Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Känslorna kring Reinfeldt gör bevakningen av SvFF-basen svårare

Lundhs Krönika

Klart Fredrik Reinfeldt ska granskas. Och få kritik när det finns sådan.
Men de starka känslorna (läs: ogillandet) kring SvFF-ordföranden gör bevakningen av honom till en utmaning.

Foto: C More.

I förra helgkrönikan skrev jag om Johan Englund som leder Ettanfotboll och hur han tryckt till Torns IF efter ett inlägg på X (tidigare Twitter). Division 1-klubbens X-redaktion hade på ett förvisso lite raljant sätt undrat var spelordningen var och använt sig av en bild på Fredrik Reinfeldt som var clownsminkad.

Det fick Englund att i både telefonsamtal och sms med Torns representanter kräva att man skulle skilja de som sköter klubbens konto på X från sina uppgifter i Torns IF och det fanns ett underliggande hot, vilket det nu publicerade sms:et visar. Englund krävde i det skriftligt svar under dagen idag så att jag kan hålla emot trycket att ev vidta åtgärder från intresseorganisationens sida”.

Annons

Nu kan jag inte hela Ettanfotbolls organisation men jag har svårt att tro att hela intresseorganisationen var engagerad i ett inlägg som gick ut halv åtta en vardagsmorgon i början januari och raderades efter några timmar. Nej, det troliga är att trycket om eventuella åtgärder som Englund påstod sig hålla emot kom från Englund själv och möjligen någon till i styrelsen.

Något störde Johan Englund och det är klart att Torns IF genom sina inlägg på X inte går i några ledband i svensk fotboll. Det går att tycka att det är illa att en förenings X-redaktion kör på för egen maskin, men i Sverige får vi acceptera det. Även inom svensk fotboll. Min tro är att det faktiskt varit bra för både Torns IF och Ettanfotboll, men det måste vara upp till Torns medlemmar.

Att inte fler inom svensk fotboll reagerar förvånar sett till att Ettanfotboll trots allt är 32 föreningar precis under eliten och engagerar många. Tyvärr är det en spegel av svensk fotboll 2024. Däremot är det INTE Fredrik Reinfeldts fel att det kan ske och det konstiga är att många kopplar ihop SvFF-basen med Johan Englunds agerande.

Annons

Johan Englund har suttit som ordförande för Ettanfotboll i många år men Reinfeldt har inte ens suttit ett år på sin post. Tyvärr klistras det som sker mellan Englund och Torns IF även på Fredrik Reinfeldt. Jag frågade förbundsbasen i Paris i förra veckan om han kände till Torns IF och inlägget, men han var helt frågande till det.

Ettanfotboll är inget fotbollsförbundet styr. Klart att jag kan tycka det är fegt av SvFF:s generalsekreterare Andrea Möllerberg att inte vilja kommentera Englunds överkörning av Torns IF och hänvisa till att det är en fråga för Torns IF och Ettanfotboll. Där borde fotbollsförbundet stå upp för yttrandefriheten och att en intresseorganisation som trots allt är en del av svensk fotboll inte borde kunna hota med sanktioner.

Sedan är strukturerna och tystnadskulturen i svensk fotboll knappast något Möllerberg eller Reinfeldt hunnit skapa under sin korta tid i ledningen av förbundet. Utan det är tidigare ledningar som lagt den grunden och på olika sätt antingen misslyckats med att förändra det, eller bidragit till att det har upprätthållits.

Annons

Ändå är det slående hur många supportrar som vill klistra på Reinfeldt ett ansvar för allt som är fel i svensk fotboll. Ilskan och frustrationen började redan när det blev klart att han kampanjade och har därefter tilltagit. Kritiken har handlat om allt från att han inte svarade på frågor i valrörelsen om vad han ville till VAR-drivandet och att många tagit för givet att han vill förändra 51-procentsregeln.

Om vi börjar med valrörelsen så följde Fredrik Reinfeldt bara det som gäller i svensk fotboll. Han ställde upp på en dragning och svarade på frågor från de röstberättigade. Rätt eller fel? Ja, jag skrev redan 2011 att jag ville ha en öppen valkampanj när Lars-Åke Lagrells ersättare skulle utses men det var lika slutet då utan att Karl-Erik Nilsson fick den stämpeln.

Det fanns alltså ingen debatt senast heller och uppenbarligen har svensk fotboll inte velat ändra på upplägget hur man väljer ordförande. Ett upplägg som Fredrik Reinfeldt anpassade sig till men fick kritik som ingen aning kring det. Ja, han kunde gett intervjuer men valde att inte göra det men svarade på de röstberättigades frågor.

Annons

Förre Sef-basen, Uefa-vd:n och SvFF-styrelseledamoten Lars-Christer Olsson var oerhört öppen om vad han ville göra med svensk fotboll i senaste valkampanjen och kritiserade Reinfeldts tystnad, men när Olsson 2012 blev sidsteppad av svensk fotboll inför valet så var han först kritisk efteråt. Då kallade han det ett lågvattenmärke i svensk fotbolls demokrati, vilket han hade rätt i.

Dock hade Olsson inga problem att göra allt i sin makt för att styra vem som skulle efterträda honom som Sef-ordförande 2021. Då ville han ha Sirius ordförande Ove Sjöblom och inte Jens T Andersson. Kritiken då var obefintlig trots att han gick emot hur en demokratisk process borde fungera. Att den avgående ordföranden inte ska lägga sig i vem som blir efterträdare.

I valprocessen förra våren var AIK och Hammarby kritiska till att Stockholms FF stöttade Reinfeldt och inte lyssnade på vad de stora klubbarna ville. Man kan konstatera att i valet på årsmötet hade Hammarby fyra röster, AIK tre och Djurgården fyra utöver de 18 röster Stockholms distrikt hade. Det rimliga är att Stockholms styrelse som är vald av alla föreningar i distriktet går på den linje man tror på och inte vad tre storklubbar vill.

Annons

Hur man än närmar sig Fredrik Reinfeldt känner man av att det är en person som engagerar. De flesta är oerhört negativa, för att inte säga hatiska. Det gör det svårt att bevaka och det är lätt att lockas att skriva om Reinfeldt när man ser hur folk vill ta del av en kritisk bevakning som bekräftar deras världsbild. Han är en idiot som förstör svensk fotboll, ungefär.

SvFF-basen har blivit en slags hundvissla för fotbollssupportrar att mobilisera. De ser honom som en symbol för allt ont. Det kan vara viktigt för oss i media att ha med oss. Inte för att det ska stoppa oss från att granska varken förbundet eller honom utan mer känna till de mekanismer som följer med när man skriver eller talar om Fredrik Reinfeldt.

Varje måndag sammanfattar Fotbollskanalens chefredaktör Alexander Rosenlund den senaste veckan i ett mejl. Bland annat kan man se vad som är mest läst de senaste sju dagarna. I det mejl som kom i måndags var en artikel med kritik mot Reinfeldt som inte varit med på så många möten inom svensk fotboll men åkte med Sef till London överlägsen etta. Den artikeln följdes på plats två av krönikan om Johan Englund där clownbilden på Reinfeldt var med.

Annons

Det handlar inte om att vi inte ska granska SvFF och dess ordförande, utan det var givet att skriva om bägge sakerna, men de starka känslorna (och nästan enbart negativa) kring SvFF-basen gör det svårare att navigera som journalist och mediaföretag. Tyvärr är anonyma röster en väg man ofta måste gå i svensk fotboll och då är det viktigt att väga var tips kommer ifrån och på flera sätt kontrollera uppgifter.

Givetvis ska vi följa hur svensk fotboll gör med VAR, men det är lätt att glömma att avgående SvFF-basen Karl-Erik Nilsson för mindre än ett år sedan vill se tekniken i svensk fotboll. Om SvFF står under tryck från Uefa att införa det borde man kunna säga det. Kanske är det fler än Reinfeldt som vill se VAR, men att han får all skit?

Just nu är det oerhört turbulent på fotbollsförbundet. Omstöpningar. Utköp av anställda. Oro för förändringar. Många nya chefer. Dålig ekonomi. Ja, det är förståeligt att det är jobbigt för många och då läcker det givetvis ut ett missnöje. Det förstår alla och det är svårt att veta om besluten som ledningen tar är rätt. Facit kommer först senare.

Annons

Lägg till att den nye ordföranden är 180 grader från en Karl-Erik Nilsson 2.0. Om Nilsson var som en amerikansk presidentkandidat som gav intryck av att älska att vara ute i myllan i den svenska fotbollsfamiljen är Reinfeldt en betydligt kallare sort. Han minglar inte extra för att skapa kontakter och det har blivit en krock som förstärker oron. Tomrummet som Reinfeldts stil lämnar ger utrymme för spekulationer. 

Säg så här. Det är inte svårt att hitta personer som är missnöjda med både Fredrik Reinfeldt och Andrea Möllerberg. De går fram hårt när de försöker stöpa om fotbollsförbundet (vilket många efterfrågat i många år) och även fotbollsrörelsen. Det är inte vackert alltid och ingen vet om det gör svensk fotboll bättre. Utan här hoppar man i på det djupa och så ser vi – vilket vi måste bevaka.

Annons

Fredrik Reinfeldt är naturligtvis oerhört slipad efter många år i politikens värld. Han håller oss i media på rejält avstånd. Dessutom jagar förbundets pressfolk oss om man upplever att något blivit fel. Närmast på ett parodiskt sätt och det är väl en metod för att hålla oss under tryck. Kanske något han tagit med sig från politikens värld?

Det är givetvis frustrerande att SvFF har en ordförande som viker av mot traditionen kring tillgänglighet. Att så sällan få tillgång till Reinfeldt innebär att det då är svårare att ställa honom till svars eller försöka få reda på hur svensk fotboll vill positionera sig. Det innebär dock inte att han ska lastas för alla svensk fotbolls brister och det måste man ha med sig när man bevakar Reinfeldt.

Nej, jag är inte kompis med Reinfeldt. Jag vill bara att bevakningen av SvFF-basen ska ha rätt perspektiv och att man måste ha med sig att många dömt honom på förhand. Och till ett strängt straff. Sedan hade jag gärna sett att Fredrik Reinfeldt markerade mot Ettanfotbolls ordförande Johan Englund för att visa att i svensk fotboll sitter inte taket ihop med golvet, men det är nog att hoppas på för mycket. Tyvärr.

Annons
Publicerad 2024-02-17 kl 11:08

Fakta

Veckans...

Helgens måste
Cupen sparkar i gång för herrarna. Lördag, söndag och måndag är det matcher i cupens gruppspel. Häcken, Malmö, Hammarby och BP kliver in redan på lördagen. Här är Fotbollskanalens tips. Har även köpt Jonas Malmborgs bok om Klarna och den ska plöjas.

Helgens avstå
Skidskytte-VM. Fiasko. Inte ens SVT:s stjärnreporter Johan Kücükaslan kan få fart på mästerskapet. 

Veckans garanterade sätt att fylla Friends Arena
Sverige-Serbien 8 juni blir den officiella avtackningen av Zlatan Ibrahimovic. Då kan åtminstone fotbollsförbundet sälja ut Friends Arena en gång under 2024. Klart att han ska tackas av och det kan bli en mäktig kväll, men man kan undra hur Serbiens supportrar kommer att låta när Sveriges störste spelare genom alla tider tackas av. Just Serbien är kanske inget klockrent val för Zlatans avtackning. 

Veckans hoppingivande kväll
Stiftelsen Sverige United hade sin galakväll Guldhanden under torsdagen där delade ut tre stipendier bland nio nominerade eldsjälar. Alla nominerade är personer som gör oerhörda insatser för medmänniskor och samhället med fotbollen som verktyg och det är hoppfullt att höra om deras arbete. Läs om de olika nominerade här.  Det är en priskommitté med Anders Bengtsson från Offside, landslagsmålvakten Zećira Mušović, fotbollsspelaren Ivo Pekalski, expertkommentatorn Irma Helin Zibanejad och elitdomaren Mohammed Al-Hakim som väljer vilka som blir nominerade och därefter tar ut tre som får stipendierna Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden som ger 50 000, 30 000 och 20 000 var. Inte avundsjuk på Anders Bengtsson & Co för det är inga lätta val men 2024 var det Mohammed Ali, Gottne IF, Örnsköldsvik som fick Guldhanden, Erik Dahlgren och Jonas Cherkani, Fisksätra IF, som fick Silverhanden och Aida Vajraca, Lunds BoIS, som fick Bronshanden.

Veckans PR-kampanj ur den högre skolan
Svenska Fans har sedan många år en årlig omröstning kring sportjournalister som kallas Guldskölden. Det är en tvåstegsraket där läsare och användare först får nominera kandidater i en rad kategorier och därefter ska man rösta bland de nominerade för att utse en rad vinnare. Det hela kopplas till att SvenskaFans matar ut de olika stegen på sociala medier vilket får sportjournalister att sprida att de är nominerade och samtidigt ge SvenskaFans en hel del genomslag. Lägg till att många medier gör artiklar om att tidningen X eller mediahuset Y kan göra storslam med alla sina nominerade. Jag kan undra  hur många röstande det varit när SvenskaFans tagit fram 80 kandidater i tio olika kategorier – antalet röstande redovisas inte – men kan bara konstatera att den som tog fram konceptet en gång i tiden var oerhört smart. Att gå på bekräftelsebehovet i mediabranschen är mitt i prick även om man kan misstänka att antalet som röstat är ganska lågt. Sedan är det ett bra kliv av SvenskaFans att man till i år tagit även fram kategorier för både män och kvinnor. 

Veckans film
”Ett hjärta är alltid rött” skildrar Imperiets uppgång och fall. Oerhört fin film och ett vasst tidsdokument av Balsam Hellström. Se den. 

Veckans skilda världar
Malmö FF och AIK presenterade sina ekonomiska resultat för 2023 under fredagen. MFF klarade av att gå en miljon plus trots inget Europa-spel och rejäla satsningar i både spelarförvärv och i klubbens infrastruktur. Förklaringen var Hugo Larsson som bidrog till ett transfernetto på 106 miljoner kronor. Även om de likvida medlen sjunkit rejält (är det egna kapitalet på rekordnivå i form av 702 miljoner. Betydligt jobbigare för AIK som förlorade 27,8 miljoner och det går att förstå varför man behövde sälja Jonah Kusi-Asare (vars effekt kommer på 2024). Det är uppenbart att valet att anställa Manuel Lindberg och sedan låta honom både vara klubbdirektör och sportchef med en rad värvningar som inte lyckades blev en dyr felsatsning. Klubben tvingades värva nytt under sommaren för att få ordning på truppen och hänga kvar.

Veckans pingismatch
Otroligt nog skadade Heung-Min Son fingret när han hamnade i bråk med unga lagkamrater i Sydkoreas landslag som smet från en middag inför match för att spela bordtennis. PSG-anfallaren Lee Kang ska ha varit involverad. Ovanpå det föll Sydkorea mot Jordanien i semifinalen som följde bråket. Känner inte till något pingisbråk sedan Erik Edman sparkade in en vägg efter en förlust mot Andreas Isaksson under VM 2002. Det kostade Edman 30 000 kronor.

Veckans auktion
Kylian Mbappé är kontraktslös och lämnar Paris SG i sommar. 

Veckans jakt på en svensk Fabrizio Romano
Better Collective är en dansk koncern som är på offensiven i form av uppköp för att bli en av världens ledande digitala företag kring sportbevakning. Då kan man sedan tjäna pengar på att leverera kunder till spelbolag. I Sverige har man på senare år köpt Fotbolldirekt och SvenskaFans men finns i många andra länder. Nu verkar man vara ute efter en Fabrizio Romano-liknande journalist i både Danmark och Sverige för att förstärka sina plattformar med silly season-material. Kanske dags för en ”Here we go” inom kort kring någon av de svenska journalisterna som är aktiva på transferområdet. 

Veckans hedervärda klubb
Bologna betalade Sinisa Mihajlovic lön kontraktstiden ut trots att den tidigare tränaren gick bort. Han fick sluta som Bologna-tränare september 2022 och gick bort i december samma år efter att ha förlorat mot leukemin.

Veckans läsarbrev
Hej Olof, Till att börja med vill jag klargöra att jag är ungdomsledare i en av Solnas mindre fotbollsföreningar. Efter att ha lyssnat på 16 avsnitt av din serie Blågul Framtid (en bra serie som på ett tydligt sätt belyser några av problemen med fotbollsutvecklingen idag) där alla som kommer till tals är överens om vikten av tillgängliga planer och fotbollshallar, både för spontanfotboll för de som förespråkar bredd och lek och för träningsyta för de som talar varmt om elitsatsningen, så blir jag mycket förvånad när jag lyssnar på din intervju med AIKs VD Fredrik Söderberg och att du inte ställer en enda kritisk fråga till honom när AIKs nya anläggning för herrar kommer på tal. Bakgrunden är att Råstasjöns IP i Solna är hem åt 100-tals ungdomar som varje vecka nyttjar de 4 planerna varenda kväll och helg, både för spontanfotboll och organiserad träning/match. Nu ska de flytta på sig för AIKs herrar som kommer nyttja den ytan endast några timmar om dagen. Finns det andra platser att spela fotboll på för ungdomarna i närområdet? Nej, närmaste plan för dem är Skytteholm, som redan är extremt uppbokad. Det hade varit ett utmärkt tillfälle att ifrågasätta den verkliga viljan till att förbättra träningsmöjligheterna för alla barn och ungdomar och se om det faktiskt finns någon handling bakom de tankar som Kim Källström, Erik Edman m.fl. säger är så viktigt för svensk fotbolls framtid. Söderberg nämner att tanken var ursprungligen att flytta till Skytteholm men att det skulle få negativa konsekvenser för barn och ungdomsfotbollen, men att flytta till Råstasjön är minst lika skadligt men då den platsen är mycket värdefull för AIK (för att i marknadsföringssyfte synas och finnas precis intill nationalarenan och Svenska Fotbollförbundet) så bortser Söderberg helt från det. Detta visar på att de styrande klubbarna i SEF inte alls bryr sig om ungdomsfotbollen utan enbart den egna akademin och herrlaget, föreningarna styrs som ett företag med vinstintresse (iaf i Stockholm) och har ingen tanke på fotbollens bästa i stort och detta är kärnan i problemet. Jag hade en förväntan på att du skulle ställa Söderberg mot väggen i denna fråga men blev mycket besviken när du missade den chansen. Var inte frågan viktig för dig heller? Mvh, Daniel 

Svar: Har ingenting med att frågan inte är viktig. Det var tråkigt att jag missade att ställa den och jag hade inte full koll på följderna av AIK:s nya träningsanläggning. Kan tyckas dåligt men tyvärr omöjligt att ha alla möjliga vinklar täckta. Beklagar det, men jag kunde inte bättre.

Veckans moderna fotboll

Pepsi tar klivet in som guldpartner till saudiska ligan. Sedan tidigare är läskjätten sponsor även till Champions League.

Veckans film II
Dokumentären om Cornelis Vreeswijk som Magnus Gertten gjort är oerhört stark. ”Somliga går i trasiga skor” berättar om trubaduren som flyttade från Holland som tolvåring och blev oerhört stor i Sverige. 

Veckans Israel-Palestina-frågan
13 EU-parlamentariker har skrivit brev till Fifa och Uefa och kräver att Israel stängs av från internationell fotboll. Skälet är kriget i Gaza. Främst är det irländska och spanska parlamentariker på vänsterkanten. Ingen svensk. Däremot har svenska bouleförbundet, som är medlem i RF, skrivit till sina internationella organisationer och uppmanar till att införa samma sanktioner mot Israel som mot Ryssland. Varken Uefa eller Svenska fotbollsförbundet stöder den linjen. Israel spelar EM-playoff mot Island och matchen spelas i Budapest då Uefa tagit beslut om att inga matcher kan spelas i Israel. Skulle Israel vinna möter man vinnaren av Bosnien och Ukraina på bortaplan. Om Ukraina vinner spelas landets hemmamatch i polska Wroclaw.

Veckans riskkapitalister under tryck
Delar av den tyska ligaföreningen, DFL, som utgörs av klubbarna i Bundesliga och Bundesliga 2 har i ett par omgångar försökt få in riskkapital. Man vill starta ett bolag som ska ha hand om både media- och kommersiella rättigheter och sedan sälja en del av den för att ta in kapital. Första försöket stupade efter supportrarnas protester. Även den andra försöket är i gungning när endast CVC Capital (som köpt in sig i liknande bolag för La Liga och Ligue 1) återstår efter att DFL ratat svenska EQT och nu även valt bort Blackstone. Lägg till att det är fortsatta protester från tyska supportrar och det regnade in tennisbollar i samband med matcher de senaste dagarna.

Veckans läsarbrev
Hej! Pratas det inte väldigt lite om att det inte finns någon naturlig ersättare till Robin Olsén när han har gjort sitt? De senaste 35 åren har vi ju haft tämligen givna målvaktsettor (eventuellt lite anmärkningsvärt att det bara är fyra stycken under alla dessa år; Ravelli-Hedman-Isaksson-Olsén), men nu känns det skralt... Vänliga hälsningar, Jesper 

Svar: För det första vill Olsen köra vidare och för det andra brukar det ge sig när en ny målvakt väl får chansen. Viktor Johansson gör det fortsatt bra i Rotherham och Leopold Wahlstedt fick mycket speltid i Blackburn under Jon Dahl Tomasson. Det finns andra frågor som är viktigare än just målvakten om vi talar svenska landslaget. Först en förbundskapten och sedan en backlinje.

Veckans Leeds United
Ny och imponerande seger borta mot Swansea vilket var den sjunde raka i ligan. Tufft möte väntar mot ett fysiskt Plymouth i den tidiga lördagsmatchen och prövade Leeds-supportrar väntar på smällen. Klubben ägs numera av San Francisco 49ers riskkapitalbolag (49ers Enterprises) och det var många kring Leeds som välkomnade det. En del av den amerikanska NFL-klubbens planer kring Leeds United är en ny arena vilket både ska öka kapaciteten från 36 000 och höja komforten (ena långsidan är från slutet av 1950-talet). Med det i åtanke var det rätt skrämmande att lyssna på hur det gick till när 49ers byggde en ny hemmaarena i podden The Journal. Det är ingen vacker historia med stämningar, 49ers inblandning i politikens värld, läckta dokument och en djup och infekterad konflikt mellan Santa Clara och klubben.

Veckans låt
"Jonnie" – Kal P. Dal. Måste se filmen!

Veckans siffra
150. Så många gånger fler biljetter har Inter Miami (läs: Lionel Messi) sålt inför 2024 jämfört med 2023. Det är biljettföretaget Stubhub som har statistiken som även visar att MLS sålt 7 gånger så många biljetter som vid samma tid 2023, att Inter Miami är del av alla de 25 mest eftertraktade matcherna och att det är biljettköpare från 44 olika länder. 

Veckans poddgäst
Rosa Kafaji är gäst och Häckens supertalang talar om att försöka slå sig in i landslagets startelva, om att tro på sig själv, om framfarten i Champions League och att leva med förvätningar. Det finns över 425 poddintervjuer sedan tidigare och du hittar dem alla här. God lyssning!

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto