I veckan framkom att Leeds mytomspunne tränare Marcelo Bielsa ger sin tidigare klubb Newell’s Old Boys 35 miljoner kronor. Pengar som ska gå till förbättringar av klubbens träningsanläggning och där hans syster som är arkitekt ritat ett femvåningshus som byggs.
På presskonferensen inför lördagens ligamatch så fick argentinaren frågor om den generösa gåvan, men han viftade bort det och förklarade att han snarare betalade tillbaka en skuld och att det var en liten gest. Klubben har gett honom mer.
Det är känsligt att tala om att en individ ska ge något tillbaka till en klubb, förening eller idrott som på olika sätt format personen och bidragit till framgången. För det är omöjligt att klarlägga exakt vad som format någon som sedan tjänar stora pengar på sin idrott.
Utan ett eget inre driv så hade det knappast blivit någon Sarah Sjöström, Björn Borg, Peter Forsberg eller Henrik Larsson. Sedan finns det säkert både individer, klubbar, förbund och kommuner som på olika sätt underlättat framfarten.
I Sverige har vi inte riktigt traditionen med välgörenhet som i USA där jag kan fascineras av en spelare som LeBron James. NBA-stjärnan har tjänat miljarder på sin sport och vill ge tillbaka till samhället. Förutom att han engagerar sig och tar strid för viktiga frågor så har han öppnat en skola i hemstaden Akron i Ohio.
Tanken är att LeBron James vill ge tillbaka och samtidigt fånga upp barn som är på glid och därför får problem i skolans värld. Det bygger på ett samarbete mellan James stiftelse, som står för mest pengar, och staden Akron så att skolverksamheten blir korrekt utformad.
Vet givetvis att det finns svenska idrottare som på olika sätt ger tillbaka av både sin tid och sina pengar och därmed står för stora insatser. I Sverige är det sällan att man gör någon publicitet kring det då det riskerar att tolkas som om man skryter med vad man gör.
Gillar Juan Matas initiativ där tanken är att skänka minst en procent av sin årslön och där pengarna går till olika hjälpprojekt som ofta han en koppling till fotbollen. Just spanjoren Mata skickar in närmare en miljon kronor om året för att förhoppningsvis göra skillnad.
Under året har en del stjärnor, både spelare och ledare, anslutit till Common Goal för att skänka pengar. I en tid där fotbollspelare tjänar en årslön i veckan, eller i månaden, så är det klart att man kan avstå någon privatjetresa eller Louis Vuitton-väska.
Eric Cantona är den senaste som anslöt till Common Goal och talade om att fattiga bostadsområden behöver fotbollen lika mycket som fotbollen behöver de områdena. Den tidigare franske stjärnan talar om fotbollens ansvar att vara inkluderande.
Både herr- och damstjärnor har skrivit under Common Goals löfte och bland dem finns Mats Hummels, Alex Morgan, Giorgio Chiellini, Megan Rapinhoe, Kasper Schmeichel och tränare som Julian Nagelsmann och Kasper Hjulmand.
Dessutom har den danska klubben Nordsjälland också lovat att skänka en procent av intäkterna. Även Uefa-presidenten Alexander Ceferin finns med bland medlemmarna som lovat att skicka in en del av sin lön för att stötta projektet.
Ännu finns inga svenskar registrerade som jag kan se i varje fall. Varken spelare, ledare eller klubbar, men det däremot finns många från den danska fotbollen som hakat på Juan Matas projekt. Dessutom finns det allt från fans till entreprenörer och bevakare av fotbollen.
Gillar den vackra tanken att fotbollen är en kraft som kan förändra och att alla kan vara med oavsett var inom fotbollen man befinner sig. Därför skriver jag själv in mig och lovar att bidra med en procent till projekt som använder fotbollens fina sidor att göra något bra.