Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2018
31v

Mexikos vapen: Lozano, den temperamentsfulle ynglingen med det skräckinjagande smeknamnet

Foto: Bildbyrån

Varenda europeisk toppklubb rycker i Hirving Lozano efter en succéartad debutsäsong i holländska Eredivisie. 
Nu åker han till VM i Ryssland för att göra det Chucky-patenterade leendet vida känt – långt utanför Mexikos gränser.

I samarbete med The Guardian och medier över hela världen presenterar Fotbollskanalen VM-länderna. Nu: Mexiko.
Författare: Roberto Mendoza, Televisa. 

Vid första anblick kan 22-årige Hirving Lozanos smeknamn ”Chucky”, som är hämtat ur 1988 års skräckfilm ”Den onda dockan”, anses uppseendeväckande. Visserligen sätter Lozano skräck i motståndarnas försvarslinjer med sin direkt terroriserande spelstil – men förklaringen är mindre komplicerad än så. Mexico City-födde Lozano är nämligen slående lik dockan Chucky med sina fräknar, leende, ögon och okonventionella hår. 

Lozano är känd för sitt leende, och inte sällan har det synts tydligare än den 8 februari 2014. Inför en fullsatt Aztekastadion, den tvåfaldiga VM-arenan som inhyst Diego Maradona såväl som Pelé, debuterade Lozano för Pachuca i den mexikanska ligan. Det var en bubblande Lozano som intog gräset – och för honom själv fanns det flera anledningar att fira. Bara några dagar tidigare hade han blivit pappa för första gången, och nu, inför en drös tillresta bortasupportrar, fick han uppfylla den dröm han länge hade burit på, drömmen om att bli professionell fotbollsspelare.

Men saker och ting skulle bli än bättre.

I den 88:e spelminuten skickade Lozano, som byttes in med sju minuter kvar av matchen på Aztekastadion, iväg ett skott på vinst och förlust. Ett par millisekunder av tystnad följde – sedan eufori. Avslutet, från närmare 20 meters avstånd, gick in och debuterande Lozano hade på egen hand säkrat tre poäng i matchens avslutande skälvande minuter.

På kort tid etablerade Lozano sig i laget och ansågs snart vara en av Mexikos mest lovande spelare. Chucky spelade över 100 matcher i Pachuca innan han, sommaren 2017, flyttade till PSV Eindhoven i Eredivisie. PSV betalde omkring 80 miljoner kronor för mexikanens signatur.

- Jag är inte vidare nervös, men visst känner jag mig lite orolig och adrenalinet pumpa, sade Lozano inför PSV-debuten.

- Mitt mål är att arbeta hårt och få ut så mycket som möjligt – varje dag.

I PSV har han visat prov på snabbhet och nästintill kirurgiskt precisa avslut. I debutsäsongen stod han för 17 mål och 11 assist på 29 matcher. Ett imponerande facit, minst sagt. Mexiko ställer nu, inför mötena med Tyskland, Sydkorea och Sverige, sitt hopp till att Lozano fortsätter på det inslagna spåret.

I februari 2016 gjorde han sin landslagsdebut i en träningsmatch mot Senegal. Sen följde fler möjligheter i såväl Copa America som Confederations Cup och i det nyligen avslutade VM-kvalet. I den tredje gruppspelsmatchen i ”för-VM” 2017 var det hans ack så viktiga 2–1-mål mot värdlandet Ryssland som tog Mexiko vidare från gruppen.

I dag ter sig Lozanos framgångssaga sig relativt okomplicerad, men så har det inte alltid varit. Långt ifrån.

- Det var varit väldigt tufft för mig och min familj när jag flyttade till en ny plats redan vid tio års ålder. Men det var det jag ville, att fullfölja min dröm, har Lozano sagt om hans uppoffringar för att komma så långt som han gjort.

Enligt uppgifter är var och varenda av Europas storklubbar redo att betala för att knyta sig an den talangfulle mexikanen, efter en imponerande förstasäsong i Holland. Men det finns vissa tveksamheter kring honom som ständigt gör sig påminda, däribland hans temperament. Under årets säsong fick han, vid två tillfällen, syna det röda kortet efter att ha reagerat kraftigt på motståndarnas provokationer.

Holländska medier har vid flera tillfällen jämfört Lozano med Luis Suárez, Barcelona-spelaren som tidigare i karriären spelade för Groningen och Ajax i Eredivisie, som även han varvade ett vasst målskytte med tveksamma företeelser.

En inhemsk tidning gick ännu längre och föreslog att Lozano bör ta professionell hjälp för att komma till bukt med sina problem, i ett försök att kanalisera sin energi på rätt saker. PSV:s tränare Philip Cocu har diskuterat det hela med sin adept vid ett flertal tillfällen.

Hirving Lozano är nu redo att ta VM med storm och hjälpa Mexiko att ta sig vidare från en tuff grupp, bestående av Tyskland, Sydkorea och Sverige. Lozano är en av lagets nyckelspelare och spelaren landslaget vänder sig till för det där lilla extra. Han har bevisligen varit lyckosam i tidigare debuter, och om så även blir fallet i årets mästerskap, som blir hans första VM, kommer det ack så Chucky-patenterade leendet snart bli vida känt – långt utanför Mexikos gränser.

Publicerad 2018-06-10 kl 21:38
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons