Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Friends Arena är landslagets fort - där anfall är försvar

SOLNA. Plumpen är Turkiet hemma i bakruset efter VM. Annars är landslaget starkt på Friends Arena. Den tryggheten och närmare 50 000 ger poängchans mot Spanien.

Efter den svenska presskonferensen under måndagen var det uppsluppet i Friends Arenas innandöme. Det var uppenbart att Malta-segern lättat på trycket. Janne Andersson kluckade åt att hans släppta “hemlis” om att Viktor Nilsson Lindelöf troligtvis kunde spela.

Dessutom var förbundskaptenen överlycklig över att han fick ägna mötet med medierna till att prata fotboll. Det var bara en spansk journalist som drog upp Zlatans attack och då hänvisade Andersson till tidigare uttalanden. Dessutom slapp förbundskaptenen att läxa upp en journalist vars mobil ringde, då personen inte svarade.

ANNONS

Lagkapten Andreas Granqvist var på väg i in i en tv-intervju när han skickade en passning till mig med ett snett leende: “Du som kan statistik och sådant. Hur starka är vi på Friends Arena? Kan inte finnas många landslag som är bättre hemma.” När mitt svar dröjde var mittbacken inte så imponerad.

Tror dock det finns landslag som varit starkare hemma än vad Sverige  varit under de dryga tre år som Janne Andersson haft ansvaret. Vilket inte betyder att åtta segrar på elva matcher med målsskillnaden 28-7 inte är starkt och att det bara blivit en förlust. Det var Turkiet som vände 2-1 till 2-3 på slutet i premiären av Nations League.

I efterhand kan man se att förlusten kom i bakfyllan efter VM-succén och där många spelare fått förskjutna försäsonger. Sedan var inte skärpan där när man släppte koncentrationen och plötsligt hade man förlorat med 2-3. Ska sägas att man rätade upp skutan och insatsen hemma mot Ryssland där man vann gruppen några månader senare höll betydligt bättre klass. Den höll Friends-klass.

ANNONS

Det första krysset, mot Nederländerna, innehöll förvisso en hel del tur men det var också Anderssons första landskamp efter att ha tagit över resterna efter EM 2016. Det kan man köpa. Det andra krysset är värre och det kom mot Norge i september. Där är nog alla ense om att Lasse Lagerbäcks mannar låg närmare segern i en match där Sverige hade det tufft.

Det innebar att Sveriges EM-hopp fick sig en törn poängmässigt men också att det gick att skicka på några frågetecken. Hur står sig Sverige mot bättre motstånd? Nu väntar Spanien och det är klart att det går att undra om landslaget räcker till där. Särskilt med tanke på att vårens seger mot Bulgarien stannade vid 2-1 efter lite haltande.

Bland segrarna på Friends Arena sticker det ut med 2-1 mot Frankrike och 1-0 mot Italien. Det är landslag som normalt ska besegra Sverige och det är också insatser i de matcherna som ingjuter hopp om att det går att ta poäng mot Spanien. För landslaget uppträder ofta på ett annat sätt på Friends Arena.

Alla inser att det krävs något annat från svensk sida än i Madrid i juni om Sverige ska ta poäng mot spanjorerna som behöver poäng för att säkra EM-avancemanget. Nu var Spaniens förbundskapten Robert Moreno inte nöjd med poäng utan ville ha seger och en tydlig gruppseger. Om det bara är ord eller om det finns något bakom vet vi i kväll.

ANNONS

På presskonferensen frågade Simon Bank lagkapten Granqvist var skillnaden är på att spela borta och hemma. HIF:s mittback pustade lite innan han konstaterade att om man visste det så skulle de kunna bli världsmästare. Sedan slingrade han i sig i ett svar utan att ge något riktigt svar på frågan.

Det sistnämnda är väl inte så konstigt för fotboll är väl komplexare än så. Det är inte alltid det går att svara på våra frågor, även om man vill höra olika teorier. Sedan är det naturligtvis så att närmare 50 000 på läktarna ger en injektion av energi och driv. Som gör att man orkar springa de där sista rusherna.

Dessutom har många av spelarna varit med mot både Frankrike och Italien och vet att det går. Även om det inte borde gå har man visat att individerna i det svenska landslaget går att sätta ihop till en starkare enhet än vad den borde bli om man ser till varje spelares kvalitet var och en för sig.

Om det räcker mot Spanien? Kan Norge så borde Sverige kunna och poängen är dessutom viktigare för det svenska landslaget. En poäng är godkänt och en svensk seger ger i det närmaste en plats i EM. En förlust betyder inte att det är över, vilket borde ge Sverige ännu mer tro, hopp och mod.

ANNONS

För det är klart att Sverige måste försöka att hålla i bollen och hota framåt. Fegt spel kan straffa sig även om det är en tunn linje mellan fegt och försiktigt. Samtidigt är det knappast så att Sverige försvarat sig till sitt fina facit på Friends utan det har blivit ett fort för att man även anfallit. Framåt!

***

Spanien kom inte bara sent till sin presskonferens utan agerade minst sagt arrogant. En fråga bjöd man den “lokala pressen” på. En. Generöst.

***

På ett sätt hade jag gärna sett att England klev av mot Bulgarien för att markera. Samtidigt är detta ett problem som existerar på flera ställen (även i England) och även om det ofta är mer uttalat i det forna öst behövs krafttag från Uefa och Fifa för att visa missnöjet.

Lösningen med barn i samband med Rumänien-Norge är inte heller riktigt lyckat. Uefa behöver göra ett omtag och ta fram tydliga regler vad som gäller. Kraftfulla bötesbelopp och helt eller delvis stängda läktare är tyvärr något som måste vara en del av arsenalen.

ANNONS

***

En del har undrat hur Uefa kan låta Turkiet vara kvar i EM-kvalet med tanke på kriget i Syrien. Man hänvisar till att Uefa uteslöt Jugoslavien i EM 1992 på grund av inbördeskriget, vilket är förståeligt.

Men det som låg till grund för Uefa:s agerande då var FN:s resolution som förbjöd sportsligt utbyte med Serbien och Montenegro. Något sådant föreligger inte i dag. Däremot är det givetvis att Uefa behöver ta sig an de turkiska spelarnas firande som stöttar landets militära aktion.

***

Sergio Ramos är avstängd mot Sverige men följde med det spanska landslaget till Stockholm. Han passar därmed på att testa nattlivet och syntes på Sturehof i söndags kväll.

***

Veckans poddgäst var U21-landslagets hete anfallare Dejan Kulusevski. Parma-spelaren uppges vara nära A-landslaget redan inför Malta och Spanien, men det blev inget. Han stärkte nog sin kandidatur med två mål för U21-landslaget i lördags och om han får spela och gör det bra i serie A är EM-kvalen november en möjlighet för 19-åringen.

Anfallaren talar om succén i serie A, om valet att gå på lån till Parma, om den tuffa tiden i Atalantas A-lag, om intresset från större klubbar och vad han utvecklat i Italien. Dessutom berättar han om drömmen om A-landslaget, om varför det blir Sverige framför Nordmakedonien och om vad fotbollsförbundet kan göra för att övertyga talanger som har mer än ett möjligt landslag.

ANNONS

Kulusevski talar även om vägen fram som talang och vad som krävs, om att bolla skola och fotboll, om tvivlet under första tiden som ungdomsproffs i Italien, om att vinna Primavera-mästerskapet, om kärleken till BP och att klubben fick betalt för honom och kan vänta sig mer.

Lyssna direkt här.

iTunes-användare hittar podcasten Lundh här.

Lyssna här via Acast.

***

Att det är så svårt att få till ett fungerande tolkande av presskonferenser. Det är svårt för en person som inte är insatt i fotbollens värld att förstå termerna och det blir rätt humoristiskt och dessutom svårt att förstå.

***

Krisen i mediabranschen visar sig även i samband med bortamatcherna för landslaget. När Sverige mötte Malta fanns inte någon journalist från svenska morgontidningar på plats. Likadant var det mot Färöarna för en månad sedan men annars är det tveksamt om det tidigare skett i samband med tävlingsmatcher.

När jag började i branschen hade givetvis både DN och SvD reporter och krönikör på plats och dessutom var både G-P och Sydsvenskan representerade, och då ofta med krönikör, reporter och fotograf. Lägg till att mindre morgontidningar som NT, Hallandsposten och en del andra kunde vara på plats.

ANNONS

Morgontidningar har givetvis Tidningarnas Telegrambyrå att luta sig emot, men TT hade bara en utsänd på Malta. TT har tidigare haft två reportrar på plats under en rad år. Även kvällstidningarna var färre än för ett par år sedan. Expressen hade två utsända och ingen fotograf och Aftonbladet hade tre utsända varav en var fotograf.

SVT hade ett team med reporter och fotograf på plats för att följa EM-kvalet. Från TV4:s håll var vi betydligt fler men vi ramade också in matchen med studio på plats med programledare och expert och hade dessutom kommentator och expert. Sveriges Radio var flera utsända. Nytillskottet var Fotbolldirekt som var en utsänd vilket är rätt nytt.

Samtidigt är det tydligt att bevakningen ändras i och med att det övervägs om man ska åka på bortaresor. Den minskar helt enkelt. En del kanske anser att det är bra om bevakningen dras ner och man lägger resurser på annat. Det troliga är dock snarare att det handlar om en ren besparing och det lär inte vända. Snarare tvärtom, vilket är en verklighet SvFF måste förhålla sig till framöver.

ANNONS

***

Även om Sverige-Spanien inte slår landslagets publikrekord på 50 022 (VM-kvalet mot Luxemburg hösten 2017) så kommer det bli närmare 50 000 åskådare. Här är herrlandslagets bästa siffror på Friends Arena:

 1. 50 022 Sverige-Luxemburg, 2017-10-07, VM-kval, 8-0
 2. 49 967 Sverige-England 2012-11-14, träningsmatch, 4-2
 3. 49 766 Sverige-Portugal 2013-11-19, VM-playoff, 2-3
 4. 49 646 Sverige-Argentina 2013-02-06, träningsmatch, 2-3
 5. 49 436 Sverige-Irland 2013-03-22, VM-kval, 0-0
 6. 49 416 Sverige-Österrike 2013-10-11, VM-kval, 2-1
 7. 49 251 Sverige-Tyskland 2013-10-15, VM-kval, 3-5
 8. 49 053 Sverige-Danmark 2015-11-14, EM-playoff, 2-1
 9. 49 023 Sverige-Ryssland 2014-10-09, EM-kval, 1-1
 10. 48 783 Sverige-Frankrike 2017-06-09, VM-kval, 2-1

Men herrlandslagets bästa siffror är tre andra matcher på två andra arenor:

 1. 52 943 Sverige-Västtyskland 1965-09-26, VM-kval, Råsunda, 1-2
 2. 51 954 Sverige-Frankrike 1969-10-15, VM-kval, Råsunda, 2-0
 3. 50 878 Sverige-Danmark 1960-10-23, NM, Nya Ullevi, 2-0

 

 

 

Publicerad 2019-10-15 kl 10:31

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto