Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Lundh: Sirius handlande kring försäljningen av Sarfo väcker frågor

När är ett avtal värt att hedra? Och när kan man strunta i det?
Sirius tänjer på gränserna.
Frågan är hur klubben hade reagerat om en spelare gjort likadant?

UNT var först ut att avslöja att Sirius hamnat i konflikt kring övergångssumman för Kingsley Sarfo som lämnade Uppsala-klubben för Malmö FF. Därefter har Fotbollskanalen i flera omgångar skildrat konflikten mellan parterna, senast under fredagen.

I grunden handlar det om familjen Strand som bedrivit verksamhet i Ghana och via en fotbollsakademi har rätt till en del av övergångssumman. Hälften ska nämligen gå till akademien Soccer Soldier enligt avtalet som skrevs när Sarfo gick till Sirius.

Fast nu ifrågasätter Sirius via sitt juridiska ombud, Stefan Alvén, huruvida avtalet gäller. Skälet till det är att Soccer Soldier inte kan räknas som hans klubb. Kanske var han i själva verket amatör när han flyttade till Sverige? Och varför dolde man det i så fall för Fifa?

ANNONS

Man har helt enkelt hittat ett kryphål och det handlar om mycket pengar. Enligt UNT är 7,5 miljoner kronor som Sirius egentligen skulle ha betalat ut till Soccer Soldier som i förlängningen är den svenska familjen Strand som tagit hit flera spelare.

Fotbollskanalen har dessutom kunnat visa att Sirius under flera gånger försökt förhandla ner andelen som Soccer Soldier skulle ha. Vilket är en del av affärer, men det klingar lite falskt när man senare har synat avtalet och hittat en lucka. Allt för att komma undan att betala, enligt det avtal man skrev en gång.

Sådan är naturligtvis juridikens värld. Där gäller andra regler och det blir väl upp till förbundets skiljenämnd att avgöra ärendet eller om man låter det gå till domstol. Oavsett så är det uppenbart att parterna är långt ifrån varandra.

Vad jag sett har Sirius inte sagt något om vad man ska göra med pengarna om man får behålla dem. Är det korrekt att Sirius bara behåller pengarna? Vilka signaler skickar det? Trots allt skrev man på ett avtal med vissa förutsättningar som man nu ignorerar.

ANNONS

Vet att även IK Frej är inblandad i en liknande tvist med Tore Eliasson som hjälpte Sam Johnson till Sverige och som sedan via Djurgården gick i väg utomlands. Inte heller där upplever Eliasson att Frej delat med sig enligt det avtal man hade, vilket Fotbollskanalen tidigare skildrat.

Problemet är att klubbar här visar att man är beredd att tänja på avtal och regelverk när det gynnar en själv. Att man ser en möjlighet att lyfta några extra miljoner och då letar efter kryphål för att slippa betala. Om man inte får ner klausulen via förhandling, då rundar man den.

Man kan naturligtvis ha en del moraliska funderingar kring verksamheten som bedrivs i Ghana och var pengarna tar vägen. Vem är det som tjänar pengar? Hur lever spelarna fram till man får sin chans? Och vad händer om man inte lyckas?

Det hade Sirius alla möjligheter till när man kontrakterade Kingsley Sarfo, men då värvade man honom och skrev dessutom på ett avtal gällande viss delning. Sedan har naturligtvis Uppsala-klubben bidragit till hans utveckling som spelare, men man går inte lottlös vid försäljningen.

ANNONS

Sverige är ett utmärkt transitland för spelare som kommer från länder utanför EU. En lön kring 15 000 kronor i månaden ger arbetstillstånd. Sedan kan framgångar på planen snabbt ge både pengar och en flytt till en bättre klubb och en bättre liga.

Givetvis finns det då folk som tjänar pengar och som på ett eller annat sätt möjliggjort flytten till Sverige. Man kan ha moraliska synpunkter på det, men det är viktigt att förstå att för många av spelarna är det en dröm att komma hit och få chansen.

Då är frågan, är det att profitera på den drömmen att göra det möjligt för spelare att komma hit eller är det en insats som ska betala sig om någon lyckas? Oerhört svårt att svara på, även om jag inser att många blir lurade – men långt ifrån alla.

Verksamheten att ta spelare från fattiga länder till Sverige är inte svart eller vit. Den är rätt grå och med många olika nyanser och det finns tyvärr fler fall där spelarna kommit i kläm än där det blivit succé och alla parter tjänat pengar på vägen.

Däremot är det tveksamt att utnyttja kryphål för att slippa betala pengar enligt ett avtal. Särskilt när man i flera omgångar försökt förhandla ner vad man ska dela med sig av. En taktik som är rätt vanlig och det får man väl köpa.

ANNONS

Men om Sirius verkligen drevs av att pengar inte ska gå till något man anser bygger på fusk eller felaktigheter, då borde man skänka pengarna till något välgörande ändamål och inte behålla dem. För att visa att det inte är girighet som driver klubben.

Fakta

Veckans...

Helgens måste
Leeds-Reading på lördag eftermiddag med ett öga på Sportkanalen där Dalkurd kan nå allsvenskan. Söndagen i C Mores studio för både botten och toppstrid i allsvenskan. AIK-Jönköpings Södra och Sirius-Djurgården.

Helgens avstå
Det mesta.

Veckans snickerboa
Spelbolagen Betsafe och Nordicbet – som har samma ägare - blåste sina kunder på vinsten efter att de spelat på 8-0 till Sverige.  Hur kan det få gå till så? Företaget har alla rättigheter, kunden inga. För jävligt.

Veckans brev
Lars Lagerbäcks hyllning av Island
efter att landet blev klart för VM.

Veckans rättighetsköpare
IMG köpte serie A:s globala rättigheter 2018-21 och betalade närmare tio miljarder kronor. Återstår att se vad det betyder i Sverige där MTG har den innevarande säsongen kvar. MTG köpte av rättighetsbolaget MP & Silva som hade både La Liga, serie A och Ligue 1 när man sålde till MTG 2015 men nu har man tappat serie A vilket är ett hårt slag mot bolaget. La Liga ägs av Mediapro och ligan är också ute till försäljning från 2018 och framåt i Sverige. Ännu har ingen köpt Bundesliga i Sverige, som MP & Silva har och ligan och därmed även agenten vill ha för mycket betalt. Om någon köper? Tror att MP & Silva hoppats baka ihop Bundesliga med serie A men nu funkar inte det. Däremot ryktas det på marknaden att Eurosport/Discovery ska ha förlängt Europa League 2018-21, vilket ännu inte är kommunicerat. Dock skulle bud ha varit inne till 19 september och Uefa har släppt att TV2 vann i Norge.

Veckans kapning
SvFF-basen Karl-Erik Nilsson som krävde offentlig ursäkt av RF-basen Björn Eriksson.

Veckans Fifa-härva
PSG-höjdaren Nasser al-Khelaifi missänks för mutbrott av schweiziska myndigheter.
Det ska ha skett i samband med att det Qatar-ägda tv-bolaget beIN Sport ska ha köpt tv-rättigheter gällande olika VM i fotboll. Även tidigare generalsekreteraren i Fifa, Jerome Valcke som är avstängd sedan tidigare, är misstänkt för brott. Visar sig även att Valckes son jobbat för PSG. Dessutom fanns det en lyxvilla på Sardinien som Valcke kunde använda.

Veckans mejl I
Varför tyst minut i en landskamp i fotboll över en tidigare borgmästare?  All respekt för honom som människa, men hans död var väl ingen speciell händelse för fotbollen eller samhället. Då får man ju ha tyst minut för alla som dör. Joachim

Måste väl vara upp till det holländska fotbollsförbundet att avgöra vem man vill hedra. Oavsett det, så var det trist att en del svenska fans inte kunde respektera den minuten.

Veckans story
Allt började med New York Times första artikel om Hollywood-mogulen Harvey Weinstein och alla han betalat efter att ha utsatt dem för sexövergepp. Efter det har det varit en lavinartad bevakning och New Yorkers story ger den tydliga bilden att fler haft tipsen men ingen vågat träda fram. En krönika i New York Times beskriver även hur svårt det är att granska en sådan här mäktig man.

Veckans tyvärr inte så överraskande
Att många elitspelare spelar pengar på sport. Bra studie av Karolinska Institutet i samarbete med Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten även om svarsdeltagandet inte var högt nog. Ingen hemlighet att det förekommer och det är oerhört viktigt att man lyfter frågan i en värld där klubbar, liga och förbund också lever på spel, precis som vi i medierna. Vi är alla spelberoende på ett eller annat sätt.

Veckans motattack

Nyligen gick Manchester Uniteds vd Ed Woodward ut och varslade om att både Amazon och Facebook är intresserade av Premier League. Vilket skulle elda på rättighetsbrasan ytterligare. Nu går BT:s sportchef Simon Green ut och menar att Storbritanniens Telia visst kan fortsätta sin satsning på sport och ännu så länge är det bara Amazon som satsat lite. Vilket stärks av att Facebook försöker övertyga Uefa om att få visa Champions League på marknader där man inte sålt några rättigheter – och det gratis.

Veckans mejl II
Lite irriterad över din blog här. Sverige ville inte vinna idag utan endast inte förlora med 7 mål. Det fanns ingen anledning att kämpa allt man har i offensiven idag. Vi visade mot Luxemburg vad vi kan offensivt, så det finns ingen oro alls. 

Det andra är ditt och medias ständiga hyllande och skyddande av domarna. Lustigs kort var pinsamt av domaren. Alla de stora länderna får maska så, men inte de sk mindre nationerna, det är ju bara mygel att ge varning till lustig där. Italien exempelvis hade aldrig fått det kortet mot sig. Pinsamt att gnälla på lustig. Vi undvek onödiga varningar och gick inte in i närkamperna onödigt någon gång under hela matchen. De två baklänges målen i första halvleken var ett fiaskoinsats av vnl och det andra ett fantastiskt mål av Robben. Hollands fart orsakade inte så mycket alls ärligt talat och matchen dog helt efter en timme. Joachim

Vi ser helt enkelt olika på matchen, och mejlet är apropå min krönika efter VM-kvalet mot Holland.  Tror inte heller att domarna delar din uppfattning att jag och resten av media ständigt hyllar och skyddar domarna. Även där ser vi olika på matchen.

Veckans tecken på nya tider
Norska tidningskoncernen Amedia – den näststörsta som består av 67 tidningar - ska från och med 2018 visa den högsta ligan för damer och fem år framåt. Sedan tidigare har Amedia visat lägre divisioner för herrar.

Veckans mejl III

Hej. Vi ska visst till VM. Linus Skickat från min iPhone

Hoppas att du får rätt, men tufft blir det.

Veckans siffra
425. Antalet miljoner dollar som Fox betalade för att kapa åt sig VM 2018 och 2022 framför ESPN som haft rättigheterna tidigare. När USA föll i kvalet så blev det betydligt svårare för Fox att räkna hem VM 2018 i varje fall.

Veckans Leeds United
Omstart mot Reading efter tre förluster på de fyra senaste matcherna.

Veckans låt
”rockstar” – Post Malone feat. 21 Savage.

Veckans podd
Johan Wiland är gäst 167 och avsnittet är ute på måndag morgon. Hammarbys målvakt talar om vinnarkulturen i Malmö FF, drömmen om att vinna något med Bajen, när Reinfeldt talade om rövbombing och Roland Anderssons reaktion när Wiland, Samuel Holmén och Stefan Ishizaki missade flyget till Costa Rica. Sedan tidigare finns över 160 andra poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat
Jag hoppas först och främst att Sverige tar sig till VM och att Lasse Richt får avsluta på ett fint sätt. Men visst, det är en roll som jag tror hade passat mig. Jag har ju samlat på mig väldigt många värdefulla kontakter genom åren.

Stefan Schwarz anmäler i Sportbladet intresse för Lasse Richts tjänst som fotbollschef på SvFF. Eller rättare sagt, avdelningschef för Herr/pojk/elit. Sedan tidigare har Patrik ”Bjärred” Andersson flaggat för att han var sugen på Richts tjänst. Klart är att Richt slutar under 2018 och det blir spännande att se vem man fastnar för.

Publicerad 2017-10-13 kl 20:41
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto