Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2018
26v

VM-GUIDE, Mexiko: ”Åttondelsfinal är minimikravet”

Foto: Bildbyrån.

Mexiko har sex raka VM-åttondelsfinaler i bagaget och något gruppspelsuttåg mot Sverige är det inte tal om.
Här är guiden till Mexiko i VM 2018.

I samarbete med The Guardian och medier över hela världen presenterar Fotbollskanalen VM-länderna. Nu: Mexiko. 
Författare: Rodriga Mendoza, Televisa

Förbundskapten Juan Carlos Osorio förlitar sig på två huvudprinciper: Ett väldigt roterande av spelare och taktisk flexibilitet. Det har gjort att de kommande motståndarna i Ryssland kommer att få det svårt att förbereda sig inför matcherna mot Mexiko.

Landslaget har lärt sig att anpassa sin spelmodell efter vilka som står på andra planhalvan, och inför varje ny match kommer vi att få se hur formationer och laguttagningar förändras.

- Jag är övertygad om att vi behöver förlita oss på två grejer, sade Carlos Osorio på en presskonferens inför VM.

- Vi måste kunna spela efter våra styrkor för det är så vi kommer att skapa målchanser, men vi måste även respektera våra motståndare. Och det ser ut som att vi har kommit en bra bit på vägen.

Förbundskaptenen har huvudsakligen spelat med en 4-3-3-uppställning i kvalspelet, men Osorio har även varit lyckosam i matcher han opterat att följa en 3-4-3-modell som i 3–1-vinsten mot Uruguay i jubileums-upplagan av Copa America 2016.

Mexiko förlitar sig på en högt stående backlinje och det är inte en helt ovanlig syn att, när landslaget har bollen på offensiv tredjedel, backlinjen står i höjd med mittlinjen. Det har vid ett flertal tillfällen visat sig att Mexikos offensiva förhållningssätt resulterat i många mål framåt, men även problem för det egna laget, då lagets försvarare har haft svårt att veta hur man ska positionera sig och i vilka situationer ett presspel är att föredra över att falla tillbaka.

Mittfältsfrågan ger Osorio huvudbry och han letar fortfarande efter en spelare som passar den djupt liggande mittfältsrollen. Det ska vara en spelare som är stark i luftrummet och i passningsspelet, och i takt med att åldern ser ut att ha tagit ut sin rätt hos Rafael Márquez är Porto-mittfältaren Héctor Herrera det mest troliga alternativet. Problemet är att Herrera sett vilsen ut i positionen och lämnat stora ytor bakom sig i försvarsspelet när han väl fått chansen.

Mexiko, som kallas för ”El Tri” i hemlandet, kommer att förlita sig på deras offensiva kvalitéer, med två inläggsbenägna yttermittfältare och ett snabbt djupledsspel som huvudsakliga anfallsvapen.

Vem kan överraska i Mexiko?
Trots disciplinära problem kommer Hirving Lozano, med sitt målskytte och precisa passningsspel, vara en nyckelspelare för Mexiko.

Vem kan bli en besvikelse?
Jesús Manuel Corona är egentligen tillräckligt bra för att, på egen hand, utmana vilken backlinje som helst. Men Porto-yttern har haft en mycket tung säsong i den portugisiska ligan och är ett frågetecken för Mexiko i det kommande VM-slutspelet.

Hur långt kan Mexiko gå?
Mexiko har gått bet i åttondelsfinalrundan i sex raka världsmästerskap, och ett tidigare uttåg än så är oacceptabelt. Realistiskt sätt kan landslaget ta andraplatsen i gruppen efter Tyskland, och då ställs man troligtvis mot Brasilien i en potentiell åttondelsfinal. Så visst blir det svårt att nå mycket längre än så.

Publicerad 2018-06-10 kl 21:40
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons