Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: NHL-stuket finns väl inte i svensk fotboll, eller?

Lundhs Krönika

I dagarna har ett gäng NHL-tränare blivit ifrågasatta för sin ledarstil.
Hårda tag, minst sagt.
Engelska old school-metoder – och frågan är vad som finns i svensk fotboll.

Få har väl missat beskrivningen av hur NHL-tränaren Mike Babcock gick fram mot sina spelartrupper genom åren. Framför allt är det Johan Franzéns berättelse om hur han blev behandlad av Babcock under tiden i Detroit som gett rubriker.

Ändå är det slående att det var först efter att Babcock fick sparken från sitt senaste jobb, i Toronto, som avslöjandena om hans skräckvälde tog riktig fart. Det var då spelare på spelare kände att de fullt ut kunde berätta om vad som skett.

Fler tränare i NHL har fått problem under hösten när det läckt ut vad de hållit på med. Calgarys tränare Bill Peters fick sparken och Chicagos assisterande tränare Marc Crawford är avstängd. För folk i och kring NHL är det naturligtvis inga hemligheter, för sådant sprider sig bland spelare, agenter och andra involverade.

Annons

Men problem uppstår endast om det kommer ut i det öppna och en spelare som Johan Franzén och en del av hans lagkamrater berättar om hur han blev trakasserad, mobbad och kränkt av Mike Babcock inför de andra.

Metoden är givetvis den klassiska i att man håller sig väl med stjärnan eller stjärnorna och sedan går man hårt åt spelare längre ner i näringskedjan. Lite som djungelns lag och på så sätt håller man alla i schack och de viktigaste spelarna nöjda. Om dessutom stjärnorna accepterar det så är det bara att köra, ingen sätter stopp.

För det är klart att ägare, ledning och andra vetat vad som skett. Men alla blundar och det är klart att när Babcock hade framgångar i både NHL och som tränare för Kanada (OS-guld och VM-guld) så tittar man bort ännu mer. Ingen vill ju sätta stopp för någon som ordnar titlar och därmed ära, berömmelse och pengar till alla runt om kring.

Annons

NHL är en machovärld precis som fotbollens värld där man gärna talar om vad man måste hantera för att lyckas. Att den tuffa världen utanför allsvenskan är något helt annat, läs bara Markus Rosenbergs beskrivning i intervjun med Erik Niva nyligen, vilket ger en bild av vad som krävs för att lyckas.

Rosenberg är inte ensam om den bilden, den ger många som varit ute i Europa. Sedan är vi många som är formade av den engelska fotboll där det hör till med en hårtork – en rejäl utskällning - om man gör fel. Och därmed uppfostrade i att så ska det vara. Det hör till att man ska få tåla det för att klara av att vara fotbollsspelare på högsta nivå.

Om man ifrågasätter det anses man vara en mjukis. Ändå undrar jag om det är ett måste i alla klubbar att behöva stå ut och härdas den vägen? Samtidigt kan jag inte veta, men känslan är att det är något gammaldags som bara lever kvar och att det måste gå att få ut mer av människor genom att behandla dem värdigt.

Annons

Dessutom borde klubbens ägare, det vill säga medlemmarna i Sverige, vilja se ett bättre vårdande av spelarnas värde. Om man bryter ner spelare för att tanken är att man ska bygga upp dem så förstör man garanterat en del spelare och därmed också värdet på dem.

Finns det några hårdingar i svensk fotboll? Självklart är det så, men när Brommapojkarnas Luis Pimenta blev avslöjad av Sportbladet så valde klubben att först försöka tysta ner det hela. I slutändan fick både han och sportchefen Daniel Majstorovic lämna klubben.

Även om det inte var skälet till att Jakob Michelsen fick lämna Hammarby så stack det ut att målvakten Johan Wiland lade sig i när dansken gick hårt åt en ung spelare. Inför hela truppen. Wiland klarade inte av att se på när det skedde.

Vi är nog många som tillhör den tysta majoriteten som tittar bort hellre än lägger oss i. Tänk bara så tyst det varit från andra NHL-svenskar som var i Detroit samtidigt som Johan Franzén och givetvis hade koll på vad som skedde.

Annons

Tystnadskulturen är här en bromskloss mot utveckling bort från det gamla. Få vill berätta om vad som sker eller vad som sägs. Det som händer i omklädningsrummet stannar oftast i omklädningsrummet enligt en tyst överenskommelse, och även de utsatta ligger lågt om vad som skett.

Givetvis finns det hårda tag i allsvenskan, men det är svårt att skriva om när ingen vågar kliva fram. Ska en spelare, annan ledare eller läkare berätta om en tränare som beter sig illa när man samtidigt är beroende av både tränaren och klubben som betalar ens lön?

Nej, är i princip alltid det givna svaret när man som journalist frågar. Ändå har jag hört om ren mobbning av vissa spelare, både fysiskt och verbalt, om talanger som gråter efter utskällningar och där man från tränarhåll fullständigt skiter i vad en medicinskt utbildad person anser om en sjukdom eller skada.

Annons

Förhoppningen är att berättelserna från NHL kan ge en del styrka nog i att våga berätta vad som händer och sker. För det vore tråkigt om ytterligare spelare likt Johan Franzén chockar sin omvärld med att berätta om vad som skedde för x antal år sedan. Det måste vara bättre att förändra miljön nu.

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Skriva på min kommande bok som ska handla om att bevaka herrlandslaget under 20 år. Yorkshirederbyt Huddersfield-Leeds.

Helgens avstå
Fira andra advent.

Veckans paus
Detta är årets sista fredagskrönika. Däremot kommer två poddavsnitt till. Sedan är det uppehåll till en bit in i januari.

Veckans svårt att hetsa upp mig
Ballon d’Or gick till Lionel Messi och Megan Rapinoe. Rätt eller fel? Ja, det går att vända och vrida på det i all oändlighet när det egentligen är ganska svårt att skilja spelare åt och klassificera och kvantifiera framgångar.

Veckans planer
Tar podden på turné i mars och det handlar om 2 x 45 minuter med två gäster på varje ställe och det är endast LIVE som gäller. Det vill säga att intervjuerna publiceras inte senare utan om man vill följa intervjuerna måste man vara på plats. Henrik Rydström är klar för Uppsala 9 mars, Claes Cronqvist är klar i Landskrona 19 mars och Roland Andersson kommer till Lund 11 mars. Det tillkommer gäster framöver och schemat uppdateras kontinuerligt, och via länken hittar ni all information om turnén.

Veckans äntligen
Uefa aviserar gruppspel i Champions League även för damerna. Även om det dröjer nästan två år.

Veckans svenska tränare
Fredrik Ljungberg fick möjligheten att bli Arsenals tränare när klubben sparkade Unai Emery, men det är nog ett knivigare läge än han tänkt sig. Hur länge får han vara kvar på posten?

Veckans skygglappar
Corriere dello Sport. Kollegan Fredric Pavlidis rapporterar i sin Headlines-blogg om hur tidningen försvarar sig:

Corriere dello Sport gräver sig allt djupare ner i ett hål. ”Vem kallar ni rasist?”, vräker tidningen ur sig i dag, och slänger fram gamla förstasidor där tidningen vänt sig mot rasism inom fotboll. Det är ett tondövt svar på gårdagens ilska mot tidningens ”Black Friday”-förstasida. Och vilket är det allra första ord Corriere dello Sport använder i sin inledande fras i dag? ”Lynchning av en tidning som i ett sekel försvarat frihet och jämlikhet”. Lynchning. LYNCHNING. På tal om tondövhet. CdS chefredaktör Ivan Zazzaroni säger i en intervju med TeleLombardia, ”Behandlingen vi fått i dag (läs: i går) är i praktiken rasism mot antirasism”. Okej…”

Veckans svenska tränare II
Lars Lagerbäck har länge sagt att han skulle sluta som norsk förbundskapten efter EM 2020, men nu har han förlängt över VM 2022. Förstår både honom och det norska förbundet.

Veckans tävling
Via Musikhjälpen kan ditt lag få sitt match sänd och kommenterad av C More och på vägen mot det hjälper du till att motverka sexuellt våld i krig och konflikt. Läs mer om tävlingen som C More arrangerar via länken.

Veckans äntligen II
Inte sällan skryter vi om Sverige som ett jämställt land men ännu har ingen kvinna varit statsminister. Inte heller har någon damdomare tagit klivet upp i allsvenskan, men nu närmar sig Tess Olofsson som i Sportbladet berättar om målet att nå dit.

Veckans politiska match
Saudiarabien slog Qatar i Qatar. Under två år har Saudiarabien utsatt Qatar för en blockad men lät landslaget åka till Qatar för Gulfmästerskapet och väl där slog man ut värdnationen i semifinal.

Veckans moderna fotboll
Real Madrids president Florentino Pérez vill rita om kartan för världens största klubbar och starta en världsomspännande liga för dem och därmed lämna den inhemska fotbollen. Rätt deprimerande läsning. Visar sig att Real-basen är uppbackad av riskkapital som även talar med Fifa om att köpa in sig i ett omgjort klubblags-VM.

Veckans värdering
MLS-klubbarna kostar mer och mer att få starta och därmed har de ökat i värde. Tänk vilken affär David Beckham gjorde när han fick köpa rättigheten att starta en klubb för 25 miljoner dollar, och det blev Inter Miami CF. Så här har prisutvecklingen varit, enligt journalisten Eben Novy-Williams:

1998 - $ 5 Miljoner  @ChicagoFire

2007 - $ 10 M  @TorontoFC

2014 - $ 70 M @ATLUTD

2014 - $ 110 M @LAFC

2017 - $ 150 M @NashvilleSC

2018 - $ 150 M @fccincinnati

2019 - $ 200 M St. Louis

För sex veckor sedan: $ 200 M @SacRepublicFC

I går $300 M+ - Charlotte

Veckans läsarbrev
Hej Olof, Tippar följande trupp. Gissar att man får loss spelare i Ryssland och vissa andra ligor. 25 spelare. Tror man satsar lite mer på spelare som har en chans på EM-truppen eller kommande VM-kval och lite mindre på unga spelare som är med för se och lära. 

Pettersson, Linnér, Eskilinen.

Joel Andersson, Strand, Sandberg, Bejimo, Une Larsson, Dagerstål, Danielsson, Adzikadunic, Ahmedhodzic.

Bojanic, Rakip, Kacaniklic, Hiljemark, Lewicki, Karlström, Tibbling, Fransson.

Jordan Larsson, Strandberg, Söder, Nyman, Hedlund.

Mvh,

Anders

Svar: På måndag 14:30 så vet vi, då presenterar Janne Andersson truppen som åker till Qatar för träningar och två matcher (varav en blir mot Estland) 3-13 januari. Beijmo är nog tveksam om inte Malmö FF förlänger lånet. Blir intressant om Andersson får loss Oscar Hiljemark och Jordan Larsson. Kanske även Johan Dahlin borde vara aktuell efter sin fina säsong.

Veckans drag
När Gusten Dahlin och Thomas Wilbacher firade avsnitt 300 av sin podcast TuttoBalutto så fyllde man Oscars-teatern med 937 besökare och det var ett sanslöst tryck på plats. Imponerad av jobbet duon gjort som skapat något så stort på egen hand. Däremot var det väldigt skönt att Hasse Backe och jag krossade Dahlin och Wilbacher i en frågesport som Erik Friberg och Alexander Axén ledde. Tror det slutade 10-3 men borde blivit 11-2 med tanke på att Dahlin och Wilbacher fick poäng för svaret ”3” på frågan om hur många VM-medaljer Sverige tagit.

Veckans obegripliga
Att flera politiska partier nu börjar ifrågasätta SVT och SR och dess finansiering är svårt att greppa. Journalistiken från public service är inte bara bra utan viktig för demokratin och än viktigare när tidningar faller ifrån och skär ner. Nej, allt man gör är inte bra men det spelar mindre roll, för allt ska inte passa alla. Bevara och skydda public service, allt annat vore direkt fel.

Veckans bisarraste avtal
Fattiga Rwanda betalar närmare 100 miljoner kronor för att synas på Qatar-ägda Paris St Germains damlags tröja samt på arenan. Sedan tidigare har den fattiga afrikanska nationen betalat 400 miljoner kronor till Arsenal för att få ha ”Visit Rwanda” på Premier League-klubbens tröjärm.

Veckans läsning
En både fantastisk och sorglig skildring från den grekiska toppfotbollen. Konspirationerna i den ligan är inget man skojar bort, och det värsta är väl att det finns en viss grund för dem. Om hur ny teknik hjälper klubbar att hålla spelare friska genom att ha koll på hur träning och matcher sliter. Amazon började i veckan visa Premier League-fotboll, men det finns en baksida på e-handelsjätten och det skildras i New York Times om hur bolaget satte sin prägel på Baltimore. Måsteläsning.

Veckans läsarbrev II
Hej Lyssnade i dag på polsk tv ang. EM-lottningen Matchen mot Sverige i Dublin räknar Polen som hemmaplan eftersom det bor över 100000 polacker på  Irland .De räknar på att få samma publikstöd som när de spelar i Warszawa. Möta  Polen i Dublin och Spanien i Bilbao är kanske inte någon drömlottning. Jerzy

Svar: I EM finns knappt en drömlottning och det är givetvis inte lätt och om Irland når EM så blir det i så fall tre bortamatcher. Å andra sidan tror jag många svenska fans söker sig till Dublin för två matcher där och med start på Midsommarafton. Oavsett föredrar jag denna grupp framför den med Tyskland och Frankrike.

Veckans moderna fotboll II
Real Madrid är på väg att sälja reklamytan på träningskläderna till Turkiets turistbyrå. Priset hamnar på närmare 120 miljoner kronor om året.

Veckans erkännande
När Fifa i förra veckan publicerade skälen till att Ricardo Teixeira, den tidigare ordföranden i Brasiliens fotbollsförbund, blev avstängd så medgav man samtidigt att det utbetalats mutor när Qatar fick VM 2022. I denna artikel redogör New York Times Tariq Panja för erkännandet som dröjt.

Veckans siffror
653,9. Antaler miljoner dollar som gått till agenter hittills under 2019, enligt Fifa:s sammanställning.

Veckans låt
”Främling överallt” – Thåström. Lyssnade på Söndagsintervjun där Martin Wicklin intervjuade en ganska motsträvig Joakim Thåström och då blev musiken intressant.

Veckans Leeds United
En stark artikel av Daniel Taylor om helgens ligamöte mellan Middlesbrough och Charlton som även är ett möte mellan Jonathan Woodgate och Lee Bowyer och deras förflutna i Leeds-tröjan som inte bara var vackert. Leeds som för övrigt slog Middlesbrough med 4-0 och går lite för bra för att det ska kännas bra. Konstigt nog.

Veckans poddintervju
Hammarbys Darijan Bojanic om att hitta passningar ingen annan ser, utlandsdrömmar, landslag och varför Stefan Billborn varit rätt för honom. Sedan tidigare finns 248 avsnitt av podcasten Lundh och ni hittar dem alla här.

Publicerad 2019-12-06 kl 19:40

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto