Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sista chansen för Sverige att ta hand om ett stort mästerskap

Lundhs blogg

LISSABON. VM 1958. EM 1992. VM 1995. EM 2013. Och möjligen EM 2025 ihop med nordiska grannar. Sista chansen för Sverige att ta hand om ett seniormästerskap.

Klart att egna stora mästerskap etsar sig fast och särskilt om det går bra för det egna landslaget. Sveriges framfart till VM-finalen på Råsunda 1958 gav en skjuts till både sporten och televisionen. EM 1992 som slutade i semifinal var Tommy Svenssons första steg mot VM-bronset. Och hemma-EM 2013 med Pia Sundhage-feber, välfyllda läktare och plats i semifinal var något speciellt.

Blir det något liknande sommaren 2025? Sverige söker EM för damer ihop med Norge, Danmark och Finland och planen är matcher i de fyra huvudstäderna samt i ytterligare en stad per land (Göteborg, Trondheim, Tammerfors och Odense). 16 lag deltar i EM 2025 och det är inte helt klart hur man gör med fyra värdländer, men arrangörerna tror alla fyra kan nå EM även om det ska kvalas.

Annons

Rivalerna om att arrangera EM är Frankrike, Schweiz och Polen. Det franska fotbollsförbundet som arrangerade VM för damer 2019 och EM för herrar 2016 befinner sig i en kris efter att ordföranden fick gå efter anklagelser om sexuella trakasserier. Det är ett skadeskjutet förbund.

Schweiz och Polen har bättre fart i sina kampanjer. Med ett schweiziskt arrangemang får man ett tajt och enkelt EM som inte drar på sig klimatkritik och med ett polskt EM ger man damfotbollen möjligheter att växa i öst där man behöver ännu mer tillväxtkraft.

Man får inte glömma förra sommarens EM-succé i England där framför allt hemmalagets matcher gav fyllda läktare med det avslutande publikrekordet på Wembley. Det nordiska budet bygger på att det finns ett stort intresse i Norden och med fyra huvudstäder och troligen fyra hemmanationer kan man slå publikrekordet totalt för EM.

Annons

Uefas styrande exekutivkommitté möts på ett femstjärnigt hotell i Lissabon tisdag eftermiddag och ska bland annat rösta om vilket bud som vinner rätten att arrangera EM 2025 för damer. Karl-Erik Nilsson, danske Jesper Möller och polacken Zbigniew Boniek som sitter i exekutivkommittén får ej rösta. Det nordiska budet ligger bra till, men i den här världen kan man inte ta något för givet.

Det räcker att spola tillbaka tiden till 2014. Då det svenska fotbollsförbundet var övertygat om nybyggda Friends Arena skulle få EM-matcher 2020, men där Parken i Köpenhamn fick matcherna. Danskarna som länge varit allierade med Michel Platini (och Sepp Blatter) fick rösterna. Vill ni veta mer kan ni se inslaget jag var med och gjorde till EM 2021.

Annat läge för svensk del i Uefa på senare år – mellan 2007 och 2017 fanns ingen svensk i exekutivkommittén – efter att Karl-Erik Nilsson agerade kungamakare 2016 och var först ut med stödet till blivande Uefa-basen Alexander Ceferin ihop med de nordiska förbunden. Tacket ska ha varit en post som vice-president i Uefa och EM till Norden, enligt norska Josimar.

Annons

Uppgifter som avgångne SvFF-basen Nilsson förnekat många gånger. Så sent som när jag intervjuade honom för ett par veckor sedan. Klart är dock att Karl-Erik Nilsson blev Uefas förste vicepresident när han valdes in 2017. Tyskland som också stöttade Ceferin fick EM 2024 som också var en del av den påstådda uppgörelsen.

Norden var först intresserat av herr-EM 2028 men till slut var det bara Sverige som ville. Mästerskapet är numera för stort. Senast det var i Sverige 1992 var det åtta länder, i dag är det 24 länder och arenakravet gör det omöjligt för Norden. Herr-VM har länge varit utom räckhåll och med 48 länder i VM framöver är det bara att glömma.

Först siktade Norden på VM för damer 2027 men även det har vuxit snabbt och krävande. I Australien och Nya Zeeland i sommar är det 32 landslag som gör upp om titeln. Man har gått från 16 lag som man utökade till inför VM 1999 till det dubbla på 24 år. Herrarnas VM-expansion från 16 till 32 landslag tog dubbelt så lång tid.

Annons

Därför pausade Norden kring VM och bestämde sig i oktober 2021 för att söka EM. Klart att det förekommer diskussioner inom Uefa om vilka länder som passar bäst. På herrsidan lade exempelvis det brittiska budet ner tankarna på VM 2030 och koncentrerade sig på EM 2028 i stället, efter att Uefa uppmanat dem. Uefa står bakom Spanien, Portugal och nu Marocko som söker VM 2030.

Det är troligt att Norden hade haft svårt att få stöd ens i Uefa kring en VM-ansökan (som dessutom är mer krävande) när Tyskland, Belgien och Nederländerna gemensamt söker VM 2027. Konkurrensen är tuff globalt när både Brasilien och Sydafrika söker och det är länder i världsdelar som ännu inte haft något VM för damer.

Då landar vi i EM för damer för Norden. Strax efter 18:00 tisdag kväll vet vi om budet gick hem. Det är säkerligen sista chansen för ett seniormästerskap för nordisk del. Allt talar för att även damernas EM kommer att växa och då blir det omöjligt för länder som Sverige, Norge och Danmark att härbärgera. Och det skulle ge en nödvändig skjuts till svensk damfotboll.

Annons
Publicerad 2023-04-04 08:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto