Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Hamréns lag skulle glänsa – inte sakna puts

Nästa

Avbryt
Försök igen

PARIS. Sveriges EM-hopp lever förvisso – ändå var det en insats som inte ingav vidare hopp.
Landslaget saknade helt glans när man snodde en poäng av Irland.

Sveriges EM-premiär bar en allsvensk prägel. Inramningen på de fyllda läktarna överglänste vida det svenska spelet, och även det irländska. Om nu de bägge länderna har fans som håller hög klass så brister det däremot på planen. Kvaliteten är inte riktigt där i något av landslagen.

Irländske backen Ciaran Clark hade Sveriges enda avslut på mål i EM-premiären. För svensk del var det tur att Clark styrde in 1-1 på nick efter att John Guidetti först klackat fram Zlatan Ibrahimovic som sökte Sebastian Larsson med bollen. Ett mål som räddade Sverige.

När slutsignalen gick så framstod 1-1 nästan som en svensk stöld. I varje fall om man kollar på antalet målchanser som irländarna radade upp framför Andreas Isaksson. Det small i ribban. Det smet bollar både här och där. Att veteranen bara fick släppa in en boll framstår som rätt otroligt.

Irland skulle naturligtvis ha vunnit den här EM-premiären, men det säger väl en hel del som det gröna landslagets klass när man inte kan döda en sådan här match. Chans på chans och det utan att man kunde skicka in bollen bakom Andreas Isaksson i det svenska målet.

För man ska komma ihåg att Sverige mötte Irland. Det var inte något av Europas stormakter. Naturligtvis en rad habila Premier League-spelare som sliter och jagar för allt vad de kan och hyfsat organiserade av Martin O’Neill och Roy Keane. Men, det är ingen vidare kvalitet.

Resultatet är alltid överordnat insatsen och en poäng innebär att Sveriges EM lever. Hur länge och hur bra det lever hänger ihop med Italien-Belgien och resultaten i andra grupper. Klart är att den svenska insatsen liknande det landslag som knappt tog sig levande genom EM-kvalet.

Ångesten vilade över Sveriges landslag efter några pigga minuter från start. Efter det var det som om alla var livrädda för att göra något som riskerade ett irländskt mål. Följden blev att Irland bara kom närmare och närmare målet som Hoolahan till slut ordnade tätt efter pausen.

Överhuvudtaget var det som om Sverige ställde upp utan mittfält långa stunder. Något som påverkade både försvar och anfall. Kim Källström hade svårt mot jagande irländare. Oscar Lewicki kom inte rätt i många dueller. Emil Forsberg såg direkt rädd ut. Sebastian Larsson vevade med armarna.

Irlands 1-0 innebar att Sverige inte hade något att skydda längre. Plötsligt kunde man börja ta risker och därmed också flytta upp spelet. Man var nära kvitteringen tätt efter det irländska ledningsmålet och när den första offensiven bedarrat kastade Erik Hamrén in John Guidetti.

Det är möjligt att 23-åringen springer för mycket för förbundskaptenens och lagkaptenens smak, men det var rätt uppenbart att han tillförde nödvändig energi. Inte helt underligt att han var inblandad i den tursamma kvitteringen där Clark till slut styrde in 1-1.

Efter det här kan man naturligtvis inte räkna ut Sverige. Faktum är att spel mot bättre landslag kan vara något som gynnar Hamréns landslag. Man får inte något krav på sig att själv föra matchen utan snarare handlar det om att gå in med inställningen att det handlar om att försöka utnyttja ett misstag och därefter säkra.

Däremot är det underligt att Sverige kan uppträda så här lamt i en EM-premiär. Erik Hamrén var besviken på spelarna och talade om att Emil Forsberg var ensam om att våga. Då kan man undra om kraven för att rankas som modig. För tändningen ligger även på tränaren.

Zlatan Ibrahimovic talade om att Sverige inte har kvaliteten men att det kan bli bättre. Danmark är inte så mycket sämre än Irland och då hittade man åtminstone rätt i kombinationen av inställning och kvalitet. Det måste till om EM-hoppet inte bara ska vara en fåfäng förhoppning.

Under snart sju år har vi hört om att förbundskapten Hamrén vill ha modiga spelare som spänner ut bröstet och har vilja och attityd. De ska helt enkelt glänsa på planen. Det såg vi inte många spår av i Paris och kvaliteten att glänsa har inget att göra med hur bra man är med bollen.

*****

Björn Borg dök upp på en skärm inför matchen och eldade på Sverige. Coolt.

*****

Det finns fler nivåer och klasser på en EM-match än det fanns i det gamla engelska klassamhället. Lounger. VIP-avdelningar. Bufféer´. Ja, det finns för alla prisklasser och den gemensamma nämnaren är pengar och det är makalöst hur snabbt Uefa:s marknadsavdelning utvecklat den här delen av verksamheten. Det vilar något deppigt över det.

*****

Tre poäng till Spanien, men inte var det ett blivande mästarlag som slog Tjeckien.

*****

Uefa-reklamen för sponsorn Azerbadjzan och landets energi är ett annat tecken på stålarna inom fotbollen när tvivelaktiga regimer vill tvätta sin byk.

*****

Fyra av sex grupptreor går vidare i EM-slutspelet. Då rankar man lagen efter poäng, målskillnad, flest gjorda mål, fair play och till slut Uefa-rankning.

*****

Kiss-CAM är inte riktigt min grej, men det är en del av EM i fotboll.

Publicerad 2016-06-13 kl 21:36
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons