Las Vegas? Att döma av Der Spiegels gedigna jobb är det inte så förvånande att portugisen köpte Kathryn Mayorgas tystnad. Och för mig framstår det som obegripligt att betala 375 000 dollar för någons tystnad om inget hände.

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Ingenting. Även om det givetvis blir allsvensk toppstrid på söndag med studiojobb i C More. Kanske gläntar in på Blåvitts ångestmatch mot Trelleborg under lördagen. Sugen på att se Invasionen av Danmark på Netflix.

Helgens avstå
Det mesta.

Veckans pressade
José Mourinho som körde en presskonferens på tre minuter och 32 sekunder inför helgens ligamatch.

Veckans häftiga laginsats
Malmö FF skakade liv i sin grupp i Europa League genom att slå Besiktas efter en stark insats. Europa-kvällarna i Malmö är speciella och ovanpå att gruppspelet lever trillade det in 5,6 miljoner kronor till på MFF-kontot. Onekligen häftigt att laget kan resa sig på det viset och nu har Malmö två matcher mot norska Sarpsborg, som efter sju raka förluster slog Genk med 3-1 hemma på konstgräset, och det är trots allt rätt öppet. Önskar att Markus Rosenberg får en avslutning som gärna får sträcka sig över årsskiftet.

Veckans program
Granqvist|Backe|Lundh kommer på tisdag. Kort och rappt diskussionsprogram om svensk fotboll.

Veckans oklara
Initiativet Segerpotten har samlat in 234 742 kronor till det lag som vinner allsvenskan för damer, men det verkar inte som om klubbarna vill ha pengarna. Ännu är det oklart om vinnarlaget vill ta emot nästan en kvarts miljon kronor. Svensk fotboll är inte direkt öppen för initiativ som inte gått den rätta vägen…det är en inställning som är direkt deprimerande.

Veckans hårda tag
Hela Café-redaktionen utom nye chefredaktören Kristofer Steneberg blev av med sina jobb när Egmont i veckan köpte titeln av Aller. Intervjun med Egmonts förlagschef Johan Taubert var ett tecken på att det knappast var någon förlagsvärme som väntade de tidigare medarbetarna.

Veckans rapport
CIES Football Observatory tar ofta fram intressanta studier. Även om man kan misstänka att bruk av många spelare kontra få spelare i ett lag är negativt så kan man här visa det. Om färre spelare är på plan fler minuter så är det sportsligt positivt, enligt studien av de fem högsta ligorna.

Veckans plågsammaste
Att följa turerna kring Svenska Akademien. Vuxna människor och där en hel del inte klarar av att ta ansvar. Särskilt med tanke på domen för våldtäkt mot den så kallade kulturprofilen.

Veckans riktiga Blåvitt-ångest
Trelleborgs FF i en ångestmatch och en hotande bottenstrid är sin sak, men frågan är om inte den värsta oron borde kopplas till den vinstvarning som byggbolaget Serneke skickade ut i veckan. Serneke är inte bara storsponsor till klubben utan är även majoritetsägare i klubbens nya riskkapitalbolag. I Dagens Industri skriver analytikern Johan Wendel att det är en oroande vinstvarning och att den ”ger en dålig känsla om framtiden då en olycka sällan kommer ensam. Frågan är vilket pris Serneke fått betala för tillväxten och vad lönsamheten egentligen landar på.”

Veckans jobbjakt
Olof Mellberg borde väl vara intressant för Aston Villa nu när Steve Bruce fått sparken.

Veckans Je Suis…
Harakiri-korven försvinner från Gamla Stan.

Veckans förebild bland fotbollsförbund
Ibland kan vi i Sverige skoja om att engelsk fotboll är bakåtsträvande och fastlåst men det engelska fotbollsförbundet, FA, är faktiskt i framkant i många frågor. Redan för ett år sedan bröt man avtalet med sin spelsponsor för att man insåg det problematiska i relationen med tanke på att man styr sporten som samtidigt är spelobjekt och där det följer problem. Nu visar FA även vägen mot att få till mer mångfald på ledarsidan i ett riktat initiativ och där målet är att få in fler med en annan bakgrund i både ledarroller och som anställda. I veckan blev det klart att Paul Nevin ska jobba med A-landslaget, Sol Campbell med U21-landslaget och Terry Connor med yngre landslag under hösten. Tänk att det svenska fotbollsförbundet inte är mer i framkant i den här frågan. Det borde man verkligen vara, vilket jag skrivit om många gånger. Kanske kan Håkan Sjöstrand o Co åka till England och lära sig hur man gör? Kolla bara Janne Anderssons ledarstab från VM senast.

Veckans klarläggande
Svensk Elitfotboll gick till botten med publikrekorden i svensk klubbfotboll efter AIK-Hammarby med hjälp av Sveriges Fotbollshistoriker och statistiker och följande gäller:

1) IFK Göteborg – Örgryte IS 52 194 – Allsvenskan 1959
2) Djurgårdens IF – IFK Göteborg 50 750 – Allsvenskan 1959 
3) IFK Göteborg – GAIS 50 690 – Division 2 Södra 1976
4) AIK – Hammarby IF 49 034 – Allsvenskan 2018
5) IFK Göteborg-Elfsborg 48 296 – Allsvenskan 1977

Veckans reklam-fönster i SVT
Förstår på ett sätt att SVT tackar ja till att sända sju NHL-matcher under säsongen. Samtidigt är det ju ett bra reklamfönster för Nent som har rättigheterna till NHL och nu kan placera sju matcher på bästa sändningstid. Apropå fri television. 

Veckans läsning
För 50 år sedan höjde Tommie Smith och John Carlos nävarna under prisutdelningen under OS i Mexiko 1968. Sports Illustrated har gått i deras fortspår och sökt upp både Smith och Carlos och det är fascinerande läsning. New York Times berättar den för mig okända historien om den London-födde finansmannen som påstås ha blåst danska staten på 18 miljarder kronor.

Veckans läsarbrev
Hej, Förstår inte riktigt grejen med Nations league. Trodde en anledning var att bli av med träningsmatcher. Men i september spelade Sverige mot Österrike och nu i oktober möter vi Slovakien i just träningsmatcher. Mvh, Anders

Svar: Tanken var att minska på antalet träningsmatcher och det gör man också. Även om Sverige spelar två träningsmatcher i höst så blir det troligen noll under 2019 då hela EM-kvalet ska tryckas in under ett år. De 24 bästa lagen i Europa får möjlighet att spela två träningsmatcher under en höst med Nations League men de 31 sämsta lagen får det inte.

Veckans överraskande klubbval
Manchester United tänker införa könsneutrala toaletter.

Veckans Ryssland
England siktar på att arrangera VM i fotboll 2030 och ytterligare upp emot 60 sportevenemang för att väga upp vad man tappar av Brexit och att man lämnar EU.

Veckans artist
Kennedy Bakircioglu som först drog dit en makalös frispark mot Blåvitt och sedan fångade en inkastad öl och drog i sig slatten.

Veckans tecken på att det går trögt
IMG valde att lägga rättigheterna för serie A och La Liga på den egna plattformen Strive. Med tanke på att det gick att se både Madrid-derbyt och Rom-derbyt via Sportbladet i förra veckan och det aviserades fler matcher är det rätt givet att det knappast går som planerat. Ännu inga svenska kommentatorer heller, men det kanske kommer framöver.

Veckans läsarbrev II
Hej Olof! Är det inte dax för SvFF att ta krafttag mot spelare som firar genom att fånga inkastade ölmuggar, för att sedan halsa dem i språnget? Ett växande problem! (Aldrig trodde jag att Malte "Plösen" Lindemans upplevelser från landskampen mot Tyskland skulle upprepas) Hälsningar, Thomas

Svar: Jo, det är dax… Nej, det känns som en engångsgrej och det är klart att det kan följa en debatt om dubbelmoral kring inkastade grejer. Samtidigt måste man kunna ha känsla nog att se detta som en udda grej där något inkastat vändes till något kul och inte farligt. Mindes inte Malte ”Plösen” Lindeman med Hasse Alfredson men det var kul att lyssna på den.

Veckans Leeds United
Först kryss borta mot Sheffield W och sedan bortaseger mot Hull och återtagen serieledning. Ja, jag får nypa mig i armen. Marcelo Bielsa KAN gå på vatten också.

Veckans rättighetsaffär
ESPN+ köper både danska och svenska ligan.

Veckans siffra
450. Antalet miljoner kronor som vd:n för Madison Square Garden och därmed även för de nästan alltid underpresterande New York Knicks och New York Rangers får betalt.

Veckans låt
”Jag är en vampyr” – Markus Krunegård.

Veckans poddintervju
Nyblivne landslagsmannen Kristoffer Peterson är gäst i Lundh som även går att se på Sportkanalen, 21:00 på måndag. Peterson pratar bland annat om landslagsuttagningen, succéhösten i Heracles och varför han lämnade Sverige för spel i Liverpool som tonåring. Sedan tidigare finns över 200 poddintervjuer med olika svenska och utländska fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat
”Han behöver sälja spelare först om han ska toksatsa.”

Hammarbys vd Henrik Kindlund kom med klart besked apropå sportchefen Jesper Janssons möjligheter att förstärka Hammarby under vinterns transferfönster.

Publicerad 2018-10-05 kl 16:16

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto