Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Se till att ge Seger ett värdigt avsked – vinn matchen

Sverige (dam)

BRISBANE. Kamp om bronsmedaljer, ja visst. Men även avsked till en av svensk fotbolls största. 
Att sluta när man är som bäst är svårt.
Klart att en seger mot Australien ger Caroline Seger en värdigare inramning.

Markus Rosenberg avslutade i princip karriären genom att skicka in avgörande 4-3 mot Dynamo Kiev på tilläggstid i sista matchen någonsin på hemmaplan. Även om det återstod en bortamatch mot FC Köpenhamn är det få spelare som får avslut av den typen, snarare tvärtom. Många talar om att sluta när de är som bäst, men det är svårtajmat. Nästan omöjligt.

Det sista vi såg av Zlatan Ibrahimovic på en fotbollsplan var ett inhopp i förlustmatchen mot Belgien i EM-kvalet i mars. Det blev 20 minuter för honom och några månader senare slutade han spela fotboll utan mer tid på planen. Han gjorde allt han kunde för att komma tillbaka, men kroppen ville inte mer.

Annons

Det där med att sluta på topp är knappast lätt. Caroline Seger skadade hälsenan under EM förra sommaren och därefter har det varit en lång och utdragen kamp att komma tillbaka. Fler bakslag än framsteg. Många ifrågasatte att lagkaptenen ens var med i VM-truppen, men hon hoppade in mot Sydafrika och startade mot Italien. Sedan fick hon nya problem och har knappt synts till på träningsplanen.

Sverige har en match kvar att spela i VM. Bronskampen mot hemmanationen Australien som kan räkna med ett massivt stöd från närmare 50 000 supportrar. Runt 300 svenskar kommer att få svårt att vinna läktarkampen och med tanke på att hemmafansen också kör gult kan de få blågula inslagen lätt drunkna på läktaren. Däremot häftigt med en laddad inramning.

Efter tunga förluster tisdag och onsdag ska Sverige och Australien visa att man kan resa sig. Spelare och ledare i lagen säger rätt saker. I princip samma saker. Att man ska ta hem en medalj för att visa att det här VM:et var värt något och att man gjort det bra. Att man lagt besvikelsen bakom sig och att nu är man hungrig på att bärga en seger för sig själva – och som tack för hemmastödet.

Annons

Även om Sveriges landslag har befunnit sig långt borta är det tydligt på spelarna att stödet hemifrån varit märkbart och betydelsefullt. Sociala medier och ny teknik har den fördelen, att det går att nå varandra och det snabbt. Det räcker att kolla spelarnas profiler på Instagram och se kärleken de får. Nu vill spelarna ge något tillbaka i form av en bronsmedalj. 

Likadant för Australien där stora delar av landet slutit upp bakom spelarna. Under fredagens pressträff berättade Sam Kerr om hur hon och målvaktshjälten Mackenzie Arnold varit på stan i Brisbane och befunnit sig i ett köpcenter. Överallt kom det fram folk som tackade de två. Kerr var överraskad över att alla tackade för vad laget gjort, att de inte bara sa ”bra gjort” som de brukar. 

Frågan är vilket av lagen som klarar av att studsa tillbaka bäst efter semifinalerna. Det är två landslag som känner varandra väl sett till inbördes möten, och att spelare i lagen både är lagkamrater i olika storlag eller stöter på varandra i allt från allsvenskan till andra av Europas toppligor. Det kommer att bli tufft och fysiskt spel mellan två välorganiserade lag som lever på fasta situationer och kontringar.

Annons

Ingen vill väl släppa in första målet. Efter ett långt mästerskap och en semifinalförlust kan självförtroendet och den mentala styrkan bara vara uppumpad till en viss nivå. En ny motgång kan bli en rejäl betongkeps. Hemmastödet på läktarna och hela nationen i ryggen är en styrka för Australien. Erfarenheten av medaljmatcher talar för Sverige. De helsvenska tränarparen känner varandra väl och det hade överraskat om de inte läser varandra.

En match kvar för svensk del. 90 minuter eller 120. Det är sex veckor sedan landslaget lämnade Sverige för VM i Nya Zeeland och Australien. Natten till fredagen gjorde man sista träningspasset på plats och under de 15 minuter som var öppna var Caroline Seger med och tränade. Inför passets början sprang hon och värmde med Kosovare Asllani och Olivia Schough bakom ena kortsidan. Det var gott om leenden mellan veteranerna. Kul att se.

Annons

Peter Gerhardsson sa på presskonferensen i Lang Parks innandöme att alla 23 svenska spelare är tillgängliga. Vi får lita på förbundskaptenen, men det är väl knappast troligt att vi får se Caroline Seger på plan oavsett. Sveriges största spelare på damsidan genom alla tider och en av svensk fotbolls giganter. Karriären i landslaget är rimligen slut efter detta.

Hennes VM smygstartade mot Sydafrika och ledde till startplats mot Argentina fick nya känningar efter en halvlek. Efter det har Seger suttit på bänken men var inte tillgänglig mot Japan. Hon har mest tränat själv. Hon har inte talat med pressen sedan dagen efter Argentina-matchen. Det är svårt att veta hennes status, men att hon fortfarande brinner fick fjärdedomaren mot Spanien veta. En utskällning och till slut fick ledare ta bort Seger. 

Annons

I och med att Caroline Seger kom till spel här är hon ensam i svensk fotboll – dam och herr – om att ha spelat i fem VM. Med 238 landskamper är hon också överlägsen etta och numera även den äldste svensk att spela VM. Karriären är lång, framgångsrik och fyllig. Hon har vunnit rubbet utom ett mästerskapsguld med Sverige, men har silvermedaljer från OS och bronsmedaljer från VM. Hon har varit en urkraft i svensk fotboll i närmare 20 år.

Under bronsmatchen är det som sagt troligt att hon inte spelar en central roll. Sådan är tillvaron när kroppen inte följer vad hjärnan vill. Det har många fler än Seger fått uppleva och det är naturligtvis både jobbigt och smärtsamt. Förutom att kämpa för Sverige har hon slagits för damfotbollen och är en av förklaringarna till framstegen för svenska spelare. Ta bara runt två miljoner kronor i VM-bonus detta VM. 

Annons

Det kommer att vara sorgligt att se henne försvinna från landslaget. Hon har alltid varit med. Klart att Caroline Seger förutom en bra pension – där Fifa-pengarna är ett bra bidrag – även är värd ytterligare en medalj. Se till att ge henne ett avsked på topp genom att vinna sista matchen. Så hon får leda Sverige när man tar emot medaljerna.

Publicerad 2023-08-18 kl 19:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto