Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Lundh: Inte förvånande att Kindberg styr ÖFK:s framtid

När ÖFK-basen Daniel Kindberg satt anhållen hette det att han inte var klubben.
Jo, tjenare. Ingen kan vara förvånad över hans återkomst - och grepp över försäljningarna.

Ännu är Östersunds ordförande Daniel Kindberg oskyldig. Han är faktiskt inte ens åtalad för något brott och är på fri fot och häktades aldrig. Även om han på sannolika skäl fortsatt är misstänkt för både grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Bakgrunden är turerna som skattemyndigheterna och ekobrottsmyndigheterna rullade upp kring en affärskollega till Daniel Kindberg och där kollegans bolag skickat in pengar i Östersunds FK. Totalt 4,6 miljoner kronor gick från bolaget till ÖFK 2014 och 2015 och utgjorde runt halva omsättningen.

ANNONS

För tre veckor sedan höll Kindberg en presskonferens efter att han blivit släppt efter att ha suttit anhållen ett par dygn. Då slog han fast att han tog en timeout från posten som ordförande i klubben och att han inte skulle ge några intervjuer framöver.

Det höll inte särskilt länge. I veckan framkom att Daniel Kindberg håller i spelarförsäljningarna i klubben och med tanke på att man har Saman Ghoddos, Ken Sema och Sotirios Papagiannopoulos så är det en stor del av klubbens ekonomiska framtid i hans händer. Bara rörigheten kring vad som gällde och som Kindberg ställde till rätta skvallrade om makten.

Dessutom var Kindberg offensiv även medialt och ringde exempelvis upp Fotbollskanalens Sebastian Pearson för att klarlägga exakt vad han gör och inte gör i ÖFK i samband med sin timeout. Han talade även med andra medier och slog fast att han trodde att han skulle bli frikänd även om han avstod från att gå in på detaljer i de märkliga affärerna som lett till brottsmisstankar.

ANNONS

Det är naturligtvis upp till Östersunds FK och dess medlemmar hur man vill hantera en brottsmisstänkt ordförande. Att först säga att man tar en timeout men att sedan gå in och hantera spelarförsäljningar är dock underligt. Det är knappast rätt signaler från föreningen om man vill verka demokratisk.

Framför allt inte eftersom en del hävdade att ÖFK var mycket mer än Daniel Kindberg. Klubbchefen Lasse Landin var tydlig i samband med gripandet av Kindberg. ”Sen är det inte så att Daniel gör allting i föreningen – som framförallt ni i media verkar tro ibland – utan det finns en massa andra människor som gör jobbet och klubbens arbete fortgår som vanligt.”

Nej, det är säkert inte så att Kindberg GÖR allting, men att han bestämmer och har insyn i mycket är givet och det behöver man inte kolla med särskilt många. ÖFK har länge varit Daniel Kindbergs förening. Där han med en liten styrelse på tre till fyra ledamöter haft oerhört mycket att säga till om i föreningen. Bara det att en av de två, tre tidigare ledamöterna har varit hans närmaste man på Östersundshem, Hasse Carlsson.

ANNONS

Bara det att Kindberg gick emot styrelsen i intervjun med Fotbollskanalen om att det skulle bli ett extra årsmöte och att styrelsen nu inte vill uttala sig för Östersunds-Posten. Ja, det är inte svårt att få bilden att Kindberg är ÖFK.

När jag intervjuade Kindberg i höstas så hymlade han inte heller om sin makt och talade om sig själv som en klassisk pamp. Och han trodde sig inte kunna nå liknande framgångar med en större klubb i en större stad trots större resurser: ”Det handlar också om det som du var inne på. Du måste ha total makt.”

”Total makt.” Det är alltså ÖFK-basen som talar om sig själv och hans möjlighet att styra en förening mot framgång. Tänk då att han länge var finansiär av klubben och dessutom stark man i Östersund i form av vd för det kommunala bostadsbolaget. Han kör helt enkelt på, och motståndet mot honom inom ÖFK är nog minst sagt begränsat.

ANNONS

Kanske skulle ÖFK snarare ha valt en strategi där man hävdade att Kindberg var oskyldig fram till en eventuell dom och låtit honom köra på? Nu blir det återigen ett handlande som ger mer negativa rubriker och en känsla av att Kindberg styr det mesta och att man låtsades att han tog en timeout.

Nu blir det en väntan på åtal. Innan dess lär Kindberg ratta Östersunds FK mer eller mindre öppet och sedan återstår det att se hur många av spelarna som blir kvar. Och hur gör Graham Potter? För klubben haltar sportsligt och oavsett hur det blir med misstankarna så kommer ÖFK:s klubbmärke allt ses på ett annat sätt.

Ska då ÖFK flyttas ner om Kindberg döms? Naturligtvis svårt att bedöma innan man vet exakt vad som skett. Däremot finns ett prejudikat från Blåvitts värvning av Peter Ijeh. Om inte Blåvitt blev straffat för en värvning som stärkte klubben och där både kassör och klubbdirektör dömdes till fängelse så kan knappast ÖFK bli det.

ANNONS

För övrigt fascinerande med många supportrar runt om i Sverige som propagerar för en kollektiv bestraffning av ÖFK och att klubben ska flyttas ner. Ganska ofta vill många av de supportrarna absolut inte ha någon kollektiv bestraffning utan hävdar individuellt ansvar.

Man kan säkert klaga på många av oss i medierna och vi kan alltid göra mer, men det är bara att konstatera att ingen ens varit i närheten av vad polis och skattemyndigheter med andra tvångsmedel tog fram. Och det betyder inte att vi ska slappna av utan fortsätta, men ännu så länge är ingen dömd trots vad de tagit fram.

Helgens...

Helgens måste
Derbyt på Tele2 Arena. Hammarby-AIK väntar på söndag 15:00 och det är garanterat ettan mot den troliga tvåan i allsvenskan. 

Helgens avstå
Hockey-VM. Men hoppas på svenskt guld. 

Veckans miss
Ingen karneval i Lund för första gången på många år. Svider faktiskt litegrann.

Veckans Saida

Veckans rekommenderade läsning
B 

Veckans doktor
Graham Potter blev utsedd till Hedersdoktor vid Mittuniversitetet.

Veckans nerdragna byxor
Argentinas fotbollsförbund tipsade om raggningsknep för alla som ska till VM i Ryssland i en officiell broschyr. Man har nu bett om ursäkt. Det är dock inte förbehållet andra länder, satt själv på ett internationellt möte inriktat på säkerhet under VM i Ryssland där det varnades för att gå till prostituerade och skämtades om könssjukdomar… Jo, jag mejlade efteråt och undrade vad det handlade om och det visade sig att man brutit med den föredragshållaren. Fast vi var många (kvinnor och män) som bara satt där tysta. Trots metoo.

Veckans Fifa-turer I
Avsatte Uefa-presidenten och Fifa-höjdaren Michel Platini erkänner att VM 1998 var riggat så att Frankrike och Brasilien först kunde mötas i en eventuell VM-final. En aning besvärande för förre Uefa-presidenten Lennart Johansson som var ordförande för organisationskommittén för VM 1998.

Veckans spark
Magnus Pehrsson fick gå från Malmö FF och med ett tillsvidarekontrakt så blir det inte lön i mer än tolv månader. Tufft när man flyttat ner till Skåne med familjen och frågan är vad som väntar nu. Knappast lätt att ta fram jobbalternativ även om man är etablerad tränare. Allan Kuhn bloggar för ett spelbolag. Håkan Ericson jobbar utanför fotbollen. Pelle Ohlsson fick kliva ner i division 1. För Pehrsson var det rätt givet att det inte gick att fortsätta när en del spelare tröttnat på långa utläggningar och dessutom väl hårda träningspass tätt på matcher. Däremot förstår jag inte att MFF-ledningen envisas med att prata om att Pehrsson gjort ett bra jobb som vunnit SM-guld. Om han verkligen gjort ett bra jobb så hade han varit kvar som MFF-tränare.

Veckans USA-resenärer
Dokumentären "Fotboll i nöd och lust" om FC Rosengård öppnar Filmfestivalen Kicking + Screening i New York 22 maj och det är en festival inriktad på fotboll. Den internationella versionen heter "Football for better or for worse" och är gjord av filmaren Inger Molin som följde sportchefen Therese Sjögran och dåvarande klubbchefen Klas Tjebbes i kampen för att driva klubben framåt.

Veckans ångest
Daniel Anderssons blick efter förlusten mot Hammarby på Tele2 Arena. Inget snack om att han brinner för Malmö FF och uppgiften, men orkar han det?

Veckans läsarmejl
Hej Olof! Jag heter José och ville tipsa dig om att Perus landslagskapten Paolo Guerrero har stängts av i 14 månader och kommer att missa VM, själv är jag jättekrossad för nyheten men ännu fler är det i Peru just nu. Värst är nog att Paolo aldrig medvetet tog droger eller prestationshöjande substanser, utan det var i Swisshotellet då hela landslaget gästade som Paolo fick en typ av te (troligen kokablads te) av personalen i hotellet. Dessvärre har hotellet vänd Paolo ryggen och inte hjälpt honom tillräckligt för att visa att han är oskyldig. Det här är fruktansvärd det som händer i Perus landslag och därför skriver jag till dig för du är en av få personer inom media som jag har stor tillit i och ber dig att granska och göra en artikel om allt kring det minst sagda orättvisa som har drabbat Paolo Guerrero så att FIFA hör och TAS även hör men framförallt Schweizs domar ser att det verkligen är fel beslut som tagits och upphör det straffet Paolo fått. För de är de enda och sista instans som kan göra något åt saken. Ha en bra vecka och jag kommer att evigt evigt evigt tacksam om du tar dig tid att göra detta 

Massor av kärlek till dig från en fotbollsfans!  

Fattar att det är tungt och att Peru kommer att sakna honom, men tror tyvärr inte att några svenska artiklar kan ändra på det här. Paolo Guerrero lär få följa VM från sidan. Beklagar det.

Veckans satsning med ett frågetecken
Legendarerna Frank Andersson, Tomas Brolin och J-O Waldner går till Kambua International. Företaget använder algoritmer för att ta fram de bästa spelobjekten och man uppger att det gett en historisk avkastning på 25 procent. Man finns numera på Malta och sponsrar hockeylaget Kalmar HC och Broberg i bandy. Barometern har dock granskat Kambua och en del experter varnar för bolaget som pekas ut som en bluff. Även Hela Hälsingland har granskat Kambua och lyfter fram att talesmannen för bolaget har ett förflutet med konkurser och brott. 

Veckans Leeds United
Inga nyheter. Vilket i sig är dåligt. Enda är att Leeds riskerar att tappa talangen Tom Pearce.

Veckans grävande journalistik
Filip och Fredrik belyste i tisdags om hur det gick till när Halmstad-gruppen Gyllene Tider fick göra VM-låten till landslaget som leds av Halmstad-tränaren Janne Andersson. Kolla in från 17 minuter och framåt. Är med på ett hörn och ger min syn på svensk fotboll och hur det går till. Transparens är inte ett av ledorden… I inslaget finns även en snutt av den VM-låt jag var med och skrev text till 1994, en längre bit finns att lyssna på här. "Huka er Strömstedt, Eriksson och Glenmark. Nu laddar den skånska rockmaffian med ett stenhårt volleyskott", skrev kände musikjournalisten Håkan Steen i Expressen.

Veckans låt
”Get Lucky” – Daft Punk, Pharrell Williams, Nile Rodgers.

Veckans poddintervju
Bonita Mersiades jobbade med Australiens VM-ansökan och var med och köpte gåvor till Fifa-höjdarna, fick erbjudande från gamla storspelare att mot betalning jobba för landet och såg Franz Beckenbauer ta emot miljoner mot en röst men ändå röstade tysken på andra. Nu har hon skrivit en bok (Whatever it takes) om hur det gick till när Australien brände 350 miljoner kronor i skattepengar för att arrangera VM 2018 eller 2022. Podden finns ute i gryningen på måndag, men intervjun går även att se 21:15 på Sportkanalen på måndag. Sedan tidigare finns över 190 poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat
”Min typ av lojalitet existerar inte länge. Kanske symboliserar den dinosaur som jag blev hur tiderna har förändrats. Vi lever i dag i ett samhälle som avvisar snabbt. Det finns ingen tid för att bygga, att skapa, utan alltid kraven att leverera resultat omedelbart.”

Arsène Wenger i en stor intervju med Guardian om att sluta i Arsenal och vad han ska göra framöver. 

Publicerad 2018-05-18 kl 16:28
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto