Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: Licenser och regler hjälper inte utan öppenhet och moral

Lundhs Krönika

Fifa vill rensa upp kring transfers.
Färre lån, licenser och tuffare regler.
Tyvärr är enda hjälpen en större öppenhet från aktörerna – och gärna lite moral.

I somras återinförde Svenska Fotbollförbundet agentlicensen. Man vill ordna upp en värld av transfers som inte sällan rymmer en hel del affärer som inte följer samhällets regler och lagar. Naturligtvis ett steg i rätt riktning.

I veckan berättade Fifa-basen Gianni Infantino att han vill göra något liknande. Redan i slutet av oktober ska ett nytt regelverk presenteras för Fifa:s styrande råd och om man tar beslut ska reglerna fasas in över två år.

Bland annat vill Fifa stoppa klubbar från att äga många spelare och sedan låna ut dem genom att begränsa antalet möjliga lån. Ta bara Chelsea som har över 40 utlånade spelare bara den här säsongen. Även om man har en bit till Parma som hade flera hundra lånespelare före konkursen.

ANNONS

Lägg till att Fifa utreder att återinföra licensen för agenter som man tog bort 2015 för att det var svårt att kontrollera det och eventuella tvister. Dessutom vill man få större inblick i transfersummor för att bättre kunna reglera exempelvis solidaritetsersättning till en spelares moderklubb.

Givetvis låter det bra att Fifa vill ge sig in i detta område, men fokus hamnar mycket på att agenter tjänar mycket pengar. Samtidigt tvekar varken Fifa, Uefa, SvFF eller andra aktörer från att anlita agenter för att sälja tv-rättigheter. Det är inget lätt område att hantera.

Naturligtvis är det positivt om en ung talang vet att en agent är certifierad av Fifa eller SvFF och därmed står för ett visst kunnande och att man vet hur tvister ska hanteras. Så en licens är nog bättre än att köra helt utan det, men tro inte att problemen kring transfers försvinner.

ANNONS

För i grunden handlar det om vad aktörerna gör. En klubb kan lätt runda regelverket genom att använda en licensierad agent för att göra själva affären, men det kan vara någon helt annan som representerar spelaren.

Är rätt trött på klubbledare och andra som klagar på agenter och i nästa veva så betalar man dem för att utföra en värvning. Det är en slags formulär 1a att allt är agenternas fel som plockar mycket pengar från fotbollen.

Samtidigt drar sig inte klubbar för att använda agenter både för att kunna värva och bli av med spelare. Eller för att få riktigt mycket betalt som i fallet med AIK:s försäljning av Alexander Isak till Borussia Dortmund där många miljoner gick till nätverket kring Vlado Lemic.

Precis som att klubbar, spelare och agenter gemensamt ofta kommer överens om att agentens betalning – som spelaren ska stå för – istället faktureras av klubben. Den enda förloraren i det fallet är skatteverket i de olika länderna.

ANNONS

Det här är en konkurrensutsatt tillvaro där man gör vad som är bäst för en själv. Likadant är det med spelaren som givetvis kommer att vilja jobba med den han eller hon vill, och det oavsett om personen har licens. I slutändan kan man strunta i regelverket så länge det ser bra ut vid själva underskrivandet.

Zlatans agent Mino Raiola har alltid varit tydlig med att han skiter i Fifa:s regelsnack och har exempelvis inga kontrakt med sina spelare. Han jobbar med dem han vill och likadant är det många andra agenter som av skatteskäl väljer det upplägget.

Det låter bra med mer transparens. Men om det bara blir en öppenhet för Fifa och andra organisationer så går det tyvärr inte att lita på att det sker på rätt sätt. Gång på gång har det visat sig att de knappast kan hantera det på rätt sätt och att dunkla affärer sker oavsett.

ANNONS

Inte ens i Sverige har vi fått till en förändring så att mindre föreningar, som sålt en spelare vidare, får rätt att se avtal när spelaren säljs så att man vet vad man har rätt att få. Åsebro IF fick uppleva på nära håll hur Blåvitt vägrade och där SvFF inte ville hjälpa till.

Enda sättet att få en förändring av den här transfervärlden är om man inför en större öppenhet om vem som betalar vad och vilka som får del av pengarna. Samt att parterna faktiskt ser till att följa reglerna och visa en större moral. Jag tror på det när jag ser det.

Helgens...

Helgens måste
Bokmässan i Göteborg gäller och vill ni lyssna har jag följande program:

Fredag
12.30-13.00 - "Är sportjournalistik riktig journalistik? ", Grävscenen                                  13.40-14.00 - Expressen
15.00-15.15 - Filter/Offside, Samtal med Anders Bengtsson

Lördag
13.00-13.15- Filter/Offside, Samtal med Anders Bengtsson

Söndag
13.00-13.45 - Fotboll - det smutsiga spelet, K3, Samtal med Jens Littorin och Magnus Svenungsson
14.30-15.00 - Bonniers egen scen

Under torsdagen var jag med i en debatt hos Göteborgs-Posten om man ska se sportjournalisten som vän eller fiende med GP:s Johan Rylander och Joel Tivemo, Häckens medieansvarige Malin Jonson och ni kan se diskussionen via länken. 

Helgens avstå
Stockholm.

Veckans felsteg
Efter Offsides granskning av Blåvitts sportchef Mats Gren valde han att ducka precis som i princip resten av klubben. Rätt svårt att förstå att man inte ställer sig upp och svarar på frågor på Kamratgården om det nu inte är några problem. Genom att ducka så växer bara spekulationerna och misstankarna om att allt inte går rätt till. Tyvärr finns det många frågetecken kring Gren och de affärer han gör, inte minst den gällande Gustav Engvall där man tecknade flera parallella avtal så att det var svårare att få insyn. Något som ledde till konflikten mellan Engvall och klubben om pengar, men som löstes när Gren betalade vad spelaren krävde. Oavsett så borde Blåvitt varit öppnare.

Veckans hockeymördare
SHL verkar inte vara med i matchen när en hel del supportrar är missnöjda. Expressen kom i veckan över ett internt mejl och det är givetvis bra att SHL vill att man ska kommunicera med fansen men att börja scanna sociala medier och banderoller efter budskap känns som att gå alldeles för långt. Värsta är väl att SHL inte har känt stämningarna, de har framgått ganska tydligt. Samtidigt är det väl fansen som är SHL med tanke på 51-procentsregeln och att man därmed indirekt är SHL. Det är bara att rösta bort de som styr klubbarna och ändra på upplägget om det nu är helt fel. Risken är dock att inte alla supportrar skriver under på att SHL är hockeymördare.

Veckans rapport
Amnestys om Qatar där kalafa-systemet innebär att emiratet tyvärr fortsätter att exploatera gästarbetare. Som alla vet går VM i fotboll där om fyra år.

Veckans SvFF-val
Sverige kan inte åka till Abu Dhabi på vinterturné då Asiatiska mästerskapen spelas där i januari. Därför funderar landslaget på att åka till Qatar. Ändå lite förvånande att man inte försöker hitta en lösning på exempelvis Kanarieöarna eller i La Manga?

Veckans läsning
Journalisten Keir Radnedge har gjort en rejäl djupdykning efter att Fifa:s tidigare generalsekreterare Jerome Valcke överklagat sin tioåriga avstängning från fotboll. Allt från privatjet till hur han raderat filer i sina Fifa-dator innan han lämnade tillbaka den. Kvällsposten kör en serie med intervjuer med talanger som inte lyft och det är intressant att höra vad som gick snett, som för Bovar Karim som var ett superlöfte.Ta även del av Uppdrag Gransknings Lina Makbouls beskrivning av hur det var att göra sitt reportage om #metoo.Man kan givetvis ha synpunkter på programmet men det är intressant läsning.

Veckans läsarbrev
Hej! Jag har tänkt ut en startelva som i mitt tycke är rätt spännande (möjligen med undantag för backlinjen). Gemensamt för samtliga spelare är att de aldrig spelat en A-landslagsmatch. En 3-5-2 uppställning. Oscar Linnér, Johan Hammar, Tom Pettersson, Joseph Baffo - Simon Tibbling, Mattias Svanberg - Kristoffer Peterson, Erdal Rakip, Niclas Eliasson - Joel Asoro, Carlos Strandberg. Med vänlig hälsning, Anders

Svar: Tack! Några av dem kommer garanterat att ta klivet upp i A-landslaget framöver och gör det redan bra i U21-landslaget.

Veckans jubileum
Hallå. Denna helg högtidlighöll vi att det är 100 år sedan den första damfotbollsmatchen spelades i Sverige. IF Linnea mötte Stockholms Kvinnliga IK på vår hemmaplan, Aspuddens IP. Dokumentationen om matchen är bristfällig. Men det är otvetydligt en milstolpe. En milstolpe som förbundet totalt negligerat. Tidigt i år sökte vi kontakt med förbundet. Inget svar. Vi tog då kontakt med Stockholms FF. De meddelade att de vidarebefordrade mejlet till förbundet. Inget svar. Vi meddelade förbundet om jubileet för ett par veckor sedan. Ingen reaktion. Vi firade med ett flertal matcher, hoppborg, öltält och artister på scen. Ett lagom anspråkslöst firande som passar vår förening perfekt. Vi är nöjda. Och vi är stolta över att vår hemmaplan spelat en viktig roll i damfotbollens historia. Men samtidigt är vi förvånade över att ingen annan i fotbolls-sverige har uppmärksammat detta jubileum.

Tjo ho från

Anders Bergström. Sportchef Dam, IFK Aspudden-Tellus

Svar: Grattis! Hoppas det blev ett bra firande. Helt rätt att ni tog tag i det på egen hand.

Veckans chock
Dunkin’ Donuts dumpar Donuts från namnet. 

Veckans givna vinnare
Tyskland fick EM 2024 i kamp med Turkiet och det var väldigt givet och man fick också tolv röster mot fyra för det turkiska förslaget. Det var en given vinnare inte bara för det finns osäkerhet både kring regimen och ekonomin i Turkiet utan för att det fanns en överenskommelse om att Tyskland skulle få EM i utbyte mot att man backade Alexander Ceferin i Uefa-valet. Faktum är att Norden kunde fått EM som tack för stödet till Ceferin, men man har backat ur den processen. Sveriges Karl-Erik Nilsson rösta föga förvånande på Tyskland.

Veckans Leeds United
Första förlusten kom förra helgen, hemma mot Birmingham, och som luttrad Leeds-supporter undrar man om det är nu raset kommer? Derby mot Sheffield W fredag kväll och då kommer ett första besked om Marcelo Bielsa kan få fart på serieledarna. För övrigt har några Leeds-fans satt ihop en Bielsa Rhapsody med inspiration av Queen och den är värd att lyssna på. 

Veckans siffra
608. Antalet miljarder kronor som företag satsar på sponsring under 2018 och en majoritet gick till sportens värld givetvis hjälpt av både ett vinter-OS och ett fotbolls-VM. 

Veckans låt
”Traumatized” – Meek Mill.

Veckans poddintervju
U21-landslagets förbundskapten Roland Nilsson är gäst i Lundh som även går att se på Sportkanalen, 21:15 på måndag. Nilsson talar om ödeskvalet mot Belgien om en EM-plats, om vilken fotboll han vill se, om vad han som tränare tagit med sig från spelarkarriären och om den tuffa tiden efter att han fick sparken från FC Köpenhamn. Sedan tidigare finns över 200 poddintervjuer med olika svenska och utländska fotbollsprofiler via länken. 

Veckans citat
”Det man kan konstatera är att det inte skrivits lika mycket om arrangemanget i efterhand som på förhand. När det går lugnt till är media inte lika pigga på att rapportera om det.”

AIK:s klubbdirektör Jens T Andersson efter derbyt som lockade över 49 000 åskådare. Samtidigt är det väl rätt givet att det mest rapporteras när det händer något som avviker och sticker ut. Att det var lugnt på derbyt är väl så alla vill ha det och det räcker väl utan att media skriver om det.

Publicerad 2018-09-28 kl 16:40

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto