Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Bättre att hoppa än att bli knuffad - särskilt om man får betalt

Lundhs Krönika

Håkan Sjöstrand kliver av som generalsekreterare två veckor innan han skulle fått en ny chef.
Om han inte gjort det hade han fått sluta.
Tyvärr levde han inte upp till förhoppningarna som fanns 2014.

Om det ännu så länge är osäkert om vem som tar över ordföranderollen efter Karl-Erik Nilsson var det givet att fotbollsförbundet skulle byta generalsekreterare. Håkan Sjöstrand valde att kliva av 15 dagar före ordförandevalet i Solna och skaffa sig lite andrum i karriären.

Det är rätt sällan man får avgångsvederlag när man säger upp sig själv. Eller rättare sagt, nästan aldrig. Nu fick Håkan Sjöstrand sex månadslöner trots att han tyckte det var en lämplig tidpunkt att själv avsluta sitt uppdrag. Och det avtalet var garanterat lättare att få igenom med Karl-Erik Nilsson än med Nilssons efterträdare.

Annons

För det är givet att Karl-Erik Nilsson tar hand om sin generalsekreterare som han rekryterade två år efter att han blev vald. Precis som att förbundsordföranden helt iskallt sköt till pengar från förbundet till Arvsfonden i det bökiga kölvattnen av skandalen där en gruppchef betalat ut pengar till sig själv och misstänktes ha missbrukat fondens pengar.

En ny ordförande kommer givetvis att rekrytera en ny generalsekreterare och det har Håkan Sjöstrand också insett. Hans rörelseutrymme och förtroende i svensk fotboll har minskat radikalt de senaste åren. Antalet allierade blev färre och färre för att till slut bara bestå av SvFF-basen och Sjöstrands närmaste ledningsgrupp.

Håkan Sjöstrand blev i och med fredagens besked efter ett blixtinkallat styrelsemöte på morgonen en lam anka. Visst, han är kvar till siste december har en rådgivande roll till den nya styrelsen ytterligare ett halvår. För egen del har han säkrat försörjning till siste juni 2024 och den 56-årige får en möjlighet att jaga nytt uppdrag.

Annons

Det är knappa nio år sedan Håkan Sjöstrand presenterades som ny generalsekreterare även om han först tillträdde jobbet i november 2014. Då var den 47-årige marknadsdirektören på ICA som även haft en lång karriär på Svenska Spel framplockad av rekryterare. Att man inte bara valde en i rörelsen var helt nytt för rörelsen och Lars-Åke Lagrell var upprörd.

Utifrån sett verkade det klokt. Hoppet stod till att en näringslivsman med elitfotboll på CV:et skulle modernisera fotbollsförbundet och rörelsen. När Karl-Erik Nilsson tog sikte på en internationell karriär (vilket var en del av uppdraget när han valdes till ordförande) fick den nye generalsekreteraren mycket makt. För mycket ansåg en del efter hand.

Krocken mellan en ICA-direktör och en folkrörelse uppstod då och då i början och alltmer efter tiden. Dikeskörningen var total när Sjöstrand uppifrån och med konsulters hjälp försökte tvinga igenom minskningen av antalet distrikt. Det tog stopp, hela reformen havererade och Sjöstrand blev symbolen.

Annons

Håkan Sjöstrand var tvungen att förändra på förbundskansliet pressad av ett pengaslukande Friends Arena och det var inte alltid några behagliga nypor från Sjöstrand och hans utsända. Rapporterna om ett risigt arbetsklimat på kansliet har varit många genom åren, och många besvikna har hörts av för att ge sin allt annat än vackra bild.

Ta bara att fotbollsförbundets fackklubb lades ner för den upplevde sig motarbetad av ledningen med Sjöstrand i spetsen. Facket helt borta på kansliet Sveriges största folkrörelse. Att det inte gav mer tryck och rubriker speglar bara den tystnadskultur som fanns innan Håkan Sjöstrand kom, och som levde vidare under hans ledning.

Det fanns en tro att Håkan Sjöstrand skulle öppna upp fotbollsförbundet, men han tog det i motsatt riktning. Gick man på årsmötena fick man mindre information om ekonomin än man fick under Lars-Åke Lagrells tid. Dessutom blev tillgängligheten sämre och sämre, åtminstone för de som hade en kritisk ansats. Inte heller var han skicklig kommunikativt utan hamnade emellanåt snett i intervjuer.

Annons

Det ska sägas att det inte är ett lätt uppdrag att vara högste ansvarige för fotbollsförbundet. Det blåser till och det är svårt att ena stad och land, elit och bredd och män och kvinnor. Det är ett komplext arbete och där kastvindarna både kan vända och tillta efter en missad målchans i ett VM-kval. Eller att man inte vet hur man ska tala om VM i Qatar.

Tyvärr gjorde inte Sjöstrand uppdraget lättare med sin förkärlek för selfies med stjärnorna (namnet Mr Selfie sattes tidigt på förbundet) och att han klistrade sig till Zlatan Ibrahimovic. Han kastade sig i väg för att ge Zlatan Guldbollen i Milano 2020 men var inte i London när Magdalena Eriksson fick Diamantbollen.

Genom åren tappade han först damlandslaget som han lät spela utan avtal hela 2017 (över ett EM) och var själv galet arg när det läckte ut att Caroline Seger & Co tänkte bojkotta Fotbollsgalan. Sedan tappade han herrlandslaget när han själv tog åt sig äran för att damerna fått mer i ersättning 2018. Det var herrarna som gått ner i ersättning och deras ilska blev offentlig.

Annons

Distrikten föll bort när sammanslagningen försökte tryckas igenom som om det vore ett företag och inte i en folkrörelse. Noll bollkänsla. På kansliet har det varit hårda tag och efter skandalen kring gruppchefen och bidragspengarna som Sjöstrand vägrade polisanmäla förlorade han en stor del av personalen.

Nej, allt Håkan Sjöstrand gjort har givetvis inte varit dåligt. Han har skickligt rekryterat förbundskaptener i form av Janne Andersson och Peter Gerhardsson. Kanske var det hans förflutna som elitspelare som innebar att han såg dem som möjliga förbundskaptener. Där har Sverige fått utväxling i form av prispengar av herrarna och medaljer från damerna. Särskilt jämfört med föregångarna.

Han var även delaktig i att göra fotbollen mer politisk. På ett positivt sätt. Att helt enkelt våga ta ställning. Allt från att gå i Prideparaden till att lyfta fotbollens viktiga uppgift i att integrera människor från andra kulturer och länder. Det var en välgärning efter en rad av år där man låtsades som om det gick att isolera fotbollen från samhället i övrigt.

Annons

Klart att Håkan Sjöstrand och förbundet inte alltid hamnade rätt. Som med konstanta träningsläger i diktaturer. Men det fanns en vilja att använda fotbollen och försöka förbättra med dess hjälp. Vilket var ett kliv framåt för fotbollsförbundet och där spelade Sjöstrand en viktig roll.

Efter att svensk fotboll valt en ny ordförande väntar rekryteringen av förbundets högste ansvariga tjänsteperson. Låt oss hoppas att man hittar en person som klarar av att genomföra viktiga skiften som att driva igenom mångfald i landslagsstaber och andra funktioner.

Och någon som inser att insynen i svenska fotbollsförbundet är lika bra eller dålig som den är i Fifa eller Uefa, och att det kan finnas ett värde att öppna upp. Att om man nu jobbar med Rune Hauge står man för att norrmannens bolag får fakturera X miljoner eller att det är givet att vara öppen med vad Qatar betalar för att Sverige är på träningsläger där.

Annons

Fotbollsförbundet står inför en utmanande tid och det gäller för svensk fotbolls bästa att man kan samarbeta, enas och hitta snabbare vägar till beslut. Då är det viktigt att både ordförande och generalsekreterare kan gå i bräschen för ett nytt förbund och ett nytt sätt att leda en folkrörelse.

Första steget är valet 25 mars. Andra steget är att hitta en person som kan utföra strategier och planer parallellt med att motivera personalen på kansliet. Kanske även få distrikten att börja jobba ihop. För det är där vägen framåt finns för svensk fotboll.

FAKTA

Veckans...

Helgens måste
Turnéstopp i Uppsala lördag och Skellefteå söndag samt cupkvartsfinal på Tele2 Arena på måndag.

Helgens avstå
Helgen.

Veckans ordförandeval
Fredrik Reinfeldt har fått bättre fart på sin kandidatur, vilket Fotbollskanalen kunde redovisa efter en rejäl rundringning av Andreas Sundberg. Just nu leder den tidigare statsministern men det är en bit kvar. Och på en del ställen är det likt i Västmanland, delat stöd. Lars-Christer Olssons starka stöd från elitklubbarna och Sef skrämmer en del distrikt där man just upplever att elitens dominans inte är till gagn. Parallellt hänger Caroline Waldheim kvar trots att hon är fortsatt ifrågasatt, senast på Stockholm FF:s årsmöte. Klart att man vill utropa en vinnare, men det svänger en del i rörelsen och om Waldheim kör hela vägen fram kan det vara oklart hur det landar. Om hon kliver av landar de flesta av hennes röster på Reinfeldt snarare än på Olsson. Men det vore fel att underskatta Lars-Christer Olsson och hans inflytande och med två veckor kvar går det inte att utropa en segrare.

Veckans slarv
Djurgården gjorde det mesta rätt i första matchen mot Lech Poznan, men de individuella misstagen vid det polska lagets 2-0 är sådant som kan innebära respass trots att det är två jämna lag. Klart att det inte är kört och med rejäl uppbackning på Tele2 kan Djurgården vända på det här.

Veckans tajtade regelverk
Tyska Bundesliga vill stänga för fler undantag kring 50+1-procentsregeln. Sedan tidigare har Wolfsburg (Volkswagen), Bayer Leverkusen (Bayer) och Hoffenheim (miljardären Dietmar Hopp) undantag från regeln, men nu vill den tyska fotbollsligan DFL agera efter att tyska konkurrensverket ifrågasatt om reglerna är förenliga med lagstiftningen i Tyskland. Nyligen var Bayern München inne på att lätta på regelverket och öppna för investerare. Allt talat dock för att Bundesliga får stöd i att strama åt. Om någon nu undrar kring RB Leipzig är man inget undantag, men man har däremot gjort det svårt och dyrt att bli medlem och på så sätt håller energidryckesjätten kontroll över klubben utan undantag.

Veckans röstförfarande
Apropå kommande årsmöte och kampen om att bli ordförande för svensk fotboll kan det vara värt att påminna om att makten i svensk fotboll finns hos de 24 distrikten. När det ska röstas i Solna har representanter för de röstberättigade 24 distrikten totalt 172 röster och där varierar antalet röster mellan 4 röster (sju olika distrikt) och 18 (Stockholms distrikt). Elitklubbarna på herr- och damsidan har vanligtvis 90 röster (två för de allsvenska föreningarna, en var i andradivisionerna), men nu har två föreningar (Utsikten och Linköping) ej betalt årsavgifter plus att en klubb (IK Rössö) inte kommer att rösta och det innebär att det blir endast 86 röster från elitklubbarna. Totalt blir det då 258 röster som avgör vem som blir nästa ordförande för svensk fotboll och distrikten har alltså två tredjedelar av rösterna. På årsmötet är det absolut majoritet som gäller vilket innebär att en kandidat behöver få 130 röster för att vinna, det vill säga en röst mer. Om det inte är någon av kandidaterna som får absolut majoritet i första omgången gäller att den kandidat som får flest röster i andra omgången vinner. Skulle kandidater vara lika efter andra omgången kör man en tredje omgång och då vinner den som har flest röster. Skulle det även vara lika efter tredje omgången blir det lottning. Så avgjordes ordförandevalet i Sef våren 2021, där Jens T Andersson vann över Ove Sjöblom efter lottdragning. Då var det Karl-Erik Nilsson som skötte lottningen. Nu lär det bli Anders Ygeman, som är tillfrågad om att vara mötesordförande, men så långt lär det knappast gå.

Veckans markering
Hjalmar Ekdal har inte bara tagit en plats i Burnley som är nära en återkomst till Premier League. Han var en av fyra spelare som nominerades till månadens spelare i Championship.

Veckans quick-step
Fifa har känt av reaktionerna kring att Visit Saudi skulle sponsra damernas VM i Australien och Nya Zeeland. Nu kan man stoppa saudiska turistbyrån, men det talas ändå om annat företag från Saudiarabien.

Veckans slarv II
Victor Edvardsens bollstudsande som gav varning och avstängning i returen mot Lech.

Veckans rättegång
En av de kvarvarande rättegångarna efter FBI-räderna mot Fifa nådde vägs ände i Brooklyn i veckan. Hernan Lopez som mutade till sig rättigheter och gjorde sig skyldig till allt från bedrägeri till penningtvätt dömdes. Även bolaget Full Play Group. Lopez riskerar 30 år i fängelse.

Veckans show me the money
Uefa tog in närmare 44 miljarder kronor senaste räkenskapsåret. Det är första gången organisationen når sådana intäkteshöjder utan hjälp av ett EM för herrar. Nya Europa Conference League bidrog från start och även gruppspel i Champions League för damerna. Det sistnämnda nådde dock bara knappa 200 miljoner kronor, men där finns förhoppningsvis mer tillväxtkraft.

Veckans show me the money II
Uefa försöker köpa sig ur en stämning från Liverpool-supportrar genom att betala tillbaka biljettintäkter till 19 000 från vårens Champions League. Frågan är om det räcker? Vad är det Uefa-reklamen brukar säga om Champions League? Priceless. Då nöjer man sig knappast med pengarna tillbaka om man inte ens kom in på matchen. Och Uefa har pengar.

Veckans överlevare
Björn Eriksson har inte hunnit lämna RF än men kan ta över SOK.

Veckans deppiga ägare
West Bromwich kinesiska ägare har lånat pengar från klubben. Något han lovat betala tillbaka många gånger, men tiden går och löften om återbetalning har uteblivit.

Veckans ny chef för Anel Ahmedhodzic
Dozy Mmbuosi är god för 60 miljarder kronor. Nu verkar den nigerianske affärsmannen vara på väg att köpa Sheffield United. De saudiska ägarna har ekonomiska problem och behöver sälja.

Veckans glada nyhet
TV4-kollegan Johanna Garå kom med idén att utbilda intresserade kvinnor i kommentering. TV4 och Erik Westberg stöttade projektet där Lena Sundqvist, Åke Unger och Lasse Granqvist alla bidragit med sina erfarenheter och tankar. Nu har Celia Boltes fått jobb på Spring Media/Viaplay Group för att kommentera allsvenskan för damer. Kul!

Veckans poddturné
I torsdags körde vi i Malmö med Ola Toivonen och Anders Pålsson. Nya tag i helgen med Uppsala och Skellefteå. Här nedan är resten av uppställningen och via länken finns information om biljetter och annat.

11 mars - Uppsala. Gäster: Jonas Eriksson & Petter Hansson.

12 mars - Skellefteå. Gäster: Hanna Marklund & Petter Andersson.

16 mars - Landskrona, gäster Daniel Nannskog & Claes Cronqvist.

17 mars - Kalmar. Gäster: Petter Wastå & Svante Samuelsson.

28 mars - Stockholm. Gäster: Bosse Andersson, Kennedy Bakircioglu & Andreas Brännström.

29 mars - Göteborg. Gäster: Pontus Wernbloom & Erik Friberg

Haka på, det blir en kul kväll.

Veckans rekrytering
Sef satsar på Johan Lindvall, tidigare varumärkes och sponsringschef på Svenska Spel och därefter VD för Visby Golf, som ersättare till avgående generalsekreteraren Mats Enquist. Inget lätt uppdrag för Lindvall sett till att svensk fotboll måste försöka höja intäkterna i tuffa ekonomiska tider. Lägg till att Sef lagt mycket pengar centralt och IT-projektet slukar resurser trots att en del stora klubbar har egna lösningar.

Veckans bok
Nilla Fischer har ihop med Expressens Anna Friberg skrivit Fischers självbiografi: "Jag sa inte ens hälften". Kommer i juni inför sommarens VM.

Veckans överlevare II
Graham Potter får mer tid efter segrar mot Leeds och Borussia Dortmund.

Veckans sprakande cupkvartsfinaler
En trestegsraket med matcher lördag, söndag och måndag. Kalmar och Häcken är klara favoriter mot Mjällby respektive Norrköping. Hammarby-AIK och Djurgården-Malmö är mer svårtippade. Kanske en gnutta fördel för Bajen sett till hemmaplan/konstgräs och en viss fördel Malmö med tanke på Djurgårdens cupschema.

Läsarbrev I
Hej Olof Om du var tvungen, skulle du satsa dina pengar på att Reinfeldt eller Lars-Christer blir ny ordförande?

Svar: Nu spelar jag inte till vardags men just nu hade min slant gått på Reinfeldt, men det är svårbedömt.

Veckans överlevare III
Mikael Stahre står rakryggad när han får kicken. Väntar säkert nya uppdrag.

Veckans är Pia kvar då?
Brasilien vill arrangera VM för damer 2027. Vore bra för damfotbollen i landet med ett mästerskap. Pia Sundhage är förbundskapten för landslaget, men är hon kvar ’27? Konkurrensen är ganska tuff där Tyskland, Belgien och Nederländerna gått ihop och Sydafrika står för ett annat. Hittills har VM för damer gått i Kina två gånger, USA två gånger, Sverige, Tyskland, Kanada och Frankrike en gång. I sommar väntar det nionde mästerkapet i Australien och Nya Zeeland. Det borde tala för antingen Brasilien eller Sydafrika sett till att världsdelarna ännu inte haft ett VM för damer.

Veckans låt
"Traumatized" - Meek Mill.

Veckans Leeds United
Ångest.

Veckans poddgäst
Förbundskapten Janne Andersson är gäst och ger besked på hur Sverige ska uppträda spelmässigt i EM-kvalet, om svårigheten att ta ut en trupp, om att åldras och om hur framtiden ser ut. Sedan tidigare finns över 385 intervjuer med fotbollsprofiler och de finns via länken. Bara att lyssna på.

Publicerad 2023-03-10 kl 15:53

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto