Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Rivalitetens magiska rum. (Inför italienska derbyt).

Det finns olika slags rivalitet. Den ena är oftare smutsigare än den andra.

Privat har vi rivaliteten mellan kollegor, mellan syskon, mellan äkta makar. Ledan och vanans makt kan förvandla ett kärleksfullt äktenskap till ett ohederligt krig om meningslös makt.

Rivalitet är också en del av fotbollens själ. Varje supporters hjärta har ett särskilt rum som vi är inte särskilt stolta över. Men vi älskar det i smyg. Det är där vi bygger vårt existensberättigande med hjälp av andra.

Andra lag definierar oss.

ANNONS

Rivaliteten är som en blomma av mörker.

Det finns olika slags konflikter. Vi har de klassiska med två lag från samma stad. Vi har också, som i Stockholm och Göteborg, den lilla tvisten med att fler än två lag från samma stad spelar i samma liga.

I Italien har vi flera klassiska derbyn. Givetvis det aristokratiskt vackra derbyt i Milano, kampen om den lilla madonnan. I Turin har vi ett derby där det ena laget de senaste femtio åren varit väldigt överlägsna och i Rom… I Rom har vi ofta ett rätt stökigt och intensivt derby.

I helgen spelas även det värdiga och vackra derbyt i stökiga/fula/storslagna/intensiva/märkliga staden Genua.

Sedan har vi andra typer av derby, som det mellan Catania-Palermo, ett derby mellan två lag från Sicilien.

Eller så kan man göra som Fiorentina och konstruera en säregen ilska mot Juventus, ett lag från en helt annan del av landet.

Till allt detta ska vi då lägga kvällens match, det italienska derbyt. Inter-Juventus. Tidigare handlade det om att dessa båda lag hållit sig i A under alla år men hösten 2006 degraderades ju Juventus till serie B och påbörjade samtidigt en ny tideräkning.

ANNONS

Låt oss stanna där.

Det är verkligen storslaget att en fotbollsklubb anser sig ha makten att helt på egen hand starta en egen och ny tidsordning. Det brukar annars mest vara Gudasända frälsare som Jesus och sådana som brukar dra igång tideräkningar…

Men Juventus har aldrig varit en klubb bland alla andra. Få står likgiltiga inför den gamla damen. Alla har en uppfattning. Hemma i Turin är Torino publikt minst lika stora men ute i landet är Juventus störst i Italien.

Det andra laget folk håller på ute i landet är just Inter. Själva namnet, det italienska derbyt, lanserades av sportjournalisten Brerea 1967, just med tanke på att de båda klubbarna var så populära i hela Italien.

Juventus exporterade sina fans ut i landet efter andra världskriget när familjen Agnelli och FIAT gav hundratusentals fattiga italienare jobb och värdighet efter andra världskriget. När sedan landet och läget stabiliserades under femtiotalet och många av de unga männen (med familjer) flyttade tillbaka till sina hemstäder och kommuner hade de med sig sin lojalitet till FIAT, staden Turin och Juventus.

ANNONS

Därför finns det Juventus-klubbar överallt i landet. Men även Inter-klubbar blommar i blått och svart särskilt i norra Italien.

I Venedig tex finns massor av barer och ställen som också fungerar som lokala Inter-klubbar.

De senaste åren har både Moratti och folket runt Juventus verkligen ansträngt sig för att hålla rivaliteten vid liv.

Allt snack om stjärnor och antalet ligasegrar i samband med skandalen 2006 har onekligen också lagt några tusen kilo nytt bränsle i den här legenden.

Klockan 18 är det dags.

 

 

Publicerad 2013-09-14 kl 15:45

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto