Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: Janne och landslaget får börja om som 2016 - men motgångarna är tecken på svensk fotbolls brister

Sverige (herr)

Ingen trodde att Janne Andersson skulle kunna ta resterna från EM 2016 och ta laget till VM-kvartsfinal.
Liknande utgångsläge nu, men herrlandslagets brister är ett tecken på svensk fotbolls brister.

Foto: Fotbollskanalen

Om Janne Andersson vill tycka synd om sig själv är det sin sak. Däremot kan man fundera på vilka signaler det sänder. För om en förbundskapten som gjort det till sitt mantra att då är då och nu är nu plötsligt börjar glida på det har man problem.

Lite som när Erik Hamrén under en rad år hamrat in "shining" och sedan knappast hade det själv när det blåste snålt. Att helt enkelt leva sitt ledarskap är lättare i medgång än i motgång och det är högst mänskligt att likt Janne Andersson under fem minuter av en intervju på två timmar tycka synd om sig själv.

Sverige åkte ut mot Ukraina i EM-åttondelen. Man stöp i VM-kvalet trots en bragdmatch hemma mot Spanien. Och man föll mot Polen i en avgörande match att nå VM i Qatar. När man skulle börjar snickra på ett nytt landslag och nytt spelsystem blev det kaos med skador, återbud och förluster.

ANNONS

Arbetet som fotbollstränare hänger på resultat. Ingen kan påstå annat än att Janne Andersson levererat fram till EM-åttondelen mot Ukraina. Sedan kommer skador, formfall och marginaler in och det går givetvis att rabbla allt som gick emot Sverige på vägen fram till september 2022.

Dags att börja om. Förbundet har surrat sig till Janne Andersson, vilket självklart går att förstå, och vad jag hört har han många spelare med sig. Kan han då göra samma trick igen ihop med Peter Wettergren som är fotbollshjärnan bakom den skicklige ambassadören Andersson? Inget går att utesluta.

Det handlar om att få spelarna att sluta sig samman likt de gjorde hösten 2016 när Janne Andersson skippade en träningsmatch mot Tyskland och drog ut i skärgården. Kanske hade de tur i VM-kvalpremiären mot Nederländerna? Oavsett tror jag alla kände den häftiga kraften som kom från gruppen och där resultaten underlättade, men även där kom smällar på vägen.

ANNONS

Nu tar duon ett kliv tillbaka i mötena med Serbien och Slovenien för att stärka självförtroendet och ordna fortsatt spel i B-divisionen samt ge sig möjligheten att bli bästa två i B-divisionen och nå andra seedningsgrupp i EM-kvalet. Det är cirka fem procents sannolikhet enligt de kunniga på området.

Det finns ett mod i att våga backa för att sedan kanske testa på nytt i november då det väntar två träningsmatcher. Sverige får försöka skruva på modellen och försöka få ihop det till EM-kvalet i mars. Janne Andersson förtjänar möjligheten att försöka ta Sverige till EM i Tyskland och det kan givetvis gå.

Däremot är bristen på en del spelartyper och svaghet i utbud av spelare om man jämför med våra nordiska grannar. Det vore på sin plats att se över hur Sverige kan ta nästa steg. Varför inte bjuda in fler än bara de utvalda i SvFF-organisationen för att kunna ta ett kliv framåt på sikt. Jonas Thern? Henrik Rydström? Poya Asbaghi? Och så vidare.

ANNONS

Jens T Andersson är ny landslagschef för alla landslag och de här frågorna rör även damerna. Därför kunde man även ta ett större grepp kring svensk fotboll och vägen fram. Gissningsvis dröjer det till efter en ny ordförande väljs i mars, men det är klart att det som fått Janne Andersson att tycka synd om sig själv även rör strukturella brister i svensk fotboll.

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Bokmässan i Göteborg. Hitta ställe att se Serbien-Sverige lördag kväll.

Helgens avstå
Resa till Belgrad. Tyvärr. Alltid velat se både staden och se fotboll där.

Veckans sorgliga scener
Allt som kommer ut från Iran där en hårdför regim går hårt åt de som protesterar.  Bakgrunden är att 22-åriga Mahsa Amini, eller Zhina Amini som hon kallas i de kurdiska områden av Iran där hon bodde, dött efter att ha gripits av Irans så kallade moralpolis. Skälet var att de tyckte att hon inte täckte håret tillräckligt enligt Irans strikta regler.

Veckans förhoppning
Att fotbollsförbundet anställer en presschef för herrlandslaget och kanske förbundet i stort som har en bakgrund som journalist. Det finns redan kommunikatörer på kommunikationsavdelning men det är en avgörande egenskap att förstå den journalistiska världen bra för att kunna göra det svåra jobbet bra. Dessutom skiftar det hur man når ut och om förbundet vill nå ut även via traditionella medier är journalistisk kunskap viktigt. Både jag och Johan Kücükaslan ifrågasatte hur landslaget agerade medialt inför Nations League-matcherna och framför allt hemmamatch som har svårt att ens locka 20 000. Något som fick Aftonbladet att följa upp. Visst, man kan säga att Nations League, avspark 20:45 på en tisdag och svaga resultat drar ner intresset. Men så kan ju inte förbundet resonera. Framför allt inte när man budgeterat för 35 000 åskådare. Det är uppenbart att det verkar saknas kunskap om genomslag i traditionella medier, vilka dagar som är svaga i trafik, titt och läsning (exempelvis fredagar när folk gör annat) och att SvFF nu har en mediapartner i Viaplay som helt saknar nyhetsverksamhet och möjlighet att lyfta matcher utanför själva matchsändningarna. När man jobbar med SVT och /eller TV4 följer det med en bevakning som syns i Nyhetsmorgon/Morgonstudion, sportsändningar och så vidare. Visst, det finns en nackdel med bevakningen (som när SVT och TV4 granskade gruppchefen som fick lämna efter skandalen kring bidragspengar) men när man saknar det måste man tänka mer offensivt. Vilket hade betytt att köra fram stjärnorna tidigt i veckan. För det är uppenbart när man ser på landslagets egna sociala medier att de ofta frontar med de största och attraktivaste spelarna.

Veckans fotboll ÄR politik
Fifa-basen Gianni Infantino på glatt besök hos Turkiets president Erdogan.Vem sa att fotbollen inte förbrödrar?

Veckans värvning
Ted Lasso och Richmond in i Fifa-spelet.

Veckans hopp om World Series
Philadelphia Phillies är med i kampen om ett "wild card" och väl där kan det går hela vägen.

Veckans hjälte
Björn Roslöv testamenterade pengar till Gais och Redbergslid. De 30 miljonerna ska gå till barn och ungdomar i klubbarnas regi.

Veckans 1,00 gånger pengarna
Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss stöttar inte tanken på en fristående kontrollör av fotbollen. Man kan misstänka att lobbyisterna kring Premier League jobbat hårt för att stoppa det.

Veckans poddmatande
Fotbollskanalen On Tour snurrar dagligen under samlingen. Senaste avsnittet här. Där vi bland annat pratar om varför vi tror att Isak Hien startar mot Serbien.

Veckans spela gratis
Lionel Messi hade trots allt en del krav på FC Barcelona. Kan gissa att Paris SG och dess ägare från Qatar ställde upp.

Veckans bevis på att det är svårt att navigera kring Qatar
Emil Forsberg är hemma med landslaget och fick frågor om VM i Qatar. Mittfältaren var kritisk kring att mästerskapet hamnat i det lilla emiratet: "Jag har aldrig förstått det valet. Det är väldigt konstigt och jag förstår inte varför ett VM ska spelas på vintern. Det är bara konstigt. Nu ska vi ju inte åka dit i vilket fall. Det är en komplicerad fråga och jag är glad att jag har semester då om man säger så." Ganska snabbt dök det upp bilder på sociala medier där Forsberg själv var på plats i Dubai i vintras. Det är tyvärr ingen större skillnad på Förenade Arabemiraten och Qatar. Nu ska inte Forsberg ensam ta det ansvaret, många fotbollsspelare gillar Dubai och för svenskar totalt är Dubai resmål nummer två utanför Europa. Det är bara att konstatera att det är lätt att kritisera Qatar, men lite svårare om man vidgar cirkeln kring hur man vill leva.

Veckans sorgliga scener II
Beskrivningen av paniken och oron från Ryssland när Vladimir Putin ökar trycket genom att dra in fler i militären för att bedriva krig mot Ukraina. Förstår att flygpriserna sticker i höjden och att folk googlar hur man skadar sig själv.

Veckans trollkarlar
Männen som sköter FC Barcelonas ekonomi. Ser ut att bli en vinst på närmare tre miljarder. 

Veckans paneldiskussion
Är inbjuden av Svenska Fotbolläkares Förening för att prata om media och medicinsk information på tisdag. Det blir tidigare landslagsläkaren Magnus Forssblad och Malmös Pär Herbertsson och det hela modereras av Anna Telléus, som är tidigare lagläkare i Kalmar FF.

Veckans för tidiga bortgång
Kent "Kylling" Johansson var en profil i Malmö-fotbollen när jag var ung. Var nära allsvenskan med IFK Malmö och spelade för Kirseberg. Gick bort endast 68 år gammal. Han var en artist på planen och delvis utanför.

Veckans moderna fotboll
Manchester United ökar på omsättningen, men förlorar pengar. Och klubben har den högsta lönekostnaden man nånsin haft.

Veckans makalösa lappkast
Både IOK och internationella skidförbundet, FIS, öppnar för att släppa in ryska idrottare. Sorgligt.

Veckans läsarbrev
Du har rätt i att Europa/Väst med ena handen skakar hand med diktaturer och pekar finger med andra handen. Men gasen måste vi ha. VM måste vi inte ha. Regeringarna borde vara öppna med när vi kan kritisera och utöva påtryckningar och när vi inte kan det. I fråga om VM hade vi kunnat göra det mer. Qatar hade ändå inte stoppat gasexport eftersom det ligger i deras intresse att sälja till Europa. Dom har andra köpare men då riskerar de en stor förlust av good will eller vänskaplig image. Att de kan betraktas som en slags Putin med hans gas-utpressningstaktik. Qatar är en skitstövel men en mindre stark sådan än Saudiarabien. Dom har också beroenderelationer att ta hänsyn till. En sak som jag hoppas Ukrainakriget lär oss är att ingen regim är en monolit. Börjar den misslyckas börjar den spricka. Men vi beter så undfallande gentemot dem, och jag tror det beror delvis på att vi betraktar dem som osårbara monoliter med stark intern enhet. Dom där regimerna är i ständigt inbördeskrig. Putin måste ju muta och mörda till höger och vänster för att sitta kvar. Och om detta ska jag skriva ännu en krånglig insändare till DN! Så huka er i bänkarna./N

Svar: Mejl efter att jag var med i P1 och pratade om att det är två månader till VM i Qatar och då nämnde att EU:s ordförande nyligen varit där för att försöka köpa gas till i vinter. Så om jag förstår det rätt är det trots allt okej om migrantarbetare drivs hårt om det bara ger Europa gas.

Veckans gästspel på Bokmässan
Deltar i samtal om min nya bok Templet i öknen enligt nedan:

Torsdag
17:20, Expressen-scenen.

Fredag:
12:00, Svenska Dagbladets monter.
15:00, Volantescenen
17:30, Volantescenen

Lördag:
10:30, Volantescenen
15:00, GP-scenen.
15:30, Utfrågas av  Ebba von Sydow, Volantescenen

Söndag:
11:00, Volantescenen
13:00, Dagens Nyheters monter.

Veckans skifte
Nu ska svenska herrlandslaget trots allt spela med regnbågsbindel. Trots att vi hört genom åren att det inte är aktuellt för man vet inte vad man ska protestera mot nästa gång. Det är ett led i att en del landslag vill spela med dem under VM. Återstår att se om landslagen gör mer än så.

Veckans Norge-snurr
Erling Braut Haaland mötte norska medier i veckan och fick då frågor om Manchester Citys ägare, som styr i Abu Dhabi och Förenade Arabemiraten. Frågorna var av kritisk karaktär och det kan givetvis vara knivigt för en 22-åring som är bra på fotboll och bara vill utöva den. Det blev en del uppmärksamhet och hans lagkamrater försvarar honom. Ändå förvånande att varken spelarens egna rådgivare, familj, klubb eller förbund ser till att briefa honom bättre så att han kan svara. Så svårt är det inte.

Veckans läsarbrev apropå krönika om Jordan Larsson
Jag bor i Oslo och här pratas det så klart mycket om Haaland och Casper Ruud. Det jag tänkte på här är att bägge har föräldrar som varit i världseliten i samma sport och tränat/tränar sina söner till världens bästa i sin sport. Kan vara intressant ämne för dig att undersöka hur de har lyckats bli bäst i världen trots jämförelsen med sina pappor. Halland mamma var också en av Norges bästa i 7 kamp. Ha en fortsatt trevlig helg! Anders

Svar: Tack. Det vore intressant att titta på det, för det är givet att man kan lära sig mycket av föräldrar som gjort karriär och att det kan vara bra för generna. Återkommer.

Veckans ambassadör utan danska uppdrag
Brian Laudrup jobbar för Dubai. Han ska lyfta emiratet och dess närhet till Qatar inför VM i november och december. Det ledde till att han fick sluta på danska TV2 som expert och att tidningen Politiken bröt poddsamarbete. Laudrup var besviken och vädjade om att inte kallas omoralisk. Inte helt lätt att navigera, för vad jag vet handlar Danmark med Förenade Arabemiraten.

Veckans låt
"Love Is A Battlefield" ­ Pat Benatar.

Veckans läsarbrev II
Hej nu tar svenska Golfförbundet avstånd från Stensson för att han gick LIV touren . Har inte hört något från svenska fotbollförbundet och norska fotbollförbundet när det gäller Alexander isak och  Erling Haaland övergångar till England , ska man jämföra med Henrik Stenson så ingen av Isak och Erling spela i landslaget? Alla bara pratar hur kul det är med övergångar mänskliga rättigheter finns inte i fotbollen vem äger Newcastle och city? Och alla mobbar Stensson för att han går till LIV touren Thomas

Svar: Du har en poäng i att det blir konstigt att Henrik Stenson får bära allt ansvar. Vi ska givetvis ifrågasätta hans val men även andras val och då även utanför idrotten.

Veckans poddgäst
Djurgårdens Joel Asoro är gäst och talar om tvivlet det första tunga året i klubben, om känslan när det vänt, om tiden som supertalang och genombrottet i Sunderland. Sedan tidigare finns över 350 intervjuer med fotbollsprofiler och de finns via länken. Bara att lyssna på.

Publicerad 2022-09-23 kl 10:53

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto