Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Domarna måste våga kliva fram – och erkänna fel

Klimatet för domarna är verkligen inte lätt.
De behöver hjälp.
Samtidigt måste de kliva fram och sluta gömma sig – och erkänna sina fel.

Den svenska domarbasen Bosse Karlsson har på sistone varit irriterad på spelare som gått hårt åt domare i samband med matcher. Niklas Busch Thor, Behrang Safari, Sebastian Eriksson, Jo Inge Berget och William Atashkadeh är några exempel.

Klart är att det är tufft att vara domare och det har bara blivit svårare när spelet går snabbare och snabbare och det finns repriser ur olika vinklar. Det är oerhört lätt för oss som följer fotbollen att reagera på att det blev fel domslut. Sedan är inte ens alla insatta överens om vad som är rätt.

Har stor beundran för domarna som går in på planen för att sedan hantera en svår situation när 22 man krigar om att vinna. Det är stort fokus på domarna och med mer publik, större medialt pådrag och allt större pengar inom fotbollen ökar trycket på dem.

I grunden behöver de mer hjälp av tekniska hjälpmedel för att hitta rätt ännu oftare. Inte så att de är dåliga, utan snarare att det i det närmaste är omöjligt att alltid ligga rätt och att videorepriser är en väg för att göra det oftare.

Inser att vägen dit är en bit bort och att det är svårt med gränsdragningar för teknik. Den förre Uefa-basen Michel Platini var en stark motståndare till teknik för att det skulle bli svårt att bestämma vad man granskar och vad man släpper. Det hade han rätt i.

Tror man får ge det tid och det förekommer experiment i olika mindre mästerskap och det talas om att man inför det i VM i Ryssland. Men det händer bra saker, allt från målkamerateknik och frisparksspray och det hjälper både fotbollen och domarna.

Naturligtvis är det ett problem att domarna inte får den nödvändiga respekten och att det är något man måste jobba på. Samtidigt är det också en spegling av resten av samhället som följer med in på planen och det är en utmaning för fotbollen att förhålla sig till.

Däremot är det tydligt att domarna inte är tillräckligt öppna för dialog. Ganska ofta avstår de från att uttala sig efter matcher och det är bara negativt. Varför ska de inte göra det? Är givetvis en självklarhet att de ska ta den möjligheten.

AIK:s sportchef Björn Wesström vill se domarna på presskonferens. Inte så dumt. Träffade i veckan Sirius tränare Kim Bergstrand som helt saknar dialogen med domarna, och att det inte räcker med en timmes besök om året för att dra nya regeltolkningar eller förändringar.

Domarna ska dessutom våga erkänna fel. Det är sällan någon blir hängd då. Snarare tvärtom. Att svensk fotboll accepterar att William Atashkadeh röda kort står fast är lika illa som att Franz Brorsson försvarade sin utvisning.

En ökad dialog mellan domare, spelare och ledare gör att man troligen kan öka respekten. Ju närmare man kommer varandra och dessutom får en öka förståelse för varandras situation, ju bättre lär klimatet bli.

Det går inte bara att skylla på spelare och ledare eller på medier som skildrar det eller ställer frågor. Även domarna är en del av problemet.  Om de inte kan svara på frågor om ett omdiskuterat beslut och sträcka upp handen och erkänna att det blev fel så är det svårt att få nödvändig respekt.

Alla gör fel. Spelare, ledare, domare, journalister, supportrar. Ja, alla. Ju oftare vi kan erkänna det och försöka söka en dialog snarare än att stänga dörren om oss ju bättre kan det bli för svensk fotboll. Så det är bara för domarna att kliva upp på podiet framöver.

FAKTA

Veckans...

Helgens måste
Skånederbyt Ängelholm-Landskrona. Må vara division 1 vilket egentligen är division 3, men det är seriefinal och då funkar det.

Helgens avstå
SM-finalerna i handboll. Varken Lugis herrar eller damer nådde dit trots starkt seriespel. Deppigt nog. Kanske är det avsaknad av en vinnarkultur? Trots att herrarna varit ett topplag många gånger om har det bara blivit ett ynka SM-guld. Nya tag till 2018.

Veckans gripande
Förre Barcelona-basen Sandro Rosell greps efter misstankar om penningtvätt i samband med Brasiliens matcher och försäljning av tv-rättigheter.

Veckans supporter
Alexander Östlund gästade Zlatan i loungen på Friends Arena under Europa League och gav fingret gånger två. Vad tänkte Lasse Richt, SvFF:s fotbollschef, inför den uppvisningen?

Veckans brist på empati
Hull City körde ut på twitter att backen Alex Bruce inte får nytt kontrakt, vilket Bruce körde vidare på twitter. 

Veckans skifte
Sead Haksabanovic väljer Montenegro A-landslag framför Sverige. Den 18-årige HBK-talangen är inte nära Janne Anderssons landslag och då är det svårt att göra något. Man kan knappast låta folk hota sig in i landslaget. Visst, Sverige har fått se spelare som Zeneli, Barrow, Fejzullahu och en del andra byta landslag och det är nog en trend som man får leva med. Tycker dock fortfarande att Janne Andersson kunde inkludera ledare i sin stab som kan förstå problematiken man brottas med. I dagsläget har förbundskaptenen närmare 20 ledare med enbart Paul Balsom och Dale Reese har rötter i andra länder än Sverige. Långt från devisen på SvFF:s kampanj Alla är olika, olika är bra.

Veckans match
IFK Norrköpings veteraner mot Halmstads BK:s veteraner. Ett lockande evenemang, även om man hellre varit med på kvällen då Patrick ”Pinnen” Andersson är med i IFK-laget. Utfärdar härmed orkanvarning i Norrköping med omnejd från 18-tiden på lördag fram till gryningen på söndag. 

Veckans siffra
1. Antalet säsonger det tog för Cardiff att passera Leeds i tabellen över prispengar för Premier League. Leeds spelade tolv säsonger i den högsta ligan i England (1992-2005) och drog in 125,5 miljoner pund och Cardiff tog på sin enda säsong (2013-14) in 126,9 miljoner.   

Veckans läsning
Förre Kalmar och Hammarby-spelaren Erik Isralesson finns numera på twitter och skriver dessutom fina små betraktelser i en nystartad blogg. I senaste numret av Offside har chefredaktören Anders Bengtsson skrivit en pärla utifrån en bild på tre tolvåriga pojkar från Gothia Cup 1990 som Peter Widing tog, men jag hittar ingen länk till den.

Veckans undran
Vad säger frun om att maken bjuder ut henne till Zlatan?

Veckans mejl
Fifa:s mediachef Hans Hultman läste min krönika i förra veckan där jag skrev om turerna kring generalsekreterarens städhjälp och länkade till en artikel. Då fick jag följande mejl: 

Hej Olof,

Läser din fredagskrönika och noterar en kommentar med länk till Insideworldfootball. Vill inte ge mig in i någon djupare förklaring men vill ändå konstatera att innehållet är felaktigt och orättvist hanterat.

Fakta i frågan kring städningen av Fatma Samouras lägenhet är att det var hon själv som initierade undersökningen med misstanke om överfakturering. Hon valde sedan att själv betala hela beloppet för att undvika alla misstankar. Artikeln på webbsidan är en re-write från Der Spiegel.

Här beskrivs historien bättre:

Och här är vårt statement som vi har skickat till ett antal medier som har velat kolla uppgifterna:

The facility management company SCJ is a service provider of FIFA and as well of FIFA’s Secretary General Fatma Samoura as an individual. We can confirm that invoices related to services provided to Fatma Samoura were paid by FIFA. When Ms Samoura discovered this issue she first asked for clarification and then decided to make a full compensation of the amount paid.

FIFA covers according to its contractual obligation invoices of SCJ. FIFA receives monthly down-payment invoices based on the expected cash-flow which includes only high level categories. These categories are reviewed at the end of year check by the audit company. Until this check any unreasonable billing in a low amount basis (compared to the overall invoice amount) is not detectable. Therefore the check at the end of year is performed in order to see if the down-payments are invoiced correctly.

Tyvärr får våra förklaringar sällan samma uppmärksamhet som ursprungsartikeln.                                                                      

För att vara tydlig: jag är inte ute efter någon rättelse från din sida, ville bara ge dig lite bakgrund eftersom jag har jobbat en del med historien den senaste veckan och såg dina rader i krönikan.

Hälsningar

Hans

Viktigt att ge utrymme till alla sidor som journalist, därför är det givet att flika in Hultmans mejl. Det kan i dessa tider där Gianni Infantino ändrar mycket vara så att en del av uppgifterna läcker ut för att det pågår maktkamper. Man inser dock att det inte bara är lätt att jobba för Fifa i dagsläget. Norska Josimar skriver om Fifa-basen Infantino och det var så att han var utsatt för intern utredning och dessutom byggde arbetare från Nordkorea VM-arena i Ryssland under slavliknande förhållanden.

Veckans föreläsning
Djurgården har inför mötet med AFC Eskilstuna bjudit in Matthew Breach från AFC Wimbledon och Jim Brunt från FC United of Manchester för att tala om föreningsdemokrati och medlemsägande. De två klubbarna symboliserar till stor del kampen mot ägare som drivs av andra intressen än klubbens bästa. Föredragen är på Tele2 Arena 13:00-14:30 på lördag och det är ett spännande grepp. Vi behöver mer diskussion, inte mindre. Hoppas de tar upp digitalisering av demokratin. 

Veckans tuffa SVT-tider
Häromåret var SVT:s dåvarande sportchef Per Yng lycklig när man gjort klart med hockey-VM i sex år och talade om att evenemanget kom hem. Verkligheten hann ikapp SVT som under en tid försökt sälja delar av mästerskapet som köptes för över 100 miljoner per år och det är exklusive vad det kostar att bemanna och göra sändningar. I veckan sålde SVT tre av sex år till MTG Sport och det är åren 2018, 2020 och 2022 vilket är år då SVT även sänder VM eller EM i fotboll. Ingen hemlighet att dyra idrottsrättigheter springer ifrån SVT och även reklam-tv. MTG satsar onekligen hårt, men tungt för nya sportchefen på SVT, Åsa Edlund Jönsson, som nu måste släppa en tung pjäs även om hon förklarar läget i bloggen. Dessutom har SVT gjort klart med att sända åtta matcher av allsvenskan för damer i höst. En rättighet som man borde kan ta på heltid. Detta är inte det sista skiftet i denna bransch, utan räkna med betydligt mer.   

Veckans fråga
Har fått många mejl som frågat om spelare X eller Y inte är del av problemet med riggade matcher. Allt från olika självmål, missade tacklingar till missar av målvakter pekas ut. Helt naturligt att det blir så efter Blåvitt-AIK och det är något svensk fotboll får leva med, men alla misstag är inte exempel på att matcher i riggade. 

Veckans Leeds United
Andrea Radrizzani hade knappt hunnit köpa loss hela Leeds United från Massimo Cellino innan huvudtränaren Garry Monk hoppade av. Vad som skedde är rätt oklart eftersom klubbens och Monks versioner ligger 180 grader ifrån varandra. Att Leeds förlängde kontraktet med Ronaldo Vieira försvann i nya domedagsprofetior, men Leeds-fansen är vana. Pontus Jansson och Marcus Antonsson får en ny tränare och för den sistnämnde innebär det möjligen en ny chans.

Veckans låt
”Thirst for Life” – Henrik Berggren. 

Veckans podd
Kim Bergstrand är gäst och bryter en lans för mer debatt i svensk fotboll och att förbundet är en koloss och talar om att fynda i superettan, kraven för att förlänga kontraktet med Sirius och svarar på hur nära han var Hammarby. Sedan tidigare finns över 150 poddintervjuer med olika fotbollsprofiler via länken här.

Veckans citat
”Det finns gott om poeter inom fotbollen, men poeterna vinner inte många titlar.”

José Mourinho efter att Manchester United slagit Ajax i Europa League-finalen.

Publicerad 2017-05-26 kl 18:57
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons