Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh tippar allsvenskan 2023 - AIK och Häcken: "Blir svårt att försvara guldet"

Allsvenskan

Den 1 april drar allsvenskan i gång.
Fotbollskanalen räknar ner och Olof Lundh tippar tabellen - i dag AIK och BK Häcken.

4:00
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se höjdpunkterna från BK Häcken-Djurgårdens IF i spelaren ovan.

AIK

Vad kommer att göra supportrarna glada?
John Guidetti. Han kommer att vara den spelare som leder klubben på planen och det är en viktig roll. Lägg på det Viktor Fischer.

Vad kommer att göra supportrarna besvikna?
Att det blir trångt i medaljstriden i allsvenskan och att AIK är lite efter med tränarskifte samt hyfsad omsättning i truppen.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
AIK har blivit rena talangfabriken som exporterar det bästa man har. I vintras sålde man Yasin Ayari och Josafat Mendes. Nu har givetvis scouter, klubbar och agenter koll på Bilal Hussein som väl är närmast ett skifte om han inte förlänger kontraktet som går ut i december i år.

Annons

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
I det här läget ser startelvan stark ut och ett lag som bör kunna utmana i toppen, men det är mer vad som finns bakom spetsarna. Om man får skador kan det dyka upp behov.

Hur säkert sitter tränaren?
Halvsäkert. Inte så att AIK inte har förtroende för Andreas Brännström eller tålamod men om resultaten går emot växer trycket snabbt på både ledning och tränare.

Hur går det för laget?
AIK har tappat mycket rutin och dessutom rekryterat en ny tränare som saknar vana av storklubbar om man bortser från den korta tiden som assisterande i Kroatien. Klubbdirektören och sportchefen Manuel Lindberg har sålt en del av de unga och sett till att ta in några äldre förstärkningar och det är ett lag som är byggt för att kunna prestera på kort sikt.

Stommen är stark och om Guidetti, Fischer och Omar faraj lever upp till förväntningarna kan det bli en rolig säsong. Konkurrensen högst upp är tuff och AIK har en fördel av inget Europa-spel men bristen på bredd i truppen räcker bara till en 5:e plats.

Annons

***

BK Häcken

 Vad kommer att göra supportrarna glada?
Gruppspel i Europa. Det är svårt att missa som mästarlag och man ser tillräckligt starkt ut för att nå minst Europa Conference League.

Vad kommer att göra supportrarna besvikna?
Omöjligt att vara besviken om Häcken-supporter. Eller? Klart en cupförlust mot Mjällby hade kanske svidit lite.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Superlöftet Momodou Sonko och Ibrahim Sadiq är väl hetast. Samuel Gustafson är till åren (fyllt 28) men är väldigt vass. Har kontrakt till 2025 men spel i landslaget höjer hans profil.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Helt upp till vad man säljer. Nu plockade man in Ola Kamara som fyllde en lucka man hade efter Jeremejeff och skadan på Turgott.

Hur säkert sitter tränaren?
Per Mathias Högmo valde till slut att nobba Midtjylland. Missat slutspel för den danska klubben och därmed Europa gör Häcken attraktivare, men ingen ska räkna med att norrmannen stannar särskilt länge om han får en möjlighet som ger större resurser, mer drag kring klubb och/eller bättre lön.

Annons

Hur går det för laget?
Cupspelet har visat att Häcken inte slagit av på takten och fortfarande imponerar man. Utmaningen 2023 blir att hantera inte bara en cupfinal på Strandvallen men framför allt kvalspel till Europa. Det har många klubbar upplevt som svårt och Häcken kommer att få slita.

Det är stor sannolikhet att man når något gruppspel och det blir något helt nytt för klubben och för de flesta spelare och ledare. Lägg till att man fått se hur en del av konkurrenterna rustat upp och det blir något annat att vara regerande mästarlag. Det gör att Häcken får svårt att försvara SM-guldet och hamnar på 3:e plats.

***

Lundhs tips

1. 
2. 
3. BK Häcken
4. 
5. AIK
6. 
7. 
8. IFK Göteborg
9.
10. Mjällby AIF
11. IK Sirius
12. 
13. Halmstads BK 


14.


15.
16.

Annons
Publicerad 2023-03-25 kl 17:40

"JUST NU: Allsvenskan” - din dagliga nyhetspodd om Allsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto