Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Inte bara lätt att leda klubbarna när Malmö FF dominerar

Lundhs blogg

Podden #Lundh är tillbaka i vanliga hjulspår och 2015 år allsvenska sensationslag IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt är första gästen. Han räddade klubben undan konkurs 2009 och har sedan lett omstöpningen av det forna storlaget och det har varit en berg-och-dal-bana.

Hunt backade inte några frågor och jag gillade honom och fick svar på vad han själv tjänat på sina investeringar i klubben, dubbla stolar när han både är delägare i spelare och ordförande, synen på Janne Andersson samt om Emir Kujovic blir kvar eller inte. Dessutom om 51-procentsregeln, bengaler och hur tidigare IFK-ledningar kört ner klubben.

Ni hittar som vanligt alla 62 avsnitt av podden ”Lundh” via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns den på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera en dator och/eller en smartphone.

ANNONS

***

Många undrar om La Liga och serie A. Kan bara hänvisa till min krönika från i fredags om kampen om tv-rättigheterna. Har hört att tv-rättigheterna för Premier League 2016-19 är på väg ut på marknaden inom kort och det kan klarna ganska snabbt.

***

Lottningen för Champions Leagues gruppspel för Malmö FF är vid 18:00 torsdag kväll. Ihop med Axel Pileby följer jag den i CL-soffan med start 17:45 på fotbollskanalen.se. Bara att haka på.

Nedan är de fyra seedningsgrupperna och som vanligt kan inte klubbar från samma land hamna i samma grupp och ryska och ukrainska lag hålls separat på grund av oroligheterna mellan länderna. Det finns ju en hel del kul klubbar att möta:

1: Barcelona, Chelsea, Bayern München, Juventus, Benfica, Paris SG, Zenit St Petersburg och PSV Eindhoven.

2: Real Madrid, Atlético Madrid, Porto, Arsenal, Manchester United, Valencia, Leverkusen, Manchester City.

ANNONS

3: Sjachtar Donetsk, Sevilla, Lyon, Dynamo Kiev, Olympiakos, CSKA Moskva, Galatasaray, Roma.

4: Bate Borisov, Borussia Mönchengladbach, Wolfsburg, Dinamo Zagreb, Maccabi Tel Aviv, Gent, Malmö FF, Astana.

Sportsligt bäst: PSV Eindhoven, Porto, Dynamo Kiev.

Publikgruppen: Paris SG, Manchester United, Galatasaray.

Tuffast: Bayern München, Real Madrid, Sjachtar Donetsk.

Osexigast: Zenit St Petersburg, Leverkusen, Lyon.

***

Gick på Sef:s pressträff i centrala Stockholm i onsdags kväll. Där skulle revisionsföretaget Deloitte presentera allsvenskans egen penningliga i närvaro av svensk elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson och dess generalsekreterare Mats Enquist.

Det handlade om en rapport över 2014 års ekonomiska siffror, men där Malmö FF:s Champions League-avancemang kvällen före och nya 200 miljoner hängde över tillställningen där Sef:s 32 klubbar bland annat ätit tårta för att fira att MFF tagit sig till Europas finrum för andra året i rad.

ANNONS

Osäker om alla lät sig smaka? För det är inte bara fans som är oroliga över Malmö FF:s eventuella dominans som är uppenbar efter fjolårets pengainjektion utan den finns även bland klubbledare. Den känslan är uppenbar även om ingen riktigt vågar säga det öppet, utan det är något man säger vid sidan av blocket och bandaren.

Det är givetvis så att MFF även vill värva i Sverige men får kalla handen eller prislappar från höga höjder, där Häckens Simon Gustafsson i våras ska ha kostat 35 miljoner…men när holländska Feyenoord ville köpa så var prislappen betydligt lägre än om de regerande svenska mästarna ville ta en spelare från en rival.

Frågade Lars-Christer Olsson om hur han såg på oron bland de andra medlemmarna i Sef och dess fans, men han såg inte problematiken och tipsade mig om när AIK:arna ringer och klagar så ska jag räkna upp sådant jag redan gått igenom i min blogg, och då senast i går.

ANNONS

Passade på att upplysa den förre Uefa-vd:n om att ingen ringer längre, utan att det snarare är på twitter och via instagram och mejl som man nås av synpunkterna på att Malmö FF inte lägger sina pengar i Sverige utan värvar Bosman-fall och en hel del utländska spelare.

Då gav sig SFSU-basen, tillika MFF-supportern, Tony Ernst in i debatten – vilket jag ju gillar – och påpekade att fem av 13 spelare som var inblandade i tisdagens triumf mot Celtic och 14 av 24 spelare i truppen har fostrats i Malmö FF. Så det är fel att peka på att MFF består av norrmän, serber och så vidare.

Även Mats Enquist bröt in och påpekade att det gått för kort tid för att ha invändningar, men på sikt blir det problem om MFF och andra klubbar inte lägger pengar i Sverige. Det är just där problematiken finns, att hålla ihop en organisation när en rycker i från de andra och inte med lite heller.

ANNONS

Har länge drivit att Sef är en anakronism och organisationen borde stöpas om. Det är otidsenligt att tro att 32 klubbar från IK Frej till Malmö FF ska kunna driva utvecklingen framåt på allvar. Även om man delat upp sig en del är det inte tillräckligt, det kan gå ännu bättre om Allsvenskan kör sitt spår och Superettan kör sitt. Där är ett plus ett mer än två.

Naturligtvis förstår jag att Olsson och Enquist utåt sett håller masken för det är mycket som pekar uppåt för svensk klubbfotboll. I dagsläget är man högst rankad i Norden och även om intäkterna inte alls växer i den takt man hoppats och satt som mål så visar Malmö FF att man är ett lok som drar upp allsvenskan både i rankning och ekonomi om man ser på omsättningen.

Lägg till att Allsvenskan under hösten kan slå en del publikrekord och det är ett drag kring svensk fotboll som man får gå en bit bak för att hitta motsvarighet till. Intressant att de bägge höjdarna berömde Hammarbys målmedvetna arbete för att sälja biljetter och Olsson skickade en passning till AIK och Dif som borde kunna jobba lika bra som Bajen, enligt Sef-basen.

ANNONS

Att Sef inte ens är nära att nå de offensiva intäktsmålen som är satta inför 2017 – Deloittes Andreas Frountzos ville inte ens svara på frågan om målet – verkade varken Olsson eller Enquist särskilt brydda av. Istället pekade man på allt det positiva och härliga som händer med svensk klubbfotboll och pekade framåt, och det var lite väckelsepredikan eller så är jaga bara för mycket journalist?

På frågan om vad bengalbrännandet och pauserna betyder för varumärket hade Olsson och Enquist inget svar, eller möjligen att de ser på tillströmningen och inser att det inte påverkat särskilt mycket.Däremot var de oroade över att avbrotten får sportsliga konsekvenser och att matcherna får konstig rytm och det ger dåliga effekter för en del lag.

Sedan lyfte de även problematiken med att klubbarna kan få problem med myndigheterna om det fortsätter, bengaler är trots allt olagligt, men duon hoppades att man ska hitta en lösning med fansen kring att bli av med illegal pyroteknik även om Olsson trodde att det skulle ta tid. Så räkna med fortsatta bengalavbrott även framöver.

ANNONS

Fast viktigast för Lars-Christer Olsson o Co är väl att se till att hålla ihop medlemmarna när en i form av Malmö FF dragit i från de andra. Avundsjuka är ingen lätt känsla att hantera och med fans i andra klubbar som eldar på oron lär det bli en tuff uppgift. Säger som Uno Hedin, “Lycka Till.”

Publicerad 2015-08-27 12:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto