Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Här är Jannes givna VM-trupp – och startelvan i premiären

Sverige (herr)

Janne Anderssons VM-trupp är i princip given.
Ingen joker.
Förbundskaptenen skulle chocka i ordets rätta bemärkelse om han tog med en skräll.

På tisdag kväll kliver Janne Andersson fram på scen på hotell ForestaLidingö för att dra 23 namn. Vid 18-tiden börjar trupputtagningen med sikte på Ryssland och det lär bli helt skrällfritt när förbundskaptenen är klar med sin dragning.

Givetvis hade man velat dra upp något överraskande tips med bäring. Som när Henrik Larsson tog en plats i EM-truppen 2008 efter att inte ha spelat kvalet. Det var en riktig skräll som dessutom hade påverkan på startelvan och inte bara truppen.

Inför uttagningen av VM-truppen har Janne Andersson artigt sagt att han har koll på alla, som en glödhet Jiloan Hamad eller en vass Pontus Dahlberg. Dessutom har han öppnat för att kanske ta med reserver på förläger eller att lämna platser öppna, men att han väntar med beslut om det.

Annons

I slutändan tror jag det blir en traditionell trupp med 23 spelare. Man kan bara döma efter Janne Anderssons knappa två år som förbundskapten och då har hans överraskningar varit ytterst begränsade. Knappt ens funnits.

Förbundskapten Andersson har inte heller hymlat om att de som tagit Sverige till VM ligger bra till för att få spela VM. Är benägen att tro på honom, apropå hans svar i Café, om att han inte ens funderat på Zlatan Ibrahimovic i en VM-trupp.

Däremot var det säkert ganska irriterande när reklamkampanj på reklamkampanj dök upp med VM och landslaget i fokus. Efter att Zlatan nobbade ett samtal från ”Janne” i en film så fick fotbollschefen Lasse Richt ringa till LA Galaxy-stjärnan och inhämta ett nej.

En skada på Christoffer Nyman innebär att han missar VM och då finns fyra anfallare: Marcus Berg, Ola Toivonen, Isaac Kiese Thelin och John Guidetti. Med tanke på en del bekymmer på mittfältet blir det bara fyra anfallare.

Annons

Under fredagen bekräftade Jakob Johansson för Sportbladet vad alla insett ett bra tag, att mittfältaren som gjorde enda målet i playoffmatcherna mot Italien inte kan spela VM. Korsbandsskadan i returen i Milano satte stopp.

Därmed öppnades en plats på mittfältet för Janne Andersson och efter Albin Ekdal och Sebastian Larsson ligger Gustav Svensson bra till ihop med Oscar Hiljemark. Knappast Alexander Fransson. Och tar Marcus Rohdén en plats på Ken Semas bekostnad? De två slåss om sista platsen.

Det vanliga upplägget är tre målvakter, åtta backar, åtta mittfältare och fyra anfallare. Man brukar tala om två på varje plats men ibland kan man låta någon fylla mer en position för att kunna ta med sig en extra anfallare eller ytter, men tror ej det blir så.

Det är givetvis lätt att argumentera för att Ola Toivonen och Jimmy Durmaz har knappt spelat. Varför öppnar inte det för Hamad och en joker som Alexander Isak? Eller varför inte försöka övertala Zlatan till comeback.

Annons

Eller att Pontus Wernbloom borde kunna kliva rakt in i laget nu när Johansson är borta. Han har gått starkt i Ryssland och verkar kunna fylla flera roller än bara den på mittfältet. Varför ringer inte Janne Andersson honom?

Fakta

Så tippar Lundh att Janne Anderssons VM-trupp ser ut:

Målvakter: Robin Olsen, Karl-Johan Johnsson, Kristoffer Nordfeldt.

Backar: Emil Krafth, Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Filip Helander, Pontus Jansson, Ludwig Augustinsson, Martin Olsson.

Mittfältare: Viktor Claesson, Jimmy Durmaz, Albin Ekdal, Emil Forsberg, Sebastian Larsson, Gustav Svensson, Ken Sema, Oscar Hiljemark.

Anfallare: Marcus Berg, John Guidetti, Isaac Kiese Thelin, Ola Toivonen.

 

Så tippar Lundh att Janne Anderssons startelva mot Sydkorea ser ut:

Olsen – Lustig, Nilsson Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Claesson, Larsson, Ekdal, Forsberg – Berg, Toivonen

Det är inte så Andersson från Alets IK jobbar. Rätt eller fel, det var han och Peter Wettergrens metoder och arbetssätt som tog Sverige till VM. Då vore det fel att ändra på dem, även om de kanske lär sig av sitt första mästerskap ihop.

Inte sällan har svenska landslag som gått starkt i mästerskap i modern haft ett floppmästerskap där man lärt sig hur man tränar, förbereder sig och får vana. VM 1974 kunde luta sig mot VM 1970. VM 1994 kunde luta sig mot VM 1990 och ett hemma-EM 1992 utan kval. VM 2002 och EM 2004 red på EM 2000.

Nu finns förvisso gott om mästerskapserfarenhet i både trupp och ledning även om Janne Andersson aldrig lett ett landslag och Wettergren bara varit scout/hjälpreda till Erik Hamrén. Om det räcker? Det visar sig, men det är lätt att göra fel kring boende, träning och annat runt om kring.

Annars handlar det om att spelarna måste komma i form. Och det när man har olika förutsättningar mellan de som spelat mycket och de som knappt spelat. Upplägget med tre förläger, varav två i Stockholm, och ledigt däremellan verkar klokt. Särskilt när det blir några dagar sammanhängande.

Att man dessutom känner varandra väl och spelidén är naturligtvis också en styrka. Nu ska den repeteras ytterligare och finjusteras plus att man ska se till att skaffa sig möjliga varianter på fasta situationer. Allt för att kunna överraska litegrann.

Dessutom talas det om att Janne Andersson tänker sig en annorlunda startelva mot Tyskland. Det är tätt matchande i Ryssland och den matchen är ingen man räknar med poäng och ”B-laget” har överraskat mot Portugal förra våren.

Framför allt finns en oro över att Ola Toivonen inte orkar spela tre matcher tätt och att förbundskaptenen föredrar kombinationen av Berg och Toivonen. Därför kan det vara värt att vila Toulouse-anfallaren.

Fast först har vi uttagningen och även om intresset är stort så vänta er inga skrällar. Det blir de gamla vanliga namnen och i avsaknad av heta spelare så försök minnas tillbaka till Milano i november och vad de gjorde då. För även om då är då och nu är nu – så hade inte nu varit utan då.

Publicerad 2018-05-11 kl 22:30

Fakta

Veckans...

Helgens måste
Inget.

Helgens avstå
Det mesta. 

Veckans quick-step
Zlatan-statyn är på väg till Malmö och det talas antingen om Rosengård eller Stadion, enligt nya sajten fotbollsthlm.se. En makalös quick-step från fotbollsförbundets Håkan Sjöstrand i så fall som tidigare drivit på för att den 2,7 meter höga statyn ska stå utanför Friends Arena. Det var från början bestämt att den skulle resas i november i fjol, men plötsligt blåste man av det och talade om att den vägde för mycket. Nu kan det alltså bli Malmö istället för statyn.

Veckans Saida
Arsène Wenger tror på en Europa-liga på helgerna inom några år.

Veckans rekommenderade läsning

Blev tipsad av Mats Olsson om storyn om Donald Trumps advokat Michael D. Cohen. En makalös resa och beskrivning. Dessutom en skildring av hur Qatars beIN Sports blir bestulet på sina sporträttigheter när Saudiarabien – som en följd av krisen länderna emellan – ser till att sno signalen för Champions League, Premier League och andra härligheter.

Torns IF har stormat upp i seriesystemet och det är lite skakande för en Lunds BK-supporter som mig, men Bladets Emil K Lagnelius har skildrat ett modernt Åshöjden utan Blåbärskung. En fullkomligt briljant text av Guardians Daniel Taylor om Sir Alex Ferguson efter hans hjärnblödning. Förhoppningsvis så reser sig Fergie.

Veckans trailer
Filmen om förre managern Bobby Robson kommer i sommar. Den ska jag se.

Veckans tecken på marknadskyla
Fortfarande har inte Premier League sålt alla rättighetspaket för Storbritannien för 2019-22, även om det är de ”sämsta” matcherna kvar. Ovanpå det så ska British Telecom, som köpt mycket sporträttigheter på senare år, sparka 13 000 medarbetare för att lyfta det ekonomiska resultatet. Dessutom verkar agenterna för serie A ha svårt att få till avslut med tv-kanaler på flera ställen. Återstår att se hur marknaden i Frankrike och Spanien hanterar Ligue 1 och La Liga som är på väg ut på marknaden. För svensk del lär anbudsförfarandet för Premier League-rättigheterna 2019-22 komma ut på marknaden i början av hösten och innan dess lär knappast någon tv-kanal köpa La Liga, serie A eller Ligue 1 vars avtal med MTG går ut nu. Exakt så var det hösten 2015 – då La Liga till slut sändes på Sportbladet - och det innebär att tv-tittarna i höst kan bli utan fotboll från Italien, Spanien och Frankrike. Åtminstone fram till att någon gör klart med Premier League. Tyska Bundesliga ligger ju hos Expressen efter att ingen tv-aktör ville köpa.

Veckans deppigaste
Idioterna i Malmö-klacken som försökte storma plan i samband med cupfinalens slutskede. Inte nog med att de förstörde den fantastiska inramning som en majoritet stod för, de fick hålla på alldeles för länge med att elda i nät och annat för att ta sig in. Hade önskat att klubbens representanter varit ännu tydligare och rakare. Inte ens förbundets arrangemang klarade sig utan ordningsstörningar. Var rusningar och knallskott redan före avspark. Dessutom var det bestämt i förväg att bägge lagens spelare skulle lämna plan så fort det bara gick och inte stanna och fira. Nu funkade det i och med att ”hemmalaget” vann.

Veckans Fifa-turer
Fifa träffade i veckan några av de största klubbarna för att försöka övertyga dem om att haka på en ny turnering. Man lockar givetvis med pengar. Arsène Wenger är kanske inte så långt borta, men att det blir världsomspännande.

Veckans tryck
Malmö FF:s Magnus Pehrsson har inte lång tid på sig att vända på trenden för klubben.

Veckans rekord
Aldrig tidigare har SvFF varit så tidigt ute med medieschemat inför ett stort mästerskap. Från samlingen 23 maj och framåt.

Veckans drag
Över 7000 sålda biljetter till Landskrona-Helsingborg på tisdag. Första derbyt i seriesammanhang sedan 2005.

Veckans läsarmejl

Hej! Inför den stundande VM-trupputtagningen har jag roat mig med att sätta ihop en alternativ landslagstrupp av spelare som antingen avslutat sina landslagskarriärer eller valt att representera ett annat landslag. När jag insåg att det utan problem gick att få ihop en hel trupp blev det en ögonöppnare, för sett till ren spelkvalitet skulle flera platsa i VM-truppen.

Ni på fotbollskanalen och du själv i dina krönikor har flera gånger lyft utmaningen fotbollsförbundet står inför när de ska övertyga spelare att välja det svenska landslaget framför ett annat de har möjlighet att representera. Tänkte att det kunde vara intressant att skriva om för er. För det är verkligen värt att fråga sig: har vi råd att tappa så många spelare? Och vilka skulle egentligen platsa i en VM-trupp? Här är min VM-trupp, baserad på spelare som slutat i landslaget eller valt att representera ett annat landslag än det svenska.

ALTERNATIV VM-TRUPP 2018
Målvakter: Andreas Isaksson (slut), Aly Keita (Guinea), Abbas Hassan (Libanon)

Backar: Oscar Wendt (slut), Gabriel Somi (Syrien), Behrang Safari (slut), Erik Johansson (slut), Loret Sadiku (Kosovo), Walid Atta (Etiopien), Miiko Albornoz (Chile), Ronald Mukiibi (Uganda)

Mittfältare: Arber Zeneli (Kosovo), Ahmed Yasin (Irak), Pontus Wernbloom (slut), Rasmus Elm (slut), Brwa Nouri (Irak), Serge-Junior Martinsson Ngouali (Gabon), Erkan Zengin (slut), Sead Haksabanovic (Montenegro)

Anfallare: Zlatan Ibrahimovic (slut), Saman Ghoddos (Iran), Markus Rosenberg (slut), Henok Goitom (Eritrea)

Möjlig startelva: Andreas Isaksson - Oscar Wendt, Loret Sadiku, Erik Johansson, Miiko Albornoz - Arber Zeneli, Pontus Wernbloom, Rasmus Elm, Erkan Zengin - Zlatan Ibrahimovic, Saman Ghoddos

Trolig VM-elva: Robin Olsen - Martin Olsson, Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf, Mikael Lustig - Emil Forsberg, Albin Ekdal, Sebastian Larsson, Viktor Claesson - Marcus Berg, Ola Toivonen

Nog går det att argumentera för att samtliga i den alternativa VM-elvan skulle kunna vara med och konkurrera om en plats i truppen, kanske startplats? Spännande att se om ni plockar upp tråden! Om inte annat vore det roligt att höra vilka av dessa du skulle haft med i din VM-trupp. Varma hälsningar, Markus

Tack för mejl, till din alternativa VM-trupp kan man kanske infoga även Kerim Mrabti som nu jagas av Tunisien. Givetvis kan förbundet göra mer för att undvika att tappa spelare, inte minst genom att se till att ledarstaben ser annorlunda ut och därmed får en större förståelse för utmaningarna för spelare med möjlighet att representera mer än ett landslag. Sedan är det ju så att spelare som tappat motivation knappast kan tvingas in i ledet igen. Om de inte vill vara med så är det svårt att ändra på det, men onekligen ett kul grepp att se vilka som kunde varit aktuella.

Veckans chock
Hamnade på sportbar i Dubai och fastnade för Indian Premier League i cricket. Bara tio år gammal privatägd liga som är en av världens dyraste tv-rättigheter. Blev en krönika i Dagens Industri om hur man stöpte om en gammal sport och sprang ifrån den.

Veckans dåliga avtalsförhandling
Svenska Fotbollförbundet har förlängt avtalet med Svenska Spel i sex år och får 40 miljoner kronor per år. Vilket innebär att förbundet får exakt lika mycket per år som man fick när man senast tecknade avtal, 2014. Ett VM-år är uppenbarligen inte svensk fotboll mer värt…

Veckans Leeds United
En seger och en förlust på kritiserad turné i Myanmar. Dessutom behöver ägaren Andrea Radrizzani sälja delar av klubben för att få ihop kapital till en Premier League-satsning. Pawel Cibicki är bara en av många spelare som tippas försvinna från klubben. Den förre MFF-anfallaren blev rätt illa behandlad och fick inte chanser sett till vad han presterade. Håller helt med Pontus Jansson från tidigare i våras om att det var ”rätt sjukt”.

Veckans läsarmejl II
Tack för tankar och synpunkter. Alltid intressant att läsa dina inlägg. Men vad då ”återtagit ledningen i Allsvenskan”? Både fotbollskanalen och andra ledande medier talar om återtagit eller tagit tillbaka ledningen och detta sedan typ omgång 2. Summerar man inte tabellen efter varje omgång?! Bajen har ju legat i topp sedan starten. Löjligt och i viss mån nedvärderade. Mvh Patrik

Man får vara rätt negativt lagd för att se det både som löjligt och nedvärderande. Det är trots allt fakta att man återtar ledningen när det är spridda omgångar. Gläds åt Hammarbys framgångar istället.

Veckans vassare avtalsförhandling
Även handbollsförbundet har förlängt avtalet med Svenska Spel och man fick till en ökning på 37,5 procent till skillnad från SvFF.

Veckans låt
”Breathe” – Seinabo Sey.

Veckans poddintervju
Joachim Björklund är ny assisterande tränare i Hammarby som minst sagt överraskat i allsvenskan. Den gamle mittbacken berättar om hur man får in en vinnarkultur i en klubb, om att han ångrar när han nobbade Tommy Söderberg och varför han tror på Sverige i VM i sommar. Podden finns ute i gryningen på måndag, men intervjun går även att se 21:15 på Sportkanalen på måndag. Sedan tidigare finns över 190 poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat
”Jag har gjort reklamfilmer för Volvos tysta bussar i Stockholm, Clas Ohlson, Mastercard, St1:s obemannade bensinmackar i televisionen, Blocket, Coop i televisionen, Arla, Posten, Lager 157, Carlshamns mejerier i televisionen, Blossa och Kobbs te. Det betyder att jag är mer anlitad som person och med mitt namn än vad du har varit hittills. Min reklamfilm för Blocket är en större viral succé än din reklam för Volvo.”

Björn Ranelids öppna brev till Zlatan Ibrahimovic handlade om författaren själv i ett deppigt pittmätande. 

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto