POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
3v

Öppen Andersson lugnade ner bruset - för stunden

Janne Andersson slog sig ner och svarade på ALLA frågor. Tålmodigt. Lugnt. Och proffsigt. Det enda som saknades var Dejan Kulusevski – och till och med det försökte Andersson lösa.

Förbundskapten Janne Andersson kallade det “brus” efter förlusten mot Frankrike. Och han förklarade att han ville städa av det innan det är dags att prata om matchen mot Portugal under måndagen. Därför slog han sig ner för en lång presskonferens i Friends Arenas inre.

Där tog han sig an alla frågor som kom upp. Från Dejan Kulusevskis chock över att inte få spela via Zlatan Ibrahimovic kritik till bristen på mångfald i ledarstaben och hans eventuella rädsla för att våga satsa på unga och kreativa spelare.

Om man vill lära sig om krishantering och medier så kan man sätta sig in i läget kring landslaget efter Sverige-Frankrike och se den här presskonferensen. Det är svårt att inte imponeras av hur skickligt och öppet han hanterar frågor som ofta är svåra.

Janne Andersson kallar sig en känslomänniska, men ändå for han inte i väg med reaktioner oavsett vad som avhandlades. Det är möjligt att han avreagerar sig på annat sätt när han lämnat podiet framför journalisterna, men det var en stark insats i ett pressat läge.

Han försökte till och med få dit Dejan Kulusevski när jag frågade varför han inte satt bredvid förbundskaptenen om allt var utrett, lugnt och egentligen inget allvarligt. Anderssons skickade i väg landslagschefen Stefan Pettersson för att hämta stjärnskottet, men han fick behandling och kunde inte komma. Hette det i varje fall.

Man kan naturligtvis fortsatt hävda att Janne Andersson kväver svensk fotboll, är feg, försiktig, inkompetent, satsar bara på gamlingar och allt annat som virvlar omkring i mejlboxar och på sociala medier. Men han står i varje fall för vad han gör och svarar för sig när han är satt under tryck.

I slutändan måste Janne Anderssons chefer bestämma vad förbundskaptenens jobb är. Handlar det enbart om att göra resultat är det svårt att kritisera honom. VM-kvartsfinal. Nations League-triumf. EM-kvalificering. Och från början med ett manskap som inte många trodde på.

Om förbundets chefer vill att han ska spela mer offensivt, ge fler yngre chansen eller agera för att förbättra mångfalden bland spelare och ledare så ligger faktiskt ansvaret på Karl-Erik Nilsson och Håkan Sjöstrand. Fram till nu har uppdraget varit att göra maximalt resultat.

Dejan Kulusevski får starta mot Portugal på tisdag. Han gjorde sin första samling med A-landslaget i november i fjol och fick ett inhopp mot Färöarna, men samlingen var speciell efter att Sverige ordnat en EM-plats. Nu gjorde han en andra samling och fick ett inhopp till.

Kanske skulle han startat? Kan skulle han ha kommit in tidigare? Kanske skulle Janne Andersson ha pratat med honom? Det finns givetvis många lärdomar men det måste vara okej att likt Kulusevski gå ut och säga vad han gjorde. Att han är besviken och även chockad. Är övertygad om att spelargruppen förstår.

Dessutom har Emil Forsberg, Albin Ekdal, Robin Olsen och andra inte gjort annat än att prata om hans potential efter träningarna. Med tanke på vad han visade upp i Parma (på lån från Atalanta) så kommer hans tid. Och det ganska snabbt, även om det kan gå upp och ner för unga spelare.

Sverige har under hösten 2020 ytterligare fem matcher i Nations League och två träningsmatcher mot Ryssland och Danmark. Det är knappast så att tåget gått när det handlar om att spela ihop ett lag om nu några unga spelare ska in i laget på bekostnad av några äldre.

Det är långt till EM och denna uppflammade diskussion visar att Sveriges resultat skruvat upp förväntningar och förhoppningar. Likadant skedde med Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck där det ganska snabbt inte räckte med att nå mästerskap och överleva gruppspelet. Supportrarna vill ha mer.

Därför kan vi vara säkra på att det kommer mer brus framöver. Så är livet som förbundskapten och Janne Andersson verkar både ha förlikat sig med det, och på ett sätt uppskatta det. Han kollade ut från podiet på Friends Arena och konstaterade att det hade varit tråkigt om det varit tomt. Om ingen brydde sig.

Att Zlatan Ibrahimovic kastade sig in i debatten och gav sig på Janne Andersson ännu en gång är ett tecken på hur illa Milan-stjärnan tycker om förbundskaptenen. Vad det grundar sig i? Ja, möjligen ointresset för Zlatan inför VM 2018 och att landslaget då gjorde succé, men det går inte att veta säkert.

Oavsett är det synd att det blivit så när det handlar om Sveriges främste spelare. Han har givetvis mycket att lära ut och erfarenheter att dela med sig av som svensk fotboll hade haft nytta av, men här ger han ett bittert intryck som mest vill trycka till förbundskaptenen när chansen ges.

Egentligen var hans utspel om brist på mångfald förra hösten som bara hamnade på Janne Andersson grund till en bra diskussion. Men det borde inte handla om förbundskaptenen utan om svensk fotboll i stort. Styrelser. Staber. Tjänsteman. Ledare i alla landslag.

För det är givetvis så att svensk fotboll precis som samhället i övrigt brottas med problem där inte alla känner att de får en rättvis möjlighet. Problemet när man klistrar på det på landslaget är att en uttagen startelva är subjektiv. Det är svårt att hävda en viss spelares rätt om en tränare ser något annat.

Diskussionen måste hållas levande och om man ser till hur fotbollsförbundet hanterat ersättningen till damer kontra herrar så är det viktigt att det kommer impulser utifrån. Det kan inte räcka med kampanjen “Alla är olika – olika är bra”, utan det måste till ett mer målmedvetet arbete.

***

Portugal såg ruggigt starkt ut mot Kroatien och det utan Cristiano Ronaldo. Nej, det blir inget lätt motstånd på tisdag kväll. Ännu ett spännande test för Sverige som ställs mot de bästa.

***

Det var länge sedan jag fick så många reaktioner i både mejlform och via DM på Twitter och Instagram. Man kan säga att fram till presskonferensen under söndag eftermiddag var det 90 procent kritik av Janne Andersson och hur han styr laget. Allt uttryckt mer eller mindre polerat.

***

Alexander Isak är spelklar till tisdag. Skälet till att landslagsledningen höll igen på information är att man vill ha kontakt med spelarens klubb som ska slippa läsa i tidningen att deras spelare är skadad.

***

Förbundskapten Andersson erkände till och med att han gett fel bild av matchen i intervjun efteråt. Där han talade om att Sverige kunde vunnit mot Frankrike som inte skapade chanser, trots 0-1 och att fransmännen brände en straff.

Däremot kan Andersson loss när han fick rabbla siffror och tala om att Sverige spelat sig in i sista tredjedelen oftare än Frankrike som däremot kontrade oftare. Då sken förbundskaptenen upp, när han fick ta fram siffrorna som han förberett efter matchen.

***

Vanligtvis gör Peter Wettergren presskonferenserna mellan matcherna, men med tanke på att Janne Anderssons assisterande inte gillar när det stormar medialt eller att stå i centrum så var det rätt givet att han släppte söndagens övning på Friends Arena.

***

Tidigare U21-förbundskaptenen Håkan Ericson har rivstartat som förbundskapten för Färöarna. Två raka segrar. Hemmavinsten mot Malta i torsdags följdes upp av en bortatriumf mot Andorra under söndagen.

***

Varken förbundskapten Janne Andersson eller spelarna Gustav Svensson och John Guidetti nämnde Zlatan Ibrahimovic vid namn.

***

Parken i Köpenhamn väntar på tisdag kväll. Då följer jag DanmarkEngland på plats.

Publicerad 2020-09-06 kl 19:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto