Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Ännu har inte Malmö dödat allsvenskan och det är underbart

Lundhs krönika

Malmö FF har skaffat sig ett rejält ekonomiskt övertag. Ändå har man inte dödat den allsvenska spänningen. De här höstarna där det är kamp om medaljer är underbara.

Foto: Bildbyrån

Sommaren blir alltmer avlägsen och mörkret smyger sig på. Det är klart att det finns en del deppighet som ryms i det skiftet, men den svenska klubbfotbollen går in i sin bästa tid. Då allt ska avgöras under några dramatiska månader med fuktiga höstplaner, kyla och mer och mer elljus.

Nu behöver man inte tända strålkastarna för publikens skull lördag eftermiddag. Då Djurgården kommer till Malmö för en match som kan prägla hösten för det regerande mästarlaget. Med tolv omgångar kvar är MFF tre poäng efter Djurgården och allt annat än seger vore ett bakslag för hemmalaget.

Och detta bara dryga tre dygn efter att Juventus-spelarna gjorde lite som de ville i 70 minuter mot Malmö och vann med 3-0 i Champions League-premiären. Ingen skam i det, men det är klart att det tar kraft. Djurgården har däremot kunnat förbereda sig i relativt lugn efter den imponerande krossen av Hammarby i söndagens derby.

Annons

Fyra lag ryms nu inom tre poäng och på medaljplatserna i allsvenskan. Elfsborg som är trea ska ta sig an jumbon Östersund på söndag. Under måndagen tar allsvenska tvåan AIK emot klassiska rivalen IFK Göteborg. Den allsvenska guldkampen lever och det är en styrka för allsvenskan att det ofta är så.

Under fjolåret sprang Malmö FF ifrån ganska tidigt när man inte kvalat in i Europa men både 2018 och 2019 när man spelade gruppspel i Europa League så hade man svårt att hantera både guldjakt och internationellt cupspel. I stället vann AIK guldet ena året och Djurgården det andra.

Vi pratar gärna om faran att Malmö FF ska döda allsvenskan, men ännu är vin inte där. Då var den blåvita dominansen i början av 1990-talet värre med sex SM-guld på sju år. Även Malmö FF:s 1980-tal där man vann serien fem säsonger i rad men blott två SM-guld på grund av slutspel är en kraftigare dominans.

Annons

Under 2000-talet har tio olika klubbar vunnit SM-guldet och Djurgården samt Malmö FF är ensamma om att ha försvarat sin titel. I Djurgårdens fall vann man 2002 och 2003 och i MFF:s fall skedde det 2013-2014 samt 2016-17. Kanske är vi på väg mot en MFF-dominans som liknar det som skett i Italien, Tyskland och Skottland där en storklubb dominerat.

Det är sju år sedan Malmö FF slog sig in i Champions League för första gången. Under Åge Hariedes ledning skickade man ut Salzburg i kvalet och ställdes mot Juventus, Atletico Madrid och Olympiakos. Parellellt klarade man av att försvara sin titel, men det är oerhört svårt att hantera både Sverige och Europa för svenska klubb.

Det räcker att se hur Malmö FF som Champions League-kvalat fyra rundor sedan man drog i gång seriespelet i början i jul efter EM-uppehållet. Under den perioden har MFF vunnit fyra, kryssat två och förlorat tre matcher. Man har tagit 14 poäng utav möjliga 27. De första nio matcherna i allsvenskan gav 20 poäng och bara en förlust.

Annons

Klarar Malmö att både spela i Europa och vinna guld i höst kan det vara ett slags trendbrott som pekar ut en sämre tävlingsbalans. Klart att MFF skaffat sig ett ekonomiskt grepp som få andra klubbar ens är nära. Därför kanske alla som talar om vad som är bra för svensk fotboll ska hålla på Djurgården under lördagen.

Allsvenskan ser ut att tappa i ranking och är numera trea i Norden, men varken Danmark eller Norge kan tävla med Sverige när det handlar om inramning. Kanske handlar det om tävlingsbalansen? I Danmark är det fem klubbar som vunnit på 2000-talet men FCK har tolv av titlarna. I Norge är det sex klubbar som vunnit men Rosenborg har tagit tolv mästertecken.

Dit vill man knappast även om det kanske är bättre i ett perspektiv av att få starka klubbar är en bättre grund för att lyckas i Europa. Snarare är det dramatiken och en levande tävlingsbalans som gör att höstarnas avgörande lockar och drar. Bara att se framåt i spelprogrammet och finna att Malmö FF tar sig an Elfsborg redan på onsdag samtidigt som Djurgården möter Degerfors och AIK ska till Kalmar gör mig glad.

Annons

Det är en levande allsvensk toppstrid som ger en skön känsla av hösten 2019 då guldkampen var i livet ändå in i den sista halvleken den säsongen. Bara hoppas på att vi får mer dramatik av den typen, för det finns få saker som kan konkurrera med det. Och då håller jag inte ens på lagen, jag bara njuter av det, och hoppas den delen av allsvenskan aldrig dör.

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Malmö FF-Djurgården i en match som kan avgöra om MFF kan haka på i kampen om SM-guldet. Träna.

Helgens avstå
Syndigt leverne.

Veckans galenskap
Fifa gick ut med pressmeddelande om att suppoprtrarna vill ha VM vartannat år trots att undersökningen A) inte är korrekt genomförd B) att supportrarna inte alls vill ha VM vartannat år. Dessutom visade sig att samma företag gjort en annan undersökning där två tredjedelar var emot. Det är parodiskt hur Gianni Infantino försöker stärka Fifa utan en tanke på fotbollens bästa.

Veckans växande domarskandal
Sedan Fotbollskanalen i våras avslöjade att några av Sveriges främsta domare inklusive domarbasen inte betalat skatt på sina internationella ersättningar har härvan bara vuxit och vuxit. Totalt är det över 20 domare som nu fått betala in skatt och där en del straffats med skattetillägg. Senast ut är EM-domaren Mehmet Culum som undanhållit 325 000 kronor och nu tvingas betala in 236 000 i efterhand. Man ska då notera att det inte går att gå längre tillbaka än fem år och många av domarna har därför inte kunnat beskattas för vad man tjänat tidigare. Fortfarande pågår en undersökning kring EM-domaren Andreas Ekberg som inte självrättat som en del gjort, utan blivit kontaktad av Skatteverket. Ändå anmärkningsvärt att Svenska Fotbollförbundet tycker att det här är helt lugnt och inte ifrågasätter detta. Kan spelarna också skylla på att de inte har koll på reglerna när domarna blåser framöver? Vad domarna säger? Det är uppenbart att de inte vill tala med Fotbollskanalen. Skrev en krönika i början av maj i ämnet och det är en fascinerande med en värld utan insyn som skapar en kultur där detta är okej. Hur hade man reagerat om det var politiker? Eller domare i det riktiga rättsväsendet. Och när en del domare säger att de har gjort rätt för sig så är inte det korrekt, då många har långa internationella karriärer och det är omöjligt att rätta sina deklarationer längre tillbaka än fem år. Svensk fotboll hissar skygglapparna. Är det möjligen för att det är en gammal elitdomare i form av Karl-Erik Nilsson som leder fotbollsförbundet?

Veckans fortsatta inbördeskrig
USA:s damlandslag ger sig inte i kampen när det handlar om att få till ett avtal som är jämställt med herrlandslaget. Man är stenhårda kring förbundets nya förslag och kallar det en PR-kupp och det kretsar precis som i Sverige kring att Fifa har olika nivåer på prispengar. Parallellt pågår en rättslig process som drogs i gång 8 mars 2019.

Veckans tränare som inte är en tränare
IFK Värnamo studsade tillbaka efter förlusten mot Öster och slog Jönköpings Södra i ett derby med 2-0 efter ett sent avgörande. Nykomlingen i superettan stormar mot allsvenskan med tio omgångar kvar och det är ett oerhört jobb Jonas Thern gjort sedan han kom tillbaka till klubben 2017. Från början hade han ansvaret för elitverksamheten under A-laget men till säsongen 2019 tog han över som tränare i klubben som då trillat ur superettan. Efter en sjundeplats första säsongen vann laget division 1 2020 och nådde superettan till i år. Då var klubben tvungen att ta in en ny tränare då Thern inte har rätt utbildning. In kom 33-årige Robin Asterhed med ett förflutet i Malmö FF och FC Köpenhamn, men det är givet att Jonas Thern är med i jobbet kring laget. Det är andra gången den gamle storspelaren är med och genomför en förvandling av den lilla klubben. Under Therns första sejour i IFK Värnamo genererade klubben talanger i massor och dessutom tog den klivet upp i superettan. Han må vara en tjurskallig och envis person, men hans jobb ger resultat.

Veckans poddintervju
Var med i författaren Elin Elofssons podcast i veckan. Pratade om allt från ÖFK till min nya bok och sportjournalistik.

Veckans tränarfråga
Det var Offsides podcast med Anders Bengtsson och Johan Orrenius som ställde frågan för några veckor sedan: varför är inte Varbergs Jocke Persson aktuell för en större klubb? Det är verkligen en relevant fråga efter att han även under 2021 verkar vara på väg att göra om bragden att hålla kvar Varberg i allsvenskan trots att man sålde Astrit Selmani och en del andra tongivande spelare från 2020.

Veckans humor
Svennis kallar Gary Neville en person som gnäller på allt. Det förklarade David Beckham för svensken när han ledde Englands landslag.

Veckans ordväxling
Pep Guardiola hade synpunkter på att inte så många City-supportrar kom på matcherna. Då slog City-supportrarna tillbaka och tyckte att managern inte skulle ha sådana synpunkter. Varför inte? Så vitt jag vet har de flesta supportrar synpunkter på både manager, spelare och spelet. Då får man även  acceptera tvärtom.

Veckans läsarbrev
Håller fullständigt med Niklas Wikegård. De ökande filmningarna inom (hockeyn) och fotbollen får en att må illa och (nästan) tappa intresset för sporten. Det finns ingen heder kvar. Mvh/Per

 Svar: Även om filmningar är något som drar ner är det knappast något som får mig att tappa intresset. Verkar inte så globalt sett heller med tanke på att fotbollen fortsätter att växa.

Veckans reality check
Fotbollsklubbarna i Kina börjar få ont om pengar när en del av ägarna har problem och nu ska lokala myndigheter in och deläga dem. Fjolårets mästarlag lades ner och ägarna Suning som även äger Inter har svårt att klara betalningar. Fastighetsjätten Evergrande har problem att klara sina lån vilket påverkar dess fotbollsklubb Guangzhou som behöver statlig hjälp.

Veckans inblick
Interpol slog till mot illegalt spel efter EM i en rad länder. Konstigt nog är inte Sverige med bland de 28 länderna där man grep misstänkta.

Veckans nya tider
Expressen köper rättigheterna till franska Ligue 1 ihop med norska mediekoncernen Amedia. PSG-Lyon är först ut i helgen. Klart att Lionel Messis flytt till Paris SG gjorde ligan mer intressant efter att Nent inte förlängde avtalet kring den i somras. Däremot är det tveksamt om den genererat något för Nent eller C More sett till att det kostat pengar att ta in men knappast gett många fler abonnenter, men för Expressen och en del norska tidningar kanske Lionel Messi kan göra ett jobb. Ligue 1 var hyfsat hett när Zlatan spelade där men då handlade det i princip bara om PSG:s matcher. Det är bara att inse att konkurrensen om tittarna är stenhård och det är gott om matcher som visas varje helg. Tidigare ESPN-höjdaren och Dazn-chefen John Skipper var i en intervju i amerikansk branschpress tveksam till om mellanrättigheter går att göra lönsamma, men det är förståeligt att tidningarna ger sig av i den riktningen för att prova om det kan bära sig och faktiskt ge både besökare och intäkter.

Veckans bästa liga i Norden
Danmark hade två platser i kvalet till Champions League och med fyra lag kvar i Europas olika cupturneringar har man alla möjligheter att få behålla dem. Det handlar om att hamna på plats 15 i den europeiska rankingen och det kan krävas tolv segrar. FC Köpenhamn har bärgat en. Allsvenskan då? Ja, trots okej kval så har Norge också passerat i ranking och man är nere på 

Veckans raksträcka
Sveriges VM-kvallottning till mästerskapet 2023 är av den karaktären att det inte ska gå att misslyckas. Slovakien, Irland, Georgien och Finland är överkomliga motståndare för det svenska landslaget.

Veckans läsarbrev II
Kan inte Viktor Gyökeres snart få vara med i en landslagstrupp? Onekligen börjat bra. Ronnie 

 Svar: Han såg intressant ut när han var med i Qatar 2019 och när han nu fått fart på målskyttet i Coventry är det väl högaktuellt. Jordan Larsson har svårt med målskyttet i Ryssland och det är inte säkert att Isaac Kiese Thelins flytt är rätt i ett landslagsperspektiv.

Veckans invasion
Amerikanska investerare är på väg att ta över Ascoli och Genoa. Då närmar det sig 50 klubbar i Europa som är majoritetsägda av amerikanska investerare. Två tredjedelar av affärerna har skett senaste tre åren.

Veckans gästspel i SVT
Deltog i måndagens Ekonomibyrån som Carolina Neurath leder och det var fokus på pengarna inom fotbollen. Se programmet här. Även Hammarbys Jesper Jansson och analytikern Karl Lans är med och diskuterar utvecklingen plus att Johanna Frändén är med från Paris.

Veckans läsarbrev III
Hej Olof, Jag har under lång tid stört mig på att jag uppfattat att domarna ofta har en inställsam, ibland lismande attityd gentemot storlag och storstjärnor. Detta har konsekvent missgynnat lag från små länder och lag från öst. Inte kanske i de största besluten och naturligtvis ännu mindre med VAR, men i attityd och i t ex bedömningar kring frisparkar. Uppenbart i går i Malmö. Det som är intressant är varför. Finns det något systemfel? Och det menar jag. Domarnas ersättning har ju, liksom spelarnas, exploderat. Man måste säkert vara utrustad med en enorm integritet för att stå fri från att påverkas av detta faktum. Man kan i stort sett bli rätt förmögen på en lång Europakarriär. Och då gäller det att ”spela spelet”. Sen har vi domarkontrollanter. Ja men de har väl också samma intressen? Och Uefa likadant. Så då återstår media. Och media i de stora länderna bryr sig inte. Man blir lätt lite äcklad av dessa tankar. Om du inte håller med och tänker skriva något, så är jag tacksam för om du åtminstone har en stark argumentation varför jag överdriver. Mvh Ingemar

Svar: Förstår vad du menar, även om det kanske mer är en känsla. Så ser det även ut i Sverige, där har Malmö FF, AIK och en del andra storklubbar lättare kan få domslut med sig mot klubbar som Kalmar, Sirius och Östersund. Det är fotbollens näringskedjor som påverkar domare en del även om man kanske inte upplever det så. Publiktryck, större stjärnor och annat har en viss effekt även om det garanterat går att hitta personer i storklubbar som upplever det tvärtom. Sedan tror inte jag att det är medvetet av domare att gå i denna riktning.

Veckans låt
"PAPER" - Naomi Vaughn.

Veckans Leeds United
Tung ligastart för klubben men det är uppenbart att Marcelo Bielsa har stort förtroende hos supportrarna. Väldigt tyst trots bara två poäng på fyra matcher.

Veckans poddintervju
Pontus Wernbloom är gäst och talar om det tunga slutet i Blåvitt, om vad som krävs för att klubben åter ska bli ett topplag, om hur hans anpassningsförmåga tog honom ut i fotbollsvärlden och om nya livet som investerare. Sedan tidigare finns det 317 avsnitt och ni hittar alla via länken.

Publicerad 2021-09-17 kl 17:53
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto