Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Zlatan får slita om han ska lyfta Milan

Lundhs blogg

DOHA. Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i serie A. Han gjorde inte bort sig, men Milans problem är svåra att dölja.

Det var ganska plågsamt att följa Milans kamp för att bärga tre poäng hemma mot bottenlaget Sampdoria med Albin Ekdal på bänken fram till de sista minuterna. Att den forna storklubben svajar och har en hel att brottas med efter ekonomiska svårigheter och ägarbyten är väl känt, men det här var värre än väntat.

Zlatan Ibrahimovic fick en dryg halvtimme på plan och med honom på topp fick Milan till några halvchanser. Den 38-årige anfallaren är onekligen ett fysiskt fenomen även om han inte rörde sig över några större ytor. Däremot var det sorgligt att se den bristfälliga servicen han fick. Inläggen strandade på backar eller saknade precision.

Annons

Naturligtvis blir Zlatan en injektion i en klubb som är på dekis. Dels verkar han redan ha fått lite liv på supportrar som vill se något hända, dels kan han se till att lyfta medspelare som verkar vara utan självförtroende. Kanske en del av dem även saknar kunnande nog för att klubben ska klättra i tabellen.

Zlatan agerade mer som en ledare och applåderade lagkamrater trots att de misslyckades grovt med både passningar och inlägg. Frågan är bara vad som ska kunna lyfta den här forna storklubben? Att Zlatan Ibrahimovic är en förstärkning är givet, men vad det säger mest om; Milans status eller Zlatans status, återstår att se.

För de som slutade följa Milan i samband med att Zlatan Ibrahimovic blev såld till Paris SG mot sin vilja sommaren 2012 måste undra vad som hänt under åren efter den affären. Man vann förvisso inte ligan Zlatans senaste säsong, men utkämpade en tuff kamp med Juventus. Milan hade dessutom vunnit serie A säsongen före.

Annons

Därefter började utförsbacken och Zlatan Ibrahimovic och Thiago Silva såldes bägge för att balansera klubbens ekonomi. Några år senare började Silvio Berlusconi processen för att sälja klubben och till slut köpte den kinesiske affärsmänen Li Yonghong klubben, men kinesens bolag hade problem att betala för Milan och hantera affärerna kring klubben. Vilket skadade klubben ytterligare.

I slutändan blev det amerikanska riskkapitalister i hedgefonden Elliott Management som tog över Milan sommaren 2018 efter att Li Yonghongs bolag inte klarat av sina avbetalningar på lånen. Därefter skickade ägaren till Elliott Management in närmare en halv miljard i Milan men vägen till toppen är lång trots att man värvat en hel del.

Det är dessutom ont om tålamod. Efter att Max Allegri fick sparken i januari 2014 har åtta olika tränare försökt få styr på klubben innan Stefano Pioli tog över Milan i oktober. Hans företrädare var Marco Giampaolo som tillträdde i juni och fick sparken efter sju ligamatcher. Ja, ni fattar att det inte är lätt att leda Milan med alla krav och förväntningar när driften av klubben och spelarmaterialet sviktar.

Annons

För alla som följer serie A noga var det säkert ingen överraskning att det var ett riktigt blekt lag som Milan skickade ut på hemmaplan för att ta emot Sampdoria. Även om det finns en del namnkunniga spelare verkar det vara mer namn än kunnighet som genomsyrar truppen.

Zlatan Ibrahimovic får jobba hårt om han ska kunna vända trenden för Milan, men efter bara en halvtimme på plan och några dagar med uppmärksamhet är det inte svårt att förstå att klubbens ledning ville värva sin forna stjärna. Återstår att se hur mycket tålamod Zlatan har med den här kvaliteten. Han kan knappast applådera sneda inlägg fram till i maj.

***

För andra dagen i rad så mönstrade Janne Andersson samma elva i spelövningarna. Pontus Dahlberg – Joel Andersson, Anel Ahmedhodzic, Marcus Danielson, Adam Andersson – Jesper Karlsson, Darijan Bojanic, Gustav Berggren, Daleho Irandust – Jordan Larsson, Dino Islamovic.

Annons

Misstänker att ovan elva gäller i torsdagens match mot Moldavien. Förbundskapten Andersson har aviserat att alla ska få starta en match, Sverige möter Kosovo på söndag, men med tanke på att han har med sig tre målvakter så går det inte fullt ut. Lägg till att Martin Olsson verkade osäker på om han kan starta en match.

Sverige saknade återigen sjuke Jacob Une Larsson under måndagens träningspass. Dessutom verkar det inte som om Alexander Fransson ansluter till lägret i Qatar efter den sjukdom som förhindrade honom från att komma i väg. Däremot var Peter Abrahamsson i träning.

***

Fotbollskanalen On Tour gör dagliga nerslag:

Lördagens avsnitt.

Söndagens avsnitt.

Måndagens avsnitt.

***

Ett par goda nyheter för Hammarby. Först en förlängning för Stefan Billborn/Joachim Björklund och nu förlängning för Darijan Bojanic. Han är på plats i Doha med landslaget ihop med tre lagkamrater. Även det en signal om att klubben är på frammarsch.

Annons

***

Galet brutal inledning av Ricky Gervais Golden Globe. Även om det bara var skämt så var det en del som måste ha skavt i Hollywood. Om ni inte sett, leta upp och kolla in den, här är en länk.

***

Magnus Norman är nygammal tränare för tennisspelaren Stan Wawrinka och duon tittade förbi och kollade in en del av den svenska träningen. Annars är de i Doha för att Wawrinka spelar en turnering här som uppladdning inför Australian Open.

Norman känner dessutom ex-polisen Janne Gustavsson som är säkerhetsansvarig för fotbollslandslaget sedan 2013, men även jobbar med säkerheten för både Stockholm Open och Swedish Open i Båstad. Inte omöjligt att några svenska spelare dyker upp på tennisturneringen.

***

Milans tredjeställ var ingen höjdare. Med det skrivet, Sampdorias dräkt var hemsk.

***

Landslagets skadeterapeut Dale Reese är amerikan i grunden och har vanligtvis USA:s nationalsång som ringsignal på mobilen. I dagens laddade politiska läge kring gulfen/Persiska viken så har han bytt signal.

Annons

Sportbladets Per Bohman som anlände natten till söndag hade koll på omöjligheten att komma här i från om en konflikt utbryter i regionen och var lite skakad. Expressens Magda Gad hade för övrigt en genomgång kring läget som var läsvärd.

***

Tunga smällar för en del andra serie A-svenskar. Dejan Kulusevskis och Riccardo Gagliolos (backen avstängd) Parma fick stryk med 5-0 mot Atalanta och Robin Olsens Cagliari blev besegrat av Juventus som skickade in fyra mål. Bologna klarade 1-1 efter sen kvittering mot Fiorentina men Mattias Svanberg fick bara sju minuter på plan.

 

Publicerad 2020-01-06 17:25

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto