Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Skräm spelarna med Lukaku och Co, Janne!

Lundhs blogg 2021-06-23 11:03

S:T PETERSBURG. Sverige är klart för åttondel. Nu handlar det om att välja motstånd och då gäller svensk seger mot Polen. Skräm spelarna med Lukaku och Co, Janne!

Ryssland tar emot med en oerhörd värme och nya coronatester. Direkt efter landning är det bara att lydigt följa med in i ett bås och få några pinnar instuckna i näsan och i svalget av en bestämd dam. Sverige är tillbaka i S:t Petersburg för att slå fast var man ska spela vidare i EM, för vidare är man redan tack vare andra resultat.

När vi var uppe och jobbade vid halv åtta under onsdagen var det en hetta som gick att ta på. Det var som att vara jagad av en hårtork när de svaga vindarna svepte upp från floden Neva. Det ska bli 33-34 grader när det är avspark på skrytbygget Krestovskij stadion – dubbelt så dyr som Friends Arena – eller Gazprom Arena som det köpta namnet är.

ANNONS

Så det handlar om att vätska upp för spelare och ledare för att hantera gruppavslutningen. Givetvis för att hantera matchen men även för att tänka på fortsatt spel under mästerskapet som för två lag pågår till 11 juli. För ett landslag som ska vara världsbäst i förberedelser är det en viktig beståndsdel när man ska ta sig vidare i det pågående EM .

På håll kan det se bra ut med att Sverige redan är klart för åttondelsfinal. Att det finns möjlighet att både vila spelare och testa nya kombinationer. Något som vore ett rejält feltänk från Janne Andersson och han tänker inte så. Under tisdagskvällen var Aftonbladet först ut och Fotbollskanalen tätt efter med den enda rockaden i startelvan.

Den kritiserade och formsvage Marcus Berg – ingen av svenskarna från Krasnodar har övertygat – placeras på bänken och in kommer Robin Quaison. Kanske Sveriges bäste spelare under EM-kvalet men det uppskjutna mästerskapet ändrade på förutsättningarna. Bland annat klev Alexander Isak fram med en synnerligen stark vår i La Liga.

ANNONS

Quasion och Mainz hade länge en tung säsong och en knäskada stoppade svensken i några omgångar. Lägg till att han och Isak var riktigt dåliga i träningsmatchen mot Danmark i november. Men ett tränarbyte lyfte både Mainz och Quaison som spurtade starkt med fyra mål och en assist när klubben vann sex, kryssade fyra och ordnade nytt kontrakt.

Sedan landslaget samlades i Båstad för dryga fyra veckor sedan har Robin Quaison gjort vad bänkade spelare ska göra. Han har gett allt på träningar och imponerat när han fått speltid. Mål och assist i träningsmatcherna mot Finland och Armenien samt en ordnad straff mot Slovakien. Han satte tryck på förbundskapten Andersson och helt rätt att han får spela.

Två gånger har Isak och Quaison bildat anfall och förutom ovan nämnda Danmarks-match var det i EM-kvalet mot Norge hösten 2019. Även då bänkades Berg men han var tillbaka i matchen efter när den tidigare AIK-duon hade det mycket svårt mot Lars Lagerbäcks Norge, och Berg har därefter varit cementerad i startelvan. Nu får Isak och Quaison möjlighet att erövra startplatserna.

ANNONS

Sverige måste gå för seger mot Polen. Allt annat kan straffa sig och leda till att landslaget redan på söndag ställs mot världsettan Belgien i hettan i Sevilla. En möjlighet att snabbt gå på semester för de svenska spelarna. Polen måste vinna för att gå vidare och risken är att ett redan klart Sverige inte ger allt för att verkligen ta gruppsegern.

Skillnaden på de olika resultaten mot Polen är enkla att bena ut. Förlust och då blir det Belgien på söndag, ett kryss ger en vilodag till och spel i Köpenhamn mot Kroatien. Svensk seger på onsdag kväll innebär spel först tisdag kväll och troligen mot Ukraina i Glasgow men även Tjeckien och Finland är möjligt. Två dygns mer vila och lättare motstånd.

Jag vet vad jag valt utav alternativen. Dessutom kan det aldrig vara ett alternativ att slå av på takten. Särskilt inte när Sverige bara gjort en bra halvlek utav fyra under EM. Stryk mot Polen kan inte vara rätt väg att bygga självförtroende inför åttondelsfinalen mot Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne och de andra stjärnorna i det som är rankat som världens bästa landslag.

ANNONS

Om man mot förmodan överlever väntar Italien i kvartsfinal. Nu säger säkert den lite mer offensivt lagde att om man ska vinna EM måste man slå alla lag. Vilket naturligtvis är korrekt, men det måste vara skönare att ta sig an Belgien längre fram i turneringen. Jämfört med Ukraina eller Tjeckien eller Finland.

Glasgow-rutten tar Sverige mot mer överkomligt motstånd och i en kvartsfinal kan England eller Tyskland vänta. Naturligtvis också svårt men hellre de landslagen än Belgiens vassa lag och sedan ett pånyttfött Italien som under Roberto Mancini stormar fram och säkert älskat att skicka ut banemännen från ett visst VM-playoff.

Tyvärr vaknade Kroatien till liv i den sista gruppspelsmatchen och sänkte Skottland med 3-1. Det sista målet innebar att man bokade in sig i Köpenhamn och där väntar tvåan från Sveriges grupp, vilket mycket väl kan bli det svenska landslaget efter kryss mot Polen samtidigt som Spanien slår Slovakien. Eller är Spanien svagare än många trott? Om Sverige klarar Kroatien väntar Frankrike i kvartsfinal.

ANNONS

Oavsett måste man konstatera att avspark 18:00 i Sevilla är fel. Om någon har en fördel är det väl Spanien, men det borde inte spelas så tidigt där. Om det var för varmt för fotboll med avspark tre timmar senare kan det bli gåfotboll och det är svårt att tro på något annat än spansk seger.

Naturligtvis finns det oklarheter när det går in i ett avgörande. Om Sverige spelar 1-1 mot Polen och Spanien vinner med 1-0 mot Slovakien då avgör just nu den spanska rankingen till lagets fördel då det är 2-2 i antalet varningar. Se till att döda alla möjligheter genom att bara slå Polen och vinna gruppen.

Janne Andersson får väl ägna det sista snacket om omklädningsrummet att visa Romelu Lukaku och de andra när de pulvriserar motståndet. En svensk seger mot Polen ger inte bara gruppseger och två dagars extra vila, det innebär även att man på den betydligt svagare halvan och slipper Belgien och Frankrike (förutsatt att man slår Portugal) förrän i finalen.

ANNONS

****

Uefa försöker balansera att vara en opolitisk aktör i en alltmer politiskt laddad idrottsvärld. Där frågor om mänskliga rättigheter är krutdurkar i arrangörsländer som Ungern och Ryssland. Draget att förbjuda Münchens arena från att köra regnbågsfärger inför mötet med Ungern är just pragmatism som får Uefa att se fegt och bakåtsträvande ut.

En sorglig utveckling men det slår bara tillbaka mot Uefa. När man släckte en arena så tände man närmare 50 andra arenor i Tyskland och frågan får ännu större genomslag. Så i den här frågan förlorade främst Uefa men även Ungern som driver på i en riktning många går emot.  

****

Pontus Wernbloom var landslagets frisörkran. Allt avslöjat av Offsides Anders Bengtsson i nytt poddavsnitt. Där framkommer även att Pierre Bengtssons konstintresse svalnat.

****

ANNONS

Har gjort några reportage ihop med Oscar Dahl (foto och redigering) samt Olle Lindberg (producent) om spelet utanför planen som visats under TV4:s EM-sändningar.

Bland annat om hur Parken i Köpenhamn fick EM-matcher framför Friends Arena trots att den svenska nationalarenan både var nyare och uppfyllde kraven. Se det genom att klicka på länken här.

Om hur fotbollen hanterat landslagsbyten genom åren. Från Irlands succé i EM 1988 då Jack Charlton tagit in en rad engelsmän till hur Sverige såg Malmös Anel Ahmedhodzic välja Bosnien efter närmare 50 matcher för olika svenska landslag upp till A-landslaget. Se inslaget via denna länk.

Om hur politiken tar sig in i fotbollens värld, inte minst kring bråket om regnbågsfärger, men även exemplifierat av den förre Degerfors-spelaren Dusko Radinovic som var med i Jugoslaviens EM-trupp som skickades hem 1992. Se det via länken här.

ANNONS

****

Även om jag inte går i gång på England är jag glad för Kalvin Philips skull. Leeds-spelaren är en av Gareth Southgates bättre spelare. Ser gärna Sverige-England i kvartsfinal i Rom 3 juli.

****

Vad säger Adidas om Ungern och regnbårgsfärger? Den svenska klädsponsorn som varit Fifa– och Uefa-sponsor i decennier och som även förser Ungern med kläder borde kliva fram. Annars är alla PR-kampanjer man kört kring både det svenska herr- och damlandslaget noll värda och enbart tomt snack.

Så här skrev Adidas när man släppte den svenska tröjan: ”Villkoren som ställs är tre: att vara en schyst spelare och supporter; att stötta laget i med- och motgång och att välkomna alla, oavsett bakgrund och personliga egenskaper, att vara en del av laget. Det är våra olikheter som gör oss starka.”

Sportbladet som har ett sponsoravtal med fotbollsförbundet fick inför tröjsläppet en intervju med Adidas-sponsrade Albin Ekdal. Där sa landslagsmittfältaren: “Ska du köpa den svenska landslagströjan så måste du också köpa grundläggande saker kring jämställdhet, att alla behandlas lika oavsett sexuell läggning, att man är emot näthat och hånfulla kommentarer”.

ANNONS

****

Fotbollskanalen On Tour rullar vidare och kör en daglig halvtimme från den svenska landslagsbubblan. Lyssna på dagens avsnitt inför mötet med Polen genom att klicka på länken.

****

Midsommarafton i Göteborg.

***

Bra story av Johan Flinck i Sportbladet om den svenske handbollsspelaren som var först ut med regnbågsbindel.

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto