Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Derby i Turin

Birros blogg

Lämnar Skövde med tåg.

Hösten har satt eld på alla träd runt stationsområdet. Jag gillar bangårdar, tåg och stationer. Jag bodde vid en centralstation i nästan tio år när jag var yngre. Till slut lärde jag mig tiderna för de olika tågen utantill. Varje kväll runt 22 kunde jag se tåget från Köpenhamn tråckla sig fram som en upplyst mask längs rälsen.

I våras hade jag den stora glädjen att vara på plats under derbyt i Turin. Min farsa bodde flera år i Turin innan han kom till Sverige. Han var (och är) en rätt fanatisk Juve-supporter och reste på alla bortamatcher. Hans stora idol var Omar Sivori.

Jag hade inte varit i Turin sedan jag var barn. Jag hade få minnen från staden. Jag minns att det var varmt och att vi hälsade på en av mina fastrar. Jag har ett svagt minne av att spela fotboll mot en grå betongvägg och jag minns hur fönsterluckorna lät när man gnisslade upp dem på morgonen. Solen minns jag, som silades genom gardinerna och parkerade på parketten.

Annons

I våras regnade det hela tiden. Men jag upptäckte att Turin var en alldeles underbar stad. Raka gator, små torg, kyrkor, och så floden Po som en livsverv rakt igenom staden. Kullarna som böljade som hägringar ovanför staden. Turin är ju en närmast komplett stad. 2006 ordnade man vinter-OS och under VM i fotboll 1990 spelades flera matcher här, då på gråtfärdiga Delle Alpi som revs för några år sedan. Av stenarna från den arenan byggde man sedan Italiens modernaste arena, Juventus Stadium.

Namnet skvallrar om att inspirationen till arenan hämtades från England.

Men i våras hade Torino hemmaplan. Jag var på plats i god tid och kunde sitta på min plats och se fansen och regnet anlända med samma intensitet. Juventus vann den matchen relativt enkelt. I dag är det dags igen. Torino har startat bra och ser verkligen starka ut i år. Det lovar att bli en fin match.

Annons

I de granatröda delarna av Turin (som är starkare än man kan tro) ses Juventus knappt som en Turin-klubb. Juventus har sålt sig till världen. Juventus är hela Italiens sköka. Lite så resonerar man. I Turin är laget Torino minst lika stora, om inte större, än Juventus.

Igår var det derby i Madrid. Atletico vann. Det är också en stad där ett av lagen fullständigt dominerat derbyna och där begreppet lillebror fått en ny innebörd. Torino lever fortfarande i en sorts evig chock efter flygolyckan på femtiotalet när hela Grande Torino omkom vid Superga. Det är en skugga det inte går att fly ifrån. Juventus har haft sina skuggor och sitt mörker, som skandalen 06, men på något sätt har den gamle damen studsat tillbaka igen.

Får ni chansen att resa till Turin tycker jag ni ska ta den. Det är verkligen en stad värd att besöka.

Annons

Missa inte Club Calcio i kväll klockan 20. På TV4 Sport Xtra och på Tv4 Play.

Publicerad 2013-09-29 10:12

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto