Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vilanova får kärlek

Hussfelt

När stressen är över och ledigheten börjar infinna sig är det inte alltid enkelt att behålla rutinerna. Kroppen är trött, det är lätt att ta en siesta på eftermiddagen men det kan bli svårare att sova på natten.

Dokumentärer och filmer håller mig vaken extra länge i mörkret och när dagen kommer samlar jag upp resterna av årets måsten. Juleplock, städning, tvättning, räkningar och andra papper som ska skickas in. Jag lyssnar på Michael Bublé, plockar fram pepparkakorna och glöggen som är god tills den blir för söt. Jag lyssnar på Michael Bublés julskiva, Pavarottis dito och jag varvar med en Andrea Bocelli-konsert från Toskana. Men även Andrea kan sjunga om en vit jul.

[youtubeplay id=”LZjRuMxWWxQ” size=”medium”]
Buon Natale!

*****

Lottningen i Europaspelet ser intressant ut för de italienska lagen. Även om Milan säkert kommer att slås ut av Barcelona så kan Juventus räkna med god chans att nå kvarten, och väl där blir lottningen spännande. Det är egentligen bara Barcelona och möjligen Bayern som i nuläget känns som klara favoriter mot Juve i en eventuell kvartsfinal.

Annons

Cluj, Plzen och Borussia Mönchengladbach känns som överkomliga motståndare för italienarna i Europa League.

På Europa-rankingen ligger Ukraina – men framförallt Portugal – och smyglurar på italienarna. Dock har portugiserna bara två lag kvar i Europa i vår. Frankrike och England går ungefär jämnbra med Italien i Europa och både Spanien och Tyskland är på väg att dra ifrån. Anmärkningsvärt är att de två största tyska och spanska hoppen är de fyra klubbar som har lägst odds att ta hem Champions League i vår. Favoriter alltså.

Annons
# Nation 08/09 09/10 10/11 11/12 12/13 Poäng Lag kvar
1 Spanien 13.312 17.928 18.214 20.857 13.857 84.168 6/ 7
2 England 15.000 17.928 18.357 15.250 11.142 77.677 6/ 7
3 Tyskland 12.687 18.083 15.666 15.250 13.357 75.043 7/ 7
4 Italien 11.375 15.428 11.571 11.357 10.750 60.481 5/ 6
5 Frankrike 11.000 15.000 10.750 10.500 10.083 57.333 3/ 6
6 Portugal 6.785 10.000 18.800 11.833 8.750 56.168 2/ 6
7 Ukraina 16.625 5.800 10.083 7.750 8.833 49.091 4/ 6

 

*****

Det var en vacker hälsning som Milans Umberto Gandini skickade till Tito Vilanova inför det heta mötet i Europa. Det är skönt att konstatera hur många som kan se bortom fotbollen. Att se människan först.

Tito Vilanova är sjuk, men människan är sund och frisk och många önskar nu Barcelona-tränaren ett ‘krya på dig’ efter det senaste cancer-beskedet och den hastiga operationen. Han och hans familj är värda all kärlek, respekt och empati i den här svåra tiden.

Inte bara klubben Real Madrid, gamle Real-spelaren Nuri Sahin, David Silva och Real-supportern Rafael Nadal vill visa sitt stöd för Vilanova. Även den mest bittra mediala fienden Marca stödjer tränaren med orden ‘Vi är alla med Tito’.

Annons

Fotbollen är stor. Medmänsklighet, kärlek och empati är större.

*****

Delio Rossi blev inkallad för att rädda Fiorentina i våras. Nu tar han över efter Ciro Ferrara i Sampdoria och utfrysningen av Angelo Palombo är över. Välkommen tillbaka ‘Il vero capitano’.

[youtubeplay id=”2aTAYCIMm1Y” size=”medium”]

*****

England riskerar att få de flesta av sina klubbar utslagna ur Europa redan i nästa runda. Bara Chelsea i Europa League känns som stora favoriter i sin 16-del. Vad är det egentligen som har hänt med PL-klubbarna på öarna de senaste åren? Ja, en sak är säker. Fyra klubbar var på väg att ‘peaka’ samtidigt med långsiktiga satsningar och många inhemska spelare på toppen av sina karriärer. Så är det inte nu.

* Manchester United hittade tryggheten med Rio Ferdinand och Nemanja Vidic i mittförsvaret och van der Sar i mål. Den trion kändes länge som en av Europas bästa. Offensivt hade United ett av Europas bästa anfall, med Ronaldo, Rooney & Tévez som alternativ.

Annons

* Chelsea gjorde tidernas största ekonomiska satsning och lyckades pricka rätt med tränaren Mourinho. Samtidigt klev Terry och Lampard fram som ledande i de stora matcherna och ryggraden kompletterades med Peter Cech och Drogba. Alla var de på väg att nå toppen i sina karriärer samtidigt.

* Wengers gamla generation med starka försvarsalternativ, med Vieria som den naturliga ledaren och med Henry omgiven av geniet Bergkamp, fartspelare som Ljungberg och en elegant som Pires stod i full blom. På den tiden var det lättare att göra den typen av kap i Europa, och i kölvattnet slog Fabregas igenom. Alla spelarna under guldåren köptes då in för prislappar som inte motsvarade deras höga potential.

* Benitez kunde dra fördel av Gerrards absoluta topp i karriären och Carragher stod för klubbkänsla och en vilja som spred sig i laget. Med försäljningarna av nyckelspelarna Mascherano, Xabi Alonso, Torres och i viss mån även Dirk Kuyt så rasade lagbygget. Ersättarna har varit dyra, men scoutingen har varit svag.

Annons

United har tvingats släppa ifrån sig Ronaldo och Tévez, försvarstriangeln ser inte lika imponerande ut längre, Chelsea är på väg att matcha en ny, flärdfull generation som saknar den gamla generationens ryggrad och mentalitet, Liverpool förlorade de två spelare som stod för balansen till de två toppklubbarna i Spanien och har lidit av ‘King Kennys’ period i klubben. Arsenal har som vanligt tappat sina stora stjärnor, men inte lyckats hitta fullvärdiga ersättare, även om en sån som Cazorla glänser.

Det största problemet för de engelska toppklubbarna är dock att de inte kan fylla på med inhemsk kvalité. De utmanande länderna där bakom fostrar bättre inhemska spelare och har fler och bättre utbildade spelare.

Då Premier League har bubblat över inte bara av utländskt ägande, utan även av en majoritet av utländska spelare, har allt färre inhemska spelare testats i de stora klubbarna. För Englands del är det bara att hoppas på att Raheem Sterling och hans generation kan bygga en ny tradition ute på öarna.

Annons

*****

Hur bra vänner är Mourinho och Ferguson efter dubbelmötet?

*****

Roberto Mancini kör ny mediastrategi och lovar att vinna ligan eller cupen. Sett till hans historik är det bäst att tro honom.

 

Publicerad 2012-12-22 07:37

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto