Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tyvärr var det ingen som gjorde Jannes jobb svårare

Lundhs blogg

KÖPENHAMN. En rad svenska spelare fick möjligheten att visa att de ska vara med i landslaget. Ingen tog vara på det. Tyvärr.

Förbundskapten Janne Andersson fick följa Danmark-Sverige framför TV:n hemma på Lidingö. Coronasjuk. Jag är rädd att fjärrkontrollen flög genom rummet mer än en gång. Här hade ett gäng svenska spelare chansen att närma sig både trupp och elva, men ingen gjorde det.

Förbundskaptenens arbete att välja spelare blev inte direkt svårare efter insatsen över dryga 90 minuter. Naturligtvis vill Janne Andersson att fler ska ta klivet fram och göra det svårare för honom att välja. Att de etablerade spelarna ska känna att någon jagar dem. Nu var känslan precis tvärtom.

När slutsignalen ljöd på Bröndby Stadion hade ett danskt B-landslag (nu är jag lite snäll) vunnit med 2-0. Det var först när Sebastian Larsson och Dejan Kulusevski (alltid på väg framåt) kom in med en kvart kvar som det sprakade till. “Seb” Larssons frispark i virket var värd ett mål. Jordan Larsson kunde också fått straff.

Annons

Ja, ja, om man vrider och vänder på det var Marcus Danielson okej, Mattias Svanberg en spelare som glimtade till och debutanten Jens Cajuste visade potential när han vann dueller, vann bollar. Men då handlar det om att gräva djupt för att hitta ljuspunkter för att lyfta svenska insatser i samband med förlusten. Cajuste hade en del problem vid fasta situationer.

Och det är naturligtvis bättre att vara ärlig. De som inte spelade den här matchen stärkte snarare sina kandidaturer om man ser till EM-platser och att närma sig startelvan. Det går givetvis att rabbla skäl till att det var svårt: många nya, corona, liten tid, ingen förbundskapten och så vidare.

Samtidigt visade Danmark prov på att man under likartade förutsättningar kunde prestera i perioder. Förutom målen hade man ett stabilt övertag och skapade fler chanser. Trots att man saknade förbundskapten, hade kallat in ett batteri nya spelare och så vidare.

Annons

Inte ens Robin Quaison som var den enda ordinarie landslagsspelaren som fick starta gjorde avtryck. Nej, det var inte lätt när Sverige hade bollen så lite, men man måste kunna ha högre krav. Även om Alexander Isak var snäppet vassare är det inte konstigt att det fanns förhoppningar på den duon.

Naturligtvis var det inte optimalt för Oscar Hiljemark att försöka fylla rollen som högerytter och spelet blev därefter. Överlag en aning udda balanserad trupp och de extrainkallade “danska” spelarna Hiljemark, Joel Andersson och Jacob Rinne får inte åka med till Stockholm.

Istället ansluter de brittiska spelarna: Robin Olsen, Victor Nilsson Lindelöf, Filip Helander, Emil Krafth och Ken Sema. Tre av dem kan gå rakt in i startelvan mot Kroatien. En match Sverige måste vinna för att ge sig en möjlighet att hänga kvar i A-divisionen i Nations League.

Annons

Sverige har under hösten fått en rad smällar i form av fem förluster på sex matcher. Det går naturligtvis att förklara med att motståndet i en rad matcher varit starkt, men det är naturligtvis en oroande trend. Därför hade man behövt en seger på lördag, inte minst moraliskt. Att hänga kvar i A-divisionen hade varit något att lyfta upp.

Inte utan att man klamrar sig till den typen av halmstrån efter en sådan här match. Det var knappast 90 minuter som gav hopp om en lång och framgångsrik mästerskapssommar. Nu kan det svänga fram till i juni, men nu väntar mest tävlingsmatcher fram till att EM-truppen presenteras.

***

Dansk seger innebär att man håller sig kvar i den första seedningsgruppen inför VM-lottningen. Bara att hoppas att Sverige får den gruppen när det är lottning 7 december. Svenska landslaget är i andra seedningsgruppen och kan varken nå första eller falla ner i tredje.

Annons

***

Presskonferens med chatt är perfekt när man vill slippa jobbigheter.

***

Kroatien nådde 3-3 borta mot Turkiet. Man startade exempelvis inte med Luka Modric.

***

Sett till att Alexander Milosevic är aktiv i Danmark (Vejle) var det udda att han inte blev inkallad. Eller är han så iskall? Eller skadad?

***

EM-playoff väntar torsdag kväll. Sveriges sista gruppmotståndare ska bli klar när Nordirland möter Slovakien i avgörandet. Oavsett vilket lag av dem som går till EM så är det ett motstånd som det svenska landslaget ska slå.

Även Erik Hamréns Island har en EM-chans och möter Ungern borta. Coronapandemin innebär att de ungerska myndigheterna stoppar publik på matchen. Något som borde vara till fördel för islänningarna.

Skottland har inte varit med i något mästerskap sedan 1998. Nu har man en möjlighet, men Serbien borta blir tufft. Serberna som enkelt manövrerade bort Lars Lagerbäcks Norge måste vara stora favoriter.

Annons

***

Sverige flög tillbaka till Stockholm tätt efter slutsignalen. Nu väntar lätt träning på Friends Arena torsdag och en stängd på fredag inför lördagens match.

Publicerad 2020-11-11 22:21

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto