Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Testa att säga det till en italienare

Birros blogg

Lätt regn, några få löv kvar på träden, Skövde som en utrullad tunga framför stationshuset.

Uppträdde i Falköping igår. Över 800 sålda biljetter. Helt otroligt. Flera av dem som kom fram efteråt bar italienska fotbollströjor. Sådant gör mig glad.

Det är ett bevis på att vi finns. Vi gör inte lika väsen av oss som andra fans men vi finns där ute och vi lever våra liv i förvissningen om att vår kärlek till Il Calcio betyder lika mycket för oss som annan fotboll gör för drivorna av folk som köar sig in på sportbarer för att följa de rika arabernas olika lag i England…

Tack till alla som kom i Falköping igår.

Domarna i Italien har det inte lätt. Det blev dessutom värre efter 2006 när Calciopoli rullades upp. Många har glömt att flera domare då stängdes av, att domarkåren kollektivt försökte sig på en total sanering, och att många nya namn tidigt fick slussas in i systemet.

Annons

Det förekom dödshot och misshandel av de ansvariga i detta städande. Men städandet genomfördes. Förtroendet tar dock längre tid att bygga upp. Ofta tar det längre tid för saker att byggas än det tar för saker att raseras. Att städa ett hus går snabbare än att bygga ett nytt.

I Italien läggs mycket tid och energi på vilken domare som dömer vilken match och varför. Tidningarna har helsidor om detta och teve diskuterar ingående domarna, inte bara deras insatser utan också deras karaktär, historik och privatliv.

I Sverige fungerar det inte riktigt så.

På många sätt representerar domarkåren systemet i Italien. Därför blir det legitimt att kritisera domaren. Han ses av många som en fiende. Konspirationsteorierna är många.

Samtidigt är det enkelt att förstå folk. Domarkåren HAR bevisats vara korrupt, och detta bara för några år sedan. Samtidigt är det faktiskt enskilda domare, inte hela systemet i sig självt, som brustit och korrumperats.

Annons

Men testa och säg det till en italienare och han kommer bara garva åt dig.

Alla domare är gangsters tills motsatsen är bevisad. Och även långt efter att motsatsen faktiskt bevisats…

Italienska RAI hade under massor av år sin berömda Moviola där man i detalj och i repis, om och om igen, visade tvivelaktiga situationer under matcherna. Men efter kritik om att debattklimatet hårdnat betydligt mot domarna har man dragit ner rejält på den typen av kritik, som alltid sker i efterhand, och nästan alltid utan att domaren själv kan eller får svara på kritiken.

Dessutom är det orättvist att bara domarna ska granskas så stenhårt efter en match. I rättvisans namn borde man ägna sig åt samma kritik mot samtliga spelare, tränare, funktionärer och publik.

I kväll möter Roma Chievo och det känns fortfarande som jag drömmer en vacker dröm. Jag vill inte vakna upp ur denna dröm.

Annons

Jag vill drömma mina eldröda drömmar om detta lag, denna stad, denna tränare och denna sagolika klubb.

Publicerad 2013-10-31 11:41

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto