Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Trött på fotbollens åsiktskorridor

Erik Edman svor i den svenska fotbollskyrkan.
Direkt kom reaktionen.
Edman borde bli avmyggad och lämna C More.

Den förre landslagsbacken Erik Edman reagerade i somras på Twitter efter Simon Banks granskning av en svensk fotbollskultur och bristande tålamod som leder till många tränarbyten. Edman ifrågasatte 51-procentsregeln.

Så här skrev Edman: ”Vem fan är det som styr båten egentligen? Det var extremt tydligt o ALDRIG en fråga i de utländska klubbar jag lirade i! Ständiga bråk,långa beslutsfattnings led och otydligt ledarskap i klubbarna- dags o dra debatten om 51% regeln igen?”

En IFK Norrköping-supporter som twittrar under namnet Frågar åt en Kompis skrev då: Fotbollstyckare som ifrågasätter 51%-regeln tappar all relevans. Bara mygga av Erik Edman direkt nu.” En tweet som fått 230 likes och 35 retweets.

Naturligtvis ska man kunna ifrågasätta Edman, men varför ska man tystas för att man har en annan åsikt? Har aldrig förstått det. Erik Edman måste väl kunna ha en annan åsikt om hur man äger föreningar och ändå kunna gilla svensk fotboll.

Det är som om Erik Edmans alla år inom svensk fotboll och de erfarenheterna är värda noll för att han har en annan åsikt. Trots allt har han gått från lilla Habo IF via spel som ungdom i HIF och sedan ut i Europa och tillbaka.

Dessutom har han varit tränare för HIF Akademi och är dessutom med och fostrar spelare via en skola i Helsingborg. Ovanpå det är han en både intresserad och engagerad person som brinner för många delar inom fotbollen. Varför skulle man inte kunna lyssna på honom?

I fallet med Banks granskning som definitivt var både läsvärd och intressant så är jag tveksam till om det är någon skillnad på hur det är i Sverige jämfört med i utlandet kring tålamod. Inte ens övertygad om att det är en fotbollsfråga, utan en samhällsfråga.

Dessutom håller jag inte ens med Edman om att ett annat ägande för den skull är lösningen på just problematiken med en tränarkarusell. Även om det säkert är både snabbare och tydligare kring beslutsgångarna är det täta tränarskiften överallt.

Ingen kan anklaga Premier League för att vara slav under 51-procentsregeln och förutom Arsène Wenger som suttit i en evighet så är det i säsongens liga tre managers som överlevt i fyra år, en i tre år och resten är utsedda efter 1 januari 2015. Än värre är det i ligorna under den högsta engelska.

För mig handlar inte eventuell misskötsel av klubbar om det är ideella föreningar som ägs av medlemmar eller om det är kapitalstarka ägare med full kontroll. För tyvärr finns det mängder av misskötta klubbar som både ägs av medlemmar och av kapitalister.

I perioder har det varit lika illa i mina båda favoritklubbar: Leeds United har varit ett fint exempel på hemska ägare i form av rika personer som inte tänker på klubbens bästa och Landskrona Bois har varit liknande men där medlemmarna haft makten över föreningens öde.

Naturligtvis ska man inte bara fastna för några twittrare som driver en fråga eller en stenhård åsiktslinje, men det är ett problem i svensk fotboll med likriktningen. Att det ofta bara finns utrymme för en typ av åsikt och allt annat är i det närmaste bannlyst.

Jag är ingen vän av Alex Ryssholm och AFC men har reagerat på hur hårt åtgångna man blivit med rena övergrepp i form av hot, hat och våld utan större reaktioner från omvärlden. Det är som om tystnaden signalerar en slags acceptans för att en utmanare ska stoppas.

Visst, det finns goda exempel på att visa missnöje med den allsvenska nykomlingen också med debatter, banderoller och bojkotter men det går för långt ibland. Det är inte så att medlemsstyre av föreningar alltid är perfekta exempel på fungerande demokrati.

Nu tror jag inte att frågan om 51-procentsregeln vara eller icke vara kommer att leva upp för ett Erik Edman twittrar om det. Tror knappt frågan kommer få ett liv sett till att stora delar av fotbolls-Sverige sagt nej tack. Mycket tack vare SFSU:s engagemang och driv vilket var god demokrati.

Tycker själv att det är konstigt att RF ska äga frågan och är betydligt mer öppen för ett skifte. Kan inte förstå varför inte en klubbs medlemmar på egen hand ska bestämma hur man vill göra. Så jag gissar att även jag behöver myggas av inom kort.

Helgens..

Helgens måste

Sunderland-Leeds på lördag. En match som otroligt nog slagit sig in på TV3 och även fått studioinramning med start 18:00 och håller på till 21:00. Pontus Jansson-effekten? Söndagens Göteborgs-derby mellan Blåvitt och Häcken som bevakas på plats, och går att se via CMore.

Helgens avstå

Teatergrillens årliga kräftskiva. Tyvärr går det bara att vara på ett ställe åt gången.

Veckans tips

Nästa vecka har Ruben Östlunds ”The Square” premiär och jag köade en timme på Way Out West för att få se Guldpalmen-vinnaren i förväg. Det är mycket ångest i filmen men det är också mycket bra. Se den.

Veckans sorg

Barcelona. Rädd att terroristerna åstadkommer precis vad de önskar, en konflikt mellan religioner och att de lyckas skapa misstro och ännu mer hat. Fattar inte hur vi ska kunna vända på det.

Veckans återblick

Vet inte hur många som minns hur Jörgen Eriksson, SvFF:s förste vice ordförande, körde över valberedningen i Norrbottens FF hösten 2015 när han var rädd att mista sin plats i styrelsen och därmed i SvFF-styrelsen. Skrev i samband med att jag drog fram nyheten i mars 2016 en krönika i ärendet och påpekade i den arbetet för att få in Karl-Erik Nilsson på en post i Uefa och att det skulle öppna för Eriksson att bli än starkare i SvFF. Därför är det rätt slående att läsa i Karl-Erik Nilssons blogg från i somras om hur Nilsson från och med i augusti går ner på halvtid i sitt heltidsarvoderade uppdrag som SvFF-bas då han kommer tjäna betydligt mer som Uefa-höjdare. Därmed blir det en halv miljon kronor över och ett halvt SvFF-basuppdrag över. Vem tror ni får det? Jo, Jörgen Eriksson. Inte konstigt att Eriksson gick hårt åt valberedningen för det är klart att man redan då hade på känn att Nilsson skulle tryckas in i Uefa. Jag hörde det redan då, och det är så det går till i idrottspolitikens härliga värld.  

Veckans sorg II

Charlottesville och Donald Trump.

Veckans hjältar

Manchester Uniteds Juan Mata drog i veckan i gång en organisation där han skänker en procent av sin lön för att ge tillbaka. Finns även på Twitter. Bayern Münchens Mats Hummels är förste man att haka på. Så. Jävla. Underbart. Vilken svensk spelare kliver på tåget?

Veckans silly season

Gillar att Premier League funderar på att stänga sitt fönster när ligaspelet drar i gång. Tror att det är rätt väg att gå. Apropå att utbud och efterfrågan styr pris så är Manchester Citys jakt på WBA:s Jonny Evans och nej tack till ett bud på 200 miljoner rätt talande. Skriver i en krönika i Dagens Industri om att det inte är så lätt att sätta rätt pris på fotbollsspelare apropå Neymar. Visst, man kan hetsa upp sig moraliskt men i dagsläget är det verkliga intäkter och verkligt kapital som strömmar till fotbollen. Det går knappast att jämföra med den nya ekonomin kring millennieskiftet.

Veckans trend

Reklam på tröjärmar sprider sig över världen. Från proffsligor i USA till Premier League och Bundesliga. Cashen måste in.

Veckans Leeds United

Trots två raka 0-0 på hemmaplan mot Preston och Fulham så är det mest optimism kring Elland Road. Nye ägaren Andre Radrizzani har gjort det mesta rätt sedan han strax före sommaren tog över klubben till hundra procent. Viktig symbolhandling att köpa tillbaka Elland Road och dessutom har han öppnat upp kommunikationen med fansen och staden.

Veckans sorg III

Husqvarna FF:s sportchef och energikälla Issa Iskander gick bort alldeles för tidigt efter en kamp med cancer. Offsides Johan Orrenius skildrade Iskander i sommarens nummer. Bra att Svenska Fotbollförbundet flyttade torsdagens match mellan Husqvarna och Landskrona Bois så att HFF-spelarna och klubben kunde gå på begravningen.

Veckans låt
”On Hold” – The XX. Grymt bra spelning på Way Out West.

Veckans läsning
Norske journalisten Andreas Selliaas och danske Jan Jensen lyckas nå förre Fifa-höjdaren Jérôme Valcke som rasar mot andra gamla och korruptionsmisstänkta höjdare. En klarläggande läsning om hur det gick till på Sepp Blatters tid.

Mest skakande är att en av de inblandade i turerna när Fifa-höjdarna köpte amerikanska advokater är att Marco Villger är kvar som vice generalsekreterare.

Veckans podd

Den dröjer ett tag till, säsongen är inte riktigt i gång än. Klart är dock att en del poddintervjuer även ska filmas och visas i Sportkanalen som drar i gång i oktober, läs mer här. Dock är tanken att det ska rulla på med en podd varje måndag som vanligt, men det kommer att sätts framöver. Sedan tidigare finns 159 poddintervjuer med olika fotbollsprofiler via länken här och om ni inte lyssnat på intervjun med Karl-Erik Nilssonfrån Almedalen så kan jag rekommendera den. 

Veckans citat

Som man bäddar får man ligga." 

Östersunds Hosam Aiesh efter 1-3 mot Paok Saloniki i första matchen i playoff till Europa Leagues gruppspel. Efter en stark start på matchen och ÖFK-ledning på straff så trycktes man tillbaka och två sena mål gav det grekiska laget övertag inför returen. Kan verkligen se ÖFK göra två mål hemma på konstgräset nästa torsdag, men mer tveksam till om man klarar av att hålla nollan.

Publicerad 2017-08-18 kl 19:36
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons