POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Nu kan du vinna den där fucking Champions.

Hej.

Nu ska alltså vår största svenska idrottsstjärna spela fotboll med bland andra Alessando Nesta, två scudetti, två CL-titlar och VM-guld, Andrea Pirlo med närmast identiska meriter och dessutom en spelare som under några år har ansetts som världens bäste passningsspelare, framröstad för 3-4 år sedan som den bäste på sin position i världen, före spelare som Xavi och Lampard. Han kommer att tillhöra ett lag som ofta anfaller med minst sju spelare, anfört av 4-faldige Champions League-mästaren Clarence Seedorf, med Kevin Prince Boateng som ett litet extra trumfkort att sitta och hålla på i innerfickan, spetsat med världens störste underhållare Ronaldinho, de senaste 10 årens bäste fotbollsspelare, plus framtidens mål- och fartkung Pato.

Addera till detta möjligen en Robinho som i ny miljö åter kommer att fyllas med livs- och spellust. Milan är en klubb som älskar känsliga fötter. Lirarnas lag. Rossoneri kommer att storma fram med tre anfallare, två offensiva mittfältare plus ytterbackarna, Thiago Silva kommer att delta i offensiven med känsliga uppspel. Samba på San Siro. Björnen sover med Pirlo som Björnen, med Zlatan i mitten och med Ronaldinho som lekledare. När björnen vaknar vinner Milan allt.

Men visst. Det där låter ju som en dröm. Det finns såklart två sidor av alla mynt. Zlatan Ibrahimovic lämnar en klubb som har gått från att vara tvåa i Spanien till att bli världens stora kelgris. Spanien har vunnit dubbla guld som favoriter i både EM och VM, baserat på spelare från Kataloniens stolthet. Barca vann SEX (!) titlar ifjol, har dubbla guld i Champions League de senaste åren och kallas allmänt för världens bästa lag. Att lämna Barcelona för vilken klubb som helst i detta läge är ett steg neråt i karriären. Att gå till Real Madrid, Chelsea, Bayern eller Roma hade varit att ta ett karriärssteg neråt i hierarkin sett till de senaste årens spel och resultat. På det enda trappsteget uppåt hade Ibra själv redan sågat av pinnen. Därför att gå till sin gamla klubb Inter (FYRA titlar i år!) hade enbart för Zlatan varit just ett steg tillbaka.

Men om nu Zlatan skulle välja någon klubb i världen att byta till hade inte Real Madrid, Chelsea eller Manchester City heller varit värt att titta på. Jo, möjligen Real då såklart. Men den affären var såklart för svår. Ancelotti har uttryckt intresse för att ta svensken till Chelsea med en Drogba som blir 33 nästa år, men Londonklubben har inte köpt dyrt på många år. Man City ville ha honom, men föll som vanligt offer för sin skrala sportsliga historia. Och regionen, herregud. Zlatan vill ju spela närmre medelhavet. Milan däremot, Barca och Reals enda överman på 2000-talet ute i Europa, som har en exceptionell inställning till de allra största matcherna och har blivit världens mest vinstrika klubb internationellt. Milan är det optimala valet hur man än vänder på det, sedan han och Pep krockat.

Milans supportrar har varit missnöjda länge med en klubb som inte satsar, som inte vill eller kan bygga nytt, ungt och kvalitativt. Gamla spelare har blivit äldre och då Galliani har värvat har spelare som Zambrotta och Ronaldinho tagits in. Senast 34-årige försvararen Mario Yepes från Chievo. Sista anhalten, ett pensionärshem, kvädessynonymerna har haglat… Det har blivit fult i vår tid att vara gammal, och att inte vilja eller våga förnya. Ungt är bra. Att Milanspelarna inte har spelat motiverat på bortaplan mot de mindre lagen i ligan de senaste åren under Ancelottis ledning har inneburit att laget har hamnat efter i det inhemska titelracet, och med uteblivna mästerskap hemma i Italien, 2004 undantaget, har klubben tappat i status, trots framgångarna ute i Europa.

Diskussionen i vårt lilla Sverige de här dagana (som vi bygger vår verklighetsbild på ofta) har handlat om att Zlatan tar ett steg tillbaka i sin karriär. Det låter som om just själva Milan är steget tillbaka, att Serie A som liga är ett karriärssteg neråt. På sätt och vis förstår jag att det låter så, men det finns många novisa som har uttalat sig, som mest får betalt för att tycka till höger och vänster utan att för den delen ha sakkunskapen, och vi ska veta att det finns många som har intressen i den här flytten. Det finns mediala intressen i att få Zlatans flytt till Milan att se ut som lågstatusval. Intresset för Zlatan i Sverige innebär att fokus flyttas från Spanien till Italien. TV, tidningar, resebranschen.. många påverkas, även ekonomiskt. Det finns tidningar som samarbetar med TV-kanaler som sitter på andra rättigheter, det finns TV-kanaler som hade älskat att få sända Zlatan (läs: alla), det finns konkurrerande medier till sändande bolag som gör allt för att få Ibras flytt till Italien att se ut som ett misslyckande.

Det jag säger är att flytten till Barcelona, året i Barcelona, flytten från Barcelona nu och föralltid kommer att ses som ett misslyckande för Zlatan hur bra han än var i inledningen. Det är själva flykten som är misslyckandet. Trots titlarna och den grymma hösten. Det är inte själva flytten till Milan som anses som misslyckandet. Det är en stor skillnad.

Men all publicitet är bra publicitet, så Ibra och Milan tillhör vinnarna. Det är bara att gratulera. 24 miljoner gånger om. Lycka till nu i Champions League. När ni har vunnit den trofén igen Milan så kommer även du Zlatan att sova gott om nätterna.

*************

Och DÄR blev Hallenius klar för storsatsande Genoa enligt Gazzettan, ja. Efter att läkarundersökngen har gått igenom, alltså. Inget Ajax, inget Bayern. Genoa! Han och Luca Toni som centrar? Tackar för den, Bajen.

*************

Ikväll klockan 20:45 Albin Ekdal i Bologna mot mästarna Inter. TV4 Sport är kanalen.

Publicerad 2010-08-30 kl 16:46
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto