Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sista chansen att trycka in sig i Anderssons landslag

Lundhs blogg

Kan inte SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand lära landslagsspelarna och förbundskapten Janne Andersson varför landskamper numera ofta börjar 20:45? Det är rätt mycket gnäll på avsparkstiden på vardagar som är bestämd på centralt vis.

Det kan vara bra att veta att det svenska fotbollsförbundet varit med och röstat igenom det här, när Uefa samlade landslagsfotbollen i ett paket, och när man sedermera adderade Nations League. Då röstade ALLA nationsförbunden för att det skulle ske, vilket kan vara nyttig information när man sågar avsparkstiden.

Skälet till 20:45 är för att Uefa fick i uppdrag av alla nationsförbund, inklusive SvFF, att jaga maximalt med tv-pengar när man fick alla förbund att gå ihop med landskamper i “a week of football”. Därför satte Uefa ihop ett paket som liknar Champions League som sedan såldes med hjälp av agenturen CAA Eleven för att pressa tv-bolagen.

Annons

Något som betyder att det är Uefa som tagit fram konceptet och på så sätt maximerat intäkterna och det betyder mycket pengar för svensk fotboll. Nu vill ju Håkan Sjöstrand inte avslöja hur mycket SvFF får, som man förhandlat fram med hjälp av Rune Hauges bolag Profile Media.

Men i Norge är fotbollsförbundet betydligt öppnare än SvFF och har redovisat att NFF fick 22 miljoner euro (220 miljoner kronor) av Uefa för kvalperioden 2014–17 och ytterligare 27 miljoner euro (270 miljoner kronor) för rättigheterna till tävlingsmatcherna 2018–21. En halv miljard kronor, helt enkelt.

Man behöver inte vara kärnfysiker för att räkna ut att Sverige som dels är en större marknad, dels gjort betydligt bättre resultat har fått loss mer pengar än det norska fotbollsförbundet. Så SvFF har fått bra betalt för att spela matcherna med avspark 20:45, vilket man även röstat för, och det kan vara bra att ha med sig.

Annons

***

Veckans poddgäst är Radiosportens Richard Henriksson som har en hel del intressanta synpunkter rörande svensk fotboll. Väl värt att lyssna på den tidigare Djurgården– och BP-spelaren och ni hittar avsnittet via den här länken.

***

Kristoffer Olsson  får möjligheten från start. Kan AIK-mittfältaren ta klivet in i landslagstruppen? Formen i allsvenskan går inte att klaga på, inte heller på hans egenskaper som playmaker. Frågan är om det finns plats för en sådan spelare i Sveriges landslag? Man kan undra.

Det är viktigt att inte glömma att Olsson i AIK har en rejäl uppbackning på mittfältet och där man ofta är tre man centralt. Dessutom dominerar ofta laget matcherna. I det svenska landslaget är det andra krav när man är två centrala mittfältare även om Emil Forsberg vandrar in i plan, och dessutom är det sällan man dominerar.

Annons

Att möta Slovakien är på många sätt ett bra steg för Olsson. Ett något sämre landslag som är lite i uppror efter förlusten mot Tjeckien och förbundskaptenens avhopp. Då borde det finnas möjligheter för Olsson att visa sina spetsegenskaper och det är något som kunnat addera en nyttig dimension. Om förbundskaptenen är öppen för det.

Mötet med Slovakien kan vara Janne Anderssons sista möjliga träningsmatch på över ett år om man inte räknar in en kommande januariturné. När EM-kvalet till 2020 lottas i början av december är det större sannolikhet att Sverige hamnar i en sexlagsgrupp än i en femlagsgrupp.

Om det blir en grupp med sex lag då kommer Sveriges 2019 enbart bestå av EM-kvalmatcher från mars till november. Vilket gör att möjligheterna till tester inte finns och att det inte spelar så stor roll om förbundskaptenen har 70 eller 90 spelare på sin lista över vilka han och Peter Wettergren bevakar.

Annons

Efter dryga två år med Andersson som förbundskapten så vet vi att det är svårt för nya spelare att slå sig in i både startelvan och truppen. Även om Ola Toivonen och Sebastian Larsson kom till under VM-kvalet så var det rätt få spelare som kom från ingenstans och fick möjligheten.

Visst, Ken Sema är ett exempel och Samuel Armenteros är ett annat men de hade svårt att hänga kvar i truppen. Janne Andersson väljer givetvis de spelare han tycker är bäst, men det är uppenbart att brist på speltid är negativt för en del men inte spelar någon roll för andra spelare.

Med tanke på att möjligheterna riskerar att bli få framöver så gäller det för spelarna som får spela mot Slovakien att greppa tillfället. Allt för att kunna sätta tryck på Janne Andersson och de andra spelarna. Det behöver landslaget inför EM-kvalet om man ska hoppas på en ny sommar likt VM-sommaren 2018.

Annons

 

Publicerad 2018-10-16 18:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto