Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
VM 2018
27v

VM-GUIDE, Island: VM-debutanten hoppas skrälla på nytt

Foto: Bildbyrån

Island gör sitt första VM-slutspel i historien och hoppas chocka världen på samma sätt som i EM 2016.
Här är guiden till Island i VM 2018.

I samarbete med The Guardian och medier över hela världen presenterar Fotbollskanalen VM-länderna. Nu: VM-debutanten Island.

Författare: Sindri Sverrisson, Mogrunbladid

Trots att detta blir Islands första VM-slutspel har den isländska truppen gott om erfarenhet, sett till ålder och antal landskamper ihop. VM-historiens minsta land har gått som tåget sedan Lasse Lagerbäck och Heimir Hallgrímsson tog över mot slutet av 2011. Laget har sedan dess bestått av samma grupp spelare, formation och spelsätt. Spelarna hoppas överraska hela världen till sommaren, på samma sätt som de gjorde genom att nå en kvartsfinal i EM 2016.

”Vårt mål är att ta oss vidare från gruppen. Om vi lyckas med det har vi ingen motståndare att frukta, då vi kommer att ha lagt två av Argentina, Kroatien och Nigeria bakom oss”, sa förbundskapten Hallgrímsson i samband med trupputtagningen till VM.

Medan Lagerbäck, som lämnade efter EM 2016, höll hårt i 4-4-2 har Hallgrímsson skiftat till en 4-5-1-uppställning. Det gör att lagkapten Aron Gunnarsson kan fokusera mer på att hjälpa försvaret, medan Emil Hallfredsson kan fokusera på speluppbyggandet. Det möjliggör även att den offensiva spelfördelaren Gyfli Sigurdsson kan axla en fri roll framför dem.

På kanterna kommer Birkir Bjarnason och Jóhann Berg Gudmundsson att spela. Gudmundsson är ett stort hot offensivt med en vass vänsterfot och även Bjarnason har ett gott öga för mål, båda är även defensivt skickliga. Det påståendet stämmer förvisso in på större delen av laget, även anfallarna Jón Dadi Bödvarsson och Alfred Finnbogason. Island kommer att spela en defensiv fotboll, med ett anfallsspel runt snabba kontringar i samband med fasta situationer – inte minst genom de långa inkasten från Gunnarsson. De strävar mot att vara det mest välorganiserade och disciplinerade laget i VM, samtidigt som de hoppas på stunder av individuell briljans från deras gyllene generation av offensiva spelare.

Hannes Halldórsson har varit förstavalet i mål sedan sex år tillbaka, med mittbacksparet Kári Árnason och Ragnar Sigurdsson framför. De två mittbackarna fick stor uppmärksamhet under EM 2016, men sedan dess harr Sverrir Ingi Ingason tagit sig allt närmre en startplats. Hördur Magnússon, 25 år gammal, är en lång men ändå teknisk vänsterback och även den yngste spelaren i startelvan. Till höger talar mycket för en startplats åt den förre Hammarbyspelaren Birkir Már Saevarsson.

Vilken isländsk spelare kommer att överraska oss i VM?
Jóhann Berg Gudmundsson. Gudmundssons roll i landslaget har växt under senare år och hans vänsterfot kommer att göra avtryck i Ryssland. Han kommer dessutom till VM med en fantastisk säsong med Burnley i ryggen, där han spelade en nyckelroll i att laget säkrade en Europa League-plats till nästa år. Alla förväntar sig att Gylfi Sigurdsson ska leda Island offensiv, men Gudmundsson har allt som krävs för att axla den rollen med sin snabbhet, teknik och avslut i kombination med hans defensiva arbete.

Vilken isländsk spelare kommer göra oss besvikna?
Birkir Már Saevarsson. Saevarsson valde att återvända till Valur i Islands halvprofessionella liga, vilket kan påverka hans spel i Ryssland. Han har dessutom nästintill ingen konkurrens på sin högerbacksposition, vilket kan göra att han blir lite för bekväm i sin roll. Han har förvisso stått för godkända insatser fram till nu, men kan vara den svaga länken i laget mot världens bästa yttermittfältare i VM.

Vad är en realistisk målsättning för Island i VM och varför?
Att gå vidare ur gruppspelet är en realistisk målsättning, men då finns det heller inte utrymme för några misstag. Nackdelen med att samma grupp spelare kört ihop så pass länge är att om en spelare är skadad kan det vara svårt att sätta in någon annan i den positionen, då den inte fått tid att spela ihop sig med laget.

Översättning: Christian Sundqvist

Publicerad 2018-06-08 kl 14:45

Om guiden

I ett världsomspännande samarbete, med The Guardian som samordnare, kan Fotbollskanalen presentera en guide för alla länder i VM. France Football, Globo, El Pais och Blick är några av de medverkande medierna.

Annons
Annons

GRUPP D

# Lag S V O F +/− P
1 Kroatien 3 3 0 0 6 9
2 Argentina 3 1 1 1 -2 4
3 Nigeria 3 1 0 2 -1 3
4 Island 3 0 1 2 -3 1

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons