Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Glad att jag slapp dagens spelutbud som ung

Lundhs Krönika

De maffiga oddsen och spelerbjudandena finns överallt.
Inklusive kring min krönika.
Vi är många som är spelberoende – och jag är glad att jag slapp utbudet av spel som ung.

De maffiga oddsen och spelerbjudandena finns överallt.
Inklusive kring min krönika.
Vi är många som är spelberoende – och jag är glad att jag slapp utbudet av spel som ung.

I veckan var jag på ett seminarium om den kommande svenska spelmarknadens utveckling och eventuella följder när den troliga avregleringen slår igenom. Om det nu blir i januari 2019 som det verkar finnas politisk majoritet för.

Samtidigt är det mer än en politisk fråga, det finns problem med både EU-direktiv och den starka kritik som kom från Datainspektionen i somras. Man påpekade att spelutredningen inte tagit hänsyn till frågor om hur man samlar in personuppgifter och hantering av dessa.

På många sätt påminner problematiken kring den svenska spellagstiftningen hur man i Stockholm bara sköt på upprustningen av Slussen. För hur man än tacklade ombyggnaden så skulle det få konsekvenser för inblandade och väckte protester och därför avstod man.

Annons

På ett liknande vis har staten bara skjutit på problematiken kring en spellagstiftning och upplägg där Svenska Spel årligen skickat in miljarder i den svenska statskassan och man försökt hålla utländska aktörer på avstånd. Samtidigt som vi gick med i EU och är del av en globalisering och teknikutveckling.

Alla har insett att det varit ohållbart men tidigare generationers finansministrar har skjutit på problematiken. Ingen har riktigt velat ta i en sådan komplicerad materia där en mindre korrigering ger stora effekter och det är svårt att överblicka alla delar.

I grunden är vi många som är spelberoende, ta bara mediernas intäkter från spelreklam som håller tidningar och tv under armen, och det är givet att förändringar på marknaden kommer att få effekter. Det kommer att finnas både vinnare och förlorare, och då talar jag inte om spelarna.

Annons

Bland förlorarna lär idrotten i stort finnas, då det inte är troligt att Svenska Spel inte kommer att ta lika stort ansvar för bredden i idrotten. Individuella idrottare har exempelvis svårt att dra in sponsorer och deras förbund lär få det tuffare och tuffare och statens anslag ligger på nivå med 2008.

Tyvärr är det dock svårt att veta exakt hur det blir. Man måste rycka plåstret. I grunden borde vi slippa den konstgjorda konstruktionen där ett statligt spelbolag ger allmosor till de större förbunden och alla sjunger dess lov.

Vill framöver slippa se Svenska Spels vd med en check i famnen när den fria och statliga televisionen sänder Idrottsgalan. Det är inte bara olagligt (eller borde vara i varje fall) utan även ovärdigt för alla inblandade att här är vinsterna från de som spelat lagom.

Istället borde staten se till att befria åtminstone idrotten från sitt mest akuta spelberoende. Se till att skjuta till bidrag direkt från stat och kommun och sedan får eventuell marknadsföring vara en bonus. Idrotten ska inte vara beroende av vd:ar med checkar.

Annons

Spel är farligt och behöver kontrolleras, men det kommer alltid att finnas där oavsett vad vi tycker. Folk drömmer om vinsten i både smått och stort och inte alla kan hantera det. Det behöver Sverige förhålla sig till.

Samtidigt har vi valt att vara med i EU och kan inte isolera oss från en teknikutveckling som springer mycket snabbare än lagstiftningen. Alltså måste vi anpassa oss och försöka få med så många av de utländska aktörerna så att de även följer ett gemensamt regelverk.

Det är enda möjligheten om man ska kunna bekämpa och begränsa problemen som givetvis följer: spelberoende, riggade matcher, avstängning av kunder som slår huset och en våldsam marknadsföring för att ragga lönsamma klienter.

Och det är när jag ser på dagens spelmarknad som jag är glad att jag inte är ung. Ofta kan jag vara avundsjuk på vad mina barn får uppleva i tekniska landvinningar. Tänk bara utbudet av medier och fotboll…det var annat att vara 13 år och galen i fotboll 1979 och 2017.

Annons

Däremot vet jag inte om jag kunnat hantera utbudet av odds och spelmöjligheter. Mitt spelintresse i dag är oerhört begränsat, har ett stående Måltips med min ena syster och om jag istället sparat min 50-lapp varje vecka hade det blivit mer än vad raden gett.

När jag växte upp så började det med Stryktipset ihop med pappa och med tanke på att hans fotbollsintresse var begränsat så var det vinsten han jagade. Då skulle man hinna lämna raderna i Bengt Svenssons kiosk innan 18:00 på torsdagar.

Efter några år dök SSP och Kesak upp och det var spelbolag i England som tog emot våra pengar via post och även våra rader. Man kunde spela tripplar, vilket var en sensation. Efter några år kunde man ringa in sina spel på lördagar.

När Oddset kom till Sverige i slutet av 1980-talet var det en sensation. Man kunde spela på odds och tripplar och det var många 500-lappar som försvann. Parallellt spelade jag och några vänner roulette och kort om stora pengar för att vara gymnasister.

Annons

Med åren dog mitt spelintresse ut och det utan att jag förstört min ekonomi. Hur? Vilket jag är tacksam över. Vet inte varför, men på något sätt insåg jag att den enda som vann var spelföretagen och att det inte gick att slå marknaden.

Likadant är det i dag, staten kan inte slå spelmarknaden i en globaliserad värld. Därför gäller det att snabbt få till en spellagstiftning som är anpassad till 2017 och det går inte att få alla nöjda men dagens konstruktion är direkt destruktiv.

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Leeds-Sheffield United på fredag, bokskrivande och Oddevold-Bois lördag samt C More-studion med allsvenskan söndag. Ska försöka hjälpa till att fixa ”Vem där” som Jon Persson och Alexander Axén bommade förra veckan.

Helgens avstå
SHL, långa skogspromenader och sena nätter.

Veckans premiär
Podden drog i gång med tv-versionen och ÖFK-basen Daniel Kindberg var först ut. Se avsnittet här. 

Veckans skakande story
#Metoo fortsätter att skaka om Sverige, och det är i princip enbart positivt att det kommer upp till ytan och framför allt diskuteras. Vi har märkt det på allvar på min egen arbetsplats. Kan knappast påstå att det är någon stolt stund i TV4-historien just nu trots självrannsakan och självkritik. Det finns rent generellt en tystnadskultur i en pressad mediabransch där jobben står på spel. Man lätt kan åka ut och ingen uppmuntrar ett ifrågasättande. Värst är det givetvis för praktikanter, vikarier och projektanställda men även fast anställda har fått se hur lätt man skär ner. Har under 20 år jobbat på Göteborgs-Posten, Expressen och TV4 och ingen arbetsplats har haft särskilt ”högt i tak” som det så ofta heter. Snarare är det tvärtom och om man på något sätt ifrågasätter så får man olika signaler om att ligga lågt. Det är absolut inte välkommet att ställa frågor eller försöka gå motsatt väg. Varför? Vet faktiskt inte riktigt hur det blivit så, ofta är det gamla kollegor som blir chefer, men under mina år i branschen har taket dessutom närmat sig golvet. Tyvärr har inte facket varit någon hjälp, gick själv ur Journalistförbundet efter att en lokal representant röjt mig för en annan representant och kollega som jag tagit upp som problematisk. Ett annat dilemma som visat sig i kölvattnet av #Metoo de senaste veckorna är att mediaföretag är dåliga på att hantera när de själva hamnar i ett drev och väntar för länge innan man ens svarar på frågor från andra medier. Vilken trovärdighet har vi framöver som journalister när vi vill ha svar av andra höjdare om vi inte själva kan kliva ut på trappan dag ett och svara på frågor?

Veckans boktips
”Nätverket” av Baris Kayan som skildrar ett kriminellt nätverk i Södertälje har tydliga kopplingar till fobollsvärlden och Assyriska. Bland annat ges en annan bild av den mördade spelaren Eddie Moussa. 

Veckans siffra
Sex. Antalet procent av Västerås SK:s del i övergångssumman för Victor Nilsson Lindelöf som Stefan Pettersson ska ha haft rätt till för hjälp i konflikten med Benfica. Ska i så fall ha landat kring tre miljoner kronor i slutändan, sett till att det talas om 45 miljoner kronor. VSK-styrelsen fick frågan om just tre miljoner kronor på ett medlemsmöte i torsdag, då det är summan som figurerar i Västerås, men man hänvisade till sekretess. Däremot bekräftade man att Pettersson hade rätt till en ”success fee” när han nådde en viss nivå på uppgörelsen. För det första är det beklämmande med denna brist på öppenhet som alltid finns i svensk fotboll. Varför lät man inte advokaten Lars Nilsson köra ärendet? Nilsson har erfarenhet och trodde att VSK hade stora möjligheter att få rätt. Och är det en succé att gå från rätt till 20 procent av övergångssumman till tio procent? Västerås SK verkar vara en klubb i upplösning efter de stora intäkterna som flödat in och det är styrelseavhopp, pengar från fotbollssektionen till bandysektionen som del i Vigge-affären, oklarheter kring om spelarkontrakt är underskrivna av rätt personer. Nu blir Stefan Pettersson ny sportchef i landslaget. Vad säger Victor Nilsson Lindelöf då? En utnämning som knappast landar rätt för mittbacken.

Veckans ”silenzio stampa”
Landskrona Bois behöver en poäng för att vinna serien och vara klart för superettan. Man förlorade mot Oskarshamn förra helgen och inför bortamötet med Oddevold så har spelartruppen gemensamt tagit beslut att inte uttala sig för media. 

Veckans tecken på nya tider
Skrev för några veckor sedan i Dagens Industri om en ny trend i USA där sportjournalistiken letar nya vägar när tidningarna får svårare att konkurrera. En ny aktör som seglat upp som jag inte nämnde var The Athletic som har som mål att slå ut lokaltidningar med sportjournalistik och där man anställer lokala profiler. Man betalar runt 500 kronor om året för att få bra sportjournalistik om sitt lokala lag. Kanske något för Sverige? Har ju gnällt en del på Dagens Nyheter som jag nu betalar 500 kronor i månaden för och som inte alls satsar på sporten.

Veckans lyssning
Efter tips från Filip Lundberg som jobbar med Enable och Djurgården så fick jag tips om en podcast med en polis i England som jobbar med supporterbevakning. Inte hört hela, men det är intressant att ta del av.

Veckans SvFF-härva med mms
Att en tidigare landslagsspelare skickar dickpics till anställda på förbundet är givetvis för jävligt, men det är knappast något man kan lasta SvFF för. Däremot är det bra att Håkan Sjöstrand o Co tar hela situationen på allvar efter Gunilla Axéns berättelse om helheten i hennes berättelse som först kom ut i Aftonbladet men blev felvinklad när det först framstod som om det varit aktiva spelare som skickade bilderna. Klart att svensk fotboll har en hel del att jobba med som alla manligt dominerade miljöer och även om det svider för förbundet och Svensk Elitfotboll att läsa om de som haft insyn i kulturen. Är osäker på om Karl-Erik Nilsson lägger rätt fokus när han blir arg för att man berättar om det i mediaBladets krönikör Simon Bank formulerar det väldigt väl kring vad man gärna pratar om och vilka ämnen man duckar.

Veckans reality-check
Mitt lag Philadelphia Eagles har startat NFL-säsongen starkt och unge quarter-backen Carson Wentz är en stor förklaring till att man har 6-1 på sju matcher. Men Andy Perloff på Sports Illustrated är en gammal Philly-supporter och förklarar varför det kommer att gå åt helvete i slutändan, oavsett. De flesta andra fans kan nog känna igen sig.

Veckans läsning
Fotbollskanalens tidigare medarbetare Frida Fagerlund går starkt på Aftonbladet och hennes reportage om Unite Stockholm och dess tjejlag bestående av spelare från hela världen berör. Fina bilder av Jimmy Wixström och Andreas Bardell. Vill ni stötta Unite Stockholms verksamhet så går det via länkenÄven Expressens kartläggning av snubbarna bakom Allra är stark läsning, men man blir mest förbannad. Att regeringen ens kunde fundera på att utse Thomas Bodström till landshövding efter hans förvisso korta tid i styrelsen för skandalbolaget är svårt att förstå…han må vara oskyldig till allt och helt ovetande men det får klarläggas först och sedan får man ett toppjobb.

Veckans Fifa-skandal
Hector Trujillo från Guatemala är den förste att dömas i USA efter gryningsräderna mot Fifa i maj 2015. Den gamle domaren som var ordförande i Guatemalas fotbollsförbund lär inte vara den siste att få fängelse. Han tog emot 175 000 dollar i mutor för att styra kontrakt till ett specifikt bolag och döms nu till åtta månaders fängelse och runt 3,5 miljoner kronor i böter.

Veckans mejl
Hej! När tas Sveriges trupp till playoff matcherna ut? Jag hoppas att Mikael Ishak får en plats i truppen. Även Mattias Johansson borde få en av högerbacksplatserna, men tyvärr tror jag inte att han bli uttagen. Janne Andersson verkar inte tycka om Mattias Johansson. Andreas.

Truppen presenteras 1 november, 14:00. Tror inte någon av de två du nämner kommer med och det handlar mer om vad Janne Andersson anser om deras kvaliteter än om han gillar dem som personer.

Veckans moderna fotboll
Carlsberg släpper ett speciellt öl för att hylla sin 25-åriga relation med Liverpool. Vilket väl är okej, men att managern Jürgen Klopp och de tidigare spelarna Robbie Fowler och Steve McManaman besökt humleplantorna och att man utsatt plantorna från både filmer och ljud från Anfield är bara för mycket för mig.

Veckans föredöme
Kosovare Asllani vågade gå på Fifa för hur man behandlar damfotbollen. Bra gjort, även om Fifa:s mediaavdelning med svenske chefen Hans Hultman svarade surt tillbaka. Klart att Asllani gör rätt som ifrågasätter.

Veckans tecken på nya tider I
Adidas är inte längre den officiella bollen för Europa League. Från och med nästa säsong gäller det att spela med japanska Molten. Adidas har alltid varit partner till både Uefa och Fifa, men det börjar spricka upp.

Veckans Leeds United
Seger mot Bristol City borta i ligan fick stopp på fallet, men det blev respass ur Ligacupen mot Leicester. Derby mot Sheffield United fredag kväll. Är Pontus Jansson tillbaka i laget då efter att ha varit petad mot City? Den populäre svensken var bara fyra månader in i sitt nya treårskontrakt men i veckan fick han ett nytt avtal som sträcker sig till 2022 och antagligen bra mycket högre lön.

Veckans låt
”Sysselmannen” – Lars Winnebäck. Spotifys radiofunktion tar fram en helt annan musik än jag väntat mig.

Veckans podd
Linköpings och landslagets Marija Banusic är gäst och berättar om nye förbundskaptenen Peter Gerhardsson som ger henne förtroende, om varför det lossnat i Linköping, kärleken till fotbollen som Ronaldinho står för och smeknamnet ”Maredinho”. Poddintervjun går att se i Sportkanalen, 21:15 måndag men läggs även ut i poddform i gryningen på måndag och går även att se på Cmore.se. Sedan tidigare finns närmare 170 andra poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat
”Nu när det har blivit som det har blivit så är jag ju besviken. Men det går inte att tjura för mycket, Rikard får ta ut det lag han vill. Sedan kan jag tycka att det är fel men det hjälper ju inte, det gäller bara att jobba på och borra ned huvudet och köra. Jag har inte varit nöjd med det, men nu är det Rikard som bestämmer.”

Simon Thern i Dagens Nyheter om en låneperiod i AIK som inte blev som varken han eller klubben önskade. Kan han få fart på karriären i Heerenveen igen? Bara att hoppas, och det är väl tyvärr inte så att det bara varit spelmässig kvalitet som styrt utan Thern är en person som säger vad han tycker och tänker. Inte alltid uppskattat.

Publicerad 2017-10-27 kl 14:31

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto