Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Serie A, mer än fotboll

Birros blogg

Serie A är inte bara en fotbollsliga.

Det är en cirkus, en upplyst scen, ett spektakel, en fest, en konstform, en fulländad underhållningsmaskin.

I andra länder ligger arenan där spelet sker mitt i en stenöken, eller vid alla vägars ände. Omgivningar är gallfärgade och hemska. Vädret är hemskt. Maten är friterad. Drycken blaskig. Fansen packade.

Det enda av intresse blir själva matchen, de nittio plus tillägg som spelas varje gång.

I Italien handlar det om väldigt mycket mer. Fotbollen läcker ut i varje del av samhället. Konsten tar form mitt i veckan när man dricker sitt kaffe på sitt stamställe och snackar fotboll med ägaren. Spektaklet förbereds ( som inför derbyn) fler månader i förväg. Flaggor syns, tifon förbereds, koreografi planeras.

Annons

Det finns inga dörrar att stänga. Man lever varje dag i veckan med fotboll helt nära. Själva matchen är egentligen bara en pusselbit i det vackra pussel som italiensk fotboll utgör.

I Sverige är vi väldigt noga med att särskilja våra olika livsdelar. Det är vattentäta skott i vårt eget liv. Vi delar upp vardag och fest, arbete och fritid, nu och då, här och där. I Italien flyter allting samman. Livet blir en böljande enhet.

Italienare låter också laget vara en sorts ambassadör för sig. Klubben, laget, färgerna är inte bara viktiga söndagseftermiddag mellan 15-17 utan varje dag, hela tiden.

Klubben definierar vem du är i alla lägen, varje dag.

Också därför älskar jag Italien.

I kväll sänder vi Club Calcio och bjuder på det bästa och det mesta från serie A. I TV4 Sport Extra och TV4 Play klockan 20.

Annons
Publicerad 2013-10-20 17:49

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto