POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Ett VM-arrangemang är rätt väg för att vilja ta ansvar

Foto: Fotbollskanalen.

Planerna på ett EM för herrar stöp på att Danmark och Norge klev av.
Nu ska sex nordiska förbund undersöka om VM 2027 kan vara något.
Klart att Sverige ska kunna ta ansvar för ett mästerskap.

I förspelet till att slovenen Alexander Ceferin skulle ta över som Uefa-presidenten fanns tankarna på ett nordiskt EM-slutspel för herrar som tack för hjälpen. Det hette att Tyskland och Norden skulle få antingen 2024 och 2028.

I dag vet vi att Tyskland ska arrangera EM 2024 men däremot så föll den nordiska ansökan samman. Arrangemanget har blivit för stort med 24 deltagande länder och det var uppenbart att investeringarna som krävdes var nästintill omöjliga.

Särskilt med tanke på att det politiska stödet för den här typen av satsningar som ska mynna ut i många och för stora arenor är obefintligt. I Sverige så turas statsministrar om att antingen fara med osanning i regeringsförklaringarna (Lex Fredrik Reinfeldt 2006) eller att inte nämna idrotten alls.

Att man från politikerhåll sedan gärna ifrågasätter att mästerskap går i länder som Ryssland är en aning ihåligt. Särskilt när man inte på egen hand vill ta ansvar och vara ett alternativ till diktaturer och andra tvivelaktiga regimer.

Trots det politiska motståndet har det hela tiden funnits en vilja inom svensk fotboll att anordna ett mästerskap. Man försökte ta sig in som en ort under EM 2020 men blev bortdribblat i Uefa-korridorerna när Parken som är väldigt mycket äldre än Friends Arena tog de matcherna.

Sedan EM 2013 har man inte haft något seniormästerskap och även om både det och U21-EM 2009 var rimliga succéer så har på något sätt mästerskapen vuxit ifrån Sverige. Istället har man fått blicka mot mindre U-mästerskap i tankarna att ordna ett mästerskap.

Under fredagen kom beskedet att Svenska Fotbollförbundet tillsammans med fotbollsförbunden i Norge, Danmark, Finland, Island och Färöarna nu ska undersöka om det är möjligt att anordna VM 2027 för damer tillsammans.

Inte så att alla länder ska ha matcher utan att man kan förlägga andra saker på Färöarna och kanske Island. Om det nu håller för eventuella framtida klimatmål som lär ta större och större plats även inom fotbollens värld.

Oavsett är det ett bra steg att försöka ta sig in och ta ansvar för att ett mästerskap arrangeras enligt vad de nordiska länderna står för. Man måste kunna erbjuda alternativ om man ska kunna kritisera och ifrågasätta processer.

Det är lång väg kvar och det är bara inbjudan till en förstudie. Vilka städer är intresserade? Hur kan man lägga upp det? Hur fördelar man mellan länderna? Och hur ser man till att samarbeta mellan de nordiska förbunden?

Nu är inte VM för damer något litet evenemang. Tillväxten från 1995 då Sverige anordnade VM för tolv lag i Gävle, Helsingborg, Karlstad, Västerås och med finalen på Råsunda är rejäl. I sommar är VM i Frankrike och det är 24 lag som deltar.

Kraven på arenor ökar i takt med att populariteten växer och inget talar för att fotboll för kvinnor inte kommer att fortsätta ta rejäla kliv utanför planen. Alltså kan man räkna med att det blir hårda krav för att arrangera VM 2027.

Nyligen lanserade Fifa processen för att ta fram arrangörerna för VM 2023. Australien, Japan, Sydafrika och Colombia tillhör länder som uttryckt intresse och tidtabellen är tydlig där man ska lämnat slutgiltigt förslag i mitten av oktober.

Intressant nog kunde AP-journalisten Rob Harris i veckan avslöja att processen gällande ansökan för VM för damer inte alls kommer vara lika transparent som när det gäller framtida herr-VM. Efter skandalerna kring Ryssland och Qatar har Fifa ändrat upplägg och lät kongressen välja USA, Kanada och Mexiko som värdar för VM 2026.

Men när det gäller dam-VM hänger man sig kvar vid en gammal modell, även om det nu är Fifa:s styrande råd som i hemlighet bestämmer vilket land som får VM 2023. Något som öppnar för korruption och i en tid när fotboll för damer växer borde man jobba mer för likhet i process oavsett kön.

Även om det är långt kvar till att Sverige får vara en del av ett VM-arrangemang 2027 så är det helt rätt av förbundet att tillsammans med sina nordiska kollegor försöka bärga mästerskapet. Det skulle vara som om VM kom hem, i det närmaste, med tanke på hur starka framför allt Norge och Sverige varit genom åren.

Helgens...

Helgens måste
Möter våren i London efter Chelsea-Malmö och tar under lördagen tåget till Leeds för Leeds-Bolton. Startar sedan på puben The Old Peacock för lunch följt av match och sedan en sväng i Leeds-natten.

Helgens avstå
Träning.

Veckans fotbollsdemokrati
För ett drygt år sedan drog PR-mannen Simon Strand i gång ett initiativ kring AIK och det ledde bland annat till ett välbesökt årsmöte och att AIK FF fick en annan styrelse än den valberedningen hade föreslagit. Sedan har det framkommit att året i föreningen knappast varit smärtfritt. I veckan kom valberedningens förslag på en ny styrelse, där ordförande Eric Ljunggren blev föreslagen som ledamot och Robert Falck föreslagen att bli ordförande. Nu har även Simon Strand skrivit om processerna kring AIK, om det nya förslaget och hur han ser att minoritetsägare i AIK Fotboll AB rundar föreningsdemokratin. Läs inlägget, för det är intressant och lärorikt även för andra föreningars medlemmar trots att man inte har exakt samma problematik. Inser givetvis att det är bökigt och jobbigt med en person som Simon Strand för de som vill styra och ställa utan frågor men det är samtidigt en föreningsdemokratisk välgärning att någon ger sig in i rörigheterna och försöker förklara och peka på brister. Återstår att se om Strand får fart i förslaget som han kallar ”Den Stora AIK-reformen”, men det blir återigen ett intressant årsmöte i föreningen.

Veckans smäll
Chelsea får transferstopp i två fönster för att man brutit mot reglerna gällande värvningar av unga spelare. Med tanke på att Roman Abramovitj inte får visum till England längre och ryktas vilja sälja klubben så kan det här skaka om klubben rejält.

Veckans läsarbrev
Hej Sluta löjeväckande artiklar nu. Du tror på fullaste allvar att det inte kommer mer än 3500 Chelsea supportrar på matchen? Lägg av med ditt löjeväckande hyllningar av MFF som är falskt. MFF har ingen chans på läktaren eller planen i London mot Chelsea. Chelsea vann enkelt i Malmö förra veckan trots fiaskot mot city. Det påverkar dem knappast mer nu hemma i London. Avgå falsk journalist 

Svar: Vidhåller att Malmö FF hade ett gynnsamt läge sett till Chelseas kris och alla är rätt överens om att MFF-fansen dominerade både på läktaren och utanför Stamford Bridge.

Veckans Europa-placering
Sverige blir kvar på plats 22 i Uefa:s ranking efter länder vars lag deltar i cupspelet i Europa. Med tanke på att inga av länderna bakom har några lag kvar så stannar allsvenskan där inför sommarens nya vända med AIK, Norrköping, Malmö och antingen cupvinnaren eller Hammarby. Samtidigt krävs det rejäla resultat från svenska klubbar om man ska ta sig uppåt till Danmark på plats 15. Visionen om Nordens bästa liga är långt ifrån verklighet.

Veckans snabba PR-replik
IKEA var på hugget när Zlatan hyllade möbeljättens köttbullar. Fria köttbullar resten av livet var ingen dålig deal.

Veckans överreaktion
Herregud, Calle Halfvarsson spelade in en lite halvtaskig och ironisk video i ett norskt humorprogram och alla tappar huvudet. Ursäkter. Avståndstagande. En sak hade varit om han på egen hand snickrat ihop videon med lite polare för att håna Norge - inte ens då hade det varit så här farligt - men att han är del av ett humorprogram. Visst, Charlotte Kalla och andra hade säkert avstått men vi borde behålla några proportioner.

Veckans lågoddsare
Landslaget för damer laddar upp i Båstad inför avresan till Frankrike och VM. Varför det inte ens ger pengarna tillbaka. Jo, därför att bröderna Paulssons olika bolag Peab och Fabege har i många år dansat en yster dans med fotbollsförbundet och sedan flera år tillbaka tar Fabege SvFF:s förluster på Friends Arena. Återbetalningen blir då att man lägger sina landslagsläger i Båstad där Paulssons äger det mesta. Så gjorde herrlandslaget inför både EM 2016 och VM 2018 och nu damlandslaget inför VM 2019. Sedan är det även fina förutsättningar, men skälet är att Karl-Erik Nilsson o Co sitter i knät på Paulsson o Co.

Veckans glädje
Många klubbar och föreningar vässar sitt arbete vid sidan av planen och det är kul att läsa hur Hammarby fotboll hjälpt folk att hitta arbeten. Det är givetvis bara ett exempel på att svensk fotboll fyller en viktig samhällsfunktion.

Veckans boksläpp
I veckan var till slut Hasse Backes och John Walls bok om Marcelo Bielsa äntligen klar och det bjöds på allt från argentinskt vin till videoklipp från träningspass. Om ni är intresserade av boken om Bielsa finns mer info via länken.

Veckans medieintåg i svensk fotboll
Bonniers tidigare koncernchef Tomas Franzén är numera styrelseordförande för både Bonnier Broadcasting och Bonnier News. Nu är han även föreslagen som ledamot i AIK och det är lite speciellt med tanke på att han även leder verksamheter som TV4, C More, Fotbollskanalen, Expressen och Dagens Nyheter, även om Franzén själv tonar ner sin roll i företagens operativa verksamhet. Man kan även säga att det är lite av ett trendbrott för AIK att få in en sådan hög företagsledare i klubben.

Veckans moderna fotboll
Espanyol värvade den kinesiska fotbollsstjärnan Wu Lei och ett inhopp på tolv minuter drog 40 miljoner tittare i Kina. Fler än vad som såg El Clasico.

Veckans läsning
Fint reportage om Doncaster Belles som var dominanter i engelsk fotboll innan storklubbarna började plöja in pengar även i lag för kvinnor.

Veckans läsarbrev II
Hej Olof. Tänkte bara höra om "Fotbollskanalen" har någon form av Miljöpolicy i er värdegrund eller process?? Detta med anledning av din artikel i Fotbollskanalen gällande matchen mellan ett lag från Skåne och Chelsea. Är det inte dags att börja åka tåg till de europeiska matcherna?? Ni skall kanske snacka med Greta Thunberg, hon har säkert fina tips. Bästa Hälsningar, Per G.

Svar: Faktum är att Bonnier Broadcasting nyligen tagit fram en ny miljöpolicy men i fallet med matchen i London hade jag omöjligt hunnit till den med tåg. Givetvis är det något som vi tar in i ekvationen men det är ju svårt att vara journalistiskt på hugget med tåg om det är längre sträckor.

Veckans nästa klubbdokumentär
Även Leeds United hakar på trenden och spelar in en dokumentär om året med Marcelo Bielsa. 
Återstår att se hur man skildrar "Spygate" och andra mer kontroversiella delar av säsongen.

 Veckans läsarbrev III
I kväll när Hammarby spelar i svenska cup är taket stängt och med en inomhustemperatur på 16-17 grader. När sedan allsvenska börjar skall taket vara öppet och vi får sitta där och frysa i 4-5 plusgrader. Tänker man inget på publiken alls? Det är väl Fotbollförbundet som bestämmer i denna fråga? Jag undrar hur de tänker? Ove 

Svar: Klubbarna äger denna fråga och i exempelvis AIK:s fall har man årsmötesbeslut att taket ska vara öppet för att man anser att fotboll ska spelas utomhus. I Hammarbys fall varierar det. En faktor som klubbarna måste väga in är pyrotekniken och det blir bökigt om taket är stängt.

Veckans siffror
60. Antalet betalande åskådare på VM-arenan i Brasilia och som inte ens är med på Copa America i sommar. 

Veckans låt
”Love Will Tear Us Apart” – Joy Division.

Veckans Leeds United
Bolton hemma i starten av en ödesvecka där även Queens PR väntar borta på tisdag och West Bromwich hemma om en vecka. Tyvärr fler skador, nu i form av Kemar Roofe. Men Elland Road är utsålt inför mötet med Bolton och jag sitter själv på John Charles Stand som byggdes 1957. Den västra sidan av arenan är uppkallad efter spelaren som klubben sålde till Juventus för att finansiera bygget i slutet av 1950-talet. Det är en veritabel tidsresa att kliva in på en läktare som är över 60 år gammal.

Veckans läsarbrev IV
Hej Olof.  Vilket Svenskt Landslag tror du skulle vinna om dom skulle fått mötas idag. Vm laget 94 eller Vm laget 2018? Det hade varit underbart att få se Vm laget 94 igen. Tias

Svar: Tror på VM 94-gänget som trots allt hade lite mer offensiv spets och faktiskt spelare som platsade på rätt hög nivå klubbmässigt.

Veckans poddintervju
Kommer en gäst även på måndag men presentation får vänta till i gryningen den dagen av olika skäl. Sedan tidigare finns närmare 220 andra poddintervjuer med olika svenska och utländska fotbollsprofiler som ni hittar via länken.

Veckans moderna fotboll II
Manchester City köper en kinesisk klubb i form av Sichuan Jiuniu FC. Om ni vill läsa tankarna bakom Citys expansion med lag i USA, Japan, Australien och nu Kina är detta en bra artikel. 

Publicerad 2019-02-22 kl 12:11
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto