POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Obegripligt om polisen sviker fotbollen

Polisens aktionsgrupp mot kriminella i idrottsmiljö finns bara i Stockholm.
Dessutom kan den vara historia vid årsskiftet.
Idrotten och fotbollen behöver hjälp - och då måste polisen finnas till hands.

I veckan presenterade Brottsförebyggande rådet sin nya rapport om otillåten påverkan inom idrotten. Det var rätt deprimerande att ta del av hur idrotten är ett ganska lätt offer för de som på olika sätt vill påverka föreningar, klubbar och idrottare.

Egentligen inga nyheter, för det här vet de flesta som på olika vis rör sig i idrottens värld, men det är samtidigt nyttigt att få det på pränt. Att det är rätt lätt att sätta klubbföreträdare under tryck och att föreningar kan utnyttjas för ekonomisk brottslighet.

Fast än mer deprimerande är att Stockholmspolisens satsning med en aktionsgrupp mot kriminella i idrottsmiljö har visat sig vara på kort tid. Nu fick man förlängt ett år efter att ha kört sedan 2017, men det är inte säkert att man kör på efter det.

Regionpolischef Ulf Johansson vill fortsätta satsningen men kunde inte lova det. Under april eller maj kommer han att fatta beslut om hur det blir med aktionsgruppen. Tänk, jag var så naiv och trodde att det var ett givet flerårsprojekt.

Under 2017 har Fredrik Gårdare, som leder aktionsgruppen, och de sju poliser som ingår inte bara gjort insatser utan även lärt sig mer om hur den här världen fungerar. Det tar tid att skaffa sig insikt och kunskaper, och lägger man ner är det bortkastat.

Polisen borde inte fundera på att lägga ner i Stockholm utan snarare sätta upp enheter i både Malmö och Stockholm. Om man ska kunna hantera växande problematik kring allt från riggade matcher till kapningar av spelaraffärer så behövs det en långsiktig satsning.

Under dagen var det en rad seminarier och paneldebatter och det är uppenbart att polisens insatser inte bara är uppskattade utan efterlängtade. Visst, det finns krav på poliser på många ställen i samhället men idrotten har rätt till ett skydd.

I samband med de olika diskussionerna så är det bara att inse att polisens insatser inte ens räcker till för fotbollsklubbarna i Stockholm. Egentligen ska exempelvis Hammarby ha två supporterpoliser och en evenemangspolis, men några veckor före premiären har man endast en supporterpolis.

Polisledningen har utlyst tjänsterna och då tror man givetvis att det betyder att man är i färd med att tillsätta dem. Verkligheten är sådan att innan tjänsten blir tillsatt så ska man upp i hierarkin och få beslutet förankrat och det blir sällan så.

Evenemangspoliser är en lyckosam satsning i Stockholm men det finns inte ute i landet. De jobbar som en brygga mellan fans och polisledningen för att undvika att det blir stökigheter och att ansträngda situationer ska spåra ut.

Att fotbollen på ett centralt och nationellt plan har en god relation med polisen innebär inte att det fungerar ute i landet. I Malmö har man sett hur det blivit mer ansträngt när polisen drar ner på ståplats storlek.

Klart är att polisen består av olika riktningar. Det finns en del som vill samarbeta och hjälpa idrotten men det finns även en del som ser fotboll och hockey som enbart en kostnad. Lägg till att en del inom polisen vill visa vem som bestämmer över läktarna, och inte accepterar att det är unga människor som inte vill lyda order.

En fotbollsarena med gott om folk är som en stor fritidsgård och då gäller det att samhället är där och fångar upp dem som inte kan hantera det. Bara det att man i Stockholm inte låter fältare vara ute i tjänst på söndagar låter en aning dumt.

Det är oroande om idrotten och fotbollen blir lämnad åt sitt öde. Att polisen helt enkelt inte vill jobba ihop och se till att klubba och föreningar kan freda sig, oavsett om det är från otillåten påverkan eller från supportrar som inte vill följa några regler.

Naturligtvis har idrotten ett ansvar. Fotbollen har ett problem med brist på öppenhet och det ger också möjligheter för de som på olika sätt vill utnyttja svagheten i systemet, och kan göra det utan att det går att få insyn.

Fotbollen måste givetvis göra sitt och det ska man veta att oerhört många gör. Men det är omöjligt att idrotten och fotbollen klarar det på egen hand. Polis och andra myndigheter måste hjälpa till så att inte kriminella får styra på egen hand.

Veckans...

Helgens måste
Två cupsemifinaler. Tänk att man till slut har fått liv i svenska cupen och att klubbarna tar det på allvar. Är med på Barnidrottskonvent i Malmö på söndag och talar om landslaget blir bättre av ett tävlingsförbud för barn.

Helgens avstå
Syndigt leverne.

Veckans årsmöte och årsstämma
AIK samlade 924 röstande till Solnahallen och väl där så röstade en majoritet av medlemmarna på förslaget från Simon Strand och därmed förlorade valberedningens förslag att Per Bystedt skulle fortsätta som ordförande. Oavsett vad man anser om resultatet är det onekligen upplyftande att se hur föreningsdemokratin levt upp i både Landskrona Bois och AIK, men det är nu jobbet börjar. För även om en del av de förlorande utåt talade om att de inte ska låta det påverka framtiden så har klubbarna fått känna av det. Landskrona Bois fick se miljoner försvinna i sponsorstöd. I AIK blev många överraskade när avsatte Per Bystedt och några andra blev kvar i aktiebolagets styrelse när man utnyttjade att det var kort om tid mellan AIK FF:s årsmöte, AIK Fotboll AB:s årsstämma samt deadline för att lämna in årsredovisningen i tid för att få elitlicensen. AIK FF:s nya styrelse gick på en kompromiss för att fixa elitlicensen.

Veckans läsarbrev I
Hej! Ni i den sk pressen tjatade till så att Janne A tog med Armenteros. Det visade sig vara ett hugskott och svagt av Janne att ge efter. Nu håller ni på att tjata om Zlatan! Ge er och låt Zlatan vara i fred. Inte många som saknar honom, han har haft sin storhetstid, låt oss minnas detta. Ser fram emot att läsa nya boken! Nu åka till Falun och WC med favvoåkaren Charlotte Kalla!

Skickat från min iPad

Gillade Samuel Armenteros och han gjorde tillräckligt med mål för att få vara med och gjorde ju dessutom mål i sin debut. Så jag tror inte det handlade om att Janne Andersson läste eller lyssnade på det. Jag frågar om Zlatan, jag tjatar inte. Det är en journalists uppgift att ställa frågor.

Veckans värvning I
Leif GW Persson, från SVT till TV4

Veckans VM-koll
Förbundskapten Janne Andersson sa att det inte var VM-truppen han tog ut när han presenterade truppen till matcherna mot Chile och Rumänien, men det var i stora drag den svenska VM-truppen.

Veckans sömnlöshet
Tackade ja till att vara med i Cafés Fördomspodden som Emil Persson styr. En av mina favoritpoddar…som lyssnare, men som deltagare låg jag sömnlös över vad jag svarat på olika frågor. Avhandlade allt från min militära karriär till personhygien och både fågel- och ballongdanser.

Veckans Zlatan-trötthet
Sydsvenskans tidigare krönikör Åke Stolt är i dag på Idrottens Affärer och han ansåg att det var infantiliteter att fråga Janne Andersson om Zlatan Ibrahimovic i VM.
Så kan man givetvis tycka, men för mig är det givet att kunna ställa frågan efter att Zlatan öppnat dörren för landslaget. Det går att ställa frågan och ändå kunna peka på allt från skador till att Zlatan är en affärsman.

Veckans läsarbrev II
Apropå Zlatan

Hej! Janne Andersson skall ha all heder av sitt sätt att sätta ner foten, tyvärr är det alltför ovanligt i svenska samhället!👍

Skickat från min iPhone

Janne Andersson är uppenbarligen ovanlig.

Veckans filmtips
The Post. Magi.

Veckans verklighet
Chicago, Minneapolis, Arizona och Vancouver ratar alla att vara med på VM-ansökan för 2026 på grund av Fifa:s krav. Bland annat handlar det om krav att slippa betala skatt. Fifa har sitt högkvarter i Schweiz precis som många idrottsorganisationer då man slipper att betala skatt i landet. Heja!

Veckans lottning I
Champions League: Barcelona – Roma, Sevilla - Bayern München, Juventus - Real Madrid, Liverpool - Manchester City. Nitlotter för Sevilla, Roma och Liverpool och där kanske ändå Liverpool har störst möjlighet att överraska. Svårtippat mellan Juventus och Real Madrid, men tror på Madrid. Guardians David Conn förklarar varför Champions League tappar i att engagera och varför Uefa knappast gör något.

Veckans avtal
Ryktas att Sef presenterar en ny ligasponsor i form av DHL i samband med upptaktsträffen i nästa vecka. Man letar efter sex till åtta stycken.

Veckans erkännande
Många i USA undrade varför ESPN-chefen John Skipper mycket överraskande hoppade av jobbet hastigt före jul. Visade sig att han blivit utpressad av en kokainförsäljare.

Veckans Leeds United
I förra veckan gick Leeds-ägaren Andrea Radrizzani till attack mot Wolverhampton för samarbetet med Jorge Mendes, i veckan så ifrågasatte Radrizzani Leeds-spelarnas inställning. Vi har alltid nästa säsong. Alltid.

Veckans låt
”Be för mig” – Lorentz.

Veckans värvning II
Gusten Dahlin till Fotbollskanalen.

Veckans lottning II
Europa League: RB Lepizig-Marseille, Arsenal-CSKA Moskva, Atlético Madrid-Sporting, Lazio-Salzburg. De fyra lottade hemmalagen är mina favoriter att ta sig till semifinal. Kan misstänka att Uefa-gubbarna har mardrömmar om Red Bulls två klubbar skulle avancera och behöva mötas. Kul för Pontus Wernbloom att excellera i CSKA. Även Emil Forsberg har en stigande formkurva.

Veckans läsarbrev III
Hej Olof, Har precis tittat på presskonferensen inför Chile och Rumänien. Vill börja med att säga att jag högaktar Janne Andersson och det jobb han åstadkommit med vårt A-landslag. Men kan inte låta bli att fundera kring en fråga som känns mer aktuell än nånsin. Är landslaget som vilket lag som helst? I ett klubblag är det självklart att spelare som kommer tillbaka från skador och gjort det bra tidigare är ”givna” när dom anses konkurrenskraftiga. Likväl som spelare som av olika anledningar haft dåligt med speltid bör få chansen om dom presterar på träning. Men vilken hänsyn bör egentligen tas till speltid i klubblaget när en landslagstrupp tas ut. Ska ett svensk landslag bestå av spelare som sällan spelar tävlingsfotboll (pga konkurrens el skador)? Jag menar inte på något vis att det är fel att spelare som Toivonen eller Ekdahl förmodligen kommer vara en del av en VM-trupp, men diskussionen känns ändå relevant. Jag förstår att idealet är att de bästa spelarna också skulle ha maximalt med speltid och vara skadefria, men nu är ju sällan så fallet. Jag förstår att det är ett övervägande där man får ta hänsyn till olika parametrar, och att olika förbundskaptener skulle resonera på olika sätt. Det är ändå ganska uppenbart att Janne ”valt” sitt lag och att speltid inte är den viktigaste av parametrar. /Johan

Det är givetvis så att spelare tappar när man inte spelar matcher. Allt från tajming till att man knappast kan prestera på topp i match efter match när det är kort emellan. Sedan finns det inte så många alternativ för Janne Andersson och med tanke på att han tog Sverige till VM så får man köpa hans val.

Veckans poddintervju
Lite oklart vilken det blir men jag har intervjuat två personer i veckan, en allsvensk hemvändare och en allsvensk finansiär, och någon av dem blir det på måndag, i gryningen. Sedan tidigare finns över 185 poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat
”Om någon har känningar i Ryssland som kan tänka sig att låna ut en husbil i ett par veckor under VM till Offsides utsända - hojta!”

Fotbollsmagasinet siktar på husbil under VM i Ryssland. Imponerar. Var själv på ett säkerhetsseminarium där den starka rekommendationen var att absolut inte köra själv i Ryssland.

Publicerad 2018-03-16 kl 16:22
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto