Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: Släpp ut fler spelare på plan - svensk fotboll är mer än elit med publik

Lundhs Krönika

Ännu har bara elitfotbollen kommit i gång i Sverige.
Och det talas om mer publik.
Dags att jobba hårt för att fler än elitspelarna får komma ut på plan.

Kulan är i luften. Ja, åtminstone för alla spelare som är klassade som fotbollsproffs. Nu kan man undra hur spelarna i herrarnas division 1 kan klassas som yrkesutövande precis som i Elitettan där få spelare om ens någon lever på sin sport.

Ganska nyligen lät Folkhälsomyndigheten ungdomar och barn börja spela matcher. Även om det stannade vid en match i veckan. Gott så. Ett steg i rätt riktning i en pandemitillvaro där bristerna på logik i hur rekommendationerna slår är legio snarare än tvärtom.

Mycket av debatten har annars handlat om publik i samband med elitens matcher. I dagsläget får åtta personer komma in på läktaren och sedan kan det fylla upp med betydligt fler i loger och restauranger. Be mig inte förklara varför, men det finns ett tryck att ändra på gränsen på åtta personer. FHM och regeringen har talat om 500, men efter ett möte under torsdagen kan man gå över till en del av arenans kapacitet. Bara att hoppas att man hittar rätt och ganska snabbt.

ANNONS

Även om fotbollsförbundet nu skriver om att spel för vuxna måste komma i gång i serierna nedanför det man klassar som elit så har frågan hamnat långt ner på dagordningen. Det är som när förbundet i höstas inte klarade av att balansera kvalspelet till division 2 och 1 och agerade mycket konstigt.

Som om basen av den svenska fotbollspyramiden inte var viktig nog. Vilket är fel. I samband med landskamper är det bara att kolla igenom spelarnas första klubbar och då är det är vanligare att hitta de små föreningarna snarare än de stora klubbarna.

Förvånansvärt ofta när jag via mina poddintervjuer träffar spelare som nått hela vägen till eliten så har de ofta spelat seniorfotboll i en mindre klubb. Som 15-åring eller 16-åring har de tvingats lära sig att utnyttja snabbhet och teknik för att komma undan äldre män eller kvinnor som försöker utnyttja storleken.

ANNONS

Under 2020 fick klubbarna under division 1 på herrsidan och under Elitettan på damsidan spela enkelserie. Snacka om avslaget. Nu är det bråttom om man inte ska få göra det igen. Klart att fotboll utomhus inte är det som sprider smitta mest och dessutom börjar vaccinet säkra upp riskgrupper.

Så det är dags att få kulan i luften på fler ställen än bara elitens arenor. Det finns många parametrar att ta hänsyn till när man bedömer värdet av att män och kvinnor får röra på sig och dessutom få i gång en viktig folkrörelse som fyller fler funktioner. Inte minst socialt.

Helgens...

Helgens måste
Vaccinering i Kista. Kanalkrocken Leeds-Tottenham och Landskrona-AFC. Löpning.

Helgens avstå
Golf. Var är värmen?

Veckans vackra sorg
Blåvitt-legendaren Bertil "Bebben" Johansson gick bort i veckan. Det är vackert att ta del av hur han hedrades och hyllades. Simon Bank skrev en fin krönika. GP:s Eric Hilmersson har talat med 2Bebbens" fru Solveig Johansson i en finstämd intervjuOffside lade ut ett porträtt av "Bebben" från 2013, signerat Henrik Ekblom Ystén, som framkallar både skratt och tårar. Supportrar, gamla spelare och ledare och medier, alla deltog i att ge en gammal hjälte ett värdigt avsked. Jag har ingen relation till ”Bebben” som spelare eller tränare, men han var en underbar person som man sprang på i samband med matcher och var fylld av värme.

Veckans quick-step
Uefa agerade hårt mot superligan men gav ett U19-EM till Belarus. Otroligt.

Veckans grattis
Guardian fyller 200 år. En tidning som betyder mycket för mig.

Veckans stormning
Supportrar intog Old Trafford och lyckades stoppa mötet mellan Manchester United och Liverpool. Även om klubbens ägare och vice-president Joel Glazer utlovar en ny era av dialog är det nog i senaste laget trots löfte om en del aktier till supportrar. Det blir spännande att följa utvecklingen och det lär väl knappast bli supportrar och medlemmar i majoritet. Tidigare i veckan var Joel Glazers bror inte särskilt sugen på att svara på frågor. Svårt att se de amerikanska ägarna återvinna något som helst förtroende hos klubbens supportrar. Däremot inte övertygad om att det betyder att man kommer ändra hur man styr klubben (läs: plockar ut pengar) eller att man säljer. Snarare ser man väl till att öka säkerheten. Det går definitivt att förstå supportrarnas frustration med ägarna och en slags misskötsel under många år men det är klart att det aldrig är acceptabelt att människor skadas i samband med en stormning av en arena.

Veckans kompispassning
Blåvitts förre klubbdirektör Max Markusson höll inte igen om Jens Gustafsson i BaraBen-podden. Inte nog med att den förre IFK Norrköpings-tränaren var för dyr, han fick inte heller några ”översvallande referenser” och dessutom läckte det om både Gustafssons havererade flytt till AIK och om Blåvitts intresse.

Veckans dubbelförlust
Först åkte Real Madrid ur Champions League och sedan förlorade man en rättprocess där klubben ville ha 230 miljoner kronor av La Liga. Inte helt lätt för Florentino Perez, men han har fortfarande superligan.

Veckans längtan
Dokumentären om Sir Alex Ferguson ger ett lovande intryck. Går att se även utanför Storbritannien från 31 maj.

Veckans inbördeskrig
Den 20 juni röstar norsk fotboll om man ska bojkotta VM i Qatar eller ej. Nu pågår en del hårda tag för att försöka samla röster.

Veckans skifte
När sportappen The Athletic lanserades talade grundarna om hur dess sportjournalistik skulle krossa lokaltidningarna. Därför överraskar uppgifterna från USA om att appen undersöker ett samarbete eller en affär med New York Times. Gillar The Athletic men man kan undra hur manga av prenumeranterna som betalar fullt pris med tanke på att det är ständiga kampanjer på gång.

Veckans gästspel
Var med i Studio Allsvenskan i veckan och talade om allt från Djurgårdens brutala start på allsvenskan till EM i sommar. Bara att klicka sig in om man vill lyssna.

Veckans kompispassning II
Nu förbereder Juventus, Real Madrid och Barcelona stämning av avhopparna från superligan. Kanske ett sätt att trots allt få in en del pengar på superligan.

Veckans författare
Ulf Lundell släpper inte bara en dagbok utan två. Hur ska jag hinna?

Veckans brist på bollkänsla
Regeringen och Folkhälsomyndigheten måste åtminstone se till att släppa in 500 åskådare på Champions League-finalen nästa söndag. Det är ju bara timmar innan man lättar på restriktionerna. 

Veckans journalistik I
Expressens Ludde Hellberg har metodiskt visat hur regeringen inte agerar sanningsenligt kring Pisa-undersökningen om den svenska skolan. Starkt jobb.

Veckans tror man att det hjälper
Schalkes spelare och tränare blev attackerade av de egna supportrarna och tränaren Dimitrios Grammozis blev slagen

Den tyska storklubben är redan klar för andraligan.

Veckans final
Ett perspektiv på Manchester City-Chelsea är trots allt skillnaderna i hur mycket pengar ägarna stoppat in. Sedan blir det säkert en fin final i Istanbul.

Veckans tröjsponsor
Ed Sheeran kliver in och sponsrar både damlag och herrlag i Ipswich Town. Gillar att spelbolagen får konkurrens.

Veckans läsarbrev I
Hej Olof! Tack för krönika på Fotbollskanalen om spelbolagens koppling till fotbollen, och dubbelmoralen i det hela. Jag har länge tänkt samma sak. Det är egentligen rent bedrövligt. Speciellt att det anses vara ok ibland, men förkastligt i andra sammanhang. Förklaringen stavas MAKT. Jag tycker man kan dra paralleller till Super League-spektaklet. De 12 klubbarna har fått mycket skit, med all rätt. Men UEFA har kommit alldeles för billigt undan. Direktörer (hos UEFA) har uttalat sig mycket kraftfullt och hotat med diverse olika straff och konsekvenser, utan att själva förstå att de är själva en väldigt stor del av problemet. Deras behov av makt och stora pengar till den egen organisationen har fått många klubbar att ledsna. De vill inte längre vara beroende av UEFAs godtyckliga styre. Att sedan formerna för Super League inte var speciellt smarta är en sak, men jag kan förstå den protesten som initiativet bygger på. Men UEFA verkar helt oförstående och skyller på klubbarnas girighet, och kastar ännu en sten i sitt glashus. Precis som en dålig politiker, det är enklare att smutskasta sin motståndare.... Och, precis som en dålig politiker som underskattar sina väljare, som tror att de inte förstår. Som tror att om jag bara smutskastar min motståndare tillräckligt kommer mina anhängare att tro på det. Tyvärr, vi är väljare/fans är smartare än så. Vi fattar vad som händer. Vad som pågår där bakom ridån. Det är så föraktet växer. Hur som helst Olof, trevlig Valborg! Med vänlig hälsning, Gustav

Svar: Mejlet kom apropå krönikan om Zlatans ägande i spelbolag. Det är klart att Uefa inte har varit en perfekt organisation utan att bristen på insyn i organisationen och dess verksamhet späder på missnöjet. När superligan föll samman var det många populister som ville slå in öppna dörrar, men det är klart att Uefa är bättre än att 12-15 klubbar kör i egen regi. Kanske kan efterspelet till superligans haveri leda till ändringar?

Veckans in
José Mourinho gjorde snabb comeback. Tar över AS Roma. Säger som Uno Hedin på sin tid: "Lycka till!"

Veckans läsarbrev II
Hej, Jag håller med dig om vilka 26 spelare som följer med till EM. Historiskt sätt brukar det alltid vara nån som faller från pga skada och jag har på känn att det blir så även i år. Martin Olsson är fortfarande en klasspelare och favorit för mig men Bengtsson är inte fel och vore synd för hans skull om han missar ytterligare ett mästerskap. Å andra sidan är elitidrott vi pratar om och ska han med är det för att han förtjänar det.  Tror inte heller Janne vill ha för många färskingar med och förutom Mattias Svanberg lär Jordan Larsson ligga bäst till. Ken Sema har inte gjort avtryck i blågult men en truppspelare, sådana ska inte underskattas och därför ryker nog Jesper Karlsson. Mvh Anders

Svar: Mejl apropå veckans besked om 26 spelare i EM-truppen och mitt inlägg om vilka jag tror Janne Andersson tar ut. Frågan är om ryggskadan inte sätter stopp för Andreas Granqvist. Även oklart kring Filip Helander som är fortsatt skadad.

Veckans journalistik II
Uppdrag Granskning om turerna kring SCA. Tyvärr blir man inte förvånad, men det är deprimerande.

Veckans tillbakablick
Ramlade in på lite gamla artiklar och hittade en som jag skrev våren 2000 där det visade sig att Sveriges landskamper inte visades i TV. Bland annat bortamatcherna mot Italien och Österrike och att det var ens svårt att få tv-kanaler att bjuda. Annat än i dag när en landskamp kan kosta runt 20 miljoner kronor. Från Göteborgs-Posten:

Svenska Fotbollförbundet vill få till tv-sändningar av bortalandskamper. En kohandel med Canal plus ska ordna det. Fyra bortalandskamper i rad utan tv-sändning - den nordiska turneringen i La
Manga och mötena med Italien och Österrike - blev för mycket för Lars-Åke
Lagrell, ordförande i Fotbollförbundet. Därför har han agerat och fått Canal
plus att garantera tv-sändning av bortalandskamper om inte SVT eller TV 4 vill
sända. Garantin innebär att Canal plus ska lägga ett "realistiskt" bud 30 dagar innan match för att se till att Sveriges bortalandskamper kan ses på tv. Första fallet kan bli Danmark-Sverige 26 april. Därefter gäller VM-kvalmatcherna i höst. I utbyte fick Lagrell ge Canal plus tillstånd att visa italienska serie A och
engelska Premier League ända till de tar slut i mitten av maj. Något som
tidigare har stoppats för att allsvenska matcher inte ska få konkurrens av
Lazio, Manchester United och de andra storlagen. - Vi känner att vi inte kan vara passiva efter den utveckling det har varit med landskamper. När de två stora kanalerna inte förmår bjuda så att de får ett svar måste vi bryta trenden, säger Lagrell. - Det här kan bara åtgärdas genom att konkurrensen ökar och det är en djävla tur för fotbollen att Canal plus finns. Och det här kan hjälpa Canal plus att bli en större tv-kanal och därmed öka konkurrensen på tv-sidan.
Hur ser du på att allsvenskan får konkurrens?
- Vår rädsla för tv är mindre då vi känner att vi klarat konkurrensen från den
tidigare.
Har ni tagit upp det här med klubbarna?
- Vi har diskuterat det med Svensk Elitfotbolls styrelse och de är med oss. I
samarbetet med Canal plus ingår ju också ökad rapportering från Superettan.
För klubbarna innebär förbundets samarbete att de kan tappa publik. Men Bo
Gentzel, klubbdirektör i Blåvitt, är inte orolig.
- Med de tittarsiffror Canal plus har tror jag inte att det stör oss, säger han.
När det gäller Sveriges hemmalandskamper inklusive VM-kvalet pågår förhandlingar med SVT. Ett eventuellt paket kan innehålla EM-genrepet Sverige-Spanien 3 juni.

Veckans nollkoll
JP Morgan finansierade den tänkta superligan, men nu uttalar sig vd:n Jamie Dimon om att han inte är expert på sport i Europa men att det handlar mycket om supportrar. En klassiker.

Veckans låt
"Tokken" – Hov1, Dree Low.

Veckans Leeds United
Marcelo Bielsa är med och konkurrerar om månadens manager i Premier League.

Veckans läsarbrev III
Hej Olof. Jag blev så glad när du bjöd in en av mina gamla favoriter från Bayern Munchen Björn Andersson. Han är verkligen en profil och har många åsikter. Roligt att höra om Jesper och höra om hans skada. Jag undrar om du kan leta upp Conny Torstensson som också spelade i Bayern på 70-talet? Det hade varit roligt att höra hur han ser på sin tid i Bayern och vad gör han nu förtiden? Ha det bra Fredrik 

Svar: Kul att Re:Lundh med både Björn Andersson  och Jesper Blomqvist är uppskattade. Ska se om vi kan få till Conny Torstensson framöver.

Veckans poddintervju
Ada Hegerberg är gäst och talar om skadeläget, om Lyons kommande omstart med ny tränare, om ESPN-dokumentären och om att slåss för sin sak. Sedan tidigare finns det 309 avsnitt av podden. Gå in via länken här. Då kan ni garanterat hitta en hel del att lyssna på.

Publicerad 2021-05-08 kl 08:58

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto