Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Jag gillar både nordamerikansk sport och den vi har i Europa – men vill inte blanda

Lundhs Krönika

Nerflyttning är aldrig kul, men den är ett måste för att idrotten ska vara på allvar. Trots det kan jag uppskatta mycket i den nordamerikanska proffsidrotten, men vill helst inte blanda.

Foto: Bildbyrån

Globaliseringen har haft många effekter på vårt samhälle. Oavsett om vi uppskattat den eller inte har krafterna varit enorma och konsekvenserna svåra att överblicka. Precis som det mesta i världen är det inte svart eller vitt – utan grått och därmed svårare att enkelt hylla eller hata.

Vissa arbetstillfällen har försvunnit, andra har kommit och många har hamnat i kläm. I dag blir mycket strömlinjeformat när affärskedjor sprider sig över världen och allt från film, musik och annan kultur kan nå alla i princip omedelbart. Likadant är det med idrotten där vi under de senaste 30-35 åren sett hur en del lokala angelägenheter i form av klubbar och stjärnor blivit globala jättar inflytandemässigt och ekonomiskt.

Annons

För alla oss som på riktigt upplevt tiden när SVT var ett stenhårt monopol – och då inte sådana som nostalgirunkar om att allt SVT-Sporten gjorde var underbart – är det svårt att tänka sig en tid utan man vill ha in satelliter, Jan Stenbeck, reklam-tv och annat som bröt monopolet. Men jag kan inte påstå att jag förstod konsekvenserna till fullo.

Tänk att vi fram till för dryga 30 år sedan såg dåtidens Premier League mellan november och mars och inte fick se upplösningen av ligaspelet. Och accepterade det. Ja, jag vet att det var fotbollsförbundet som stoppade visningar av matcher av rädsla för publikflykt. Spansk, tysk och italiensk fotboll kunde man nästan glömma förutom korta svep i Sportnytt och några europeiska cupfinaler på våren.

Teknikutvecklingen har inneburit att det numera i princip går att se all idrott. Hela tiden. Dygnet runt. Från betal-tv-satsningar kring de bästa ligorna ner till lokaltidningar som visar träningsmatcher och seriespel långt ner i divisioner. Om det är bra? Klart att friheten är bra, men jag förstår att det finns synpunkter på pris, kvalitet och så vidare.

Annons

Efter några veckor i USA där jag såg mycket idrott både från läktare och TV-skärmar har jag sett svensk cupfotboll på läktaren (varje gång fascineras jag av att cupen lever på det här sättet) och Champions League i Frankrike och Tyskland. Och jag älskar att olikheterna existerar, och vill inte blanda.

Jag kan givetvis det slentrianmässiga avfärdandet av nordamerikansk proffsidrott. Där det är mycket fokus på underhållning i samband med matcher och lagen inte kan åka ut. Och där vissa klubbar förlorar med flit för att hamna sist och då kunna tinga den största talangen inför framtida framgångar.

Relevanta invändningar, men det är samtidigt sympatiskt att det är svårare att bli ett Bayern München eller Real Madrid i Nordamerika. Att det finns en sportslig rättvisa att den sämsta klubben får möjligheten att välja först och på så sätt kunna utmana de bästa om några år. Det gör det levande.

Annons

Baksidan är att idrottarna är lätt livegna. Att man inte alltid kan få spela för klubben man vuxit upp i närheten av och identifierat sig med. Framsidan är att det lätt socialistiska upplägget med ägare och starka fackförbund för spelarna gör att ligorna och de flesta klubbar är lönsamma och man delar på vinsten. Något som ger en större hållbarhet, om än på bekostnad av supportrar och TV-tittare.

Även om det är fascinerande att vara på en match i NBA, NHL eller NFL och uppleva hur arrangörerna inte klarar av en tyst sekund eller en stund där inget händer finns det en supporterkultur. Folk som brinner för sina klubbar på ett sätt som påminner om i Europa och där passionen och engagemanget är underbart.

När jag var i Philadelphia inför Eagles första slutspelsmatch på vägen mot Super Bowl gick det att ta på stadens stolthet. Alla var klädda i Eagles-grejer. Unga. Gamla. Barn. Pensionärer. I affärer. På gatan. Staden institutioner flaggade för Eagles. Det var rörande att se hur konstmuseet på olika sätt manifesterade för stans lag.

Annons

Tack vare Instagram fick jag tips om ett ställe på parkeringen utanför Lincoln Financial Field där man kunde pröjsa 40 dollar och vara med på tailgateparty. Jag var där fem timmar före avspark och festen var i full gång. Nyfriterade kycklingvingar och nygrillade burgare med gott om tillbehör sköljdes ner med öl och drinkar.

Det jag fastande för när jag gick runt bland de stora husbilarna och andra fordon som parkerats för fest var skrifterna om "No one likes us ­ we don’t care". Det kunde varit Millwall eller någon av många fotbollsklubbar i Europa, men det var Eagles-supportrarna. Jag är väl medveten om deras rykte, men det var ändå slående.

Nej, det är inte samma koordinerade läktarsång som i Europa men buandet och passionen går igenom oavsett. Det kan inget ett uppträdande eller hög musik kan dölja och det kände jag av många gånger i Philadelphia, New York och på Super Bowl i Phoenix. Vilket jag uppskattade, då det bröt mot bilden av en putsad industri.

Annons

Under VM i Qatar fick vi se många av inslagen från amerikanska arenor. Likadant har det varit på många av Uefa:s turneringar och finaler. DJ:s. Ljudmattor. Effekter och filmer från enorma skärmar. Att man inte längre litar på supportrarnas stämning, alternativt att man vill kontrollera vad som når ut. Helt enkel tvätta läktarna.

Nej, jag vill inte blanda de olika former. Vilket inte betyder att jag ogillar nordamerikansk idrott. Snarare tvärtom. Men jag vill behålla särarterna och undvika mer effekter som följer när globaliseringen trycker på och vi suddar ut det som är speciellt för Sverige eller Tyskland, England och så vidare.

En del är svårt, för att inte säga omöjligt att ändra på. Exempelvis lönetak inom EU där det skulle hämma konkurrensen. Stödet för Europas sportmodell med öppna ligor är fortsatt stort, även om det givetvis alltid är under hot från ägare som vill säkra intäkter och investeringar. Det går nog aldrig att slappna av.

Annons

Givetvis förstår jag de som sneglar på arenaupplevelserna i Nordamerika och vill ta hit en del, men var försiktiga och håll emot. Fotbollen som har rötterna och de bästa klubbarna, ligorna och spelarna i Europa har givetvis lättare att stå emot än exempelvis ishockeyn där NHL är agendasättande på ett helt annat sätt.

Klart att idrotterna förändras och det är svårt att komma åt. Ibland blir ett skifte riktigt bra, som med svenska cupens gruppspel, men ofta hamnar man fel. Där har svensk klubbfotboll kommit en bra bit, när man lyssnar på fler grupper som är engagerade, och dialog är enda vägen fram när det handlar om att varsamt förändra en idrott där kärleken till den är det som förenar.

Fakta

Veckans

Helgens måste
Ångest i form av-Leeds-Southampton, ligacupfinal och filmen Kungen, av Karin af Klintberg.

Helgens avstå
Sportlov.

Veckans valkampanj
Norges Lise Klaveness kampanjar för att bli invald i Uefas exekutivkommitté. Hon har lagt ut en del av sina meriter och tankar på sociala medier. Jag gillar att hon utmanar gubbarna i Uefa och struntar i att ställa upp det enda mandat som är garanterat en kvinna. Uefas exekutivkommitté består alltså 2023 av 18 män och en kvinna. Det är svårt att förstå. Nu är det är elva kandidater som slåss om sju platser och få tror att Klaveness blir vald. Jag utgår från att det svenska fotbollsförbundet ställer sig bakom Klaveness och hjälper till att ragga röster.

Veckans deppiga hotbild
Göteborgs-Postens Robert Laul vittnar på Twitter om hoten han är utsatt för. För jävligt att det sker. Ingen är tvingad att läsa hans journalistik eller andras journalistik. Ingen behöver följa vad han eller andra skriver på sociala medier. Självklart behöver ingen hålla med om åsikter eller synpunkter men att hota med fysiskt våld, uppmana till det eller att på andra sätt trakassera en journalist bara för man ogillar hans arbete är för jävligt.

Veckans försäljningsförberedelse
FC Köpenhamn bryts loss från bolaget Parken Sport & Entertainment. Försäljningen av fotbollsklubben på gång?

Veckans bok
Björn Melin har skrivit en ny bok, denna gång om Liverpools tröja. Jag är knappast målgruppen, men det är gediget, kunnigt och ganska roligt att ta del av hur en klubbs tröja ändrats genom åren. Ett måste för Liverpool-supportern. Vill ha en likadan om Leeds, men den kanske jag får skriva själv.

Veckans ordförandeval I
Kampen om att ersätta Karl-Erik Nilsson går vidare och efter att Jens T Andersson klivit av i veckan är det tre kandidater kvar. Valberedningens val Fredrik Reinfeldt samt Lars-Christer Olsson och Caroline Waldheim. Återstår att se om Waldheim säger upp sig från förbundet och i så fall när. Det är mycket snack i rörelsen om Waldheim och att valberedningen ljugit om att jurister på SvFF och RF slagit fast att hon är olämplig som ordförande sett till att hon är anställd som hållbarhetschef. Det talas om att många som vill se Reinfeldt eller Olsson jobbar hårt för att trycka på det olämpliga. Sedan finns en diskussion om när hon måste säga upp sig. Räcker det dagen före? Om årsmötet sedan väljer henne ska det räcka. Eller behöver hon agera i tid, som en månad före? Dessutom surrar det av rykten om generalsekreterare Håkan Sjöstrand vid ett tillfälle i höstas (på Norrlands landsdelsmöte) sagt att både Waldheim och Jens T Andersson skulle kunna återanställas. Något som motståndarna gått hårt åt, och det

Veckans inbördeskrig
Agenter kraftsamlar för att ta sig an Fifa sett till de nya bestämmelserna som organisationen vill genomföra för att reglera agentmarknaden.  Humor att nederländske agenten Rob Jansen, som hade Henrik Larsson i alla år, nu leder en organisation för Europas agenter och riktade in sig på Gianni Infantino som är "president för den mest korrupta organiationen i världen."

Veckans poddturné
Premiär på onsdag i Helsingborg och nu är det påfyllt med gäster inför poddturné med Fotbollskanalen On Tour inför säsongsstarten på herrsidan. Här nedan är uppställningen och här är mer information om biljetter och annat .

1 mars - Helsingborg. Gäster: Andreas Granqvist & Jonas Olsson.

9 mars - Malmö. Gäster: Ola Toivonen och Anders Pålsson

11 mars - Uppsala. Gäster: Jonas Eriksson & Andreas Brännström.

12 mars - Skellefteå. Gäster: Hanna Marklund & Petter Andersson.

16 mars - Landskrona, gäster Daniel Nannskog & Claes Cronqvist.

17 mars - Kalmar. Gäster: Petter Wastå & Svante Samuelsson.

28 mars - Stockholm. Gäster: Bosse Andersson & Kennedy Bakircioglu.

29 mars - Göteborg. Gäster: Pontus Wernbloom & Erik Friberg

Haka på, det blir en kul kväll.

Veckans bästa liga i Norden
Även om svensk elitfotboll suddat ut sin ambition om att allsvenskan ska vara Nordens bästa liga lever målet kvar. Det var så tydligt hos Sef-ledningen att det var dit man skulle för ett gäng år sedan, men när det inte gick så skrotades målsättningen. Nu är det Norge som har Nordens bästa liga, i varje fall om ska gå efter Uefa-rankingen. Norska ligan var nära att nå topp 15-placering. Sverige är kvar på plats 23 men Djurgården är kvar och kan hjälpa allsvenskan uppåt.

Veckans ordförandeval II
Inom fotbollsrörelsen är en annan snackis att få tror att generalsekreterare Håkan Sjöstrand blir kvar särskilt långt tid efter valet 25 mars. Att oavsett vilken av de tre kvarvarande som vinner blir ett skifte av den högsta tjänstemannen en tidig åtgärd och det kan även innebära att Håkan Sjöstrand föregår det hela. Den tidigare marknadsdirektören på Ica och affärsområdeschefen på Svenska Spel har varit på fotbollsförbundet sedan i november 2014.

Veckans läsning
Financial Times om krigsutbrottet. Där få förutom Vladimir Putin visste att Ryssland skulle angripa Ukraina. Gillade verkligen Expressens Linus Peterssons besök i Karlstad. Även om nu Svennis trappat ner på grund av sjukdom efter att reportaget kom ut. Lördagens skildring av Epa-dunk-fenomenet av Natalia Kazmierska och Magnaus Wennman var läsning som var nyfiket skildrat och kvällstidning när den är som bästBra för DN och tidningens läsare att Jens Littorin är tillbaka efter ett år som tjänstledig. Han har redan satt avtryck, inte minst kring Otto Drakenberg.

Veckans läsarbrev I
Katastrof Om Reinfeldt skulle bli ordförande! Från en gräsrot i Västergötland Med 50 års föreningsarbete bakom sig!! Detta för ALLA i fotbollen. ALLA skall vara med. Ingen ideologi att endast en elit skall beredas plats. KämpA på Olof!! Vi tror att bredd kan ge en topp i svensk fotboll!! Fotbolls hälsningar Peter

Svar: Nu är det knappast jag som ska kämpa utan alla som ska rösta och alla som de representerar. Dessutom är det svårt för alla förutom de röstberättigade att bedöma vad Fredrik Reinfeldt vill göra som ordförande för svensk fotboll. Om han nu blir vald.

Veckans svårnavigerade
Nu har plötsligt alla nyhetsbrev igen. Svårnavigerat att välja vad man ska läsa och hur man ska hinna. Blir Offside, Sportbladets olika varianter, Popbitch, PR-byrån 500 och Peppe Öhmans.

Veckans nedskärning
Trist att Expressen tvingas dra ner och att det lutar åt uppsägningar. Sett till miljarderna som Bonniers tog in på att sälja TV4 borde det finnas resurser att fortsätta satsa på journalistik snarare än att skära på den. Vad jag förstår klarar sig sporten och det kanske är förståeligt sett till att läsningen av den ökade rejält enligt senaste Orvesto, och att där oftast finns en betalningsvilja.

Veckans ordförandeval III
Valberedningen har förutom en ordförandekandidat även föreslagit ledamöter en styrelse. Där kan man konstatera att Göteborgs FF:s ordförande Bert Andersson endast är nominerad för ett år och det är hans sista insats i förbundets styrelse. Därefter når han tolv år och det innebär en rejäl generationsväxling av styrelsen.

Veckans klassikerklubb som tas över
Få i skånsk fotboll har väl missat att affärsmannen Peter Condrup flyttat runt med sponsorpengar bland klubbar. Nu är sonen Edwin Condrup föreslagen som ny ordförande i IFK Malmö. En del gamla profiler från Condrups tid i Landskrona Bois är med på olika poster i klubben som åkt upp och ner i seriesystemet.

Veckans deppiga läsning
Om bibliotek som rustar ner. Hur är det möjligt? Skrev om betydelsen för bibliotekens betydelse för mig. Det borde skjutas till mer pengar, inte mindre.

Veckans ordförandeval IV
Vem vinner? Ja, det vill alla veta. Det är svårt att säga i det här läget, även om jag givetvis ser folk som är tvärsäkra både här och där. Enligt uppgifter hade valberedningen bilden av att Reinfeldt hade cirka en tredjedel av rösterna, Lars-Christer Olsson en tredjedel samt Héléne Barnekow en tredjedel. Kruxet var att många som stöttade Barnekow absolut inte kunde tänka sig stödja Olsson och vice versa. Valberedningens bedömning var då att Barnekow-rösterna hamnar hos Reinfeldt och att den tidigare statsministern gjort bäst ifrån sig inför de röstberättigade. Nu är det oklart om valberedningen hade räknat med A) alla som är arga på Reinfeldt kring hans syn på migration B) alla fotbollssupportrar som är emot Reinfeldt. De närmaste veckorna väntar många årsmöten i både distrikt och föreningar och där kan det tas riktningsbeslut även i ordförandefrågan. Det kan påverka stödet som svänger och kränger och tätt efter Reinfeldts presskonferens talades det om att stödet för exempelvis Waldheim vek, men de senaste dagarna har det svängt åt andra hållet. Just nu pågår det mycket i kulisserna och det talas exempelvis att Göteborgs FF är på väg att haka på Småland i stödet till Waldheim. Om hon nu vågar riskera jobbet? Mitt i allt finns motionen från Göteborgs FF som driver på för att få pengar från Sef:s media- och spelavtal och jagar stöd för det runt om i Sverige. Det förslaget är naturligtvis den förre Sef-basen Lars-Christer Olsson emot. Vilket Olsson skrev om i ett brev som gick runt till medlemmar i svensk fotboll i veckan. Många med bra insyn talar om att det kan dröja till dagarna före årsmötet innan man verkligen vet hur vindarna blåser.

Veckans déjà vu
Franska landslagsstjärnor vill inte spela i landslaget. Skälet är förbundskaptenen. Bra uppladdning inför VM. Eller inte?

Veckans ordförandeval V
S-politikern Anders Ygeman, som hade ansvaret för idrotten, avslöjade i en paneldebatt i regi av SvenskaFans att han fått frågan om att sitta som mötesordförande när fotbollsförbundet ska välja ny ordförande 25 mars. Det är väl årsmötet som väljer i slutändan, men då är det tänkt att Ygeman ska leda processen.

Veckans låt "Under my thumb" – Rolling Stones.

Veckans Leeds United
Ny tränare, nya tag. Javi Gracia tar över efter att hans arbetstillstånd blivit godkänt under fredagen. Det kan väl inte bli sämre än det var i samband med Leeds förlust mot Everton, eller? Tyvärr finns inga garantier och vi supportrar är lite lätt korkade som alltid skrapar ihop ett hopp om att det kan gå.

Veckans poddgäst
Nina Wennerström är den tidigare tennisspelaren (många SM-guld) som satsade på att bli agent och sedan byggt ihop Wesport som nu även är aktiv inom fotbollen. Agenten talar om vad Karl-Johan Persson betyder, om att vara kvinna i en mansdominerad värld, om vad som lockar med fotbollen och om målet att bli störst i Sverige. Sedan tidigare finns över 384 intervjuer med fotbollsprofiler och de finns via länken. Bara att lyssna på.

Publicerad 2023-02-25 kl 14:26

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto