Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2018
27v

VM-GUIDE, Danmark: ”Siktet redan inställt på åttondelsfinal"

Foto: Bildbyrån

Med en förhållandevis tursam lottning hoppas Danmark kunna glida genom gruppspelet och skrälla sig vidare därefter.
Här är guiden till Danmark i VM 2018.

I samarbete med The Guardian och medier över hela världen presenterar Fotbollskanalen VM-länderna. Nu: Danmark
Författare: Troels Henriksen, Jyllands-Posten

För danskarna känns det onekligen konstigt att komma in i ett stort mästerskap utan Morten Olsen. Den förre detta spelaren och förbundskapten har, med några års distans, haft största inflytande över dansk fotboll under de fem senaste årtiondena. Under 70- och 80-talet var han en stor ledarfigur och kapten för landslaget som chockade världen med sin anfallsfotboll, främst under VM 86' i Mexiko. Senare, från 2000 till 2015, var han förbundskapten.

Men allting har ett slut och efter att ha misslyckats att nå flera mästerskap lämnade Olsen förbundskaptensposten till norrmannen Åge Hareide – den enda tränare som vunnit guld i Danmark, Norge och Sverige. Hareide, en före detta Manchester City-spelare, har vidhållit den traditionella, danska anfallsfotbollen men med en annan mentalitet. I hans huvud har han ett jobb: få det bästa ur Christian Eriksen.

- När jag ser en stor spelare vill jag ge honom all frihet i världen att använda sina färdigheter, sa Hareide till Jyllands-Posten.

Danmark spelare i holländsk eller spansk passningsfotboll. Spelsättet är mer direkt, aggressivt och snabbt. Det har skapat utrymme för Eriksen, som spelat en oerhörd nyckelroll i kvalet till VM. På 19 matcher under Hareide har Eriksen gjort 15 mål. Under 57 matcher med Olsen gjorde han bara sex stycken.

Danmark nyttjar också det fysiska övertag många av deras spelare har. Simon Kjaer, Andreas Bjelland, Thomas Delany, Yussuf Poulsen och Mathias Jörgensen är alla stora och starka spelare. Därtill är Delany ett extra stort hot i fasta situationer, där motståndarna oftast väljer att markera mittbackarna istället för honom.

Danmark kan och vill pressa högt på motståndarnas planhalva, men samtidigt har landets fotbollsarv inte blivit bortglömt. Därför slutar oftast Danmarks matcher med att de har större bollinnehav än deras motståndare. Skillnaden nu är att varje passning räknar, allt har ett syfte.

Defensivt sticker det ut att Chelseas Andreas Christensen inte tar en plats i startelvan. Istället föredrar Hareide rutinen från Sevillas Simon Kjaer och Brentfords Andreas Bjelland.

På mittfältet har William Kvist fått utstå mycket kritik, då han anses vara för gammal och långsam. Den sittande mittfältaren har tappat sin startplats i FC Köpenhamn, vilket i förlängningen hotar hans plats i den danska startelvan. En stark match i playoffen mot Irland, som man vann med 5-1, gör det dock troligt att Hareide ger honom förtroende i ett sista mästerskap för karriären.

Vilken dansk spelare kommer att överraska mest under VM?
Andreas Bjelland har lyckats hålla kvar vid sin startplats i landslaget, trots att Andreas Christensen imponerat i Chelsea i Premier League. Bjelland är en vänsterfotad mittback som är bra med bollen och har en oerhörd spelförståelse. Bjelland karriär har dock inte varit spikrak och det stora genombrottet kom först vid 24 års ålder, då han vann guld med Nordsjaelland 2012. Råkade oturligt nog ut för en korsbandsskada direkt vid ankomsten till Brendford och behövt kämpa sig tillbaka från det. Ett starkt VM bäddar dock för att en större flytt kan vara på gång redan till sommaren.

Vilken dansk spelare kommer bli den största besvikelsen?
Kanske kan det bli Christian Eriksen. Hur skulle han inte kunna, när han bär en hel nations hopp på sina axlar? Som nybliven pappa finns det dessutom mycket vid sidan av fotbollen att tänka på. Klarar han av det tunga ansvaret i sitt första, stora mästerskap?

Vad är en realistisk målsättning för Danmark i VM och varför?
Lottningen blev en stor lycka för Danmark, som hamnade med Peru, Australien och Frankrike. De danska supportrarna ser Peru som ett lag utan erfarenhet och dessutom med sämre spelare på pappret, medan Australien kommer från ett turbulent kval och en ny tränare inför mästerskapet. Så ur den dansk synpunkt är Hareides lag favoriter att gå vidare ur gruppen, tillsammans med Frankrike. Såldes har man redan siktet inställt på en åttondelsfinal, där antagligen Kroatien eller Argentina väntar.

Översättning: Christian Sundqvist

Grupp C

# Lag S V O F +/− P
1 Frankrike 3 2 1 0 2 7
2 Danmark 3 1 2 0 1 5
3 Peru 3 1 0 2 0 3
4 Australien 3 0 1 2 -3 1
Publicerad 2018-06-09 kl 17:00

Om guiden

I ett världsomspännande samarbete, med The Guardian som samordnare, kan Fotbollskanalen presentera en guide för alla länder i VM. France Football, Globo, El Pais och Blick är några av de medverkande medierna.

Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons