Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2018
26v

VM-GUIDE, Senegal: ”Supportrarna förväntar sig kvartsfinalsspel”

Foto: Bildbyrån

Trots att Senegal enbart deltagit i ett VM-slutspel innan VM i Ryssland är pressen hög från fansen i hemlandet.
Här är guiden till Senegal i VM 2018.

I samarbete med The Guardian och medier över hela världen presenterar Fotbollskanalen VM-länderna. Nu: Senegal.

Taktisk analys
Författare: Salif Diallo, APS

Trots att förbundskapten Aliou Cissé tog Senegal till deras andra VM-slutspel genom historien, det första på 16 år, har han under kvalets gång fått motstå stor kritik från media och supportrar för sitt konservativa spelsätt. Men Cissé, tidigare lagkapten för landslaget, har aldrig ursäktat till pragmatiska spel. Just därför kan det tyckas en smula ironiskt när förbundskapten kritiserades ytterligare då han, i mars 2018, provade ett nytt spelsystem: 3-5-2. Landslaget spelade 1-1 mot Uzbekistan och sedan 0-0 mot Bosnien-Herzegovina, vilket sågs som ett stort misslyckande. Från spelarhåll försvarades han däremot.

”Vårt primära spelsystem är fortfarande 4-3-3 eller 4-2-3-1, den nya formationen är enbart för att ha andra alternativ i enskilda matcher”, berättade en av de högst aktade spelarna i VM-truppen, Napolis Kalidou Koulibaly. ”Jag tycker att vi visade flertalet goda tendenser, i en helt ny uppställning som vi ännu inte vant oss vid”.

En av få senegalesiska fotbollsprofiler utanför landslaget som regelbundet uttrycker sitt stöd för Cissé är Amara Traoré, tidigare landslagsspelare och förbundskapten mellan år 2009-2012. Men även han var skeptisk efter de två träningslandskamperna i mars.

”Spelarna verkade osäkra i spelsystemet och det såg mer ut som 5-3-2 snarare än 3-5-2”, sa han.

Mediabevakningen av Cissé har fått en väldigt annorlunda form sedan han tog över landslaget år 2015. Supportrarna mindes honom som en hårt arbetande spelare med stort hjärta på planen. Dessutom ledde han U23-landslaget till en kvartsfinal i OS i London år 2012. Men efter tre år vid rodret har det sakta börjat vända för honom och det är kanske heller inte särskilt förvånande att det nya spelsystemet sågades av inhemsk media.

”Det här spelsystemet har funnits i flera år. Det är inte någonting nytt för mig, även om det är det för landslaget. Jag är övertygad om att spelarna kommer att växa sig in i det. Vi kommer att fortsätta arbeta med det. Många tränare undviker 3-5-2 för att det tar tid att sätta, men inte jag. Det betyder dock inte att det kommer att användas i VM. Vi har andra spelsystem att falla tillbaka på om vi inte är redo”, förklarade Cissé.

Oavsett vilken formation det blir tycks Senegal förlita sig på ett kollektivt, kompakt försvarsspel och offensiva spelares individuella förmågor – främst Sadio Mané. Landslagets supportrar förväntar sig att han ska leda laget minst lika långt som VM 2002, då förbundskapten Bruno Metsu ledde laget till en kvartsfinal. Misslyckas laget att ens nå en åttondelsfinal lär Cissés tid som förbundskapten få ett olyckligt slut, framför allt om fotbollen som spelas anses pragmatisk.

Vilken spelare kommer överraska mest från Senegal i VM?
Badou Ndiaye. Förbundskapten Cissé har varit sparsam med användandet av honom i kvalet, men under de senaste matcherna har han fått starta och stått för enastående prestationer. Om han får chansen, vilket verkar troligt, kan han imponera stort.

Vilken spelare kan göra oss besviken från Senegal?
Cheikou Kouyaté. Det säger jag enbart för att om han spelar kommer inte Ndiaye få chansen, vilket han bör få.

Vad är en realistisk målsättning för Senegal i VM och varför?
Om förbundskaptenen får ut maximalt av laget kan de gå lika långt som år 2002, det vill säga en kvartfinal.

Översättning: Christian Sundqvist.

Grupp H

# Lag S V O F +/− P
1 Colombia 3 2 0 1 3 6
2 Japan 3 1 1 1 0 4
3 Senegal 3 1 1 1 0 4
4 Polen 3 1 0 2 -3 3
Publicerad 2018-06-07 kl 21:39

Om guiden

I ett världsomspännande samarbete, med The Guardian som samordnare, kan Fotbollskanalen presentera en guide för alla länder i VM. France Football, Globo, El Pais och Blick är några av de medverkande medierna.

Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons