Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Känslor och försvar när Hamrén stängde dörren

SAINT-NAZAIRE. Erik Hamrén avslutade som vi lärt känna honom. Med ärliga känslor. Och ett försvar för landslagets prestationer.

En sista gång slog sig Erik Hamrén ner som förbundskapten vid SvFF-podiet. Det gick att ta på smärtan och känslorna när han avslutade sin tid som ansvarig för landslaget. Förlusten mot Belgien gjorde fortfarande ont 15 timmar efter slutsignalen. 

Han inledde med att tala om insatsen i EM och erkände att första halvlek mot Irland var svag, men lyfte sedan fram att man saknat flyt, skapat en hel del lägen och förutom de insläppta målen gjort bra insatser försvarsmässigt.

Erik Hamrén hade efter frågor om sin tid som förbundskapten direkt efter matchen reflekterat en del över den. Han pekade på att SvFF:s mål varit att man skulle ta sig till stora mästerskap och att det har man gjort vid två av tre tillfällen under hans tid.

En invändning att Sverige under Lagerbäck nått fem mästerskap av sex möjliga och att tanken var att höja nivån bemöttes med att Sverige studsat tillbaka direkt efter VM-missen. Hamrén sa att det var första gången det skett i svensk fotbolls historia.

Den avgående förbundskaptenen poängterade att han bidragit till att man höjt medvetenheten kring vikten av kost i svensk fotboll och att han sett till att Zlatan Ibrahimovic verkligen presterat i landslaget och det på en hög nivå.

Att Erik Hamrén visat att landslaget blivit bättre med Zlatan och inte tvärtom som många allsvenska tränare och medier ansåg, enligt förbundskaptenen. Under Hamrén hade svensk fotbolls störste fått möjligheten att visa vad han kunde på allvar.

Naturligtvis tackade han ledare och spelare och när han kom till Marcus Allbäck, Lars Richt och Paul Balsom som han jobbat närmast med så stockade sig rösten. Det var uppenbart att samarbetet har varit starkt och att han kommer att sakna det.

Hamrén talade också varmt om uppdraget som förbundskapten och att han älskat det och varit stolt över att få ha ansvaret för A-landslaget. Inte så att han ångrar att han bestämt sig för att lämna det, men att det gjorde ont just nu när EM var över och därmed även jobbet.

Det går givetvis att ställa frågor om allt från bytena i sista matchen till större drag om hur han agerat kring spelidéer och matchplaner och drömmen om medalj. Samtidigt är det rätt meningslöst när en tränare redan lämnat uppdraget och är på väg bort.

Får ge Erik Hamrén att han avslutade som vi lärt känna honom. Han är en känslosam person som inte håller igen, och det gick att känna av hos alla oss i salen. Dessutom backar han upp sina prestationer till ett hundra procent.

Framtiden då? Ja, den är oviss. Han behöver lite kärlek från nära och kära och en paus från fotbollen. Redan har han tackat nej till en rad förfrågningar och även om han vill fortsätta som tränare är inget givet.

Från sista natten med gänget fanns inte så mycket att berätta. Erik Hamrén var bland de första att lämna den sena middagen. Efter att Sverige åkt ur EM flög man tillbaka till EM-basen i Pornichet för en sista gemensam måltid.

Det blev en nattmiddag med tal av Marcus Allbäck och från spelarna Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström och Andreas Isaksson. Däremot saknade Erik Hamrén kraften att säga något efter det han sagt direkt efter förlusten mot Belgien och gick istället och lade sig.

Erik Hamrén sa sig vara ointresserad av hur han blir ihågkommen som förbundskapten. Kan säkert vara sant, och även om man kan ha invändningar mot en hel del under åren, så är det ingen tvekan om att han älskat uppdraget.

Publicerad 2016-06-23 kl 14:53
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons