Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Smärtan blir värre med åren – och ändå kan jag inte sluta följa lag

Lundhs Krönika

Om jag fattat vad det skulle innebära hade jag kanske tackat nej till matchdräkten.
Det var svårt att förstå vidden som sexåring.
Inte heller att det bara skulle göra ondare och ondare.

Foto: Bildbyrån

Jag har som sportjournalist varit öppen med att jag håller på lag och på vilka. Min tro är att det är bättre att vara ärlig med vad som är en förutsättning för de flesta som fastnar för att bevaka lagidrotter. Supporterskapet kom troligen före journalistiken.

Åtminstone var det så i mitt fall även om jag tidigt kastade mig över Sydsvenskans sportsidor. Det var i sexårsåldern som jag fick en Landskrona Bois-dräkt av vänner till min pappa. 50 år senare önskar jag att jag funderat lite mer över betydelsen, men det gjorde jag inte. Jag föll för jungfrusilen och var fast. Jag ville ha mer. Mycket mer. Då fann inte journalistiken i mina tankar.

Annons

Det är klart att det är väl hårda krav på en sexåring att kunna förstå vidden av förluster och motgångar som skulle följa. Samt att det faktiskt kan påverka mitt framtida yrkesval. Inte heller gav de vuxna i rummet något vidare stöd i beslutet att ikläda mig en svart-vit-randig tröja, glansiga svarta shorts och vita knästrumpor med svarta ränder.

Några år senare är min mamma helt aningslös när hon låter mig köpa en halsduk i vitt, blått och gult med texten SUPER LEEDS UNITED. Vi stod vid en bro i London och det fanns givetvis en hel rad att välja på, men jag fastnade för Leeds. Hur? Jag vet inte, kanske var det klasspolarens bröder som dragit ner mig i skiten? De älskade Leeds.

Naturligtvis gjorde jag ingen ordentlig analys av läget i den engelska ligan i februari 1976. Att Billy Bremner och Co gjort sitt under tio år och det som nu väntade var inte ens en berg-och-dal-bana utan ett fritt fall. Utan jag hängde på mig halsduken över min täckjacka och satte mig på en mur vid Themsen med ett dimmigt London i bakgrunden. Mamma fotograferade.

Annons

Klart att det funnits några höjdpunkter genom åren. I Leeds fall uppflyttningen 1990 (samma dag som stor karnevalsfest i Lund) där Lee Chapman nickade in avgörandet och ligatiteln två år senare samt återkomsten under Bielsa sommaren 2020. Men det har varit betydligt fler magsupar och jag har stått på Elland Road och sett Leeds förlora mot ett bottenlag trots fler man på plan och ledning.

I Landskrona-fallet är det likadant. Ole Jensens straff i kvalet mot Linköping. Uppflyttningen 1993 och 2001. 6-2 i premiären 2002. Återkomsten i superettan. Men det är betydligt fler smällar som gör att man undrar vad man håller på med. Hur kan man lägga tid, kraft och pengar på att följa en klubb som inte gläder en? Svårförklarat.

Naturligtvis finns det supportrar till klubbar som lägger ännu mer tid, pengar och kraft på att åka runt för att stötta. Det är säkert så att deras smärta är än större. Lägg till att det även bland klubbar som vunnit allt och mer därtill också finns supportrar som lider och har ont. För någon som upplevt få triumfer är det svårt att greppa, men jag vet att det är så.

Annons

Genom åren har jag lärt mig en del för att försöka minska smärtan. Till exempel att undvika att se matcher ihop med folk som håller på det andra laget. Även om det är gött i stunden är det inte värt det. Inte heller skickas det sms-hån när någons lag går på en smäll, men den oskrivna regeln håller sig inte alla till. Obegripligt nog.

På något sätt trodde jag att smärtan skulle minska med åren. Att jag i takt med att jag blev äldre och mognare skulle kunna hålla avståndet. Tyvärr är det precis tvärtom. Det kan inte jag förklara, men det är värre och värre och jag kan inte heller sluta. Det borde vara lätt att bara sluta följa Landskrona och Leeds och må bättre.

Ovan lag är skälet till att jag ligger ensam i min säng på påskdagen 2023 och vill försvinna. Jag är snart 57 år, har familj, ett arbete och har haft tur i det globala lotteriet som fått växa upp i Sverige. Smärtan är trots det både fysisk och psykisk och jag vet att det enda som väntar är att härda ut något dygn eller två. Sedan ska jag lura mig själv ännu en gång, att det kan vända.

Annons

Men påskdagen hade lockat mig med en förförisk dubbel en dag när jag var helt ledig. Landskrona Bois mot Utsikten följt av Leeds-Crystal Palace. Bois skulle vara hemma på IP och det bådade gott och numera kan man följa alla matcher. Leeds hade tidigare i veckan kontrollerat matchen mot Nottingham och vunnit säkert. Åtminstone säkert för att vara Leeds.

Ja, ni fattar garanterat vad som hände. Landskrona fick stryk av Utsikten. Utsikten! Kiken! 1-3. Leeds hade matchen mot Crystal Palace under kontroll. I varje fall så mycket kontroll Leeds kan ha. Det blev 1-0 innickat av Patrick Bamford och läge på fler. Jag garvade åt att Palace hade gamle Roy Hodgson på tränarbänken. En lätt slumpartad kvittering ledde till ett fritt fall och 1-5.

Därav horisontellt läge för min del och en önskan om att upplösas och återkomma i en annan form. Kanske utan supporterskap? Det är en form av missbruk som verkar omöjligt att komma ur. Visst, det finns glädjestunder och gemenskap men över 50 år är svårt att påstå att jag valde rätt när jag drog på mig den där tröjan. Inte heller hade jag lärt mig när jag köpte halsduk.

Annons

Även i dag är det lördag, jag är ledig och det väntar en direktsänd dubbel. Fulham-Leeds följt av Gais-Landskrona. Jag borde givetvis avstå och gå ut i solen, men lik förbannat sitter jag här och tror på att i dag blir det glädje. Det finns en del som påstår att supportrar inte är så smarta. Jag är benägen att hålla med, men stör mig inte med det nu. Snart är det avspark.

Publicerad 2023-04-22 kl 13:01

Fakta

Veckans...

Helgens måste
Skärmtid. Premier League, allsvenskan, Champions League, superettan. Läsa Ola Liljedahls nyutgivna biografi om Börje Salmning.

Helgens avstå
Naturen.

Veckans utrensning
Tre förluster i rad blev för mycket för Helsingborgs IF och klubbdirektören Joel Sandborg (han har fler liv än en genomsnittlig katt sett till att han är kvar) fick i uppdrag att skicka sportchefen Andreas Granqvist och tränarduon Alvaro Santos och Mattias Lindström. Omstart under Stuart Baxter och Hans Eklund som hade andra roller i föreningen även om Baxter väntar på arbetstillstånd. Om det är rätt? Ja, det är klart att Baxter/Eklund kan sparka i gång verksamheten och den trupp som finns på Olympia. Visst kan man peka på sportchef Granqvist som inte fått ihop en stark trupp nog och haft tid på sig att försöka bygga något. Att ge honom jobbet som en del när han flyttade hem för att avsluta karriären är kanske inte rätt väg att rekrytera en sportchef. Santos och Lindström fick chansen när Jörgen Lennartsson fick kicken och fick inte heller till de, men det kan inte ha varit lättjobbat i HIF. Innan det tränarbytet var det en rad olika tränare: Olof Mellberg, Henrik Larsson, Per-Ola Ljung. Tyvärr är det som om Helsingborgs IF inte kan stanna karusellen och ta tid på sig att lägga en korrekt grund för att bygga en stabilare förening. Jakten på allsvenskan och framgångar där förblindar styrelse och ledning och gör att man hela tiden söker kortsiktiga lösningar. Det är givetvis andra tider men om HIF kunde vara utanför allsvenskan 1968-1993 utan att föreningen gick under borde man kunna ta ett lugnt omtag och ta reda på hur man bäst formerar sig. Fotbollen har gått framåt och man behöver se på ett annat sätt hur man ska bygga verksamheten. Tycker däremot det är löjlig journalistik när kvällstidningarna kopplar ihop ett husköp i Spanien i höstas med att sportchef Granqvist fick kicken. I Expressen hade Noa Bachner en pricksäker krönika kring HIF (och Blåvitts) sätt att försöka driva verksamheter på ett gammalt vis. Väl värd att läsa även om han också tog avstamp i Granqvists husköp på den spanska solkusten.

Veckans VM-oro
Kommer Caroline Seger tillbaka i tid till VM? Mycket tveksamt sett till att det visar sig att hon blir borta 6-8 veckor och knappt spelat fotboll sedan EM förra sommaren. Ett riktigt bakslag för Peter Gerhardsson.

Veckans politik är fotboll och fotboll är politik
Förenade Arabemiraten investerar över 300 miljarder kronor i Sydkorea. Och i sommar kommer Manchester City på turné till landet. Heja. Det var Simon Chadwick som påpekade det och hans tips om att City Football Group expanderar med ett lag till landet är väl inte långsökt.

Veckans förvärv
Kul att C More och SVT gemensamt köpt semifinaler och final i Champions League. Rejält med svenskinslag. Dags i dag och i morgon för Chelsea-Barcelona och Wolfsburg-Arsenal.

Veckans samla styrkorna
I veckan kom organisationen för Europas ligor med ett uttalande om att man står bakom den sportsliga modellen som finns i Europa. Man lyfter att 1) det ska vara en öppen tävlan 2) sportsliga meriter ska styra 3) ett rättvist och solidariskt system ska stötta även gräsrötterna 4) en struktur med dialog och good governance mellan parter där alla har inflytande. Man lyfter att detta har stort politiskt stöd men att även Uefa, spelarfacket (Fifpro) och ECA (klubbarnas organisation) står bakom det hela. Naturligtvis handlar det om att samlas för att hålla en eventuell superliga på avstånd. Återstår att se om man kan enas enligt de fyra punkterna…

Veckans Fifa light
Danska motsvarigheten till Sef som styr elitfotbollen på herrsidan i Danmark funderar på att starta produktionsbolag för att kontrollera vad som sänds och inte. Avslöjandet i Ekstrabladet skakar om i dansk fotboll, men det är den riktning man går. Då behöver man inte visa supportrar som protesterar eller bengaler. I Danmark avstår Viaplay från att visa pyroteknik då det är förbjudet men Discovery kör på som man gör i Sverige.

Veckans gåta
Häromveckan var det Craig Bellamy. Nu är det Wes Brown. Bägge har gått i konkurs. Svårt att förstå sett till pengarna de tjänat.

Veckans merch
Supporterhuset i Malmö hyllar att Eric Persson skulle fyllt 125 år. Snyggt med Malmö skrivet i Hövdingens egen handstil. Extra plus att man lyfter att Eric Persson fick medalj av danske kungen för insatser när judar räddades över Öresund och skänker tio procent av intäkterna till Svenska kommittén mot antisemitism.

Veckans Serie A
Juventus fick tillbaka sina 15 poäng. Det ska förvisso en vända till men det återstår att se vad det blir av det hela. Trots att klubben fick tillbaka poängen straffas fortsatt Fabio Paratici som fram till häromdagen var sportchef i Tottenham. Han är avstängd i 30 månader i hela världen och hans överklagan avslogs.

Veckans gästspel
Kommer till Kristianstads stadsbibliotek på torsdag 27 april. Författarsamtal vid 18:00 med avstamp VM i Qatar men också om var idrotten är på väg.

Veckans mycket vill ha mer
Mexiko och USA söker VM för damer 2027. Året efter att man haft VM för herrar ihop med Kanada. Andra kandidater för VM 2027 är Brasilien, Sydafrika och ett bud från Tyskland, Nederländerna och Belgien. Om jag skulle satsat PPM-pengar hade jag lagt dem på Brasilien eller Sydafrika. Fifa-kongressen tar beslut i maj 2024 och det kan tillkomma ytterligare bud.

Veckans proaktivitet
Elitfotboll Dam kör på med en stödlinje kring matchfixning. Bra att vara vaken från början, för det lär komma.

Veckans vädjan
Europas fotbollsligor vädjar till Uefa att öka bidragen till klubbar som inte är med i Champions League. Man vill se en ökning från dagens fem procent av intäkterna (cirka två miljarder kronor) till tio procent när intäkterna lär öka från 2024.

Veckans frälsare
Thomas Berntsen tar över sportchefsjobbet i AIK. Gjort ett starkt arbete i Sarpsborg men AIK är något annat. Blir intressant att följa.

Veckans läsarbrev I
Hej Olof, Jag har en fråga som jag hoppas att du kan svara på. Zlatan är ju inte registrerad för slutspelet i Champions Leauge denna säsong och vad jag har kunnat läsa mig till så är det omöjligt att få in han i truppen nu. Finns det någon chans i världen att Zlatan är med och spelar semifinal och eventuell final denna säsong eller kan jag bara glömma denna dröm? Vore ju en gnutta ironiskt om Milan mot alla odds vinner Champions League och Zlatan inte får ta emot bucklan trots att han är med i laget. Hälsningar Johannes

Svar: Tyvärr är chansen noll. Nu är Zlatan tillbaka i spel igen vad det verkar, men han får följa Milans troféjakt i Europa från sidan.

Veckans rättegång
Betsson vs Jonas. En spelmissbrukare kräver spelbolaget på skadestånd i en unik rättegång som spelbranschen följer. Om några veckor kommer domen.

Veckans Twitter-tråd
Idrotten håller tills vidare uppe en hyfsad gemensam front mot Ryssland, men anhöriga till beslutsfattare lever lyxliv i Europa. Fascinerande tråd och kartläggning av Maria Pevchikh som flera gånger avslöjat korruption i Ryssland. Man kunde önska att Frankrike agerade.

Veckans arvinge
FC Rosengård fick fem miljoner kronor av en supporter, via Kammarkollegiet. Vackert att det landar i klubben.

Veckans mycket vill ha mer II
Premier League har fortsatt bra tillväxt på försäljningen av internationella mediarättigheter, men i Storbritannien har det mattats när Sky, BT och Amazon bara höll sig på samma nivå. Nu rycker man loss ytterligare 60 matcher från 16-avsparken för att höja intäkterna. Man förstår att Premier League har svårt att hålla svälten för dörren.

Veckans brandkårsutryckning
Barcelona-basen Joan Laporta tog sig till Uefa-presidenten Alexander Ceferin i veckan. Allt för att försöka mildra hoten om avstängning efter betalningar till en person i domarkommittén.

Veckans damlag
RB Leipzig. Klart för Bundesliga.

Veckans reklamstopp
Nederländerna går hårt fram kring att stoppa spelreklam. Från 1 juli är det stopp på de flesta ställen utom i betal-tv och i viss form på internet. Inget i TV, radio eller offentliga miljöer.

Veckans regimfajt
Real Madrid vs Barcelona. I efterspelet till domarskandalen kring FC Barcelona haglar anklagelserna mellan klubbarna om vilken som var regimens klubb. Colin Millar har en bra Twitter-tråd om att det inte är svart eller vitt. Även Fotbollskanalens Alexandra Jonson bloggar om kampen att skriva historien. Klart att fotbollen blivit utnyttjad i politiska syften och det är en form av sporttvätt som funnits i den typen av länder.

Veckans expert
Klart att Discovery ska använda sig av Mikael Stahre som expert. Det handlar väl mer om hans egen inställning. Det förvånar kanske mer att Stahre vill ställa sig där som nyligen sparkad tränare för IFK Göteborg. Sedan kan man fundera på om Blåvitt inte borde haft en klausul om klubbens matcher (vilket Anders Bengtsson tog upp i Offsides podcast) apropå att man stoppade Simon Thern från att möta klubben. I grunden ser jag inga problem till ett sådant snabbt skifte, alla vet läget. Och spelare och ledare i Blåvitt har en hel del annat att fundera på.

Veckans läsning
Otrolig skildring av hur pengar letar sig in i den grekiska fotbollen (Panathinaikos) och där det är svårt att veta var de kommer ifrån.  Kopplingar till allt från Ryssland till matchfiixare. Guardian fortsätter sin granskning av Roman Abramovitj och hans tid som Chelsea-ägare. Nu handlar det om hur han fick fram miljarder till London-klubben. Synd att det kommer efter han tvingats sälja, men bättre då än aldrig. New York Times hemska skildring av hur ryska fångar med HIV ser större sannolikhet att överleva i ett krig mot Ukraina än att vara kvar bakom galler. Cynismen.

Veckans kamp
Tyska supportrar vill stoppa att de tyska fotbollsligorna tar in riskkapital bakvägen. Precis som i Sverige har tysk fotboll med några få undantag stopp för att föreningar kan sälja ut röstmajoriteten. Det är medlemmarna som styr förutom i Hoffenheim, Wolfsburg och Bayer Leverkusen. RB Lepizig har lyckats följa reglerna men samtidigt medlemmar på avstånd. Nu vill ligaledningen sälja ut en del av ett bolag för mediarättigheter till riskkapital för att ta in pengar. Allt för att Bundesliga-klubbarna bättre ska kunna ta kampen med Premier League.

Veckans hemvändare
Apropå förra veckans krönika där jag listade hemvändare och hade Pontus Jansson och Anders Svensson i topp hade jag givetvis glömt några som satte avtryck. Kennedy Bakircioglu, Niclas Alexandersson, Sebastian Larsson, Behrang Safari, Nils-Eric Johansson, bröderna Patrik och Daniel Andersson.

Veckans läsarbrev
Hej Olof! Kan vara bra vägledning för era läsare! Vänligen,Patrik Liten glosbok för dig som läser om fotboll i media:
Detaljen = skitsak
Sticker ut = Lite större skitsak
Dilemmat = större skitsak
I blåsväder = skitsak som många reagerat på
Oro/faran = Göra vanlig verksamhet till nyhet.
Besvikelse/bråk/schismen = Göra vanlig verksamhet till nyhet.
Beslutet = Gör vanlig verksamhet till nyhet.
Kris = Det går inte bra just nu
Bakslag = Verkligheten följer inte förväntningarna.
Mardröm = Verkligheten följer verkligen inte förväntningarna.
Katastrof = Det går inte bra just nu och det är troligen någons fel.
Hyllning = Får beröm.
Hånad = Får kritik
Utspelet = Någon berättar vad den vill.
Domen = Någon tycker något.
Beskedet = Någon berättar något.
Reagerar= Någon har fått en fråga som denne svarar på.
Erkänner = Någon har fått en fråga som denne svarar på.
Kross= Vinner eller förlorar med mer än två mål.
Förnedring = Vinner eller förlorar med mer än tre mål.
Succé = Det går bra just nu.
Megasuccé = Det går bättre än genomsnittet.
Erfar = Hörsägen
Uppgifter = Skvaller
Intresse = Funderingar/gissningar
Planerar  = Spekulation
Trappar upp = Spekulation i repris.
Bekräftade uppgifter = Skvaller av någon som kanske har med saken att
göra.
Officiellt/klart = Något har faktiskt hänt, till skillnad mot resten av rapporteringen och behöver därför tydliggöras.

Svar: Haha, det finns en del poänger i ovan, men även en del felaktigheter. Vi behöver fundera på det men som redaktör jobbar man hårt för att väcka intresse och en del uttryck går runt.

Veckans siffra
270. Antalet miljoner pund som Leeds Uniteds ägare Andrea Radrizzani förlorar om klubben trillar ur Premier League. San Francisco 49ers investeringsbolag är på väg att ta över klubben men prislappen blir betydligt lägre om Leeds spelar i Championship. Cirka 3,5 miljarder kronor står på spel för Radrizzani som aviserat att han vill köpa Inter när han lämnar Leeds United.

Veckans låt
”I’m Shipping Up To Boston” – Dropkick Murphys.

Veckans poddgäst
Glen Riddersholm är gäst och talar om hur det är att vara dansk tränare i Sverige, om att ställa krav, om att Norrköping kan bli ett nytt Midtjylland och varför han är ärlig om att det knappast blir medalj i år. Sedan tidigare finns över 390 intervjuer med fotbollsprofiler och de finns via länken. Bara att lyssna på.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto