Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Svårt att balansera att vara både affärsrörelse och folkrörelse

Allsvenskan

Kampen om tv-pengarna inom svensk elitfotboll har bara börjat.
Nya tv-avtalet sätter solidariteten under tryck.
Vad som är rätt fördelning av miljonerna har inget givet svar.

Malmö FF:s förslag att tillsätta en arbetsgrupp för att utreda en ny fördelning av tv-pengarna (och sponsorpengarna) fick nobben på ett Sef-möte i veckan. Det slutade 15-10 i omröstningen i en fråga som kommer pröva Svensk Elitfotboll.

Frågan är om organisationen överlever i den här formen? Det är 16 klubbar från allsvenskan och 16 från superettan. Även om man jobbar på olika vis så tar klubbarna de stora besluten tillsammans och då blir det ofta väldigt små skiften.

Om två år börjar det nya tv-avtalet för svensk fotboll att gälla och då mer än dubblas pengarna till allsvenskan och superettan. Under första året går man från dagens 230 miljoner kronor till 555 miljoner kronor i ersättning, även om klubbarna får lite extra pengar redan i år och även nästa.

Annons

Samtidigt är det troligt att Sef-klubbarna till 2020 även tecknat ett nytt avtal med Svenska Spel. Man jobbar frenetiskt för att få till det inför avregleringen av den svenska spelmarknaden i januari 2019. I dag är avtalet värt minst 92 miljoner kronor årligen och det kommer att öka.

Därmed kommer pengasäcken till elitklubbarna från och med 2020 vara väldigt mycket större. Även om det går av en del centralt till Sef:s projekt är det rimligt att det kan handla om en bit över 600 miljoner kronor.

För tre år sedan tog Sef-klubbarna ett beslut om att man skulle dela på pengarna på ett enkelt sätt: de allsvenska klubbarna fick 75 procent och superettan-klubbarna fick 25 procent av intäkterna som kommer in.

Inom allsvenskan delar man sedan på sin del via en tabellplacering som görs upp av ett snitt på de fem senaste årens placeringar. De fyra sista lagen får vars 5,4 procent av stålarna, det bästa laget får 9,35 procent.

Annons

När det gäller fördelningen inom allsvenskan så innebär upplägget att man är en av ligorna med jämnast fördelning i Europa, enligt Uefa. Allsvenskan får bara stryk av Österrike och England (!) när man jämför vad medianklubben får med den som får mest.

I andra änden av skalan finns portugisiska ligan där de tre största klubbarna Porto, Benfica och Sporting säljer rättigheter på egen hand. Även Spanien, Grekland, Holland och Italien finns med i den änden av skalan.

Det är väl jättebra. Varför har då klubbarna olika uppfattningar om den här frågan? Jo, för att de stora klubbarna anser att de ligger bakom en större del av värdet och därför borde ha en större del av kakan. De vill därför ha in andra parametrar i hur man fördelar.

De mindre klubbarna i allsvenskan vill givetvis inte ändra på något. Framför allt vill inte klubbarna i superettan avstå från någonting när de nu har rätt till 25 procent. Vilket kan betyda ett rejält tillskott när det nya tv-avtalet börjar gälla. Vem vill ändra då?

Annons

De fem stora klubbarna i allsvenskan har haft separata möten, enligt uppgifter jag fått och som jag både skrivit om i krönikor tidigare och även i en kommande bok om allsvenskan. Där har man talat om att man vill förändra modellen för fördelning.

Det var bakgrunden till att Malmö FF kom med ett förslag om att tillsätta en arbetsgrupp för att utreda nya modeller. Man har tankar på prispengar gällande säsong, fallskärm för klubbar som faller ur serierna och att införa delar som styrs av publik och streaming.

Dessutom vill man ändra på fördelningen mellan superettan och allsvenskan när pengarna ökar så mycket. Då kommer det ändå bli mer pengar för lagen i superettan trots att man ser över procentsatserna.

Förslaget att tillsätta en arbetsgrupp fick nobben, men det är nog bara början av kampen. För det är uppenbart att detta är en fråga som engagerar. Alla kan nog inse att Hammarby, AIK, Blåvitt och Malmö FF är värda mer på marknaden än Sundsvall, BP och Häcken. 

Annons

Det är svårt att balansera när olika världar möts. Man ska både leda föreningen som kommer från folkrörelsen och vara affärdrivande och få in intäkter på en kommersiell marknad. Vad är bäst för ens egen klubb? Vad är bäst för svensk fotboll? Svaren är inte helt givna.

Å ena sidan kan inte de stora klubbarna spela på egen hand? Å andra sidan ska en del små klubbar vara nöjda med att de får rida med på vad de stora klubbarna bidra till att åstadkomma i form av allt från tv-avtal till bortaföljen.

Livet är inte rättvist, ju förr man lär sig desto bättre är det. Häcken har kanske inte så mycket publik men har skickligt byggt upp Gothia Cup som ger en stabil intäkt till klubben. Men ingen kräver att man ska dela med sig av det av vad man byggt upp med driv och kraft.

Det är lätt att se en kommande debatt som den som framför allt varit i Aftonbladet kring det nya SHL-avtalet kontra hockeyallsvenskans där det är enorma skillnader. Om superettan har en fjärdedel av intäkterna till de två högsta serierna i fotboll så har hockeyallsvenskan kanske fem procent.

Annons

För stora skillnader utarmar de mindre klubbarna, menar kritikerna. Dock finns det en stor skillnad mellan ishockey och fotboll, och det är spärrarna mellan SHL och Hockeyallsvenskan.  I svensk fotboll är det ännu så länge öppet både neråt och uppåt.

Varje år åker två klubbar ur allsvenskan och en tredje får kvalspela och på samma vis tar två klubbar klivet upp från superettan, och en tredje får möjligheten via kval. Det gör att det trots allt finns en rörelse kring allsvenskan.

Det är dock svårt att få till en rättvisa. Varför ska klubbarna i superettan ha 25 procent om klubbarna i division 1 får noll? De klubbarna hjälper också till och försörjer med spelare till svensk fotboll. Kanske en del av pengarna skulle gå till lägre divisioner?

Det finns en logik i att skicka in parametrar kring publik och attraktionskraft när man fördelar pengarna i allsvenskan. På samma sätt som att rena prispengar för den pågående säsongen vore bra för att ge incitament till fler i slutskedet av allsvenskan

Annons

I Norge kör man med tre parametrar: resultat, spelarutveckling och kommersiellt värde. När det handlar om resultat och kommersiellt går 81 procent till förstaligan och 19 till andraligan. Däremot är det jämnt mellan ligorna kring spelarutveckling.

När det handlar om resultaten så går hälften av intäkterna ut till alla klubbar i högstaligan och andra hälften hänger på resultat. Där får vinnaren 20 procent av pengarna och sistalaget 2,5 procent. Något som också verkar vettigt.

Den kommersiella delen hänger ihop med antalet åskådare, omdöme som varumärke samt engagemang i sociala medier. Där man i slutändan rankar klubbarna efter de tre senaste årens kommersiella arbete.

Den här debatten slutar gärna i att de stora klubbarna målas ut som giriga. Men utan dem hade allsvenskan varit betydligt svalare och det är något man borde ta i beaktande. Annars tror jag att Sef spricker, då för många kommer känna sig förfördelade, och det är mest negativt för de mindre klubbarna.

Annons

Helgens...

Helgens måste
Skriva. Super Bowl LII där jag hoppas på Philadelphia Eagles. Kanske Leeds-Cardiff lördag eftermiddag. Är dock uppgiven efter ett tungt januari.

Helgens avstå
Allt annat.

Veckans affär
Under torsdagen blev det klart att MTG går ihop med danska TDC, som grovt uttryckt är motsvarigheten till Telia i Danmark, och tillsammans bildar man en rejäl spelare på den nordiska mediamarknaden. Kombinationen av distribution i form av TDC och innehåll från MTG:s verksamheter som är allt från betal-tv och TV3 till radio och produktionsbolag blir naturligtvis massiv. Nu får MTG kapital i ryggen som gör att man lättare kan parera utmaningar i kampen om bland annat sporträttigheter. Dessutom får Kinnevik lättare att få igenom sammangåendet mellan Tele2 och Com Hem. För konkurrenterna var det knappast något som gladde, men det var väntat och det har talats i ett par år om att MTG ville sälja den här delen av verksamheten. Blev intervjuad i Resumé om affären och dess följder.

Veckans försvunna ”landskamp”
Fick viss klarhet i när Sverige träningsspelade mot West Bromwich 1981, som jag efterlyste för en vecka sedan. Även om matchen spelades på Ullevi i Göteborg, och inte på Råsunda som WBA uppger.

Veckans oro
Emil Forsbergs
skada. Han är Sveriges viktigaste spelare inför sommarens VM-slutspel.

Veckans läsning
Det tog en stund innan jag fördjupade mig i boken Tipsextra – Klubbarna, matcherna, spelarna av Per Malmqvist Stolt, men den är en otrolig nostalgitripp. Om man vuxit upp med Tipsextra är det välinvesterad tid att läsa den.

Veckans driv
Gillar att Bajen-fansen som driver bloggen Årstakex dragit i gång en insamling för att få ihop pengar till Hammarbys damer. Närmare 2 000 personer har bidragit och man är över 400 000 kronor. Kan engagemanget även visa sig i publiksiffror på lagets matcher så kommer finansieringen bli lättare att ordna framöver. Sedan behöver man tänka till i herrlaget (jag vet att herrlaget är under ett AB och att damlaget ligger i föreningen) och kanske försöka se att ett samspel kan ge bägge mer.

Veckans tecken på nya tider
I England har Manchester City visat vägen, där kör man ihop de sociala medierna för herr- och damlaget.

Veckans mest upprörande
Dagens Nyheter
har verkligen gjort ett strålande jobb när man grävt fram hur landstinget i Stockholm anlitat konsultfirman Boston Consulting Group på ett både dyrt och bisarrt vis, och det utan att följa regelverket. Bara det att alla konsulter tagit betalt för 60 timmars arbetsvecka… Man blir än mer deprimerad när man ser att landstinget lagt en miljard kronor på konsulter under sju år.

Veckans landslagsskifte
Niklas Bodell
lämnar jobbet som presschef för landslaget och in kommer Ester Kristiansson och U21-landslagets presschef Staffan Stjernholm.

Veckans FA-cup-skifte
Enligt dansk press så gjorde MTG och Discovery upp om att dela på FA-cupen och ligacupen redan i höstas. I Sverige väntade man med att gå ut med informationen till några dagar innan FA-cupens tredje omgång drog i gång. Enligt den danska tidningen gäller avtalet till 2019.

Veckans korrigering
Svarade i samband med förra fredagens krönika på ett läsarbrev apropå felaktig kritik mot utnämningen av Phil Neville till förbundskapten för Englands damer för att han skulle sakna erfarenhet. Brevskrivaren påpekade att Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson inte heller hade tränat ett damlag. Jag svarade då att Gerhardsson har en lång tränarkarriär jämfört med Neville. Däremot nämnde jag inte att Gerhardsson tränat Bälinge 1997-98, men fick ett sms av fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand som påminde om det.

Veckans VM-kandidat
John Guidetti
tryckte in ett mål på FC Barcelona och får nu regelbunden speltid efter att ha gått på lån till Alavés. Gör att han stärker sin VM-kandidatur.

Veckans dödsstöt
Bryssel
skulle bygga en ny fotbollsarena och fick bland annat matcher under EM 2020, men när projektet drog ut på tiden flyttade Uefa matcherna till Wembley. Nu verkar arenaprojektet vara dött.

Veckans Leeds United
Leeds krigade till sig 0-0 borta mot Hull men betydligt viktigare var att klubben skrotade sitt nya klubbmärke och nu bjudit in fansen till att komma med egna förslag. Därefter blir det en demokratisk omröstning för medlemmar och säsongskortsinnehavare. Onekligen ett steg i rätt riktning, och tyder på att klubbens ägare vill ha en fungerande relation till fansen.

Veckans pengakarusell
Att klubbarna i England fortsätter att handla spelare. För några år sedan hävdade en del att det var slut på transferfesterna, men det går åt andra hållet. Framför allt i England där klubbarnas tv-avtal innebär att det fortsätter att flöda in pengar. Hälften av intäkterna kommer i dag från tv-intäkter. Under januari skickade de 20 klubbarna i väg fem miljarder kronor på nya spelare i januari, även om nettot på en och en halv miljard kronor var betydligt lägre. Men då får man inte glömma att till det tillkommer löner och bonusar som gör att beloppet är många gånger högre.

Veckans låt
”Varje ensam natt” – Hurula.

Veckans poddintervju
Dalkurds
lagkapten Rawez Lawan om det förhastade beslutet att lämna Malmö FF, om klubbens flytt till Uppsala, om nye tränaren Azrudin Valentic som imponerat och mycket mer. Sedan tidigare finns närmare 180 poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat
”Tjejerna var en del av showen. Fansen älskar glamouren. För tillfället är vi lite för pryda i vårt land. Man ska tillåta ”grid girls” för förarna gillar dem, publiken gillar dem och ingen bryr sig om det. De här tjejerna var en del av showen och spektaklet. Jag kan inte förstå hur en snygg tjej som står bredvid en förare och håller upp ett nummer framför en Formel 1-bil kan vara stötande för någon.”

Förre Formel 1-ägaren Bernie Eccelstone rasar mot att nya ägarna Liberty Media tar bort så kallade “grid girls” i samband med loppen.

Publicerad 2018-02-02 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto